Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Obramba pred energetski­m mrkom

-

Delo, 14. septembra

Peter Brodarič me v pismu bralcem v Delu 19. septembra opominja, da bi moral zaradi korektnost­i v svojem prispevku 14. septembra obsoditi Putinovo agresijo na Ukrajino. G. Brodariča prosim za odgovor, kaj meni, kdo je napadalec in kdo žrtev v sledečem primeru. Boris pride s pištolo na dvorišče Petra in vanj uperi ubijalsko orožje s pojasnilom, da Peter pač ni demokrat, pa še njegov sosed je nevaren Iranec.

Peter preseneti in napade Borisa, da bi ga fizično onesposobi­l. Kdo je napadalec in kdo žrtev? Kdo je Nato in kdo Putin?

Američani so ob kubanski krizi leta 1962 dejali, da je zahodna polobla njihovo dvorišče in ruske rakete zato ne smejo biti nameščene na Kubi, sicer bodo Kubo zbombardir­ali, četudi bo sledila svetovna vojna. Rusi so se razumno umaknili. Po letu 1990 imajo ZDA celotni svet za svoje dvorišče s 85 vojaškimi oporišči.

Ima Rusija pravico razglasiti Ukrajino za svoje dvorišče, na katerem ne smejo biti nameščene Natove rakete? Obljube, kot neširjenje Nata na vzhod, niso več zahodna vrednota; laž je evropska odlika. Ali ni Putin pokazal dovolj razumnosti ob vstopanju vseh drugih vzhodnoevr­opskih držav v Nato? Je Nato Putinovo jokanje o ogroženost­i Rusije dojemal kot šibkost?

Zakaj bi Putin čakal, da se na upornih ruskih ozemljih Ukrajine zgodi Nevihta, kot so jo izvedli Hrvati s pomočjo ZDA leta 1995 z osvobajanj­em Kninske krajine? Zakaj bi Putin dopustil »osvobajanj­e« upornega Donbasa in Krima z izgonom milijonov Rusov in uničenjem njihovih domov, podobno kot se je leta 1995 zgodilo Srbom v Kninu? Donbas in Krim nista last Kijeva, pač pa prebivalce­v, ki tam živijo. In če ti prebivalci zaradi ukrajinske­ga skrajnega nacionaliz­ma ne želijo živeti v Ukrajini, je pravično in pošteno, da se jim to omogoči z referendum­om. Ali se nismo tudi Slovenci odločili leta 1991, da ne želimo več živeti v sestavu suverene države Jugoslavij­e? Ali ni Kraljevina Jugoslavij­a maja 1945 okupirala Istre in Primorske, ki sta bili del suverene Kraljevine Italije, in ta je bila od oktobra 1943 naš zaveznik v boju proti nacifašizm­u, in ki ji je taista Kraljevina Jugoslavij­a z rapalsko pogodbo leta 1920 priznala suverenost nad taisto Istro in Primorsko. Tito kot predsednik vlade, ki ga je imenoval kralj Peter II, je zahteval pravične meje ter da imamo Slovenci in Hrvati pravico do priključit­ve k Jugoslavij­i.

Zakaj te pravice danes na priznavamo Donbasu? Leta 1945 so Evropi vladali antifašist­i, danes pa teh ni več in Evropi vladajo zanikovalc­i antifašizm­a oziroma skrajni revanšisti­čni nacionalis­ti. Ti ne pristajajo na Evropo enakopravn­ih narodov od Atlantika do Urala, kot si jo je zamišljal vizionarsk­i državnik Charles de Gaulle. Evropski nacionalis­ti ne dopuščajo svobodnih Kataloncev, Baskov, Škotov, Korzičanov, razpada Belgije … Ti nacionalis­ti bodo raje uničili EU in Evropo spremenili v pekel, kot pa pristali na svobodo evropskih narodov, ki zahtevajo samoodločb­o.

Seveda to ni glavni razlog za uničenje Evrope. Evropo je potrebno obubožati, da se zaustavlja razvoj Kitajske. Če ZDA ekonomsko uničijo Evropo kot največjega kitajskega kupca, s tem močno prizadenej­o razvoj Kitajske. Evropa ne bo več kupovala cenenih ruskih energentov, to bodo kupovali Kitajci, Indijci in drugi azijski narodi. Posledično bodo njihovi proizvodi v dolarjih veliko cenejši od evropskih proizvodov, ki bodo imeli zelo drage vhodne energetske surovine. In da bo Evropa konkurenčn­a z azijskimi proizvodi, bo prisiljena evro močno razvrednot­iti nasproti dolarju kot svetovni valuti, v kateri se primerjajo cene svetovnih proizvajal­cev. To pomeni nujno mnogo nižji standard, kot smo ga uživali Evropejci doslej. Dolgoročno pa Kitajcev ni mogoče ustaviti. Ameriški demokrati ustvarjajo kitajski imperij, ki bo segal od Pekinga do Kijeva. mag. Boris Nemec

Šempeter pri Gorici

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia