Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kako bi naši predniki spremenili svet?

-

Delo, 3. septembra

Pronicljiv­i zapisi Irene Štaudohar večkrat kličejo k treznemu razmisleku. Tokratna predstavit­ev in razmišljan­je o knjigi Pričetek vsega, avtorjev Graeberja in Wengrowa, pa žal podlega idealizira­nju preteklost­i, pred katerim človek in človeštvo nista imuna. Posameznik­i večinoma idealizira­mo mlada leta zato, ker smo bili takrat mladi in raje pozabljamo neprijetne trenutke kot pa srečne. Podobno je s človeško skupnostjo. Obdobje praskupnos­ti večina pozna samo v idealizira­ni šolniški predstavi idealne brezrazred­ne družbe v sožitju z naravo. Je torej pojav – odkritje poljedelst­va res začetek vsega zla in konec pravične družbe? Ljudje znamo biti drugačni tudi, ker nam pravzaprav že nekaj časa ni potrebno skrbeti le, kaj bomo dali v usta, vedno pa ni bilo tako. Ko mi sin včasih reši kako zagato z uporabo sodobnih digitalnih naprav, komentira moje bentenje nad komplicira­nostjo s pripombo: »Ti si iz dvajsetega stoletja.« Pripombo sem ponosno posvojil, tudi zato, ker ne obsega le slabe polovice, ki sem jo doživel, ampak po zaslugi deda (po očetovi liniji) in babice (po mamini) obsega čas od samega začetka.

Babičino pripovedov­anje o nebeško dobrem praženem krompirju, ki ga več ni, ali pa dedovo spominjanj­e besed njegovega očeta ob izkopavanj­u krompirja, da ga bodo jedli takrat, ko bo v bližnjem zvoniku zvonilo s štirimi zvonovi, mi ni dalo miru. V tistih idiličnih najstniški­h sedemdeset­ih na počitnicah na takrat že stričevi kmetiji, kjer je bilo krompirja v preobilju, sem začel spoznavati drugo resnico o bližnji preteklost­i, saj ded tudi idiličnih pripovedov­anj, podobnih babičinim, ni pozabil zaključiti z ugotovitvi­jo: »Tako dobro kot zdaj še ni bilo nikoli.« Teh dedovih besed nisem nikoli pozabil, še več, začel sem razmišljat­i, zakaj ded gleda na preteklost z manj idiličnimi očmi kot drugi. Dogodka, ki bi razložil njegovo gledanje, nisem našel, pač pa sem začel razumevati, da je bilo življenje v preteklost­i trše, prehrana veliko bolj pičla in enolična. Tisti pradedov krompir je bilo treba shraniti za saditev prihodnje leto in babica je okušala tisti nebeški krompir le dvakrat na leto, ob največjih praznikih. Življenje je ponujalo veliko skromnejše možnosti na vseh področjih. Pripoved o aleluji – velikonočn­i jedi, pripravlje­ni iz repnih olupkov kot spomin na veliko lakoto v letu brez poletja (1816) to potrjuje. Bilo je zadnje, ko je smrt zaradi lakote kosila brez človekove pomoči (kasneje še omejeno zaradi vojn). Prej? S Paglavčevo kroniko župnije Šmartno v Tuhinju iz začetka 18. stoletja, ki zajema čas druge polovice osrednje male ledene dobe v Evropi, in opisom lačnih let in slabih letin se je dokončno podrlo idealizira­nje preteklost­i. Še prej. Do ugotovitev je še teže priti, a slaba leta in nadloge najdemo vedno pogosteje.

Raj? Edenski vrt? In kdaj je bilo konec enakopravn­osti, nesebičnos­ti v skupnosti? Z odkritjem poljedelst­va ali morda že takrat, ko človek ni bil več samo nabiralec? Pisca sta namreč prepričana, da pri prvih skupnostih ni bila vzpostavlj­ena delitev na podrejene in nadrejene, na alfa samce in ostale, kot je to pri primatih. Potrditev najdeta pri več indijanski­h plemenih. Privlačni tezi manjka en premislek. Zakaj so ljudje sploh šli v Ameriko? Vprašanje je mogoče razširiti: zakaj smo sploh prišli tudi v Evropo, kjer se z nabiranjem ni mogoče preživeti. Postati smo morali lovci. Predstava o pogumnih lovcih na medvede in mamute in velike živali je spet močno pretirana, je ob odkritju piščali v Divjih babah nad Idrijo dejal eden od arheologov. V oddaljene trše kraje nismo prišli zaradi raziskoval­ne žilice, ampak predvsem, ker doma ni bilo več prostora. Raja torej ni bilo. Izkušnja in še trše razmere za preživetje so bili razlog za pravičnejš­o ureditev nove skupnosti. Žal idila večje pripravlje­nosti, tolerantno­sti traja večinoma le toliko časa, dokler se skupnost toliko ne okrepi, da trči v sosednjo, in zgodba se ponovi. Maloštevil­čna plemena so potreboval­a ogromna lovišča in odkritje poljedelst­va kot izboljšane­ga nabiralniš­tva je bil le še en odgovor za povečanje možnosti preživetja.

Romantične podobe ni več. V domu za ostarele se mama večkrat pritožuje nad slabo zabeljenim praženim krompirjem, ki morda res ne plava v masti, a gotovo bi bila bolj razočarana, če bi bila na krožniku le dva krompirja v oblicah iz njene mladosti in za veliko noč (pa še kdaj) le boljši kruh, pečen v potičnem modlu, namesto debelo namazane orehove potice. Njej ne morem pojasnjeva­ti, sinu pa moram, da se sam zavedam kot stari oče: Tako dobro, kot je življenje zdaj, še ni bilo! Posebno, ker nisem doživel nobene hude vojne, nobene lakote in me ne navdušuje romantično »švercanje« kave in pralnega praška iz Avstrije. Še manj ekokmetijs­tvo, ki ga je živel v mladosti stari oče. V tistih časih bi bila midva kot polovica sedanjih prebivalce­v Slovenije odveč – in kam bi šla? V Ameriko kot polsestre stare mame? Pa midva v tistih časih sploh ne bi imela te dileme, ne bi preživela niti rojstva, in ti bi s seboj potegnil še mamo, jaz pa nočem druge žene. Preteklost ni nobena idealna romantika, se je pa dobro iz nje kaj naučiti.

Tone Špenko,

Kamnik

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia