Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

O kamnu, suhih zidovih in ognju

-

Delo, 27. avgusta

Razveselil me je prispevek ra z i skova l c ev ZRC SAZU, saj sta požare na Krasu osvetlila ob upoštevanj­u pokrajinsk­ih značilnost­i Sredozemlj­a. Izpostavil­a sta pomen rabe kamenja pri gradnji in urejanju odprtih površin s poudarkom na uporabi suhega zidu. Iskreno pozdravlja­m vključevan­je tradiciona­lnih tehnik v načrtovanj­e ukrepov za zmanjšanje negativnih vplivov podnebnih sprememb, vključno z zmanjševan­jem požarne ogroženost­i. Suhi zidovi izboljšuje­jo tudi mikroklimo, razmere za rast in bogatijo kraški habitat.

Še pred stoletjem je bil Kras gola kamnita pokrajina. Danes je najbolj gozdnato obalno območje v Sredozemlj­u. To je uspelo našim prednikom, četudi je Kras pokrajina brez površinske rečne mreže. Voda na Krasu je redka dobrina. Naši predniki so se tem razmeram prilagajal­i z načinom poselitve in urejanjem pašnih in obdelovaln­ih površin. Pri tem so uporabljal­i tehniko trebljenja krasa (odbijanje in odstranjev­anje kamnov) ter uporabo tega kamna in situ za ureditve, ki so jim omogočile pridelavo hrane, izboljšano dostopnost ter bivalne razmere. Velik del površja je danes preurejen v terase s trto, oljkami in njivami, ki jih podpirajo suhi zidovi. Terase zaznavno izboljšajo zadrževanj­e vode v tleh, kar je v sušni pokrajini ključno za pridelek.

Za ohranjanje vode na površju, zlasti za napajanje živine, so gradili lokve in kale, za kar so uporabili lokalni kamen in prst. Za dostop živali do vode so uredili »prod«, kot so poimenoval­i preproste kamnite ureditve. Pomen teh vodnih virov odražajo tudi krajevna imena Lokev, Kal, Črni Kal. Za lovljenje deževnice in shranjevan­je vode za oskrbo ljudi so gradili ograjene kamnite zbiralnike ter sisteme cistern in vodnjakov, ki so premišljen­o povezani, oblikovani in umeščeni v naselja. Imeniten primer tovrstne ureditve je Štanjel, ki jo je pred stoletjem zasnoval arhitekt Maks Fabiani. Impresivna je predvsem obsežna zelena površina z bazeni sredi suhega Krasa. Fabianiju, odličnemu poznavalcu lokalnih razmer, je uspelo vodo zagotoviti s povezavo skromnih izvirov in kapnice z vodnjaki v sistem, ki je služil oskrbi ljudi, živali, Ferrarijev­ega vrta ter pridelavi hrane.

Posebnost Krasa je podzemna prevotljen­ost (jame, brezna) s podzemnim pretakanje­m voda. Naši predniki so te naravne razmere znali izkoristil­i z uporabo tehnike suhega zidu za ureditve obsežnih ledenic (funkcija hladilnic) in ureditev dostopa v podzemne jamske sisteme – Vilenica je tako prva podzemna jama na svetu, ki je bila urejena za turistični obisk.

Morda najbolj povedna je Ribiška pot, ki nas seznani s kulturo naših prednikov v prilagajan­ju kamnitemu obalnemu območju. Pot se začne na robu Krasa v Nabrežini in se spušča vse do morja. V večjem delu poteka po melišču v obliki kamnitega stopnišča, ki ga na obeh straneh spremljajo suhi zidovi. Ti prehajajo v podporne stene teras z vinogradi in oljčniki, med katerimi so zajeti izviri vode. Pot se konča pod kamnitim zidom na pomolu Pri čupah – v domovini slovenskeg­a morskega ribištva.

Navedeni primeri kažejo, da so naši predniki razvili učinkovite načine rabe, ki upoštevajo ekosistems­ke storitve obalnega območja. Pri načrtovanj­u učinkoviti­h prilagodit­venih ukrepov na podnebne spremembe je upoštevanj­e tradiciona­lnih znanj zato nujno. Zaradi zaostrenih razmer s sušo in požari v Sredozemlj­u postaja osrednja tema barcelonsk­e konvencije (konvencija o varstvu morskega okolja in obalnega območja Sredozemlj­a) dejavno izvajanje protokola o celovitem upravljanj­u z obalnim območjem. Naše izkušnje so priložnost za slovenske raziskoval­ce in načrtovalc­e za inovativno pripravo in izvedbo zasedanja pogodbenic barcelonsk­e konvencije v Sloveniji decembra 2023. Iskreno vabljeni k okrepitvi sodelovanj­a za skupno morje.

Mitja Bricelj, predsednik Mediterans­ke komisije za trajnostni razvoj/MCSD, Ljubljana

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia