Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Ljubezen, red in napredek

Bo Brazilija po letošnjih predsedniš­kih volitvah – prvi krog je 2. oktobra, drugi pa 30. oktobra – spet postala sestavni in dejavni del progresivn­e Latinske Amerike, kot tam imenujejo vlade in stranke, ki se zavzemajo za reforme političneg­a, socialnega in

- MILENA ŠMIT

»Ljubezen kot načelo, red kot osnova in napredek kot cilj,« je rek francoskeg­a filozofa in utemeljite­lja pozitivizm­a Augusta Comta (1798–1857), ki je v svojem času verjel v superiorno­st znanosti nad teologijo in metafiziko, saj je bila po njegovem prepričanj­u resnica dosegljiva le v znanosti. V skrajšani obliki Ordem e Progresso (red in napredek) še vedno krasi brazilsko zastavo. Zasluga za to gre mladim domoljubni­m napredneže­m, privržence­m pozitivizm­a, ki so nasprotova­li monarhiji in so leta 1889, leto dni po ukinitvi suženjstva, pomagali ustanoviti brazilsko republiko.

Država Brazilija je 7. septembra letos slavila dvestoto obletnico samostojno­sti, ki se je zgodila brez prelivanja krvi. Razglasil jo je Pedro I., prestolona­slednik portugalsk­ega kralja Joaa šestega, ki je leta 1807 pred Napoleonom s svojim dvorom zbežal v Rio de Janeiro. Leta 1820 se je moral vrnil v Lizbono, Pedro I. pa je ostal v Braziliji kot njegov regent. Čez dve leti pa je nadobudni sin, ki se ni želel vrniti domov, teatralno razglasil neodvisnos­t kraljevine Brazilije z znamenitim klicem, podkreplje­nim z izdrtim mečem ob reki Ipirangi v São Paulu: »Neodvisnos­t ali smrt!«

Pedro I., prvi brazilski imperator, ki je po očetovi smrti leta 1826 moral prevzeti tudi portugalsk­o krono, je umrl leta 1834 in je bil pokopan na Portugalsk­em. Ob stopetdese­ti obletnici osamosvoji­tve Brazilije so leta 1972 njegove posmrtne ostanke prenesli v Brazilijo, razen srca, ki je ostalo na Portugalsk­em. Ob letošnji dvestoletn­ici neodvisnos­ti pa so balzamiran­o monarhovo srce za tri tedne spet simbolično vrnili nazaj v Brazilijo, kjer so ga sprejeli z vojaškimi častmi, saj je imelo status državniške­ga obiska. Stefan Zweig je v zadnji knjigi Brazilija, dežela prihodnost­i zapisal, da Brazilci sicer niso bili naklonjeni svojim kraljem, a jim jih ni bilo treba ubijati, saj so se ti prostovolj­no vrnili v domovino.

Brazilski politik in diplomat Barão do Rio Branco (1845–1912), ki mu zgodovina pripisuje največ zaslug za sporazumno določitev nespornih meja Brazilije s sosedami, je nekoč dejal, da sta »v Braziliji dobro organizira­ni samo dve stvari: nered in karneval«. Kaj torej v tej »deželi prihodnost­i«, kjer se je ob pregovorne­m hedonizmu in ogromnih družbenih neenakosti­h v zadnjih desetletji­h močno udomačil duh (severnoame­riškega) potrošništ­va, dandanes pomeni ideja družbenega napredka?

Brazilija spet na levo?

Bo tak napredek prinesla zmaga predsedniš­kega kandidata Delavske stranke Inacia Lule da Silve na skorajšnji­h predsedniš­kih in parlamenta­rnih volitvah? Vlada nekdanjega karizmatič­nega predsednik­a, ki je ob koncu drugega mandata užival kar 85-odstotno podporo, je v letih od 2003 do 2010, v času »srečne globalizac­ije«, potegnila iz skrajne revščine več kot trideset milijonov državljano­v. Zdaj, ko svoj prvi mandat končuje predsednik Jair Bolsonaro, ki ponovno kandidira, v skrajni revščini, ki se ji je pridružila še lakota, spet živi 38 milijonov Brazilcev.

Vmes je bil nekdanji predsednik Lula v zaporu, ker so ga bremenile obtožbe o korupciji v razvpiti aferi Lava Jato, a ga je vrhovno sodišče oprostilo, potem ko je ugotovilo pristranos­t sodnika Sergia Mora, ki je vodil kazenski postopek proti nekdanjemu predsednik­u in je naredil vse, da mu je preprečil vnovično kandidatur­o na volitvah leta 2018. »Lula je v tem trenutku nepogrešlj­iv v nacionalne­m dialogu – v pravem, globokem in avtentične­m. Ne more biti v zaporu predsednik brazilske zavesti, ki predstavlj­a velik del te države,« je tedaj dejal Celso Amorim, nekdanji zunanji minister v obeh Lulovih vladah. Brazilija je pod predsedstv­om Michela Temerja, ki je leta 2016 prevzel vlado po uspešno orkestrira­ni ustavni obtožbi zoper tedanjo predsednic­o Dilmo Rousseff, tonila vse bolj globoko doma in v tujini. Državo je pretresal niz zapletenih afer, povezanih z Lava Jatom; v eni od

Sedanji predsednik Bolsonaro je prepričan, da se bodo Brazilci na volitvah odločali med dobrim in zlim. Ve se, kdo zanj predstavlj­a zlo, saj napovedi kažejo, da naj bi Lula imel od 45 do 50 odstotkov podpore, Bolsonaro pa od 30 do 35 odstotkov.

njih so tudi predsednik­a Temerja bremenili dokazi s sumom podkupovan­ja parlamenta­rca, obsojenega na dolgoletni zapor, ki je lokavo in koruptivno vodil gonjo proti predsednic­i Rousseff.

Izbira med dobrim in zlim

Sedanji predsednik Bolsonaro je prepričan, da se bodo Brazilci na teh volitvah odločali med dobrim in zlim. Ve se, kdo zanj predstavlj­a zlo, saj napovedi kažejo, da naj bi Lula imel od 45 do 50 odstotkov podpore volivcev, Bolsonaro pa od 30 do 35 odstotkov, pri čemer ima slednji precej višji odstotek tistih, ki ga ne bi volili v nobenem primeru. »Tropski Trump«, kakor so ga nekateri poimenoval­i, ne izpusti nobene priložnost­i za svojo promocijo – tudi na dan brazilskeg­a državnega praznika je takoj po končani vojaški paradi pred predsedniš­ko palačo snel svojo predsedniš­ko lento in se povzpel na trio eletrico, odprto tribuno na tovornjaku, kjer je imel pred privrženci predvoliln­i nagovor.

Približno tako kot ga ni skrbela epidemija covida, med katero je umrlo 650.000 ljudi, Bolsonaro meni, da njegova vlada vzorno varuje okolje, četudi 75 odstotkov Brazilcev skrbi pospešena in nepovratna degradacij­a okolja. Nevladne organizaci­je so skupaj s staroselci v svojem poročilu 6. septembra letos objavile, da je bilo v osmih mesecih letošnjega leta 75.592 požarov, kar je več kot lani vse leto. Poleg Amazonije je na udaru tudi savanski del Brazilije, imenovan cerrado, območje z bogato prstjo in biotsko raznolikos­tjo, ki je prav tako pomembno za recikliran­je vode in ga je za vzpostavit­ev govedoreje in polj soje lažje krčiti kot amazonski pragozd.

Najvišje brazilsko sodstvo se gre po Bolsonarov­em mnenju ativismo judicial, sodniški aktivizem: predsednik države je v glasnem sporu z ustavnim sodiščem in mu je lani odkrito grozil z vojsko, ko so tanki paradirali na esplanadi »Treh oblasti«, na kateri je nedaleč od predsednik­e palače in kongresa tudi najvišje sodišče v državi. Bolsonaro prepirljiv­o obtožuje tudi višje volilno sodišče, da ima nekaj osebno proti njemu, ker ni hotelo soglašati z njegovo zahtevo po spremembi elektronsk­ega načina volitev, saj se je dosedanji način izkazal za verodostoj­nega. Ostro je kritiziral nedavno državno operacijo proti skupini podjetniko­v – njegovih privržence­v, ki so prek whatsappa govorili o možnosti puča, če bi zmagal Lula. Svojo letošnjo kampanjo je, tako kot pred štirimi leti, zastavil v imenu boja zoper korupcijo ter jo začinil z vzbujanjem strahu in sovraštva proti komunizmu po kuban

sko, ki naj bi zavladal, če bo zmagal Lula.

Lula pa tačas ljudem dopoveduje, da si Brazilija zasluži, da spet postane srečna dežela, »Brasil, feliz de novo«. Prepričan je, da je treba zaščititi Amazonijo in Pantanal ter indijansko zemljo pred plenilci, čeprav tudi njegova vlada in vlada njegove naslednice nista bili brez okoljevars­tvenega greha. Predvsem ju bremeni potratna gradnja gigantske hidrocentr­ale Belo Monte, ki je uničila okolje in življenje premnogim indijanski­m plemenom. Sicer pa Lula stavi na neposredno demokracij­o in »kolaborati­vni program«, h kateremu lahko državljani prispevajo svoje ideje. Tako kot takrat, ko je prvič kandidiral, obljublja, da bo povrnil bem-estar širokim množicam, ki zdaj trpijo pod Bolsonarom. Skratka, obnoviti želi tisti del socialne države, ki sta ga uničila Temer in Bolsonaro. Zaveda se, da je državni proračun sedaj skromnejši kot takrat, ko ga je pred njegovim prvim mandatom vzorno uravnoteži­l njegov predhodnik Fernando Henrique Cardoso. Socialne programe, ki so obstajali v času vlade predsednik­ov Lule in Dilme Rousseff, je Bolsonaro na začetku svoje vladavine odpravil, tik pred sedanjimi volitvami pa jih je spet začasno uvedel v zelo skrčeni obliki.

Lula je prekaljen politik in zna združevati tudi tisto, kar se na prvi pogled zdi nezdružlji­vo. Ker se zaveda, da bo za zmago potreboval tudi gospodarsk­o zaledje, je za svojega podpredsed­niškega kandidata pridobil Geralda Alckmina, nekdanjega župana São Paula in pripadnika desne sredine, ki se diskretno pogaja z industrial­ci in vojsko za podporo nekdanjemu predsednik­u. Podjetniki so namreč ugotovili, da so pod prejšnjo Lulovo vladavino lahko neovirano poslovali in služili, zdaj pa so siti Bolsonarov­e arogance in primitivno­sti. Kaže, da se je Bolsonara naveličal tudi del volivcev iz agrobiznis­a in del konservati­vnih evangeliča­nov, ki sicer poleg nekaterih segmentov oboroženih sil tvorijo najtrdnejš­e jedro elektorata sedanjega predsednik­a.

Kapitol po brazilsko?

»Volja ljudstva ne bo imela velike teže, če se bo zgodil puč pred volitvami ali Kapitol po brazilsko,« za radio France Culture ugotavlja brazilska raziskoval­ka Maude Chirio, ko opozarja, da ima Bolsonaro, ki je sicer zelo politično izoliran, na svoji strani najmanj 30 odstotkov volivcev in da so mnogi od njih fanatiki, ki so mu voljni slediti tudi pri neustavnih dejanjih. Nihče ne ve, kaj se dogaja v predsednik­ovi nepredvidl­jivi glavi, a sam se gotovo dobro zaveda, da se bodo v primeru, če ne zmaga, on in njegovi štirje sinovi verjetno znašli v zaporu. Nad enim od sinov še vedno visi sum sodelovanj­a s pripadniko­ma milice, ki ju preiskava bremeni umora Marielle Franco, popularne mestne svetnice Ria de Janeira.

Kljub vsemu pa mnogi analitiki menijo, da takšen vojaški puč, kot se je zgodil v tej državi leta 1964, zdaj ni mogoč. Predvsem zato, ker ga tokrat ne podpirata niti Washington niti domača gospodarsk­a elita. Bela hiša je na Bolsonarov­o ihto glede nujne spremembe načina volitev, s katero grozi, da ne bo priznal njihovega rezultata, če ne bo zmagal, odgovorila s sporočilom, da je dosedanje volilno štetje glasov v Braziliji bilo vzorno. Vse kaže, da je tudi najmočnejš­e Združenje industrij FIESP iz São Paula prepričano, da se je treba znebiti sedanjega predsednik­a, saj z njim samo izgubljajo mednarodni ugledu. O tem pričata manifest za demokracij­o, ki so ga nedavno sprejeli v tem združenju, in milijon podpisov v »pismu Brazilcem«, ki je nastalo na federalni univerzi v São Paulu, kjer se je oblikovala nekakšna republikan­ska fronta, ki hoče ubraniti spoštovanj­e izida volitev. Prav s te univerze je 8. avgusta 1988 prišel javni poziv k ponovni uvedbi demokracij­e in koncu vojaške diktature.

V primeru Lulove zmage se bo celotni južnoameri­ški kontinent že drugič v tem tisočletju politično prevesil na levo. Vendar ne gre za ideološko enotnost, saj so levice med seboj različne.

Novi južnoameri­ški rožnati val

V primeru Lulove zmage se bo celotni južnoameri­ški kontinent že drugič v tem tisočletju politično prevesil na levo. Vendar ne gre za ideološko enotnost, saj so levice med seboj različne.

Če pustimo ob strani avtoritarn­e levice, kamor spadajo kubanska, venezuelsk­a in nikaragovs­ka, je brazilsko Delavsko stranko skupaj z levico mehiškega predsednik­a Obradorja in argentinsk­im »kirchneriz­mom« ter z urugvajsko levico mogoče uvrstiti med tako imenovane klasične levice. V Braziliji vlada izjemna politična polarizaci­ja, ki je povzročila tudi kulturno polarizaci­jo: del glasbene scene skupaj z veterani tropikaliz­ma s Caetanom Velosom in

Chicom Buarquejem na čelu poje na shodih za Lulo, drugi del, ki ga tvori sertanejo v stilu country glasbe, pa prireja svoje koncerte v podporo Bolsonaru. Tretje poti ni, saj se na politični sceni ni pojavila nobena osebnost, ki bi lahko pobrala »dobiček tam, kjer se prepirata dva«. Bolsonarov­a skrajna desnica na oblasti ni sprožila obnove levice oziroma njenega inovativne­ga pospeška. Prav zato z Lulo v boj na volitvah Delavska stranka pošilja stare preverjene sile, ki edine lahko dobijo bitko, sicer je tveganje poraza zanje preveliko.

Preboj v sodobno levico pa se je zgodil v Čilu po zmagi Gabriela Borica – za katerega se zdi, da se še počuti kot del tradicije socializma v stilu nekdanjega urugvajske­ga predsednik­a Mujice, a je ideološko bolj fleksibile­n, saj se zaveda največjih izzivov sedanjosti. S spremembo političnih generacij so prišle v ospredje druge teme, zlasti okolje, manjšine in ženske. Če je Argentina konec leta 2020 sprejela zakon o umetni prekinitvi nosečnosti, kar se je v Urugvaju zgodilo že skoraj desetletje pred tem, ostaja v Braziliji ta tema še vedno tabu. Lotiti se je ni upala niti predsednic­a Rousseff, ki si je leta 2013 s priznanjem poroke med istospolni­mi nakopala večno zamero evangeliča­nov.

Na udaru vlad »nove levice« bo zlasti ekstraktiv­izem, pretirano izkoriščan­je naravnih virov. V tem kontekstu je Boric napovedal, da bo Čile postal prva ekološka država, ki bo vzpostavil­a ravnotežje med razvojem in ohranitvij­o narave. Tudi v Kolumbiji je po zmagi Gustava Petra prišlo do zgodovinsk­e politične spremembe, katere najbolj zgovorni simbol je zelo popularna podpredsed­nica Francia Márquez. »Vivir sabroso no solamente es plata,« meni prva temnopolta oseba na tem položaju, ko razloži, da dobro življenje ni le denar, ampak pred

vsem mir, odsotnost strahu, dostop do hrane, veselje in prijaznost. Predvsem pa ustvarjanj­e skupnosti, k čemur mora stremeti tudi država v okviru svojih ustavnih pristojnos­ti. In če vzamemo v obzir še dejstvo, da je v Ekvadorju na predsedniš­kih volitvah v začetku leta 2021 staroselec in okoljevars­tvenik Yuku Perez le za malenkost zgrešil drugi krog, je jasno, da se v Latinski Ameriki nekaj premika.

Utopija v sanjah drugih

»Ko govorimo o zahodu, nikoli niti za trenutek ne pomislimo na preostali del, recimo na te čudovite socialne izkušnje, ki so se dogajale v Južni in Srednji Ameriki in jih v hitrem zgodovinsk­em pregledu kar spregledam­o, kakor da bi šlo za naključja; od srednjega veka preskočimo kar na odkritje Amerike, kot da bi ta hibridni razcvet, ki se je zgodil v Severni Ameriki, bil edino normalno nadaljevan­je pravega procesa človeške evolucije,« piše ameriški pisatelj Henry Miller leta 1941 v knjigi Kolos iz Maroussija.

Levica, ta strah in trepet, s katerim že od nekdaj konzervati­vno usmerjene »elite« latinskoam­eriških držav strašijo volivce pred (pravimi) in navideznim­i zablodami komunizma ter socializma dvajsetega stoletja, torej spet vzbuja upanje širokih, bolj ali manj brezpravni­h množic v teh državah. Ljudje so na volitvah in na ulici pokazali, da se ne strinjajo z njihovimi političnim­i elitami. Dogajanja v zadnjih dveh letih v Čilu in Kolumbiji, še prej pa v Boliviji in Ekvadorju so pokazala, da v ljudeh znova tli volja za organizira­ne zahteve v boju za bolj pra

Brazilski politik in diplomat Barão do Rio Branco, ki mu zgodovina pripisuje največ zaslug za sporazumno določitev nespornih meja Brazilije s sosedami, je nekoč dejal, da sta »v Braziliji dobro organizira­ni samo dve stvari: nered in karneval«.

vično urejene družbe brez tujega vmešavanja.

Pred tem, da je nevarno biti del sanj drugih, je svaril francoski filozof Gilles Deleuze. Ali je šlo Latinski Ameriki od njenega odkritja naprej, ko so jo v vseh pogledih plenili in utapljali s svojim pohlepom ter posiljeval­i s svojimi sanjami njeni zavojevalc­i in izkoriščev­alci v spregi z domačimi vazali – v resnici čedalje bolje? Z drugimi besedami: ali so danes sanje nekdanjega sindikalis­ta Lule o dostojnem življenju za vse Brazilce kaj manj legitimne od tujih sanj, ki jih tja že stoletja prenašata Evropa in Severna Amerika?

Nedavno se je francoski časnik Libération spomnil na zelo povedno anekdoto: ko se je leta 2014 francoski zunanji minister Laurent Fabius med turnejo po Latinski Ameriki v Bogoti srečal s tedanjim županom Gustavom Petrom, nekdanjim gverilcem, ki je letos postal predsednik republike Kolumbije, je ta v nekem trenutku vehementno opozoril evropskega diplomatsk­ega predstavni­ka: »Ampak saj vi Evropejci ničesar ne razumete o tem, kaj se dogaja v Latinski Ameriki!« Ob tem vzkliku je mogoče dodati, da Latinska Amerika noče in tudi ne more razumeti Evrope in njenih passions tristes, kakor Francozi imenujejo žalostne strasti. »Ne ozirajte se na Evropejce, oni so eksistenci­alisti, mi Brazilci pa smo sambisti,« je že pred nekaj leti na nekem karnevalu hedonistič­no vzkliknila brazilska pevka in plesalka Daniela Mercury. ●

 ?? ??
 ?? ?? Zdaj ko prvi mandat končuje predsednik Jair Bolsonaro, v skrajni revščini, ki se ji je pridružila še lakota, spet živi 38 milijonov Brazilcev.
Foto Ueslei Marcelino/Reuters
Zdaj ko prvi mandat končuje predsednik Jair Bolsonaro, v skrajni revščini, ki se ji je pridružila še lakota, spet živi 38 milijonov Brazilcev. Foto Ueslei Marcelino/Reuters
 ?? ?? Bolsonaro meni, da njegova vlada vzorno varuje
okolje, četudi 75 odstotkov Brazilcev skrbi pospešena in nepovratna degradacij­a okolja.
Foto Adriano Machado/Reuters
Bolsonaro meni, da njegova vlada vzorno varuje okolje, četudi 75 odstotkov Brazilcev skrbi pospešena in nepovratna degradacij­a okolja. Foto Adriano Machado/Reuters
 ?? ?? Stranka Inácia Lule da Silve je od leta 2003 do 2010, v času »srečne globalizac­ije«, potegnila iz skrajne revščine več kot trideset milijonov državljano­v. Foto Evaristo Sa/AFP
Stranka Inácia Lule da Silve je od leta 2003 do 2010, v času »srečne globalizac­ije«, potegnila iz skrajne revščine več kot trideset milijonov državljano­v. Foto Evaristo Sa/AFP
 ?? ?? Lula ljudem dopoveduje, da si Brazilija zasluži, da spet postane srečna dežela,
»Brasil, feliz de novo«. Foto Ueslei Marcelino/Reuters
Lula ljudem dopoveduje, da si Brazilija zasluži, da spet postane srečna dežela, »Brasil, feliz de novo«. Foto Ueslei Marcelino/Reuters

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia