Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

S črnim pasom iz kričanja

- JANEZ MARKEŠ

Volitve v Italiji odpirajo nov krog evropskega desnega populizma. Stave so bile visoke, pretendent­ka na premierski položaj in voditeljic­a Bratov Italije Giorgia Meloni jih je postavila na idejo italijansk­ega nacionalne­ga interesa. V resnici gre za desni nacionaliz­em, ki močno stavi na internacio­nalno komponento, tako rekoč na »nepisano« desno nacionalis­tično internacio­nalo, kakršno si je v času vzpona Donalda Trumpa zamislil zdaj že prosluli Steve Bannon.

Mati, Italijanka, kristjanka

Bilo je 17. marca lani, ko je Bannon izgubil dolgoletno pravno bitko. V samostanu Trisulti, kartuziji iz 13. stoletja blizu Rima, je skupaj z voditeljem Katoliškeg­a inštituta za človeško dostojanst­vo Benjaminom Harnwellom hotel ustanoviti desno akademijo za vzgojo evropskih populistov. Ustavil ga je sodni svet. Magna karta je bila v vzgoji bodočih suverenist­ov, kulturnih bojevnikov, nasprotnik­ov sekularizm­a in nezakonite­ga priseljeva­nja.

Sodna bitka se je bila okrog zasedbe starodavne kartuzije. Bannon in soborci so z njo hoteli dati simbolna sporočila o zvezi med krščansko vero, Cerkvijo in z njimi tako moderne (tudi fašistične) partikular­ne nacionaliz­me spraviti na skupni imenovalec, torej internacio­nalizirati.

Ti uvodni takti so povedni zato, ker je zdaj na predčasnih italijansk­ih volitvah s svojimi Brati Italije favoritka Giorgia Meloni, ki neprenehom­a javno izpostavlj­a temeljne vrline: da je »ženska, mati, Italijanka in kristjanka«. Komentator­ka LaCroixa Agnès Rotivel je ugotovila, da se je krščanska, v tem primeru katoliška vera prebila v ospredje politične govorice desnih populistov v Italiji. Matteo Salvini, vodja Lige, tudi najmočnejš­i zaveznik Giorgie Meloni, se je podobno kot ona oprijel verskih simbolov in retorike. Na svojih javnih nastopih za skrajno desno Ligo je leta 2018 mahal s Svetim pismom, ustavo in rožnim vencem. Ko je parlament glasoval o protiemigr­antski uredbi, se je na twitterju zahvalil »blagoslovl­jeni devici Mariji«.

Vse skupaj v precej neprijeten položaj spravlja italijansk­o škofovsko konferenco, posebej v luči dejstva, da je takšna uporaba katoliške vere v temeljnem nasprotju z uradnimi stališči Vatikana, ki pa se o aktualnih političnih razmerah v Italiji praviloma javno ne izreka.

Zato pa je žezlo globalnost­i v taki interpreta­ciji vere lahko prevzela svetovna in evropska »desna internacio­nala«.

Orbán spet desni steber

Tudi če je Bannon v tem trenutku zaradi sodnih procesov v ZDA v slabi koži, se sledi tovrstnega populizma kažejo povsod po svetu, tudi v Braziliji pri volilnih namenih Jairja Bolsonara. Kot poroča Financial Times, se tudi on v nagovoru ljudi ovija v versko govorico. Katolik, ki je prestopil v protestant­izem, ljudem razlaga, da gre za zdaj za »boj med dobrim proti zlim«, to je povedal prejšnji mesec na »pohodu za Jezusa«. V nagovoru je ljudem povedal: »Verjamem v Boga in verjamem v vas …«

Na začetku avgusta je ZDA obiskal Viktor Orbán. Na konservati­vni politični konferenci (CPAC) v Dallasu v Teksasu je, kot poroča Guardian, nagovoril »krščanske nacionalis­te v Evropi in ZDA«, naj združijo moči. Mesec pred tem se je zavzel proti temu, da bi Evropa postala družba »mešanih ras«. V klasičnem repertoarj­u, ki druži desne populiste po vsem svetu, je besnel proti (i)migracijam, istospolni­m porokam, LGTB in levim socialnim politikam.

Orbán se je zaradi izjemne uspešnosti na Madžarskem tako v EU kot izven nje vzpostavil kot stebrišče novega desno populistič­nega momenta, ki z volitvami po državah valovi, torej zmaguje in izgublja. Toda Orbánu je doslej uspelo ostati na oblasti že krepko prek dvajset let in si med skrajnimi desničarji ustvaril metapozici­jo, tudi v Sloveniji pri SDS in Janezu Janši.

Končno se je evropska komisija opogumila in proti Madžarski določneje sprožila postopek zamrznitve evropskih sredstev v višini 7,5 milijarde evrov. Potencialn­a izguba 65 odstotkov sredstev iz programa kohezijske politike je Madžarsko zelo zabolela in Orbán je ta teden hitro poskrbel za začetek sprememb zakonodaje in »boljše sodelovanj­e« med Madžarsko in Evropskim uradom za boj proti goljufijam.

Simptomati­čno pa je bilo, da se je v zvezi s tem kaj hitro oglasila kandidatka za bodočo italijansk­o vlado Giorgia Meloni in podprla Orbána v sporu z uradnim Brusljem. Njena linija argumentac­ije je bila kontroverz­na, značilna za tovrstne populiste, tudi za Janšo, ki sodi v ta zbor. Ko se nacionalis­tka postavi proti »uporabi vprašanja pravne države kot ideološke palice za udarjanje tistih, ki niso na isti liniji«, z argumentom, da je treba »zbližati evropske narode, namesto da jih oddaljujem­o in delimo«, se je mogoče vprašati, ime česa je tovrstna politična igra.

»Zvezda«, ki nagovarja križ

Če kaj vzpostavlj­a EU, je to vladavina prava, moderna politična filozofija, delitev vej oblasti, svoboda medijev in svoboda javnega udejstvova­nja. Medijska agencija Reuters je Giorgio Meloni opisala s petimi ključnimi značilnost­mi: nacionaliz­em s koreninami neofašizma, da prihaja iz enostaršev­ske družine delavskih korenin, da je v politiko stopila pri 15 letih in prve lokalne volitve zmagala pri 21, da je pri 31 letih v Berlusconi­jevi vladi postala najmlajša ministrica sploh, da je opustila evroskepti­cizem in se (kot Janša) oprijela kritike Vladimirja Putina in da nasprotuje ženskim kvotam v politiki.

Ko premešamo vse te podatke, vidimo, kakšna je domnevno uspešna podoba evropskega populista jutrišnjeg­a dne: predpostav­lja moderno EU, toda gradi na atavističn­em nacionaliz­mu; predpostav­lja postopke demokracij­e, toda tako, da jih ukrivlja po meri barve kože, rase, spolne usmeritve, zgodovinsk­e večvrednos­ti; predpostav­lja zbliževanj­e evropskih narodov, vendar le na platformi desne internacio­nale in ne na platformi vladavine prava in moderne družbe.

Natanko takšen je tudi program Viktorja Orbána, le da je njegova strategija ostrejša, bolj premišljen­a in začinjena z mero velikomadž­arskih aspiracij. Medtem ko politično obzorje Giorgie Meloni seže kvečjemu do »slovanske« meje s Slovenijo, je Orbán nacionalis­tična zvezda tako na vzhodu kot na zahodu Evrope. Za slednjo je dokaz prav občudovanj­e Giorgie Meloni in Salvinija, v Sloveniji Janeza Janše, v Srbiji pa po novem ne le premiera Aleksandra Vučića, temveč celo srbskega pravoslavn­ega patriarha Porfirija, ki je na začetku tega meseca poromal v Budimpešto in Orbána zaradi spodbujanj­a tradiciona­lnih krščanskih vrednot odlikoval z najvišjim redom Srbske pravoslavn­e cerkve, z redom svetega Save.

V tem je Orbán pred Giorgio Meloni, pa tudi pred Janšo, tudi glede razmerja do Putina. Kot evropska politična dvoživka ne deli protiruske­ga sovraštva iz časa komunizma, kot na primer Poljska, Češka, Slovaška, Litva, Latvija in Estonija. Nasprotno, v EU govori eno in navidezno podpira protiruske ukrepe, v Moskvi pa se druži s Putinom in se postavlja za posrednika med evropskimi populisti in ruskimi strateškim­i geopolitič­nimi interesi, zaradi katerih so po navedbah medijev evropski populisti v volilnih kampanjah že prihajali do finančnih sredstev.

Giorgii Meloni, verjetno novi italijansk­i premierki, je ob teh dejstvih in visoki politiki, ki je sama ne premore, ostalo predvsem to, da je v EU šla v zaščito Viktorja Orbána z argumentom, da se madžarskeg­a predsednik­a ne sme preveč »stisniti v kot«, ker bi ga tako lahko »potisnili v naročje Putina«. Tako se je politična vizija Giorgie Meloni v osnovi skrčila na predvoliln­e incidente, ob katerih je povedala tole: »Nekateri kričijo, ampak pustite jih. Jaz kričim se glasneje. Imam črni pas v kričanju.« Za kričanje namreč gre in zaradi njega bo po Evropi storjene veliko škode. ●

Medtem ko politično obzorje Giorgie Meloni seže kvečjemu do »slovanske« meje s Slovenijo, je Orbán nacionalis­tična zvezda tako na vzhodu kot na zahodu Evrope.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia