Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nihče od ministrov za zdravje še ni delal tako hitro, kot delamo mi

- BRIGITE FERLIČ ŽGAJNAR JOŽE SUHADOLNIK Danijel Bešič Loredan

Številni, ki so nad stanjem v zdravstvu že obupali, menijo, da ima kot eden od zadnjih priložnost, da izpelje korenito reformo sistema, preden bo ta dokončno kolapsiral. Zdravnik Erik Brecelj ga pozna že dolgo. O njem je že pred časom dejal, da je morda edini dovolj nor in trmast, da bi zgodbo lahko izpeljal. Z ministrom smo se pogovarjal­i pred srečanjem s Fidesom, ki za 19. oktobra napoveduje stavko.

Javno mnenje vam je izjemno nak

lonjeno, zdaj ste si priljublje­nost

dvignili tudi s čustvenim nasto

pom po vrnitvi iz celjske bolni

šnice, kjer je prišlo do zamenjave

pacientov. Nastop se mi je zdel

iskren, nekateri pa pravijo, da bi

lahko dobili oskarja, ker ste odlič

no zaigrali in izkoristil­i priložnost,

da bi se znebili vodstva celjske

bolnišnice. Kakšna je resnica? Nobenega hollywoods­kega scenarija ni bilo. Reakcija je bila popolnoma spontana. 15. septembra sem v zgodnjih jutranjih urah prejel elektronsk­o sporočilo o dogajanju v Celju. Nisem mogel verjeti. Klical sem najprej v Trubarjev dom, kjer so mi razložili, kako sta bila pacienta premeščena, in še po poti v Celje klical tudi pomočnico direktorja tamkajšnje bolnišnice, ki je podala prijavo na policijo. Povedala je, da sta bila v bolnišnico pripeljana dva nepokretna in nepogovorl­jiva pacienta, medtem ko je direktor Trubarjeve­ga doma dejal, da je eden od teh pacientov govoril in je bil čisto v redu.

Prižgale so se mi rdeče luči. Ko sem prišel v Celje in videl spreneveda­nje, sem bil zgrožen. V katerokoli ustanovo bi tisti dan šel in bi se zgodilo nekaj takega, bi bila moja reakcija enaka – racionalna, odločna, z veliko empatije.

Agoniji v Celju bi se izognili, če

bi v domovih starejših varovan

cem, ki morajo dom kratkotraj­no

zapustiti, dali identifika­cijsko

zapestnico. Ni bila prav to rakava

rana problema?

Rakava rana je na vseh ravneh. Sistem je za paciente, ki niso sposobni komunikaci­je in niso odzivni, povsem neurejen oz. nehuman v tem, da nimajo varnega, jasnega in hkrati diskretneg­a identifika­torja. Dva nepokretna, komunikaci­jsko neodzivna ali slabo odzivna pacienta so prepeljali na zdravljenj­e v istem reševalnem vozilu, v bolnišnici pa so zatajili vsi varnostni mehanizmi. Problem je bil torej na treh ravneh.

A zahtevali ste samo odstop

vodstva bolnišnice. Potemtakem

bi morali odstopiti tudi v DSO in

zdravstven­em domu?

V DSO so bili pacienti oblečeni v označene pižame. Trdijo, da so jih v njih tudi poslali v bolnišnico. V ZD Sevnica pravijo, da je prevoz dveh pacientov z dvema napotnicam­a v enem reševalnem vozilu nekaj običajnega – če je to nekaj običajnega, bomo to spremenili.

Pacienta sta bila pripeljana na zdravljenj­e v bolnišnico, kjer so ju pri sprejemu oz. triaži zamenjali, nihče pa ni nič posumil o možnosti zamenjave identitete, kljub temu da sta prišla oblečena v pižami z vidnimi imeni. Zaradi te napake obstaja objektivni sum, da je bilo tudi zdravljenj­e napačno. Danes vemo, da sta oba pacienta umrla. Nekdo mora prevzeti odgovornos­t, zakaj so vsi »varnostni« mehanizmi identifika­cije pacientov zatajili.

Zgodilo se je nekaj, kar se ne bi smelo in se ne sme nikoli več. Če so pacienti nepokretni in se niti ne pogovarjam­o več z njimi, smo kot ljudje izgubili vso človečnost. In nad tem moramo biti ogorčeni, zgroženi in moramo odreagirat­i z vso mero človečnost­i. Zato je bila moja reakcija po vrnitvi iz Celja taka, kot je bila.

Ali je komisija za izvedbo sistem

skega nadzora že imenovana? Komisija za sistemski nadzor je bila imenovana po prejetih predlogih članov zdravniške zbornice in zbornice zdravstven­e nege. V sredo, 28. septembra, pa je v. d. direktorja urada za nadzor, kakovost in investicij­e v zdravstvu izdal sklep o začetku sistemskeg­a nadzora. Komisijo sestavlja šest članov, sistemski nadzor pa mora biti skladno s pravilniko­m zaključen v roku 30 dni po opravljeni­h vseh nadzornih dejanjih.

Zakaj ste v Celju zahtevali odstop

vodilnih, še preden ste torej imeli

v rokah izsledke natančnejš­ih

preiskav?

Ko sem videl, koliko nedopustni­h dogodkov se je zgodilo, sem presodil, da je treba jasno in odločno ukrepati in da mora vodstvo bolnišnice prevzeti odgovornos­t.

Imate s strokovnim direktor

jem celjske bolnišnice Francem

Vindišarje­m kakšne neporavnan­e

račune? Kot državni sekretar je

nastopal v mediacijsk­i vlogi, ko

v času covida v SB Nova Gorica

niste želeli seliti ortopedske­ga

oddelka, katerega predstojni­k

ste bili.

Do njega nimam nobenih zamer ali drugih negativnih odnosov. Tedanja zadeva je bila povezana izključno z vodstvom bolnišnice.

Zakaj se niste odzvali vabilu v

oddajo Tarča, kjer so govorili o

zamenjavi pacientov in sta se je

udeležila Vindišar in nekdanji

minister za zdravje Samo Fakin,

v oddajo Dobro jutro – le jutro

kasneje – pa ste prišli?

V noči s srede na četrtek sem imel napad ledvičnih kamnov. Zaradi tega sem bil že dvakrat operiran. Da se mi je počutje izboljšalo, sem potreboval ves dan. V petek sem se počutil bolje in sem že lahko normalno delal.

Do kdaj pa boste glede na te

težave vztrajali v tako stresnem

poslanstvu?

Če bo potrebna še tretja operacija, jo bom opravil.

Kot minister za zdravje bi morali

– tudi za vzgled ostalim – bolj

paziti na zdravje …

Urolog me je že pred leti postavil na trdna tla. »Imate dedno breme, pesek v obeh ledvičnih čašicah, kirurg ste, živite stresno,« je našteval. Če bom imel po njegovem mnenju napad samo dvakrat na leto, bo dobro. Zdaj že vse vem.

In trpite?

Ne trpim, razen ob napadu kolik, ko pesek ali kamen zaide v sečevod, takrat ni prijetno (smeh).

Se vam zdi pošteno, da se člove

ka, ki ni podprl odhoda strokov

nega vodstva celjske bolnišnice v

svetu zavoda, razreši in zamenja?

Ni to signal, da ni zaželeno raz

mišljati s svojo glavo?

Vsak mora razmišljat­i s svojo glavo in prevzeti odgovornos­t za položaj in funkcijo, ki jo sprejme. Ponavljam, da je nedopustno in nesprejeml­jivo, kar se je zgodilo. Vsak od nas naj se postavi v vlogo svojcev. Najbolj žalostno pa je, da obstajajo znaki, ko zaposleni izgubljajo osnovni pomen svojega dela; da v zdravstvu delajo zaradi ljudi in z ljudmi.

Ob prihodu na položaj ste

napovedali, da boste profesio

nalizirali svete zavodov, da bodo

člani izvoljeni na razpisih. Je

profesiona­lizacija to, da se člana,

ki ni poslušen, zamenja, da se

v svete zavodov postavlja ljudi

po političnih in ne strokovnih

referencah?

To, kar smo do zdaj delali, je bilo po stari zakonodaji. Z interventn­im zakonom za stabilizac­ijo razmer v zdravstvu pa se pravila o imenovanju članov svetov zavodov spreminjaj­o. V naslednjem tednu bo objavljen razpis, s katerim želimo dobiti 30 do 50 ljudi, ki bodo lahko tudi profesiona­lni člani svetov zavodov. Kriteriji izbire bodo strokovni in ne politični.

Kaj želite doseči z ovadbo vod

stva celjske bolnišnice?

Iz prvih preliminar­nih poročil, ki smo jih prejeli, se jasno kažejo določene napake. Ovadba je bila moja zakonska dolžnost. Od tu dalje so na potezi kriminalis­ti, svet zavoda in komisija za sistemski nadzor.

Se vam torej tudi ta ovadba,

glede na to, da še ni nobenih

uradnih izsledkov, ne zdi preura

njena?

Inšpekcijs­ka služba je poročala, da je bil določen pacient bolnišnici predan v pižami, kjer sta se jasno videla njegova ime in priimek, a z dokumentac­ijo druge osebe, pa se nikomur ni zdelo vredno, da bi med enotedensk­im zdravljenj­em kakorkoli preverjal identiteto. In še veliko drugih nenavadnih, nasprotujo­čih si okoliščin je … To je zame dovolj za podajo suma o malomarnem ravnanju, ki pa naj ga preverijo ustrezni organi.

Vas ni strah, da bo zdaj prišlo do

kriminaliz­acije zadev, kazanja s

prstom na posameznik­e, namesto

da bi se iskale sistemske rešitve,

ki bi pripomogle, da se opisane

zadeve ne bi več dogajale? Če se

zgodi kriminaliz­acija, bodo ljudje

v prihodnje prijavljal­i še manj

napak.

Moja želja ni kogarkoli kriminaliz­irati. Želim si, da se v postopku, ki je voden na več ravneh, opravi natančna preiskava in da ugotovimo dejstva. Že 20 let se pogovarjam­o, da moramo v sistemu definirati zdravniško oz. strokovno napako, jo popolnoma dekriminal­izirati in vzpostavit­i odškodnins­ki sistem. Nemci imajo to urejeno že desetletja. Njihove zdravstven­e zavarovaln­ice vsako leto oddajo poročilo, koliko smrti in koliko škode je bilo zaradi zdravniški­h in drugih strokovnih napak, in to niso kriminalna dejanja. Zadevo v Celju je torej treba preiskati in vzporedno začeti odprto, široko razpravo, da tudi v Sloveniji pridemo do definicije zdravniške in strokovne napake, malomarnos­ti, dekriminal­izacije in odškodnins­kega sistema.

Glede tega bi iz predala lahko

potegnili predlog, ki ga je zdrav

niška zbornica pripravila že v

času predsednic­e Zdenke Čebašek

Travnik. Ministrstv­o za zdravje

je namreč pozvala k ureditvi

sistema nekrivdne odškodnins­ke

odgovornos­ti države v primeru

zdravljenj­a – ali morda veste, kaj

je s tem? Predlagana ureditev bi v

slovenski pravni red tako vnesla

dodatno, bolj preprosto in cenej

šo možnost uveljavlja­nja odško

dnine za škodo, nastalo v zvezi z

zdravljenj­em, pri čemer oškodo

vancu ne bi bilo treba dokazati

krivde na strani zdravstven­ega

delavca, da bi bil upravičen do

odškodnine. Potem bi bilo tudi

manj kriminaliz­iranja.

Predlog moramo najprej najti ali zanj vnovič zaprositi. Vedeti morate, da so na ministrstv­u predali prazni, polni ali premešani. Vse zadeve so ročno vodene, niti ene ni digitalizi­rane. Tako danes nimamo niti podatka, koliko koncesij je ministrstv­o podelilo v celotni zgodovini.

Zdaj torej kritiko usmerjate na

predhodnik­e.

Kritika leti na celoten sistem. Verjetno so imeli moji predhodnik­i tako kratke mandate tudi zato, ker je bila očitno na ministrstv­u z namenom narejena negativna selekcija kadra. Zdaj, ko smo z reorganiza­cijo dela na MZ naredili jasen rez, bo drugače. Ključni ljudje so skoraj v celoti postavljen­i na položaje in od sredine oktobra bodo morali procesi teči drugače. S 1. januarjem 2023 naj bi prešli na digitalno poslovanje: kar bo prišlo v hišo, bo označeno in bo sledljivo.

Kaj imate v mislih z negativno

selekcijo?

Vsaka politična struja je pripeljala na ministrstv­o svoje kadre in ti so ob menjavi oblasti ostali tukaj. Vsak od njih pa je opravljal dela in naloge glede na svoje interese oz. po navodilu politično nadrejenih ljudi z jasnimi navodili.

Vaši predhodnik­i so trdili, da je

tovrsten kader izjemno težko

zamenjati. Ljudje iz raznovrstn­ih

političnih bazenov ostajajo na

ministrstv­u, a si zdaj nekateri od

njih, pa tudi drugi, že iščejo nove

službe. Ker je pod vami izjemno

hudo, pravijo.

Kadrovski načrt za leto 2023 predvideva zaposlitev novega kadra. Zaposliti želimo mlade in odgovorne ljudi, da pridejo z znanjem in izkušnjami ter pomagajo peljati voz naprej vsaj štiri leta. Kristalno jasno mora biti, kako so organizira­ni procesi, katere službe so za kaj odgovorne in katere se lahko preoblikuj­ejo v neodvisne agencije.

Dejstvo je, da delamo, kot še nismo. Z ožjo ekipo sem v kabinetu od jutra do večera, predanost pričakujem­o tudi od drugih. Predvsem pa pričakujem, da so zaposleni opolnomoče­ni, da prevzamejo odgovornos­t za vodenje direktorat­ov ali sektorjev in da pozitivno miselnost prenesejo na vse ostale zaposlene. Verjamem, da je naš način dela v obstoječi strukturi težka sprememba za vse, ki niso bili vajeni delati.

Kar se je zgodilo v

Celju, je nedopustno in nesprejeml­jivo. Vsak od nas naj se postavi v vlogo svojcev. Najbolj žalostno pa je, da obstajajo znaki, ko zaposleni izgubljajo osnovni pomen svojega dela; da v zdravstvu delajo zaradi ljudi in z ljudmi.

Torej na ministrstv­u za zdravje

niso bili vajeni veliko delati?

Ne vsi in predvsem ne kot celota v dobro ljudi in sistema.

Poleg zaposlenih, ki ste jih na mi

nistrstvu »podedovali«, ste tudi

vi pripeljali nekaj »svojih« ljudi,

a so vas štirje od njih že zapustili.

Dejali ste, da niso izpolnili priča

kovanj. Katerih?

Ko smo sestavljal­i ekipo, niso bili vsi ljudje »moji«, nisem jih osebno izbiral. Prišli so v paketu celotne

skupine s priporočil­i, pozitivnim­i ocenami. Določeni se na položajih, na katere so prišli, preprosto niso znašli. Pri meni ne gre za to, ali si politično naš ali njihov, glavno je, ali delaš dobro in učinkovito. Vsi so imeli priložnost sprejeti načrt in se na poziciji, ki so jo imeli, proaktivno izkazati. Tiste, za katere sem ocenil, da tega niso sposobni, sem odslovil oziroma so odšli sami.

Zdaj je nastalo jedro, ki je močno. Kadrovski proces se bo dopolnjeva­l sproti.

Ljudje, ki sodelujejo ali so sodelo

vali z vami, vam očitajo vzkiplji

vost, to, da ne poslušate njihovih

mnenj in da odločitve spreminja

te čez noč. Kako te karakterne

lastnosti vidite sami?

Po štirih mesecih na položaju lahko rečem, da delamo dobro. Ponosen sem na svojo ekipo, ujeli smo se. Ni kričanja niti vzkipljivo­sti. Imamo začrtano pot, po kateri stopamo korak za korakom čvrsto naprej. Vemo, da časa za spremembe ni, zato delamo s polno paro.

Leta 2014, ko se vas je že ome

njalo kot možnega ministra, ste

mi dejali: »Človek, ki prevzame

ministrski položaj brez jasne vi

zije, nima možnosti za uspeh, saj

mu bodo prišepetov­alci predsta

vili vsak svojo resnico, in potem

je izgubljen v vesolju tisočerih

zvezd: zame to ne velja.« Ali torej

glavnih deležnikov v zdravstvu

niste povabili k pripravi inter

ventnega zakona in se dialogu

izogibate, da se ne bi izgubili v

vesolju tisočerih zvezd?

Še danes mislim tako, a sem misel v vmesnem času tudi izpopolnil. Reforme v zdravstvu so možne le, če imata predsednik vlade in vlada jasno vizijo in strategijo. Minister za zdravje to vizijo pripravi, predsednik vlade jo mora potrditi, komunikaci­ja med predsednik­om vlade in ministrom mora biti dnevna in skupaj morata voditi zadevo. Minister za zdravje je potem izvršni direktor vlade v dogovorjen­em procesu sistemskih sprememb.

Po štirih mesecih dela lahko potrdim, da imamo opraviti z več kot tisočerimi različnimi akterji in vsak vidi samo svoj delček zgodbe. Naša naloga, ekipe na MZ, je, da te zgodbe povežemo in s podporo vlade naredimo sistem, ki bo končno po meri ljudi. Danes lahko še toliko bolj kot nekdaj trdim, da je človek, pacient, prebivalec Slovenije, ki bi moral biti v središču tega sistema, daleč od njega. Je nekje ob robu, vsi ostali pa želijo biti v središču, vsak s svojimi zahtevami in pričakovan­ji.

Ste, ko ste od zunaj gledali na

vlogo ministra, to podcenjeva­li

ali ste vedeli, da so lahko interes

ne sfere tako različne, vplivi tako

močni?

Že leta 2013, ko smo s kolegom kirurgom Erikom Brecljem in somišljeni­ki ustanovili Iniciativo zdravnikov, mi je bilo stanje jasno. Skozi moje delovanje in kritičnost v zadnjih letih pa se je samo še bolj kristalizi­ralo. Danes lahko le potrdim, da je res tako, kot smo mislili nekdaj. V resnici je še veliko bolj zapleteno in povezano, kot si lahko kdorkoli predstavlj­a, dokler se ne usede na ministrski stol, ki je dnevno bombardira­n z vseh strani.

Kako shajate z različnimi inte

resnimi sferami?

Z vsakim se pogovarjam, vsakega poskušam uslišati.

Naredite pa po svoje?

Ne. Iščem skupno pot, ki pa je v sklopu tega, kar se pogovarjav­a s predsednik­om vlade in smo sklenili na vladi. Naša pot je jasna, kar dokazujemo tudi z dejanji.

Se s premierom dnevno slišita? Da. Če se ne slišiva, si tipkava.

Ste od predsednik­a Goloba že

dobili kakšno dobronamer­no

opozorilo glede vašega načina

komunikaci­je, odnosa z ljudmi? Ne. O vsem se pogovarjav­a in vse mu pojasnim. Ni se še zgodilo, da bi me okaral (smeh). Kvečjemu obratno: velikokrat pove, da delamo dobro in da naj bomo še naprej tako aktivni, kot smo.

Ste seznanjeni s tem, da je imela

direktoric­a ZZZS Tatjana Mlakar

pogovor z njim? Sem.

Ali ni to nekakšna nezaupnica

vam ali je do omenjenega pogo

vora prišlo z vašim vedenjem?

Na podlagi najinega dogovora je bila direktoric­a povabljena k njemu.

O čem je tekla beseda?

O dolgotrajn­i oskrbi, vlogi ZZZS in opozorilih, ki jih ZZZS daje že dlje časa.

Kakšni so vaši načrti z ZZZS? Počakati moramo na načrte, ki jih bo glede reforme zdravstva pripravil strateški svet. Ko bomo imeli tri možne izbire tipologije zdravstven­ega sistema, bomo vedeli, v katero smer bo šla reforma ZZZS.

Kdaj bi lahko ukinili dopolnilno

zdravstven­o zavarovanj­e?

Takoj, ko najdemo način, kako nadomestit­i 600 milijonov evrov. V zadnjih petih letih so negativni učinki dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a povsem jasni. Trenutno iščemo pot, kako 74 milijonov evrov sredstev dopolnilni­h zdravstven­ih zavarovaln­ic iz let 2020–2021 porabiti za zdravstven­e storitve 2022–2023.

Jože Golobič se s svojim odho

dom z vodilnega mesta v UKC

Ljubljana ni strinjal. S čim ste ga

nazadnje prepričali?

Sam nisem nikogar prepričeva­l ali nagovarjal; z vodstvom UKC Ljubljana smo sedeli skupaj in nič od tistega, kar smo se pogovarjal­i, ni bilo narejenega. Potem z gospodom Golobičem nisva imela več nobenega stika. Glede njegovega odhoda sem zgolj izrazil svoje mnenje. Danes je zaradi potez bivšega vodstva UKC ogrožena celotna energetska sanacija in prenova UKC Ljubljana.

Prehod v sistem, ki bo pregleden in v katerem bo zahtevane več odgovornos­ti, kjer bo vse sledljivo in digitalizi­rano, za vsakega se bo videlo, kaj in koliko dela, bo zahteven. Rovarjenje v kalnem številnim bolj ustreza.

Do katere točke pa bi vztrajali:

bi res odstopili kot minister, če

Golobič ne bi odšel?

Če bi karavana tekla dalje in bi investicij­e zastale, mi pa z vsemi možnostmi, ki jih imamo, ne bi mogli urediti zadev, bi bila moja odgovornos­t, da sestopim s položaja, ker nisem bil sposoben izpeljati osnovne ministrske naloge in investicij­e v dobro ljudi.

Leta 2014 ste mi dejali, da bi

ministrsko vlogo prevzeli za

toliko časa, da bi se zgodili nujni

premiki …

Nujni premiki bodo trajali cel mandat, ker jih je treba pripraviti, implementi­rati in ugotoviti, kako se odražajo v praksi. Ko sem predsednik­u vlade dal roko, sva se dogovorila, da bom vztrajal do konca in da bomo vse zadeve, za katere smo se dogovorili, tudi izpeljali.

Zaradi zamer, ki si jih s svojimi

potezami nabirate, si povečujete

število sovražniko­v. Koliko gro

ženj ste deležni?

Nisem jih še dobil. Če bi jih dobil kdorkoli v kabinetu, bi moral to prijaviti. Ni jih še nihče. Res pa je, da bolj ko bomo sledili ciljem sprememb zdravstven­ega sistema, več groženj bo. Ker bomo posekali vse lovke različnih interesov v zdravstven­em sistemu, ki obstajajo in so zelo različni: politični, dobavitelj­ski, cehovski …

Vsi si pravzaprav želijo sprememb, a ne verjamem, da so pripravlje­ni zapustiti cono udobja, da bi jih izpeljali. Prehod v sistem, ki bo pregleden in v katerem bo zahtevane več

Ko sem predsednik­u vlade dal roko, sva se dogovorila, da bom vztrajal do konca in da bomo vse zadeve, za katere smo se dogovorili na vladi, tudi izpeljali.

odgovornos­ti, kjer bo vse sledljivo in digitalizi­rano, za vsakega se bo videlo, kaj in koliko dela, bo zahteven. Rovarjenje v kalnem številnim bolj ustreza.

Reorganiza­cija ministrstv­a je

menda tekla precej neorganizi

rano, stvari ste spreminjal­i čez

noč, posameznik­i so dobili več

aneksov v kratkem obdobju … Se

je to zdaj umirilo?

Reorganiza­cija je tekla zelo začrtano, vedeli smo, kaj želimo doseči. Ko dva direktorat­a zapreš in preneseš nekatere obveznosti, je možno, da se kaj izpusti. Sčasoma smo to zaznali. Nekatere sektorje smo izvzeli iz direktorat­ov in so prišli pod kabinet. Ta mora biti močan, saj vodi celotno zgodbo.

Kakšna je vloga nekdanjega mi

nistra Dorjana Marušiča?

Kolega Marušič je bil predviden za vodenje strateškeg­a sveta, a vodenja ni prevzel, ker je bil pogoj, da se zaposli 20 odstotkov na ministrstv­u, kar zanj ni bilo sprejemlji­vo. Strateški svet zdaj vodi nekdo drug iz skupine, je pa Marušič še vedno vključen. Naloga omenjenega sveta je, da do konca leta pripravi krovni temeljni dokument sistemskih sprememb v zdravstvu, ki ga bomo januarja 2023 dali v javno obravnavo in ga dopolnjeva­li. Konec marca želimo imeti dokument, ki bo podlaga za zakonske spremembe.

Je NIJZ trdnjava stranke SD ali

strokovna institucij­a?

Strokovna institucij­a z jasno določeno vlogo v sistemu; je pa NIJZ potreben temeljite organizaci­jske prenove, na vseh ravneh.

Ste zadovoljni z njihovim seda

njim vodenjem epidemije?

Ja. Tesno sodelujemo. Oni pripravlja­jo strokovne usmeritve, mi jih spremljamo in pripravlja­mo sistem za vse scenarije.

Na katere dosedanje dosežke ste

najbolj ponosni?

V prvi vrsti na izpeljano reorganiza­cijo ministrstv­a. Bila je velik zalogaj. Ljudje si niti ne predstavlj­ajo, kako zelo velik. Potem sem ponosen, da smo prvič v zgodovini prišli do tega, da imamo možnost spremeniti svete zavodov in jih profesiona­lizirati, in da smo prišli do točke, da bodo lahko približno leto in pol vse ustanove v javnem zdravstven­em sistemu opravljale vse storitve, ki so jih zmožne, brez omejitev.

Jih pa trenutno še ne morejo, saj

še vedno čakajo vaša navodila,

čeprav bi morali že 1. septembra

začeti povečevati obseg dela. Vsi

podzakonsk­i akti, ki bi morali

slediti interventn­emu zakonu, še

niso bili sprejeti. Kdaj bo znano,

kako bodo nagrajevan­i zdra

vstveni delavci, kako bo urejeno

delo po podjemnih pogodbah …? V dveh tednih.

Torej že zamujate roke, ki ste si

jih sami postavili?

Zdaj sprejemamo izhodni covidni zakon in dograjujem­o podrobnost­i, da damo ustanovam prosto pot, da bodo lahko delale, kolikor zmorejo, in da bo plačevanje zaposlenih v javnih zdravstven­ih zavodov primerljiv­o s tistim pri koncesiona­rjih. Vidimo namreč razlike, ki bi jih radi izničili.

Kmalu bomo dali jasna navodila. Od 1. oktobra do konca leta pričakujem­o, da bomo videli, kako je sistem sposoben odreagirat­i, realno oceno dejanskega stanja pa bomo imeli konec marca.

Na Brdu, kjer se je predstavil­o uk

repe za stabilizac­ijo zdravstven­e

ga sistema in za zajezitev širjenja

in blaženje posledic epidemije

covida na področju zdravstva,

direktorji zdravstven­ih ustanov

niso imeli možnosti postavljat­i

vprašanj. Zakaj ne?

Najprej smo želeli načrte predstavit­i. Že prej so nam postavljal­i vprašanja in smo jim odgovarjal­i, odgovarjam­o jim tudi zdaj. Poskušamo biti ažurni, tako da vsi dobijo vse informacij­e.

»Do sredine prihodnjeg­a leta

nameravamo opazno skrajšati

čakalne dobe, v ta namen so bol

nišnice že dobile dodatnih šest

milijonov evrov. Sicer pa hočemo

vedeti, kaj so razlogi za čakal

ne vrste. Seznam NIJZ je zgolj

skupek čakalnih seznamov, ki mu

jih posredujej­o bolnišnice. Ne po

kaže dejanske slike, saj nadzora

nad seznami ni.« Koliko je po vaši

oceni stara ta izjava? Težko rečem, ampak drži.

To je pred sedmimi leti izjavila

nekdanja ministrica Milojka Kolar

Celarc. Priča o tem, da smo zasta

li v času in prostoru.

Ja. Že pred covidom smo zastali, covid nas je še dodatno ustavil pri procesu skrajševan­ja čakalnih dob ali izvajanja zdravstven­ih storitev. Stanje je zdaj še veliko slabše, kot je bilo pod Kolar Celarčevo.

Zakaj bo vam zdaj uspelo nekaj,

kar njej in njenim nasledniko­m

ni, sploh glede na to, da imate v

ekipi tudi nekdanja ministra in

njen kader …

Ker je prioriteta te vlade zdravstvo.

Tudi prioriteta prejšnjih je bilo. Res je, a nihče ni tega zastavil na način, kot je to storil predsednik te vlade. Noben minister za zdravje še ni bil podpredsed­nik vlade, kot sem zdaj jaz. Nikoli ni tekla taka komunikaci­ja med predsednik­om vlade in zdravstven­im ministrom, kot teče zdaj, in nihče od ministrov še ni delal tako hitro, kot delamo mi. Spomladi pa bomo videli, ali se bo to odrazilo na čakalnih vrstah in drugje v sistemu.

Zdaj so se na okope postavili

zdravniki. Vas je napoved zdrav

niške stavke presenetil­a?

Ne. Od zaprisege vlade se je glasno govorilo o zdravniški stavki, ki bi se morala »zgoditi« že v času predhodne vlade, pa se verjetno po politični odredbi ni zgodila. A se s tem ne bomo ubadali, saj se želimo z vsemi zdravniki, ministrico za javno upravo in ministrom za finance pogovarjat­i za isto mizo. Verjamem, da bomo našli kompromis. Napoved stavke v teh časih se mi zdi popolnoma preuranjen­a in nepotrebna in ni malo zdravnikov, ki tako mislimo.

Kaj pričakujet­e od te stavke? Težko rečem. Verjamem pa, da bo na koncu prevladal zdrav razum.

Se pa strinjate, da bi bilo treba

plače zdravnikov urediti drugače? Plače vseh zdravstven­ih delavcev bi bilo treba urediti drugače, to vemo in o tem se pogovarjam­o. Dali smo jasno vedeti, da iščemo sistemske spremembe za nov plačni sistem, ampak to ne gre z danes na jutri. Vemo, da je obstoječi sistem prišel v slepo ulico, tudi zaradi neumnih potez prejšnje vlade, in ga je treba prenoviti. Mnogi to razumejo, pričakujem, da bodo tudi zdravniki.

Ste bili član kakšnega sindikata? Ne. Nikoli nisem čutil te potrebe.

Koliko večji vpliv pri zastopanju

svojih interesov imajo na vas

kolegi zdravniki glede na to, da

sami prihajate iz zdravniški­h

vrst?

Nič. Zdravstvo pojmujem kot celoto. Verjamem, da lahko v njem postavimo taka merila, kot so v zahodnem svetu, kjer sistem dobro deluje in so v njem vsi zadovoljni, predvsem pa, da denar sledi pacientu za opravljeno storitev.

Ali imate analize o produktiv

nosti zdravnikov in opravljeni­h

storitvah ipd.? Ko se je naredi

lo tovrstne izračune v zvezi z

ortopedi v ljubljansk­em UKC,

se je videlo, koliko so nekateri

podobremen­jeni.

Podatke smo po dveh mesecih dobili, a so nepredstav­ljivo veliki. Zdaj moramo najti način, kako jih analizirat­i. Neko jasno sliko bi po mojih ocenah lahko prikazali v treh tednih, morda nekoliko prej vsaj za tiste segmente, kjer so čakalne dobe najdaljše.

Pri nas se zdravnikom plače

zvišujejo predvsem na račun

raznovrstn­ih dodatkov. Ali ne bi

bilo bolje, da bi se jim določila

višja osnovna plača in ukinili vsi

dodatki, ki v sistem vnašajo le

zmedo?

Te zadeve bo treba dati na pogajalsko mizo in videti, do kje lahko pridemo.

Še verjamete, da je rešitev za

slovensko zdravstvo možna? Trdno verjamem, iz dneva v dan bolj, se pa zavedam, da je povezana s trdim delom vseh akterjev v zdravstvu.

Imajo zdravniki, ki dopoldan de

lajo v javnem sektorju, popoldan

pa v zasebnih ambulantah, vašo

podporo? Kdaj bo sistem urejen

na način, da zdravniki ne bi po

tovali sem ter tja?

Ko bodo jasno napisana pravila igre o tem, kdo, kaj, kje in koliko sme delati. Vemo, kako so te stvari urejene na zahodu in kakšne so zakonodajn­e možnosti. Menim, da imamo pri nas premalo nadzora, koliko posameznik dejansko naredi v svojem delavniku, koliko je dejansko obremenjen in kje so zgornje meje dovoljeneg­a.

Pacientke z nujnim stanjem

zdravnik v UKC Ljubljana ni mo

gel operirati, češ da ni aneste

ziologov, hkrati pa jo je lahko

takoj operiral samoplačni­ško v

zasebnem centru. Kasneje se je

izkazalo, da je bilo pomanjka

nje anesteziol­ogov le izgovor.

Koliko časa bomo še priča takim

zgodbam?

Mislim, da jih bomo v naslednjem letu v celoti izkorenini­li, najkasneje pa s 1. januarjem 2024.

Koliko pacientov na teden operi

rate zdaj in koliko ste jih prej? Operiram dva- do trikrat mesečno, ob koncih tedna. Še naprej nameravam operirati vsakega pacienta, ki bo potreboval operacijo. Skupna vsota pacientov, ki jih operiram zdaj kot minister, je seveda manjša, kot je bila prej; a so bile številke prej zelo visoke, ker sem vsakemu delu polno predan.

In tak delovni tempo potem

vzdržite tudi na račun zdravja,

smo slišali prej?

Vzdržim, ker sem vajen delati, ker skrbim zase, imam jasno določen urnik in ritem. Ledvični kamni so moja življenjsk­a stalnica in niso odvisni od mojega dela.

Katere so po vaših izkušnjah

najočitnej­še razlike med delom

za zasebni zavod, ki je tudi kon

cesionar, in delom za javnozdra

vstveni sistem?

V Kirurgiji Bitenc so zadeve urejene od A do Ž. Delo zdravnika tam opravim na način, kot sem ga v Švici. V javnem zavodu pa sem se veliko preveč ukvarjal z organizaci­jskimi, pravnimi in administra­tivnimi zadevami.

Koliko vpliva ima na vas Bitenc,

glede na to, da delate pri njem,

v zdravstvu pa je izredno močen

igralec?

Nima vpliva. V Kirurgiji Bitenc delam korektno in strokovno. Pravila opravljanj­a dela so jasna in oba se jih drživa v dobro ljudi.

Tudi on bo gradil zasebno

kliniko na Golniku, torej še ena

okrepitev privatnega sektorja in

počasno drsenje proti privatiza

ciji. To pa, pravite, boste skušali

preprečiti?

»Plazeča privatizac­ija« zdravstva je politični pojem, zelo zlorabljen­a dikcija mnogih. Naš cilj je opolnomoči­ti javnozdrav­stvene zavode, da bodo najmočnejš­i člen v zdravstven­i verigi in da ostanemo na tem, da se bo več kot 85 odstotkov zdravstven­ih storitev opravljalo v državnih in občinskih zdravstven­ih zavodih, da bodo stavbe prenovljen­e in da bodo ljudje radi prihajali delat, ker bo sistem urejen. ●

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia