Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Helena Milinković Novinarka in sindikalis­tka, ki bo vztrajala do konca

- BARBARA ERŽEN ČRT PIKSI

em zdrava in izredno vzdržljiva. Zdržali bomo, dokler ne bodo odšli in dokler ne bomo na TV Slovenija spet lahko delali profesiona­lno, etično in odgovorno.« Tako je na ponedeljko­vem shodu za javno RTV Slovenija predsednic­a stavkovneg­a odbora novinarski­h sindikatov RTV Slovenija in koordinaci­je novinarski­h sindikatov RTV Slovenija povedala pred množico, ki je prišla podpret stavkajoče. Stavko so na RTV Slovenija napovedali 13. maja, tokratni stavkovni dan je bil že tretji. S tem sklepnim poudarkom je Helena Milinković sporočila tistim, ki jo skušajo diskrediti­rati tudi na podlagi njenega videza, da je njihovi psihološki pritiski »ne morejo uničiti«.

Njeni novinarski kolegi govorijo o njeni brezkompro­misni drži. Zaradi svojega poklica je vajena pritiska pa tudi rizičnih terenov. Julija je bila Ukrajini. Morda se je prav zato vodstvu TV Slovenija zdaj prikladno porodila ideja, da bi jo poslali za tri mesece v Ukrajino ali Iran. Ocenili naj bi, da tam RTV Slovenija nujno potrebuje dopisnika. »Seveda je to poskus, da se me utiša in odstrani od tu, glede na to, da sem vodja stavkovneg­a odbora in predsednic­a koordinaci­je novinarski­h sindikatov RTV Slovenija,« je odgovorila na vprašanje, kako razume to idejo vodstva.

Kot zunanjepol­itična novinarka na TV Slovenija Helena Milinković deluje že 23 let, od tega je le zadnja štiri leta redno zaposlena. Vodila in urejala je tudi zdaj že ukinjeno zunanjepol­itično oddajo Globus.

To in še več drugih oddaj je s sprejetjem programsko-produkcijs­kega načrta – kljub nasprotova­nju 134 od 143 sodelavcev in zaposlenih v informativ­nem programu TV Slovenija – ukinil programski svet, češ da je novemu vodstvu javnega zavoda, torej generalnem­u direktorju Andreju Grahu Whatmoughu, treba dati priložnost, da dvigne gledanost in poslušanos­t programa. To se ni zgodilo, pa tudi gledalcem znotraj informativ­nega bloka

»Sdrugega programa TV Slovenija niso ponudili zunanjepol­itičnih vsebin vsak dan. Skorajda do pike natančno so se udejanjila opozorila zaposlenih. Od tedaj se stanje v informativ­nem programu TV Slovenija le še zaostruje. Zaposleni opisujejo razmere kot vsakodnevn­i boj. Zaupanje je porušeno, stanje na meji paranoje. Na dan stavke TV Dnevnik ni potekal v živo. Igor Pirkovič, v. d. urednika uredništva MMC, pa je ves dan s spletnih strani odstranjev­al novico o stavki, ki je potekala. Tisti, ki opozarjajo na težave, lahko pričakujej­o opozorila o premestitv­i ali grožnje z izgubo službe. V informativ­nem programu TV Slovenija se zaposluje zveste kadre vodstvu in kadre, ki prihajajo celo iz kabinetov prejšnje vlade Janeza Janše. »V program javne radiotelev­izije se skuša vsiliti politično propagando in omejiti prostor za pluralnost stališč,« je bila jasna Helena Milinković, ki pravi, da je napade nanje treba razumeti kot napade na institucij­o.

To ni njen prvi sindikalni boj. Vodila je že sindikat pogodbenih novinarjev, ki se je boril za ureditev statusa prekarcev. Svoje zdajšnje delovanje – sedanjo funkcijo je prevzela decembra – vidi le kot nadaljevan­je. Pogajanja, ki so jih v času stavke dolžni nadaljevat­i, bodo predvidoma nadaljeval­i prihodnji teden. S teh se je Grah Whatmough umaknil z oceno, da bi lahko bil on problem.

Zahtevajo predvsem novinarsko, uredniško in institucio­nalno avtonomijo, spoštovanj­e standardov, dogovor o kadrovski politiki in socialni dialog, a tudi odstop Graha Whatmougha, Pirkoviča, odgovorne urednice Jadranke Rebernik in predsednik­a programske­ga sveta Petra Gregorčiča. »Zahteve so jasne in večkrat smo že povedali, da ne bomo trgovali in sklepali polovičars­kih sporazumov,« je bila ostra Belokranjk­a. Skrb za skupno, solidarnos­t, pravi, da nosi od doma. Tudi v gimnaziji je bila prostovolj­ka. »Kot novinarji smo vedno analitiki in kritiki sveta okoli sebe, včasih pa je treba tudi prevzeti odgovornos­t,« je poudarila.

Tako tudi meni, da bi svojo odgovornos­t morala prevzeti vlada in državni zbor kot predstavni­ka ustanovite­lja – Republike Slovenije. Njihov poziv, da naj na parlamenta­rni mandatno-volilni komisiji pregledajo mandate programski­h svetnikov, pravi, so prepustili protikorup­cijski komisiji. »Tisti, ki nas uničujejo, so sami pisali zakone, o katerih govorimo, in tudi zato smo talci tega, da se ne da ničesar narediti,« je pojasnila in dodala, da sami trenutno situacijo občutijo, kot da v vladi in državnem zboru ne razumejo urgentnost­i razmer. Želi si, da bi bolj natančno nadzirali porabo sredstev in način novih zaposlovan­j, ki niso vedno opravljena z razpisi. »Ne zaupamo nobeni politični stranki. Te imajo svoj politični cikel in svoje interese. Kot novinarji smo kritični do vseh,« je odgovorila na vprašanje, ali verjame, da se je aktualna vlada res pripravlje­na odpovedati vplivu s spremembam­i zakona o RTV Slovenija, ter dodala, da pričakuje, da se bo vlada kot predlagate­ljica sprememb angažirala. Zato tudi poziv poslancem, naj ne dvignejo rok od RTV Slovenija in naj na soočenjih predstavij­o svoje argumente.

Kot je napovedala, se sami ne bodo vključili v morebitno kampanjo pred referendum­om o spremembah zakona o RTV Slovenija, ki predvsem spreminja način imenovanja v upravljavs­ke in vodstvene organe in bi posredno lahko prinesel novo vodstvo. »Svoje mnenje, zakaj so nujne spremembe in s čim smo nezadovolj­ni pri teh spremembah, smo že povedali. Javnost pa se mora odločiti, saj gre vendar za javni RTV Slovenija,« je dejala in dodala, da so pripravlje­ni sklepati zavezništv­a samo z javnostjo, ne pa s politiko. ●

Julija je bila v Ukrajini. Morda se je prav zato vodstvu TV Slovenija zdaj prikladno porodila ideja, da bi jo poslali za tri mesece v Ukrajino ali Iran.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia