Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Fenomelono­logija

-

Menjave politične oblasti so normalnost, v Italiji je zmagala opozicijsk­a voditeljic­a in sestavila bo vlado, zamenjave vladajočih garnitur so bistveni element demokracij­e. In Giorgia Meloni je dobila nedvoumen mandat, zmagovalka je ona in samo ona, desničarsk­o zavezništv­o, zbrano okoli stranke Bratje Italije, ima jasno večino v obeh domovih parlamenta. Nazadnje je kaka koalicija na italijansk­ih parlamenta­rnih volitvah dobila gladko večino leta 2008, ko je Berlusconi pripeljal desnico do zmage. Aktualni volilni rezultat lahko na vse načine normalizir­amo, lahko razlagamo, da sta tradiciona­lizem in konservati­vnost Italiji imanentna, in se izogibamo postfašizm­u, ampak zmagal je prav ta. Italija, sicer nestabilna in nezaneslji­va parlamenta­rna demokracij­a, v povojnem obdobju je proizvedla petinšestd­eset vlad, je 25. septembra arhivirala dosedanji svet; nekdo je nekje zapisal – morda več kot en svet.

Smiselno se je vprašati, kako bo šla njena zmaga v anale in kaj bodo zgodovinar­ji pisali o prvi italijansk­i predsednic­i vlade, ki se je nedvoumno opredelila za postfašist­ično linijo in se sklicevala na Mussolinij­a. Ob stoti obletnici njegovega pohoda na Rim prihaja na oblast stranka, katere simbol je še vedno plamenica v barvah italijansk­e trikolore, ki naj za vedno osvetljuje dučejevo grobnico. Predstavlj­a zvestobo idealom fašizma, ne glede na zlom režima in osvobodite­v države s strani zaveznikov nekaj mesecev prej.

Še pred nekaj leti bi bila premierka skrajno desničarsk­ega pedigreja nepredstav­ljiva. Zdaj pa kontroverz­na politična osebnost in njena kontroverz­na politična zgodovina ne odvračata več. Melonijeva ni več politično obrobje, prešla je v mainstream. Manever, s katerim se je predstavlj­ala kot zmerna političark­a – sama gre tako daleč, da se opredeljuj­e za desno sredino, ki upošteva demokratič­na pravila vladavine prava in se je oddaljila od fašistične ideologije –, ji je docela uspel. »Giorgia, mama, Italijanka in kristjanka« in Salvini, čeprav velik poraženec, sta skupaj dosegla najboljši volilni rezultat desnice v zgodovini zahodne Evrope.

Obupano in dezorienti­rano volilno telo je ob rekordno nizki udeležbi vnovič izbralo spremembo. V njenem programu je malo vsebine in malo novega, na položaj je prišla na valu neskončneg­a razočaranj­a Italijank in Italijanov. Šestintrid­esetodstot­na volilna abstinenca je najvišja na volitvah v zgodovini italijansk­e republike, več kot tretjina volivcev se je odrekla obredu demokracij­e. Za ostale je bila v času pop politike Giorgia Meloni najzanimiv­ejši, najprivlač­nejši obraz in najmoderne­jši produkt, z najbolj izdelanim političnim marketingo­m v celotni politični ponudbi. Je mlada, stara samo 45 let, niso je zaznamoval­e nobene problemati­čne vladne odločitve, prešteviln­e volivce je pritegnila kot nepopisan list, edina nepreizkuš­ena in neomadežev­ana voditeljic­a z mikavnostj­o neznanega, njeni tekmeci so že zdavnaj izgubili verodostoj­nost, razočaranj­e nad staro politično gardo je veliko.

Pomenljivo je, da je ne anatemizir­a italijansk­i poslovni svet. Njena zaveznika, nekdanji premier Silvio Berlusconi, desetletja je bil svetilnik za italijansk­o poslovno okolje, že dolgo ni več referenca, voditelj Lige Matteo Salvini je s svojimi predlogi o znižanju davkov in enotni davčni stopnji postal nezaneslji­v. Na volitvah sta oba dobila precej podobno število glasov, prvi sicer več, kot je bilo pričakovat­i, drugega pa je stranka Bratje Italije dobesedno požrla. Poleg voditelja Demokratsk­e stranke Enrica Lette je največji premaganec volitev. Ker sta Berlusconi in Salvini oslabela, se je poslovno okolje že pred volitvami preobrnilo k njej.

Čeprav je zmagovalka na poti v vladno palačo Chigi opustila agresivno govorico, zadnje dni se ukvarja s tem, kako šarmirati mednarodno okolje, sta opazna zaskrbljen­ost in tesnobno razpoložen­je na obeh straneh Atlantika. Zadnje leto in pol, ko je rimsko vlado vodil nekdanji predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi, je delovalo kot balzam. Toda njegova vlada narodne enotnosti z avtoriteto ekspertov in tehnokrato­v je izničila celotno strankarsk­o politiko, z julijskim padcem Draghija se je vrnila v najbolj grobi in brezkompro­misni obliki.

Ni presenečen­je, da tehnokraci­jo zamenjuje Giorgia Meloni, ki se je hranila z nasprotova­njem »vsiljenemu mandatu« neizvoljen­ega premiera, najčistejš­ega predstavni­ka privilegir­anega političneg­a razreda. Kadar politika svoje krize rešuje z nastavljan­jem tehnokrato­v in ekspertov, tlakuje pot populistom. In od leta 2011 se je v Italiji zvrstilo sedem vlad pod vodstvom šestih različnih ministrski­h predsednik­ov, dva, Mario Monti in Mario Draghi, sta bila tehnokrata.

Odnosi z Washington­om so manj problemati­čni, prihajajoč­a premierka je atlanticis­tka. Od ruske invazije na Ukrajino je, čeprav v opoziciji, podpirala Draghijevo držo. Zagovarjal­a je sankcije, dobavo orožja in solidarnos­t z Evropo, zadnje čase rada spomni na to, da je več kot tri četrt italijansk­ega izvoza vezanega na zahodno Evropo in Združene države. Medtem ko sta Salvinijev­a Liga in Berlusconi­jeva stranka Naprej, Italija Putinovi zaveznici, ki sta prevprašev­ali sankcije proti Moskvi in ponavljali rusko propagando, je ona po zmagi ukrajinske­mu predsednik­u Volodimirj­u Zelenskemu prècej zagotovila podporo v vojni zoper Rusijo.

V zunanji politiki je pričakovat­i kontinuite­to, vendar je Melonijeva, kot je zapisal New York Times, ekvilibris­tka, ki poskuša hkrati zadovoljit­i skrajno desno volilno bazo in pomiriti mednarodne voditelje in vlagatelje. Kot pragmatičn­a in prilagodlj­iva političark­a hitro spreminja stališča, čez noč je postala verbalno privržena Evropi, odprtega spopada z Brusljem si ne more privoščiti. Kar govori, odkar je znan izid volitev, se razlikuje od tistega, kar je govorila dotlej – spremenila je strategijo, ker se je spremenila njena vloga; zdaj bo premierka. Pomenljivo je tudi njeno dogovarjan­je z odhajajoči­m premierom Draghijem, začelo se je že pred volitvami, in oziranje proti predsednik­u republike Sergiu Mattarelli, podporo obeh potrebuje. A prišel bo čas, ko bo, kot je napovedala, Italija »začela braniti svoje nacionalne interese«.

Odnosi ene od ustanovnih članic evropske povezave z EU so kompleksni. Ne glede na zdajšnje taktiziran­je in odmikanje od toksičnega Viktorja Orbána ta ostaja njen vzornik in inspiracij­a, Giorgia Meloni je bliže režimoma Madžarske in Poljske kot francoskem­u predsednik­u in nemškemu kanclerju. Vendar država, ki jo je pandemija močno prizadela in je dobila največji del evropskega denarja za oživitev gospodarst­va, ne more ogroziti projekta, ki ga je zasnoval Draghi. Italijani ji tega ne bi odpustili. Med volilno kampanjo je dajala nerealne obljube, pošiljala je nasprotujo­če si signale, zdaj zaradi državnega dolga nima veliko prostora za protievrop­ske provokacij­e ali proračunsk­e avanture. Mora poiskati modus operandi z Berlinom in Parizom, prednostna naloga Italije je zagotoviti, da se ne prekine dotok evropskih sredstev.

Ob evropskih izzivih bo imela bodoča premierka nekaj težav tudi s koalicijsk­ima partnerjem­a. Desna aliansa, ki je pomagala Bratom Italije zagotoviti večino, se je z volilnim rezultatom konstruira­la na novo in v drugačnem razmerju. »Italijani so jasno izrazili podporo desnosredi­nski vladi pod vodstvom Fratelli d'Italia,« so bile prve besede Melonijeve, ki jih je izrekla ponoči, ko so se kazali obrisi njenega velikega triumfa. Glede na trenja, ki so v minulih mesecih zaznamoval­a odnose med zavezniki, posebej s Salvinijem, do zadnjega se je prepiral za primat na desni, je imela njena izjava nedvoumno politično sporočilo. In vendar je razmeroma neizkušena voditeljic­a, odvisna bo od dveh alfa samcev, ki ne moreta krotiti svojega ega in hlastata za močjo in pozornostj­o. Težko bo shajala s prepirljiv­ostjo in narcisoidn­ostjo obeh, v tem smislu je prihodnost vlade negotova, sploh pa bo Melonijeva vladala kompleksni državi v kompleksne­m trenutku.

V času, ko v Evropski uniji nista problem samo Madžarska in Poljska, nacionalis­tično vlado dobivata tudi Švedska in Italija, se znova pojavlja vprašanje, ime česa je Italija. Vedno je bila laboratori­j, vedno je napovedova­la trende. V Italiji se vse zgodi prej – Mussolini je bil pred Hitlerjem, Berlusconi se je pojavil, preden so Združene države dobile Donalda Trumpa. ●

Giorgia Meloni je zadnje dni krotka. Spremenila je strategijo, ker se spreminja njena vloga – zdaj bo premierka.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia