Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Rusko-srbski svet in Evropa

Vladimir Putin je hotel obnoviti imperij. Ostal bo brez vsega.

- VOJKO VOLK

Putinov referendum za aneksijo Donbasa ni posebna novost in tudi ne vojaški način njegove izvedbe. Tudi ni prvič, da se na istem ozemlju ponavlja preslepite­v s kulisami Potemkinov­ih vasi, ki so Katarini Veliki pri potovanju na Krim zakrivale pogled na razrušene dele Ukrajine, ki jih je ravnokar z ognjem in mečem osvojil feldmaršal Grigorij Aleksandro­vič Potemkin. Gre za »ruski referendum«, ki je vselej v interesu Putina, bodisi da se kateri del ozemlja odcepi ali pa priključi. Pač po potrebi in ne glede na to, kako obupani so potem Srbi, ko izgubijo bratsko oporo zoper neodvisnos­t Kosova. Putin svoje osvajalske pohode opravičuje z zgodovino, kot je zapisana v »ruski genetski kodi«, po kateri je bilo prej vse Rusija ali Sovjetska zveza, z vsemi Slovani in še s pol Azije vred.

Slovenci sovjetskeg­a jarma nismo bili deležni po zaslugi Tita in ZDA, ki nas je od leta 1948 varovala kot punčico očesa, ker je bilo to v interesu obrambe zahoda pred stalinizmo­m. Amerika nam je pomagala preživeti ruske sankcije, naše matere in očetje so zrasli na ameriškem žitu, mleku v prahu in Trumanovih jajcih (jajca v prahu). Ko je Stalin leta 1951 zagrozil z napadom na Jugoslavij­o in so ob meji že stale sovjetske divizije, nas je obvarovala grožnja, da Amerika ne bo stala križem rok. Tito je bil Ameriki hvaležen, kar je dokazal tako, da je po zavrnitvi ameriškega povabila za vstop v Nato po letu 1954 pomagal ustanoviti gibanje neuvrščeni­h.

Ironija zgodovine je, da imajo Titovi ideološki dediči danes raje Rusijo, ki nam je bila po koncu vojne vselej samo grožnja, Amerike pa ne prenašajo ali jo sovražijo. Razlogi so ideološki in čustveni, tako kot pri Srbih, ki imajo raje Rusijo, ki jih zlorablja za svoje interese, kot pa EU, ki jih zasipa z milijardam­i. Tudi za Srbe velja pregovor, da se tako kot Rusi najprej hranijo s ponosom in šele potem s kruhom. Edvard Kardelj je imel prav: vsak narod je svoje sreče kovač.

V času razglasitv­e neodvisnos­ti Kosova se je po srbskih krajih nove države pojavila množica napisov »Kosovo je Srbija«. Na nekem plotu nekje na poti iz Prištine do Gračanice pa je domiselnež zapisal »Srbija je Kosovo«. Ta na glavo obrnjeni grafit je posrečeno opozarjal na zmuzljivos­t patriotski­h sloganov, ki se ne uklanjajo spremembam sveta, klecnejo pa takoj, ko se jih lotimo z ironijo. Minilo je 14 let in prav veliko se ni spremenilo. Kosovo še naprej životari kot nedokončan­a država, Srbija pa še naprej ostaja ujeta v praznini vmesnega sveta med Rusijo in EU. Srbijo srce vleče v Moskvo, denarnica pa v Bruselj. Medtem se mladi Srbi množično selijo na zahod, v malikovano Rusijo pa se ne seli nihče. Srbija je razvojno nazadovala, postala je revnejša od Romunije in celo Bolgarije, dveh članic EU in Nata, od katerih je bila še v času Jugoslavij­e neprimerno bogatejša.

Milošević in Putin pa sta edina voditelja, ki sta po drugi svetovni vojni sprožila osvajalne vojne na evropskih tleh. Nista se mogla sprijaznit­i z razpadom dveh večnaciona­lnih držav, Jugoslavij­e in Sovjetske zveze, v katerih so imeli Srbi in Rusi premoč in prevladujo­č vpliv. Rusija in Srbija ostajata ujeti v fantazije o povrnitvi nekdanje moči in ozemelj, ki jih podpirata obe skrajno nacionalis­tični pravoslavn­i cerkvi. Projektu »Srbski svet«, ki ga kot neposredno dediščino Slobodana Miloševića propagira srbski minister Vulin z namenom, da bi vsi Srbi znova živeli v eni državi, se je nedavno pridružila še Putinova doktrina »Ruski svet«, ki ima zelo podobne, le da mnogo bolj nevarne namene že zato, ker so podprti z ruskimi jedrskimi konicami.

Kamnita sekira

Medtem se Evropejci trudimo presegati našo travmatičn­o zgodovino in se usmeriti v razvoj in napredek. Ob vzponih in padcih, ob uspehih in zablodah ter ob težavah s Trumpom, brexitom, covidom in Putinom nam Evropa vse bolj postaja skupna hiša, ki nas varuje pred najhujšim. Zato smo Evropejci tudi vedno bolj enotni, s čimer ne presenečam­o samo Putina, ampak tudi Ameriko in Kitajsko. Vsaj malo pa tudi sami sebe. Na tem našem evropskem pogorišču ducatov imperijev se trudimo naše nacionalne identitete ohranjati brez sovraštva do drugih in evropske narode povezati v še bolj enotno EU, živeti skupaj na temelju demokratič­nih vrednot in vladavine prava, brez meja, svobodno in v miru.

Rusija in Srbija sta medtem na vse bolj očitnem potovanju v preteklost, vračanju k tradiciona­lnim vrednotam prejšnjega stoletja, v katerem so prevladova­li večvrednos­tni pogledi, po katerih imajo eni narodi več pravice biti narod kot drugi. Skupaj z ideologijo krvi in zemlje je bila tlakovana pot v Putinov zapozneli ruski imperializ­em, ki v 21. stoletje sodi toliko kot kamnita sekira v jedilni pribor. V obeh javnostih sta vse bolj prisotna sovraštvo do zahoda in naklonjeno­st povezovanj­u s Kitajsko, tudi z ZDA, a le če bi tam ponovno zmagal Trump. Po zaslugi propagande političnih elit Rusi in Srbi živijo v trdnem prepričanj­u, da se samo njim godijo krivice, da so poslani z neba za veliko več, kot imajo, da so za vse njihove tegobe krivi samo drugi in da so edini, ki so izgubili nacionalna ozemlja.

Pa seveda niso. Moj rajnki nono Rudolf je razpad najljubšeg­a mu imperija in izgubo Koroške doživljal kot osebno tragedijo: »So klicali hudiča, so rekli, naj crkne Avstrija, pa smo prišli pod plešastega fašista, izgubili smo Koroško in dobili srbske gospodarje. Pa vas jaz vprašam, katera mona se lahko tega veseli?«

Tisti, ki se ne zmorejo postaviti na stran Evrope in Ukrajine kot žrtve ruske agresije in iščejo opravičila za početja Rusije, imajo težavo. Najprej zato, ker pozabljajo, da smo bili žrtve osvajalski­h vojn skoraj vsi, tudi Slovenci. Slovenski partizani, ki so se uprli fašistom in nacistom, niso imeli razumevanj­a za okupatorje. Nekateri Slovenci, ki so za okupatorja imeli razumevanj­e, pa so z njim celo sodelovali. Zato Slavoj Žižek tiste, ki izražajo razumevanj­e za rusko invazijo, označi za »domobransk­e partizane«, ker zjutraj pred spomenikom v Dražgošah pridigajo pravilnost upora zoper okupatorja za vsako ceno, popoldan pa jih moti ukrajinski upor zoper ruskega agresorja. Enako velja za naš upor zoper okupatorsk­o JLA med osamosvoji­tveno vojno; bilo jih je nekaj, ki so bili prepričani, da Milošević brani Jugoslavij­o pred Vatikanom, Nemčijo in seveda zločinskim Natom.

Vojna in sramota

Moj oče in nono, partizana in borca zoper okupatorja, se obračata v grobu, ko naši novodobni pacifisti sporočajo, da upor ni pravi odgovor na okupacijo, in v svoji nevednosti citirajo Nevilla Chamberlai­na, ki je leta 1938 po sestanku s Hitlerjem izjavil, da so bili Sudeti izročeni Hitlerju zato, da se Evropa izogne vojni, ker »v vojnah ni zmagovalce­v, so samo poraženci«. Dobro je, da so moji partizansk­i predniki blagopokoj­ni, ker če bi jim kdo rekel, da v vojni proti fašizmu niso zmagali, bi bilo treba pred njimi jadrno bežati. Chamberlai­nu pa je že takrat odgovoril eden od velikih zmagovalce­v druge svetovne vojne Winston Churchill: »Izbirali ste med vojno in sramoto, izbrali ste sramoto. Zdaj boste imeli še vojno.« In na zavezniški zmagi v tej vojni, tudi ruski, je še do včeraj temeljila povojna zgradba Evrope. Zdaj je Rusija svoj del te hiše podrla in jo bo treba zidati na novo.

Putin je zabredel do dna, hotel je obnoviti imperij, a bo ostal brez vsega. Od mogočnega rimskega imperija je ostala Italija, od neskončneg­a britanskeg­a imperija utegne ostati le Anglija, od nekoč velikega avstrijske­ga cesarstva je ostala Avstrija. Kaj bo ostalo od Rusije, še ne vemo. Vemo pa, da Putinu na jedrskih konicah ni udobno sedeti. V resnici je vse, kar ima Putin v konfliktu z Evropo na svoji strani, to, da je od nas vojaško močnejši. A za razliko od vseh drugih orožij so jedrske konice vozovnica brez povratka. In nismo več daleč od končne postaje. ●

Tudi za Srbe velja pregovor, da se tako kot Rusi najprej hranijo s ponosom in šele potem s kruhom. Edvard Kardelj je imel prav: vsak narod je svoje sreče kovač.

 ?? ?? Doneck, Lugansk, Zaporožje, Herson – Rusija! Foto Jevgenija Novoženina/Reuters
Doneck, Lugansk, Zaporožje, Herson – Rusija! Foto Jevgenija Novoženina/Reuters

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia