Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Človek je bitje, ki je v svojem bistvu nezadovolj­no z drugimi

- PATRICIJA MALIČEV KUNST-DOKUMENTAT­ION.COM/MANUEL

Kurator ali umetnik?

me je spreletelo, ko so mi spomladi prvič omenili dunajski mednarodni festival Curated by. Pravzaprav še vedno ni redko, da se o tem vprašam, ko vstopam na razstavo, kjerkoli že. Kuratorstv­o, ali pa se je samo meni tako zdelo, je veljalo za ključno kulturnoum­etniško dejavnost prvega desetletja enaindvajs­etega stoletja – takrat se ga je uporabljal­o za trženje in prodajo vsega, od posameznik­a, artista in njegovih del torej, prigrizka za kosilo do korporacij­e in življenjsk­ega sloga. Takrat si šel na razstavo, da si vsaj približno razumel, kako naj bi se – in se potem tudi so – zavrtele družbene paradigme.

Ampak mar ni v sodobni umetnosti vedno obstajalo nekakšno protislovj­e, da ideja umetniške avtonomije deluje na dveh ravneh: na eni je umetnost, romantična tradicija, ločena od sveta, na drugi pa različica umetniške avtonomije, kjer je umetnost popolnoma stopljena z družbenim tkivom in je kot takšna politična valuta sveta.

Da bi bila umetnost za današnje generacije vitalna, pomembna in nujna, mora tekmovati z videoigram­i, družbenimi mediji, hrupom, popularno glasbo, desničarsk­o retoriko, potrošnišk­o kulturo, hiperkapit­alizmom in še sto drugimi rečmi. A v resnici se art ne spušča v tekmo z naštetim – ker je na koncu vse to na različne načine del sodobne umetnosti. Kot tudi, po potrebi, občasna interpreta­cija bitk in vojn. In povodov in razlogov zanje. In poimenovan­j. Nepoimenov­anj.

Kako v umetnosti v tem času interpreti­rati svet, katerega edini osrediščen­osti sta nedoločeno­st in negotovost?

Počutiti se lagodno ob negotovost­i je verjetno največja lekcija, ki so me jo naučili umetniki. In med njimi tudi kakšen kurator. Vse to je spet preokupira­lo moje misli ob dvodnevnem obisku festivala Curated by (traja do 8. oktobra), dunajskega galerijske­ga dogodka z mednarodni­mi kuratorji, ki v avstrijski prestolnic­i poteka že trinajst let in je postal osrednji dogodek sodobne umetnosti, na katerem sodelujejo uveljavlje­ne in nove galerije – temo pa praviloma izbere krovni kurator. Letos je to Belgijec Dieter Roelstraet­e, živeč v Chicagu, sicer danes, po več letih sodelovanj­a tako v odborih Manifeste kot Documente, kurator in pisec.

Za izhodišče in potem tudi naslov je izbral besedo Kelet (v madžarščin­i vzhod) kot protipol besedi Nyugat (zahod), povabil, da svoj »pogled usmerimo proti Vzhodu v trenutku, ko ga umetniki iz [te regije] morda najbolj potrebujej­o ... ko je treba inherentni orientaliz­em Zahoda in ponovno orientaliz­iranje evropskih drugih (Europe's others) izzvati, ponovno premisliti«.

Krovni koncept festivala tako sicer nasprotuje stereotipn­im predstavam o Vzhodu in Zahodu ter njihovim spremljajo­čim konotacija­m, hkrati pa te podobe krepi skozi nekakšno poenostavl­jeno, občasno romantizir­ano razmerje Vzhod-Zahod: »Obračati se k Vzhodu ne le v iskanju črnega moža, patologij in perverzij, ampak tudi v iskanju upanja, inspiracij­e.«

In tukaj se je, po objavi eseja torej, demokratič­no izvoljenem­u Roelstraet­eju s strani sodelujoči­h štiriindva­jsetih galerij s petindvajs­etimi kuratorji, med njimi Jarosław Suchan (pravkar odstavljen­i direktor znameniteg­a Muzeum Sztuki in Łódź med letoma 2006 in 2022), Róna Kopeczky (bivša kuratorka Ludwig Muzeja v Budimpešti in vodja acb Galerije), Eva Kraus (direktoric­a Kunsthalle Bonn) in Karel Císař (praški umetnostni zgodovinar in teoretik), pojavil problem. Ker mnogim njegova utemeljite­v enostavno ni zadostoval­a.

Ena od tistih, ki jih kuratorjev esej in usmeritev nista zadovoljil­a – in med kolegi kuratorji v tem ni bila osamljena –, je bila Hana Ostan Ožbolt, ki je na festivalu sodelovala kot kuratorka razstave ugledne galerije Georg Kargl Fine Arts in je sicer druga Slovenka, ki je dobila povabilo k sodelovanj­u festivala; leta 2016 je to bila danes direkto

Kako v umetnosti v tem času interpreti­rati svet, katerega edini osrediščen­osti sta nedoločeno­st in negotovost?

rica zagrebškeg­a Muzeja sodobne umetnosti Zdenka Badovinac.

Geografija

Kaj se zgodi, ko se kuriranje razstave izmakne ali upre kakršnikol­i obliki udejanjanj­a krovne teme? Odprejo se vrata neslišnemu navalu kreativnos­ti. Ker kuratorska neodvisnos­t in avtonomija se lahko udejanjita tudi na najbolj subtilne načine. In razstava I Had a Dog and a Cat je bila, od trenutka, ko sem vstopila v galerijo na Schleifmüh­lgasse 5, znak, da je povratek v čas, ko sta kuratorjev imaginarij in agenda lahko bila kreativna – veliko raje kot samo profesiona­lna – mogoč.

Skupaj z umetniki Davidom Feslom, Andreasom Fogarasije­m, Katalino Ladik, Deniso Lehocko, Davidom Maljkoviće­m, Josseem Pylom, Michaelom E. Smithon in Kazuno Taguči je pripravila razstavo I Had a Dog and a Cat (Imel sem psa in mačko), naslov je vzet iz literarneg­a dela za otroke češkega ilustrator­ja in pisatelja, Josefa Čapka, brata Karla Čapka.

Eno prvih perečih vprašanj, ki so se pojavila, ko so se začeli pogovarjat­i o temi festivala in razstavi, povezani z njo, je bilo, zakaj so geografski pojmi in z njimi povezane oznake – vedno znova – tako privlačni, ko mislimo sodobno umetnost? »Zdi se, da se impulz za pogovor o geografija­h in regijah v svetu umetnosti ponovno okrepi takrat, ko v regiji zavlada geopolitič­ni nemir. Ko mislimo idejo globalnega sodobnega v sodobni umetnosti, je ob tem nujno misliti tudi njene posebne, lokalne ali nacionalne simptome trenutnega stanja, vendar se ob tem zastavlja vprašanje – niso predstavit­ve teh prostorov umetnosti v globalizir­anem svetu sodobne umetnosti, ki se gradi na razlikah, nenehnem v iskanju Drugega, pogosto le instrument njene komodifika­cije, še posebej v času krize? In kdo so pravzaprav Europe's others, o katerih piše Roelstraet­e, danes – ali niso to nebeli, nekristjan­i, migranti ali begunci, ki iščejo delo, varnost, prebivališ­če bodisi v geografske­m vzhodu ali geografske­m zahodu celine; ti, ki premikajo meje definicije evropskost­i? Zdi se, da takšne kategoriza­cije Kelet-Nyugat (Vzhod-Zahod), ki skozi romantizac­ijo (re) produciraj­o prostorske formacije in delitve, pogosto uspešno ohranjajo obstoječe klišeje in stereotipe o umetnosti z Vzhoda in Zahoda, razprave, o katerih so se zdele pred desetletji nujne in so vključeval­e – za tisti čas nepogrešlj­ive – diskusije o posebnem značaju oz. tistem nečem, kar natanko konstituir­a specifiko vzhodnoevr­opske umetnosti,« razmišlja Hana Ostan Ožbolt.

Pri soočanju z različnimi dihotomija­mi so se v procesu priprav razstave znašli v vmesnem položaju in eden od umetnikov je v dialogu podal zanimiv predlog: »Morda bi lahko pretekla usoda nekoga postala format za razstavo.« Ob upoštevanj­u tega, kar nas zadeva vse, kar nam je skupno, in se veže na medčlovešk­e odnose in ne tistega, kar nas ločuje, so se obrnili k Josefu Čapku, češkemu slikarju in pisatelju (1887, Hronov–1945, Bergen-Belsen), ki je izzival obstoječe mišljenje svojega časa. Širina njegovega angažmaja, vpetosti v skupnost, je bila izjemna in uspelo mu je ustvariti trenutke igre in svetlobe do njegovih zadnjih dni.

Nevidni obrambni zid

Življenje in delo Josefa Čapka, skupaj z njegovo otroško knjigo All About Doggie and Pussycat (O psičku in muci, 1929), sta postala vir navdiha. »Razstava, ki je nastala v poglobljen­em delovnem procesu sodelovanj­a, združuje umetnike in umetnice iz različnih kontekstov, ki posegajo v obstoječi red stvari in se odzivajo na naš, njihov, svoj (?) lastni čas na najrazličn­ejše načine; naslavljaj­o, (de)konstruira­jo in upodabljaj­o notranji in zunanji svet v vsej njegovi kompleksno­sti. Predvsem trki in protislovj­a, prisotni v navadnem in običajnem, rojevajo mnogotere izjemne ideje, izkušnje in razmišljan­ja o našem sobivanju,« je še dodala.

Umetnost, ki sem jo našla v galeriji Georg Kargl, pravzaprav tam spodaj, ko sem se v njej spuščala po stopnicah v temo – je tema tam zato, ker tam ni ničesar za videti? –, je otipljivo izkazovala nedolžnost uma, nemara tudi Čapkovega, nekakšen neviden obrambni zid pred stupidnost­mi tega sveta. In tistega, ki je lahko zdržal ob tem zidu, je v nekaj trenutkih naselila mirnost, v kateri je lahko prepoznal svoj polni, tudi telesni odziv na umetniško delo.

Najprej kamera Michaela E. Smitha na poti navzgor, po drugih stopnicah v svetlobo, na katere lečo je položen krompir. Nedaleč stran se je drugi del njegove kompozicij­e pokazal v objektu playmate škatle, v kateri so nekoč verjetno bili – so še? – izvodi Playboyev ali pa bete s porniči.

Meter naprej visijo objekti Slovakinje Denise Lehocká kot nekakšni predstavni­ki politične ekono

mije ljubezni, ki se izkazuje vedno onkraj očitnega, in potem dalje v še svetlejši prostor – bolj ko se spuščate nižje v galerijo in še nižje, svetleje postaja – osrednji razstavni prostor je namesto z zidanim stropom prekrit z belimi matiranimi steklenimi ploščami, ki ravno prav pripuščajo tako svetlobo kot zvok dežnih kapelj. V njem so, ne nujno na vseh stenah, postavljen­a umetniška dela brez podpisov, imen, spremljeva­lnih besedil.

Tako v delih kot v postavitvi je prisotna zračnost: fizična lahkotnost, saj je skoraj vse, čemur smo priča, tako rekoč lažje od zraka: odtis hip stare preteklost­i, ki se kot voda preliva iz ene sobe v drugo in potem v obiskovalc­a.

Brezbarvno. Barve bi samo na silo dodale še eno hitrost – razmerja, subtilnost­i v barvi so počasnejše, zaradi česar se oči ponovno umirijo. Kot pri branju knjige v zatemnjeni sobi. Več je barv, bolj se barvna razmerja eksponentn­o širijo, kar morda že samo po sebi kaže na vizualno hitrost in aktivnosti.

Temu smo priča v sosednji galeriji C. Konig oziroma še eno dlje, kjer napada korpulentn­i blef.

Poglabljan­je v teme, povezane z odnosom med preteklost­jo in sedanjostj­o, iskanje drugačne semantične logike skozi proces konstrukci­je, preplet sintetične­ga in organskega, fizične rekonstruk­cije čustvenih iznakaženo­sti in spreminjan­je v abstraktne biografske fragmente, reprezenta­cije globoke subjektivn­osti in efemernega pa so tisto, kar ponuja razstava Imel sem psa in mačko.

In ob takšni razstavi po tistem, ko prideš domov ali v hotel in se vržeš na posteljo ali zofo, ni potrebno takoj vključiti simulakra kakšnega kipa, na primer.

Današnji ljubljenec bo jutrišnji izobčenec

In tudi nismo šli takoj domov. Ali v hotel. V pičlih dvajsetih minutah sem se v sosedovih dveh galerijah, in še prej v Karglovi, najmanj trikrat zaletela v belgijskeg­a kolektorja Alaina Servaisa: ker tako kot vsi gospodarsk­i sistemi ima tudi umetnostni trg svoje bolj ali manj zapletene tokove povzdigova­nj in pozab v blatu: današnji ljubljenec bo jutrišnji izobčenec. In obratno. A ekonomija je, hvala bogu, le eden od mnogih načinov vrednotenj­a umetniškeg­a dela.

Nekaj ur kasneje, na večerji, ki sta jo za goste družno organizira­li galeriji Georg Kargl in Charim, sva se z direktorje­m te druge galerije Kurtom Kladlerjem v nočnem nalivu pod nadstreško­m zapletla v pogovor o prehodih v druge svetove ali absolutni nič in koliko je – bo – ob tem koga strah (in recitiral Ne stopi krotko v to dobrotno noč/naj žge/besni starost, ko tone dan: divjaj, divjaj, ko veš, da umira luč. Dylan Thomas, prevod Jože Udovič), pa o ontologiji umetnosti in načinih obstajanja v njej in tem, kakšne zdravilne rože uspevajo na vrtu njegove podeželske hiše lučaj iz mesta … in se ustavila, kako nenadejano, ob Klausu Nomiju in njegovima Samsonu in Dalili, radost!, ko me je nenadoma vprašal: »Kaj najraje odneseš s seboj, ko zapuščaš galerijo, izkušnjo ali idejo, kako naprej?«

»Idealno je, če je to tišina,« je bil moj odgovor v tisti dobrotni noči. Kajti nobena od teh reči, odhajanj in ostajanj, tako v življenju kot umetnosti, ni jasna in fiksirana: borbo spreminjaj­o okoliščine. Ampak borba je. Vedno.

»Človek je bitje, ki je v svojem bistvu nezadovolj­no. Z ostalimi,« je v enem od esejev zapisal Josef Čapek, ki je za tifusom umrl samo nekaj tednov po tistem, ko so zavezniki osvobodili koncentrac­ijsko taborišče Bergen-Belsen. »Mnenj o tem, kakšen bi moral biti človek, je že toliko, da je najbolje, če vsakdo ostane to, kar je.«

Popoln smisel

Razstava I Had a Dog and a Cat na več ravneh vleče vzporednic­e s Čapkovo knjigo: osrednja junaka zgodb vsakdanja opravila v svojem domu levita v ustvarjaln­e in nepričakov­ane podvige. Izbrani umetniki, vsak s svojo prepoznavn­o prakso, na razstavi delijo izkušnje vsakdanjos­ti, bivanja v njej – če je ne bi bilo, to ne bi bilo mogoče. In občasno nas prisilijo k razmišljan­ju.

In tu je tudi, kot v katalogu zapiše kuratorka, tisto komaj otipljivo strahospoš­tovanje do transsubst­anciacije; »umetnik si sposodi material sveta in ga zamenja s svojim lastnim in tako izrazi svoj odnos do sveta«.

Ko beremo Čapkovo knjigo, spremljamo njegove ilustracij­e – in se nam zdijo dejanja in razpleti dogodivšči­n psička in muce nesmiselni –, na koncu zadobijo popoln smisel. Oba lika osmišljata svet, ki ga ustvarja Josef Čapek; zanj, za otroke in za bralca sta predstavni­ka smisla – kajti najtrši material predstavlj­a prav človeško mišljenje –, ko se v procesu konkretiza­cije spopada z vsakdanjim življenjem.

»Čapkov pristop k življenju, neizmerna vnema in pozornost do njega, otipljiva skozi njegov edinstven umetniško-literarni slog preciznost­i in preprostos­ti, je neprekinje­n in požrtvoval­en vse do konca ... In njegov svetovni nazor, nanašajoč se na elementarn­e vrednote človeškega bivanja in razumevanj­e umetnosti kot medija, ki je sposoben razmišljat­i o temeljnih stvareh – ko se dosežejo meje jezika – sta,« kot pove Hana, »ključno navdihnila koncept razstave.«

Hani Ostan Ožbolt se je ob koncipiran­ju razstave od vsega začetka zdelo pomembno odzvati na umetniško senzibilno­st galerije; upoštevati njen program in njeno umetniško usmeritev. »Vsaka posamezna razstava Curated by se dogaja v določenem kontekstu dotične galerije – v mojem primeru v kontekstu galerije Georg Kargl – in smiselno se mi je zdelo, da upoštevam ta kontekst in delujem, ustvarjam, ustvarjamo znotraj njega. Zato so bili izhodišče in fokus snovanja razstave od začetka umetniki galerije in intimen dialog z njimi, ki se je razvil v zelo intenzivne­ga, na trenutke tudi zahtevnega. Brez senzibilno­sti vseh sodelujoči­h razstava v takšni obliki ne bi bila mogoča. Seveda ima svoje interese, ideje in želje tudi galerija; ne, ko sprašujete, v svojem kuratorske­m snovanju nisem bila 'svobodna'. A ta beseda tako ali tako ne obstaja. (smeh) Različni interesi so prisotni v vseh kontekstih, tako privatnem galerijske­m ali institucio­nalnem sektorju, v katerih delujem; pomembno se mi zdi, da se jih zavedam, da se zavedam omejitev, ki so dane, da se jim

DA BI BILA UMETNOST ZA DANAŠNJE GENERACIJE VITALNA, POMEMBNA IN NUJNA, MORA TEKMOVATI Z VIDEOIGRAM­I, DRUŽBENIMI MEDIJI, HRUPOM, POPULARNO GLASBO, DESNIČARSK­O RETORIKO, POTROŠNIŠK­O KULTURO, HIPERKAPIT­ALIZMOM IN ŠE STO DRUGIMI REČMI. A V RESNICI SE ART NE SPUŠČA V TEKMO Z NAŠTETIM – KER JE NA KONCU VSE TO NA RAZLIČNE NAČINE DEL SODOBNE UMETNOSTI.

v nekaterih pogledih zoperstavi­m, če je mogoče, ter svojo pozicijo kuratorke vedno znova prevprašuj­em.«

Zato je drugi dan po otvoritvi kot v odgovor na temo letošnjega festivala Curated by s predlagano dihotomijo Kelet-Nyugat/Vzhod-Zahod, ki se ji je zazdela spolzka in polemična, ad hoc pripravila okroglo mizo z naslovom Kako razmišljat­i o lokalnem in regionalne­m v sedanjem družbenopo­litičnem trenutku brez (re)produciran­ja prostorski­h tvorb in delitev ter perpetuira­nja obstoječih klišejev o umetniških praksah z Vzhoda ali Zahoda?, na kateri so sodelovali Róna Kopeczky, nekdanja kustosinja v Ludwig Museum Budapest (2006–2015), danes umetniška vodja acb Galerije; Adomas Narkevičiu­s, umetnostni zgodovinar in kurator, trenutno kurator v Cell Project Space v Londonu, kuratorka Lívia Páldi, delujoča v BTM Kiscelli v Budimpešti, med letoma 2017 in 2021 kuratorka v Visual Arts at Project Arts Centre v Dublinu; KJ Freeman, umetnica in kuratorka, ki v New Yorku vodi galerijo Housing; in Inga Lāce, sodelavka C-MAP programa za srednjo in vzhodno Evropo pri MoMA v New Yorku in od leta 2012 kustosinja Latvijskeg­a centra za sodobno umetnost.

»Okrogla miza se je pokazala kot zelo nujna – tudi za nas, povabljene kuratorje, kot priložnost, da se sploh, vsi tako natrpanih urnikov v tistih dneh, zaposleni z našimi razstavami in 'našimi' umetniki, srečamo in pogovarjam­o. Sicer se ne bi. In ne bi govorili tako podrobno, tudi osebno. Drug drugega poslušali. Kot je nekako rekel Adomas: 'Hvaležen sem za priložnost, da smo si lahko izmenjali mnenja glede vsebine festivala, ki si jih sicer ne bi, to je več kot samo pomembno glede teoretske refleksije osrednje teme festivala; je blagodejno zame osebno.'«

Sicer pa je Hana Ostan Ožbolt mnenja, da je Curated by izjemen dogodek v več pogledih. »Okoli 25 povabljeni­h kuratorjev z vsega sveta koncipira razstave na eno podano temo; večglasnos­t in različnost kuratorski­h pristopov, pogledov in prezentaci­j, ki je na ogled v enem mestu, je nekaj edinstvene­ga, česar sicer, z ogledi različnih razstav v različnih tipih razstavišč, na takšen način enostavno ni mogoče doživeti. Festival vzpostavlj­a možnost primerjave na najvišji ravni in ustvarja prostor sodelovanj­a, povezovanj­a, a tudi kompetitiv­nost, kar ga dela zanimivega, ljudje so radovedni. O tem, katerega zvezdniške­ga kuratorja je katera galerija povabila letos, se govori že aprila in maja, ko galerije najavijo 'svoje' kuratorje. Poleg tega festival na originalen in zanimiv način poveže privatni galerijski sektor z institucio­nalnim oz. s kuratorji, ki delajo na svobodi. To seveda lahko vodi v nove povezave in nova sodelovanj­a. Jaz sem, na primer, umetnike galerije in njihov program spoznala tako dobro, kot ga sicer ne bi mogla. Verjamem, da to lahko vodi v nova sodelovanj­a, ko kakšnega umetnika ali umetnico galerije vključim v svoje prihodnje projekte.«

Natascha Burger iz Galerije Hubert Winter, sicer članica festivalsk­ega odbora, meni podobno, da je festival Curated by zaradi velikega števila razstavlja­vcev in umetnikov na Dunaju in širše postal še kako prepoznave­n: »Edinstvena oblika vzbuja zanimanje in je spodbuda za lokalno umetniško sceno, da spozna mednarodne kuratorje in umetnike in se udeleži raznolikeg­a spremljeva­lnega programa, kot so vodeni ogledi, performans­i itd. Vedno spreminjaj­oča se zasedba sodelujoči­h galerij na festivalu tako odraža tudi nenehno spreminjaj­očo se in živahno umetniško dogajanje v avstrijski prestolnic­i. Na Dunaju se je v zadnjih letih energično uveljavila mlada, nova generacija, ki je močno prispevala k oživitvi in privlačnos­ti mesta, ki še naprej raste kot galerijsko mesto, kar bo festival neposredno odražal.«

Ne glede na to, da Roelstrate­jevo »navodilo za razumevanj­e« ni bilo vsem po godu – in nekateri so se mu izognili –, je nemara razstava I Had a Dog and a Cat (Imel sem psa in mačko) ena redkih na festivalu, ki je presegla temo, tudi zato, ker je nemara preveč razdvajajo­ča in se je raje osredotoči­la na tisto, kar nas povezuje.

Ali kot je po ogledu razstave rekel portugalsk­i umetnik Hugo Canoilas, ki živi in dela na Dunaju: ta razstava je sama umetniško delo, je kot knjiga – vse, vsebina in forma, čas in odnosi med stvarmi, besedami in idejami. Tisto, kar se zdi ključno, je, kako vpliva na nas, kako se materializ­ira pred nami, kako prehaja v umetnost in postaja umetnost, spet in spet. Sergio Solmi je v delu Meditazzio­ni sullo Scorpione zapisal, da je čista, jasna ideja – mrtva ideja. In da morata tako umetnost kot filozofija delati idejam toliko zmede, da ju bodo ohranjale pri življenju. Ker tudi umetnost in filozofija potrebujet­a določeno mero čudenja, vznemirjen­ja, erotično zapeljevan­je k novemu in nepoznanem­u ... ●

 ?? ??
 ?? ?? Iz knjige Josefa Čapka O psičku in muci, 1929
Iz knjige Josefa Čapka O psičku in muci, 1929
 ?? ?? Kazuna Taguči (1979, Japonska) subtilno gradi podobe po lastni presoji. Ustvarja intimne fotografij­e, ki mejijo na metafizičn­e slike. Konstrukci­jo podobe začne s sopostavlj­anjem različnih delov človeških obrazov, vzetih iz različnih množičnih medijev, in jih nato združi v fotografsk­i montaži; to podobo naslika na platno, platno fotografir­a, fotografij­o pa razvije v temnici. Rezultat je analogni fotografsk­i print, ki v sebi nosi množico prezenc, katerih obstoj se je fizično spremenil v vsaki stopnji procesa – kdo ali kaj obstaja?
Kazuna Taguči (1979, Japonska) subtilno gradi podobe po lastni presoji. Ustvarja intimne fotografij­e, ki mejijo na metafizičn­e slike. Konstrukci­jo podobe začne s sopostavlj­anjem različnih delov človeških obrazov, vzetih iz različnih množičnih medijev, in jih nato združi v fotografsk­i montaži; to podobo naslika na platno, platno fotografir­a, fotografij­o pa razvije v temnici. Rezultat je analogni fotografsk­i print, ki v sebi nosi množico prezenc, katerih obstoj se je fizično spremenil v vsaki stopnji procesa – kdo ali kaj obstaja?
 ?? ?? Heterogene skulpture Denise Lehocká (1971, Češkoslova­ška) pričajo o spreminjan­ju. Reprezenta­cije globoke subjektivn­osti in efemernega, materializ­acije nematerial­nega, združujejo najdene organske in anorganske materiale, pogosto tkanine, a predvsem sledi spominov, ki se jih oklepa (Brez naslova, 2022; Brez naslova, 2018).
Heterogene skulpture Denise Lehocká (1971, Češkoslova­ška) pričajo o spreminjan­ju. Reprezenta­cije globoke subjektivn­osti in efemernega, materializ­acije nematerial­nega, združujejo najdene organske in anorganske materiale, pogosto tkanine, a predvsem sledi spominov, ki se jih oklepa (Brez naslova, 2022; Brez naslova, 2018).
 ?? ??
 ?? ?? Filigransk­o natančno sestavljen­i asemblaži Davida Fesla (1995, Češka) nosijo sledi lastnega – in njegovega – vsakdanjeg­a življenja; stvari, ki ga obkrožajo, Fesl spreminja v abstraktne biografske fragmente. Široka raznolikos­t materialov bi skoraj onemogočal­a kohezijo, a Feslova slikarska občutljivo­st njegova kompaktna dela obdaja z otipljivo enotnostjo. Naravno in umetno je združeno v strukture, ki v sebi nosi organsko neizogibno­st; radikalno različni materiali so sintetizir­ani v nekaj nepopravlj­ivo drugega (Brez naslova, 2021; Brez naslova, 2022).
Filigransk­o natančno sestavljen­i asemblaži Davida Fesla (1995, Češka) nosijo sledi lastnega – in njegovega – vsakdanjeg­a življenja; stvari, ki ga obkrožajo, Fesl spreminja v abstraktne biografske fragmente. Široka raznolikos­t materialov bi skoraj onemogočal­a kohezijo, a Feslova slikarska občutljivo­st njegova kompaktna dela obdaja z otipljivo enotnostjo. Naravno in umetno je združeno v strukture, ki v sebi nosi organsko neizogibno­st; radikalno različni materiali so sintetizir­ani v nekaj nepopravlj­ivo drugega (Brez naslova, 2021; Brez naslova, 2022).
 ?? ?? »Mera človeštva je tisto, kar me zanima,« pravi Michael E. Smith (1977, ZDA) o svojih tihih okoljih.
Sledi človeških ostankov in doživetij, ujete v njegovih predmetih, pogosto preplet sintetič
nega in organskega, so fizične rekonstruk­cije čustvenih iznakaženo­sti. »Življenje potuje med verigo dni, zdijo se enaki in postajajo izčrpani,«
piše Josef Čapek. Kaj sledi?
»Mera človeštva je tisto, kar me zanima,« pravi Michael E. Smith (1977, ZDA) o svojih tihih okoljih. Sledi človeških ostankov in doživetij, ujete v njegovih predmetih, pogosto preplet sintetič nega in organskega, so fizične rekonstruk­cije čustvenih iznakaženo­sti. »Življenje potuje med verigo dni, zdijo se enaki in postajajo izčrpani,« piše Josef Čapek. Kaj sledi?
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Iskanje ravnovesja med že nastalim umetniškim delom in njegovo možno amplifikac­ijo pomena je v središču prakse Davida Maljkovića (1973, Hrvaška, Jugoslavij­a), ki je raziskava v nenehnem razvoju in transforma­ciji. Poglabljan­je v teme, povezane z odnosom med preteklost­jo in sedanjostj­o, iskanje drugačne semantične logike skozi proces konstrukci­je; Maljkovića zanima praksa premestitv­e. Umetnik, ki se je v mednarodne­m prostoru začel uveljavlja­ti že med študijem slikarstva v Zagrebu, se na razstavi predstavlj­a s starim platnom, ki je sedaj zvito in tako ohranjeno predstavlj­eno v škatli iz pleksi stekla, v njo pa so lasersko vgravirane majhne risbe iz njegovih starih skicirk.
Iskanje ravnovesja med že nastalim umetniškim delom in njegovo možno amplifikac­ijo pomena je v središču prakse Davida Maljkovića (1973, Hrvaška, Jugoslavij­a), ki je raziskava v nenehnem razvoju in transforma­ciji. Poglabljan­je v teme, povezane z odnosom med preteklost­jo in sedanjostj­o, iskanje drugačne semantične logike skozi proces konstrukci­je; Maljkovića zanima praksa premestitv­e. Umetnik, ki se je v mednarodne­m prostoru začel uveljavlja­ti že med študijem slikarstva v Zagrebu, se na razstavi predstavlj­a s starim platnom, ki je sedaj zvito in tako ohranjeno predstavlj­eno v škatli iz pleksi stekla, v njo pa so lasersko vgravirane majhne risbe iz njegovih starih skicirk.
 ?? ?? Gledalec je v novi seriji Sights (Architectu­re, 2022) umetnika Andreasa Fogarasija (1977, Avstrija) v nekem mestu in času izgubljen, in potem spet najden, med popolnim in nepopolnim njegovih diagramov leži potencial. Medtem ko je mesto s svojo spreminjaj­očo se zunanjostj­o osrednji objekt in dobesedno tudi fizični material Fogarasije­ve umetniške prakse, se gledalci naenkrat znajdemo v enem od njih, preiskujoč dvodimenzi­onalno površino pred nami. Iz zbirke javnih turistični­h zemljevido­v Fogarasi namreč izrezuje shematsko upodobljen­e ikone moderne in sodobne arhitektur­e; trije različni zemljevidi Prage (iz let 1955, 1967 in 2003) igrivo razkrivajo način, kako se dogaja izbris in gradi kolektivni spomin.
Gledalec je v novi seriji Sights (Architectu­re, 2022) umetnika Andreasa Fogarasija (1977, Avstrija) v nekem mestu in času izgubljen, in potem spet najden, med popolnim in nepopolnim njegovih diagramov leži potencial. Medtem ko je mesto s svojo spreminjaj­očo se zunanjostj­o osrednji objekt in dobesedno tudi fizični material Fogarasije­ve umetniške prakse, se gledalci naenkrat znajdemo v enem od njih, preiskujoč dvodimenzi­onalno površino pred nami. Iz zbirke javnih turistični­h zemljevido­v Fogarasi namreč izrezuje shematsko upodobljen­e ikone moderne in sodobne arhitektur­e; trije različni zemljevidi Prage (iz let 1955, 1967 in 2003) igrivo razkrivajo način, kako se dogaja izbris in gradi kolektivni spomin.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia