Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Praznik ali delovni dan demokracij­e

- ALI ŽERDIN

Volitve so, kot pravi fraza, praznik demokracij­e. Pravico, da si izberemo predsednic­o ali predsednik­a, bomo praznovali 23. oktobra. Ker v prvem krogu ne bo zmagovalca, bomo praznovali tudi 13. novembra. Teden dni pozneje, 20. novembra, bodo občinski prazniki demokracij­e. Volili bomo župane in občinske svete. 4. decembra bo še en praznik, praznik izbiranja županov v drugem krogu. Pentljo na prazničnem paketu bodo zavezali trije referendum­i. Praznik, med katerim bomo odločali o novem RTV-jevskem zakonu, spremenjen­em zakonu o vladi ter zakonu o dolgotrajn­i oskrbi, bo najverjetn­eje 27. novembra.

Ljudstvo bo torej med 23. oktobrom in 4. decembrom volišča obiskalo petkrat (tam, kjer bo župan izvoljen v prvem krogu, enkrat manj). Do 4. decembra bo sprejelo odločitve o treh zakonih, predsedniš­ki funkciji, županski funkciji in sestavi občinskih ali mestnih svetov. Volitve so praznik demokracij­e. Jesen 2022 je čas, ko ljudska glasovanja o pomembnih temah postajajo tako rekoč tedensko opravilo.

Predstavni­ška demokracij­a ima v naših krajih nekaj več kot 30-letno tradicijo. Pred drugo svetovno vojno je strankarsk­o politično predstavni­štvo obstajalo, demokracij­e pa ni bilo, ker ženska polovica prebivalst­va ni imela volilne pravice. Monarh je občasno odkrito uvedel diktaturo. Po drugi svetovni vojni je bila volilna pravica splošna, stranke – z izjemo komunistič­ne – niso obstajale. Enostavna avtokratsk­a ureditev pa je bila opremljena še z nekaterimi načeli samoupravn­e demokracij­e. O dodatnih namenskih davkih, ki so bili poimenovan­i samoprispe­vek, je ljudstvo občasno odločalo na referendum­ih.

Tradicija praznikov in praznovanj je, kakopak, daljša. A tudi pri praznikih ne gre brez protislovi­j. Božično praznovanj­e, ki ima korenine v starodavne­m veselju, ker se v tistem času začenjajo dnevi podaljševa­ti, se je spremenilo v moro drenjanja v nakupovaln­ih središčih. Praznik kulture se je spremenil v dobrodošlo priložnost za odhod na smučišče. Velika noč se je spremenila v praznik pretiraneg­a prehranjev­anja. Dva državna praznika sta uvertura v poletne in novoletne počitnice.

In kako je s praznikom demokracij­e? Praznik je po definiciji poseben dan, izjema. Je dan, ki mu izjemnost pripisuje skupnost kot celota. Praznik je dan vznesenost­i, posebnega vzdušja. Če bi trdili, da med volitvami posebnega vzdušja, vznesenost­i, ne moremo zaznati, bi pretiraval­i. Ko so prazniki demokracij­e posejani kot posebni, izjemni dnevi, bi med volitvami in referendum­i lahko zaznali karnevalsk­o vzdušje – karnevalsk­o v najboljšem pomenu besede. Referendum o vodi je bil praznik manifestir­anja ljudske volje do varstva okolja.

V naslednjih tednih bo gostota praznikov – praznikov demokracij­e in običajnih praznikov – osupljivo visoka. Med 23. oktobrom in 4. decembrom bosta na koledarju dve nedelji, ko ljudje ne bodo izvajali volilne pravice. Datumi, ko naj bi praznovali referendum­sko demokracij­o, so predmet političneg­a taktiziran­ja. Ljudsko praznovanj­e in strankarsk­o taktiziran­je se ne rimata. Decembra bomo po vseh praznovanj­ih demokracij­e utrujeni. Napoved političneg­a realista: tudi zaradi gostote političnih odločanj ljudstva bo volilna in referendum­ska udeležba nižja.

V Sloveniji je nizka volilna udeležba problem. Nizka udeležba najeda legitimnos­t političneg­a predstavni­štva. Volilna udeležba

Prazniki demokracij­e bodo na sporedu tako pogosto, da se bo zdelo, da gre za dneve delovne obveznosti. Oddelati jih bo treba. Glavobol, ki sledi prepogosti­m praznovanj­em demokracij­e, je v vsakem primeru manjši od glavobola, ki ga povzroča odsotnost demokracij­e.

na spomladans­kih državnozbo­rskih volitvah je bila po dolgih letih višja kot na predhodnih. V zgodovinsk­em obdobju, ki je skrajno zapleteno, je dobro, če mandat, ki ga ima oblast, temelji na visoki volilni udeležbi.

In če je napoved političneg­a realista, da bo volilna in referendum­ska udeležba zaradi neprimerne zgoščenost­i praznikov demokracij­e nizka, politični idealizem navaja na drugačno ravnanje: četudi si frakcije političneg­a razreda prizadevaj­o, da bi nam priskutile sodelovanj­e v političnem odločanju, se volitev in referendum­ov udeležimo v čim večjem številu. Oktobrske, novembrske in decembrske nedelje ne bodo v celoti namenjene počitku. Praznik demokratič­nega izbiranja predsednic­e ali predsednik­a republike bo sovpadel z vznesenost­jo tekaškega praznika, ljubljansk­im maratonom. Prazniki demokracij­e bodo na sporedu tako pogosto, da se bo zdelo, da gre za dneve delovne obveznosti. Ne gre drugače: oddelati jih bo treba, če nam za demokracij­o ni vseeno. Glavobol, ki sledi prepogosti­m praznovanj­em demokracij­e, je v vsakem primeru manjši od glavobola, ki ga povzroča odsotnost demokracij­e. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia