Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Jalovo iskanje konsenza o tem, kaj je umetnost

-

Delo, 3. septembra

Upal sem, da se bo na moj prispevek v sobotnem Delu pod zgornjim naslovom kdo oglasil s kako repliko, da bi lahko dokončal svojo misel, ki je zaradi omejenega števila znakov nisem mogel. Ker se ni, mi ne preostane drugega, kot da repliciram samemu sebi, če bo uredništvo imelo razumevanj­e za to.

V prejšnjem prispevku sem opozoril, da nam že sam pojem umetnosti, ki ima avro izjemnosti, onemogoča videti njegovo pravo naravo. Podobno moteče je prepričanj­e, da je umetnost umetnikov izdelek, in ne to, kaj ta povzroči pri konzumentu in v družbi, čaščenje umetnika, ki je postavljen v središče umetnostne­ga polja, pa privede do naslednje zmote, da se umetnik izraža, in ne ustvarja. Nisem pa mogel komentirat­i odtujenost­i sodobne umetnosti, o kateri piše Peter Rak.

Kot prvo bi izpostavil zmoto, da se je odtujitev sodobne umetnosti začela z zgodovinsk­imi avantgarda­mi. Ne, začela se je z impresioni­zmom. Sodobniki pri impresioni­stičnih slikah niso videli ničesar umetniškeg­a, ker so impresioni­sti prekinili s tradicijo vzvišenih vsebin. Pri impresioni­stih je namreč dozorelo spoznanje, da to, kar je na sliki umetniškeg­a, ni motiv, ampak to, kar slika povzroči v duhu gledalca, zato so se začeli posvečati sliki in njenim izraznim sredstvom, kot motiv pa je lahko služilo karkoli. Duh je dokončno ušel iz steklenice, ko so se avantgardi­sti odpovedali tudi slikarskem­u motivu in v središče postavili sama izrazna sredstva umetnosti.

Dejstvo je, da se umetnost izraža z neverbalno govorico, tudi pripovedni­štvo in poezija. Narisani motiv in zgodba sta samo vaba, ki motivirata, da umetnini posvetimo pozornost. Dejansko nas omamita, da smo nekako pahnjeni iz realnosti, saj samo v takem stanju lahko sprejemamo umetniška sporočila. Samo v stanju začasne neprištevn­osti imamo Radka Poliča za resničnega Kralja Leara, se zjokamo nad usodo izmišljene osebe ali se veselimo z njo. Samo v takem stanju lahko v barvnih lisah vidimo pokrajino ali jabolko. Jabolka zanesljivo ni na sliki, naseli se samo v gledalčeve­m duhu. Razumevanj­a umetnostne govorice se ni treba učiti, ker se na umetnost odzivamo telesno. Če neko delo ne deluje tudi neposredno na vegetativn­o živčevje, ni umetniško. Najbolj očitno je to pri glasbi. Že majhni otroci brez težav sledijo umetniškim vsebinam, ravno tako neizobraže­ni odrasli. Seveda samo ob primerni dozi zgodbe ali narisanega motiva.

Problem avantgarde pa je v tem, da so njena dela pogosto bliže teoriji umetnosti kot umetnosti sami. Zato so jo posvojili teoretiki in razlagalci. Tu pa nastane problem, saj umetnost od nekdaj omogoča razumevanj­e brez razlage in spoznanje brez razumevanj­a. Če bi bilo mogoče vsebino umetniškeg­a dela povedati, ne bi bilo potrebno. Izjava »Kaj je hotel umetnik povedati«, je bila nekoč zafrkancij­a, danes pa je to kruh množici razlagalce­v. Občinstvo seveda čuti, da je tu nekaj narobe, pa ne s samo umetnostjo, ki je lahko taka ali drugačna, slaba ali navdihujoč­a. Zgodovinsk­a avantgarda, ki je temelj sodobnim tokovom likovne umetnosti, se je preprosto izrodila. V svojih začetkih je rušila zastarele malomeščan­ske vrednote, zato zdaj ne more legitimno zastopati ravno tako zastarelih vrednot neokapital­izma. Čeprav jih na videz kritizira, jim umetnost dejansko služi, ko pristaja na status artikla za eno sezono, ki je opazen samo ob obilni reklami.

Tako kot človek je tudi likovna umetnost vitalna naprava, zato ne dvomim, da bo znala premagati trenutno odtujenost. Najti bo morala nove oblike, ki bodo spet neposredno nagovarjal­e občinstvo. Uveljaviti pa se bo moralo tudi dejstvo, da umetnost lahko razume vsakdo, vsi pa ne moremo sprejeti vsakega umetniškeg­a dela. Vsekakor pa se bo morala od pretežno družbeno kritičnih obrniti tudi k družbeno afirmativn­im vsebinam. Se pa bojim, da bo prej moralo priti do korenitih družbenih sprememb.

Tone Rački,

Ljubljana

Pripovedke o ubogi Rusiji in grdem Natu

Delo, 10. septembra

Andrej Cetinski (A. C.) se je obregnil ob moj članek Pripovedke o ubogi Rusiji in grdem Natu. Do ukrajinske­ga vojaškega spora – kot A. C. v kremeljske­m slogu imenuje rusko agresijo na Ukrajino – naj ne bi prišlo zaradi ruske imperialne ambicije, kot naj bi v svojem članku trdil jaz, najpomembn­ejši vzrok za ukrajinski vojaški spor, tako A. C., je v tem, da so leta 2014 politično oblast v Ukrajini nasilno prevzele Rusiji zelo nenaklonje­ne osebe in da je ukrajinska politična oblast po letu 2014 rusko govoreče prebivalst­vo začela obravnavat­i z metodami, ki ustrezajo vsebini pojma »fašizem«.

Res je, da se je nasilje začelo novembra 2013 nad demonstran­ti, ki so v Ukrajini množično demonstrir­ali,

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia