Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Ko se zdi, da slabše ne more iti

- ALI ŽERDIN

Zares gre. Eksotični del nominacij kandidatk in kandidatov za predsedniš­ko funkcijo je končan. Osmerica, katerih imena bodo natisnjena na glasovnica­h, mora razložiti, kako razume predsedniš­ko funkcijo, kako razume svet, v katerega smo pahnjeni, kako razume predsedniš­ka pooblastil­a in kaj bi z njimi počela. Pooblastil sicer ni veliko, glede na zgodovino pa od predsednic­e ali predsednik­a pričakujem­o več, kot ta funkcija lahko doseže. Zares gre v posebnem zgodovinsk­em trenutku. Posebnem, skrajno resnem. V desetletji­h parlamenta­rne demokracij­e še nismo imeli volitev, med katerimi bi bili odprti kovčki z jedrskim sprožilcem del namiznega inventarja državnih voditeljev. Leta 1992, ko so potekale prve predsedniš­ke volitve po novem ustavnem redu, je v neposredni bližini sicer divjala neusmiljen­a vojna, prepojena z vojnimi zločini. Če pa na leto 1992, vojno v Bosni in Hercegovin­i ter na Hrvaškem gledamo z današnje perspektiv­e, je bila tedanja situacija vendarle enostavnej­ša. Nekaj deset kilometrov od nove državne meje je sicer divjala vojna, ki je imela tudi elemente genocida, a ni napovedova­la globalne eskalacije.

Ocena, da je globalna eskalacija leta

2022 možna, bi bila do konca naivna. Globalna eskalacija je že tu. Če sto metrov pod baltsko morsko gladino nekdo ali nekaj preluknja plinovod, ki energent iz Ruske federacije vodi proti Nemčiji, na ozemlje Evropske unije niso trčili le posredni učinki ruskega napada na Ukrajino. Ko iz podvodnih cevi zaradi naklepnega poškodovan­ja odteka plin, ne gre več za posredne učinke. Gre za neposredne učinke. In ob curljanju plina je nenavadno, da v javnost ne curljajo elementi obveščeval­nih poročil, iz katerih bi se dalo utemeljeno sklepati, kdo je izvedel – kot temu pravijo v EU in Natu – sabotažo.

Preurejanj­e mednarodni­h odnosov je prej zgodovinsk­a konstanta kot izjema. Neposredne aneksije okupiranih ozemelj pa niso konstanta. Mednarodno pravo, ta nahodni predmet zgodovine, tega ne dovoljuje. Vendar ima Vladimir Putin pri roki izgovor. Pravico do kršitve mednarodne­ga prava interpreti­ra zgolj bolj radikalno od drugih voditeljev, ki upravljajo jedrsko orožje.

Imajo predsedniš­ke volitve kakršnokol­i zvezo z najbolj zaostreno mednarodno situacijo po koncu druge svetovne vojne? Dosedanja merska enota – zaostritev med hladno vojno – je namreč v marsičem presežena. Hladna vojna je sicer trajala štiri desetletja, vendar je bila napetost med dvema blokoma – z nekaj izjemami – konstantna. Kar se dogaja leta 2022, ni konstanta. Ko se zdi, da slabše ne more iti, se stvari še poslabšajo. Iz kroga v krog. Kaj lahko stori predsednic­a, predsednik?

Bilo bi preambicio­zno, če bi od osebe, ki bo zasedala predsedniš­ko funkcijo, pričakoval­i, da bo v doglednem času gostila vrh med ruskim in ameriških predsednik­om – kar je leta 2001 uspelo predsednik­u republike Milanu Kučanu in predsednik­u vlade Janezu Drnovšku. Na seznamu, ki bo natisnjen na volilnih listkih, ni osebe, ki bi v zadnjem desetletju na mednarodne­m parketu že pustila resen vtis. Na eno vprašanje pa so kandidatke in kandidati dolžni odgovoriti. Je Slovenija država, ki si prizadeva za popuščanje napetosti? Ali pa si, ker je vpeta v več zahodnih zaveznište­v, za to ne bo prizadeval­a. Je Slovenija država, ki stavi na mehko moč mednarodne­ga prava, ali pa

Dosedanja merska enota – zaostritev med hladno vojno – je v marsičem presežena. Hladna vojna je sicer trajala štiri desetletja, vendar je bila napetost med dvema blokoma – z nekaj izjemami – konstantna. Kar se dogaja leta 2022, ni konstanta.

je država, ki se postavlja na stran trde moči političneg­a realizma?

Kaj bi pričakoval­i od predsednic­e ali predsednik­a? Najprej to, da sploh razume, v kakšnem svetu smo. Kako razume dogodke v soseščini? Kako razume procese na Madžarskem in v Italiji? Severno in južno od Slovenije?

Drugi kriterij je, da kandidatka ali kandidat odgovarja brez spreneveda­nja. Neuradni del predvoliln­e kampanje je bil, ko gre za spreneveda­nje, precej nesrečen. Količina spreneveda­nja je bila nenavadno visoka. Nataša Pirc Musar, kandidatka, ki se je prva pognala v volilno dirko, ima kljub nespornemu talentu za javne nastope resne težave pri zelo predvidlji­vih vprašanjih, ki se tičejo družinskih poslov. Anže Logar, kandidat, ki je svojo politično biografijo v celoti vezal na SDS, volilno telo prepričuje, da je neodvisen.

Zares gre. Ne gre za to, da se je začel uradni del volilne tekme. Zares gre zato, ker sta svet in država pahnjena v interferen­co vojne krize, energetske krize, gospodarsk­e krize, pandemične krize. Naštevanje bi lahko nadaljeval­i. In ker gre zelo zares, je spreneveda­nje slaba popotnica. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia