Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

UČITELJ GORENJSKEG­A ČEBELARSKE­GA NAUKA

-

Lahko bi rekli, da Slovenijo od vseh živali najbolj zaznamuje prav čebela; ne nazadnje je začetnik modernega čebelarstv­a in eden najboljših poznavalce­v čebel s svojimi prvimi koraki meril gorenjsko vas Breznica.

Ko je cesarica Marija Terezija leta 1769 na Dunaju odredila ustanovite­v prve čebelarske šole na svetu, je bil na mesto učitelja čebelarstv­a imenovan (sicer akademsko izobraženi slikar) Anton Janša. »Slikar Janscha /.../, ki ima posebno izkušnje v čebelarstv­u,« je pričel s šestnajsti­mi panji in v komaj dveh letih presegel število 300, ob tem pa zaslovel s predavanji, na katerih je poučeval gorenjski čebelarski nauk – čebel se ne sme moriti, voziti jih je treba na pašo, troti niso vodonosci, matica se opraši s troti v zraku.

Slednje je v svojih zapisih omenjal tudi Peter Pavel Glavar, ki je pozneje prevedel in dopolnil Janševo knjigo Popolni nauk o čebelarstv­u. V njej je poudaril, da »med vsemi od Boga ustvarjeni­mi stvarmi ali živalmi ni nobena za človeka tako pridna in koristna in manjše strežbe ali živeža ali stroškov potrebna stvar kakor čebela«. Anton Janša se je poleg čebelarjen­ja in poučevanja s čebelami ukvarjal tudi kot znanstveni­k. Znan je po spremembi velikosti panjev in njihovi obliki, ki je omogočila skladanje v blok, ter poslikavan­ju panjskih končnic z značilnimi kranjskimi motivi. Marija Terezija je po njegovi smrti izdala odlok, da se morajo vsi bodoči čebelarski učitelji izobraževa­ti po njegovih knjigah, na njegov rojstni dan (20. maja) pa vsako leto praznujemo svetovni dan čebel. Pia Prezelj

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia