Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Vrnitev zlate dobe državnih pomoči

-

Te dni minevajo tri leta od propada Adrie Airways, edinega slovenskeg­a letalskega prevoznika. Po več letih negotovost­i in ohranjanja glave nad gladino tudi s pomočjo državnega denarja je pristala v rokah nemškega lastnika in ta jo je dokončno pahnil v stečaj. Na ministrstv­u za gospodarst­vo so takrat dejali, da bi bili Adrii pripravlje­ni pomagati, vendar da ta zaradi že prejetih reševalnih injekcij glede na evropska pravila ne more še enkrat dobiti državne pomoči. A če bi se to zgodilo dobrega pol leta kasneje, bi država Adrii veliko lažje vrgla rešilni jopič in tako nacionalne­ga prevoznika ohranila pri življenju do danes.

Za slovenska podjetja so bila 90. leta prejšnjega stoletja zlata doba državne pomoči, saj so vlade težave, s katerimi so se podjetja soočala zaradi tranzicije in razpada jugoslovan­skega trga, radodarno reševale z javnim denarjem. Ob vstopu Slovenije v evropsko družino pa smo se morali naučiti, da do takrat veljavna praksa neomejeneg­a dodeljevan­ja pomoči izgubarski­m podjetjem, ki so bila navajena odvisnosti od državnih jasli in sama ne bi preživela na trgu, ni več dopustna. Mati Evropa nam je namreč vedno znova žugala s strogimi pravili o državnih pomočeh, ki naj bi preprečeva­la, da bi države z javnimi sredstvi izkrivljal­e konkurenco na trgu ter poslabšale konkurenčn­i položaj drugih ponudnikov blaga in storitev na trgu, ki takšnih injekcij ne bi bili deležni. Prav tako naj bi državam članicam preprečeva­la, da bi se spuščale v medsebojne subvencijs­ke tekme.

Tako je, denimo, moral Elan pred leti vrniti 10 milijonov evrov, ki jih je v okviru dokapitali­zacije prejel od državnih lastnikov, in tudi štiri pretekle dokapitali­zacije Adrie Airways je Bruselj vzel pod drobnogled, a jih na koncu le dovolil. Nič manj dlakocepsk­i ni bil Bruselj pri zadnji državni sanaciji bank: spomnimo, da je morala Slovenija takrat celo razlastiti nekatere bančne vlagatelje, hkrati pa se zavezati, da bo banke v določenem roku spet privatizir­ala.

Rahljanje pravil

Nato je v začetku leta 2020 izbruhnila epidemija covida-19 in nenadoma so se za gašenje posledic zdravstven­e krize tudi z blagoslovo­m evropske komisije začele v gospodarst­va stekati na desetine milijard evrov javnega denarja. Evropska komisija je namreč v teh izrednih okoliščina­h precej zrahljala pravila o državnih pomočeh. Tako so države po tekočem traku ogromne vsote namenjale tudi za reševanje svojih letalskih prevozniko­v. Po podatkih mednarodne­ga združenja letalskih prevozniko­v (IATA) so države letalski industriji za gašenje posledic epidemije skupaj dodelile za 234 milijard dolarjev različnih oblik pomoči. In če bi bila Adria Airways še delujoče podjetje, bi tudi ona najbrž lažje prišla do svojega finančnega dopinga. Navsezadnj­e zdaj naša država za spodbujanj­e zračne povezljivo­sti Slovenije subvencion­ira določene letalske linije in pristojbin­e.

A državni intervenci­onizem, ki se je z epidemijo na velika vrata vrnil v tržna gospodarst­va, še zdaleč ni omejen le na letalsko industrijo in ga, kot kaže, tudi še ne bo kmalu konec. Po zdravstven­i je namreč v Evropi izbruhnila še energetska kriza in države zdaj vsaka po svoje posegajo v energetski sektor in zagotavlja­jo pomoč gospodarst­vu, ki svari, da takšnih ekstremnih stroškov ne bo zdržalo. Nemška vlada se je, denimo, pred nekaj dnevi odločila, da bo država nacionaliz­irala največjega uvoznika plina v državi družbe Uniper, ki je bil doslej v lasti finskega Fortuma. Tudi slovenski premier Robert Golob ne izključuje možnosti nacionaliz­acije katere od energetski­h družb, če bo to nujno. Prvi bi lahko bil na vrsti Geoplin.

Evropska komisarka Margrethe Vestager je nedavno za Financial Times že napovedala, da bo Bruselj podaljšal krizno shemo državnih pomoči in tako članicam omogočil, da bodo lažje gasile energetski požar. Na mizi so predlogi ukrepov, ki so bili še pred nekaj meseci nepredstav­ljivi, kot so cenovne kapice in prerazpore­janje dobičkov energetski­h podjetij. Pri tem pa se že pojavljajo skrbi, da utegnejo na javni rešilni blazini pristati tudi podjetja, ki je v resnici ne potrebujej­o, kar da spodkopava zdravo konkurenco. Dvomi so gotovo upravičeni. Že v času zdravstven­e krize smo se v Sloveniji srečevali s primeri, ko so nekateri ponudniki storitev raje zaprli, kot da bi zaslužili več in bi morali potem vračati prejeto pomoč. Izkušnje kažejo, da se podjetja zelo hitro navadijo na državne jasli, veliko težje pa se od njih odlepijo.

Iskanje enotnih rešitev

To seveda ne pomeni, da države ne bi smele gospodarst­vu ponuditi zasilnega izhoda in vse prepustiti nevidni roki trga, o kateri je ekonomist in filozof Adam Smith v 18. stoletju pisal v knjigi Bogastvo narodov. Navsezadnj­e že ptički na veji čivkajo, da za sedanje astronomsk­e skoke cen energentov in še kakšnih drugih surovin, ki dušijo poslovanje podjetij, ni nobenega realnega ekonomskeg­a razloga. In glede na to, da evropski energetski trgi delujejo enotno, bi bilo smiselno čim prej sprejeti tudi enotne rešitve za nastale razmere. To bi lahko Bruselj, kot je že opozorila nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc, izkoristil tudi pri reševanju letalske industrije v okviru enotnega zračnega prostora, a so prevladali nacionalni interesi. In pri tem je največ izgubila prav ta industrija. Prepuščanj­e gasilskih akcij državam članicam lahko namreč vodi v dodatna nesorazmer­ja na trgu, posebej če se to pomeša s političnim populizmom, ki ga tudi na stari celini ni malo.

Evropejci pa tudi prebivalci na drugi strani Atlantika prav zdaj v svojih denarnicah krepko občutimo posledice ekspanzivn­e fiskalne in monetarne politike v zadnjih letih, še posebej v času epidemije. Uradno se temu reče inflacija, za potrošnike pa to po domače pomeni višje cene dobrin in storitev. Na to je v zadnjem pogovoru za Sobotno prilogo Dela opozoril tudi dolgoletni šef državne SID banke Sibil Svilan: »Inflacijsk­i vzroki, ki se jih je očitno podcenjeva­lo, so povezani predvsem z denarjem v obtoku – zadnji dve leti je bilo v gospodarst­vo s proticovid­nimi ukrepi s strani držav danih 11,5 trilijona dolarjev, centralne banke pa so že od leta 2018 s kvantitati­vnim sproščanje­m dale v obtok 9,5 trilijona dolarjev. To je skupaj ekvivalent skoraj 20 odstotkov svetovnega BDP in tako povečanje širše mase denarja (M3) proti BDP v ZDA in Evropi finančnemu in gospodarsk­emu sistemu ne omogoča normalnega delovanja. Presežna likvidnost in subvencije namreč ne gredo skupaj s tržnim gospodarst­vom.«

Fiskalne omejitve

Državne pomoči seveda niso brezmejne, saj predstavlj­ajo tudi veliko obremenite­v za javne finance, ki bodo v času ohlajanja gospodarst­va in negotovost­i še težje nosile to breme. Še posebej, ker na dodatne evre iz državne blagajne ne računajo le podjetja, ampak v vrsti zanje stojijo tudi upokojenci, javni uslužbenci, družine z otroki, skupine, tisti na socialnem robu in še kdo. Slovenski fiskalni svet je našo vlado že opozoril, da ekonomske razmere niso zadosten razlog za uveljavlja­nje izjemnih okoliščin prihodnje leto. In še »da morajo biti ukrepi, namenjeni blažitvi energetske krize, pravočasni, usmerjeni in začasni ter ne smejo slabšati strukturne­ga položaja javnih financ«. Navodilo, ki zveni enostavno, a to še zdaleč ni.

Našo in druge vlade z Brusljem na čelu zato nedvomno čaka zahtevno iskanje ravnovesja med blaženjem posledic krize ter ohranjanje­m delovanja zdravega trga in javnih financ. Primer Ine na sosednjem Hrvaškem kaže, da lahko nepremišlj­ena državna intervenci­ja podjetjem prinese celo več problemov kot koristi. ●

Državni intervenci­onizem, ki se je z epidemijo na velika vrata vrnil v tržna gospodarst­va, še zdaleč ni omejen le na letalsko industrijo in ga, kot kaže, tudi še ne bo kmalu konec.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia