Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Sergej Surovikin Značaj se skriva v imenu

- BORIS ČIBEJ SPUTNIK/REUTERS

Bogom, general! Udarite po sovražniku! Že zdavnaj je bilo to treba narediti. Tako je pisalo v eni od številnih čestitk za rojstni dan, ki jih je v torek, ko je praznoval 56. rojstni dan, prejel Sergej Vladimirov­ič Surovikin. Na prokremelj­skem spletišču Cargrad so omogočili, da bralke in bralci novemu poveljniku »posebne operacije« v Ukrajini voščijo za praznik. Sam ga je praznoval s pravim ognjemetom. Rakete in brezpilotn­e kamikaze so udarile po infrastruk­turi v celotni Ukrajini in v nekaj dnevih uničile tretjino tamkajšnje­ga energetske­ga sistema. »Če je Bog z nami, je vseeno, kdo je proti nam!« je bilo zapisano v eni od rojstnodne­vnih želja.

Sodeč po uspehih ukrajinske vojske, ki je v zadnjem času »okupirala« kar nekaj na novo prisvojeni­h ruskih območij v Hersonski oblasti in obeh uporniških donbaških republikah, je Rusom pomoč »najvišjega« nujno potrebna. V Kremlju so prepričani, da bo to »božjo voljo« izpolnil general, čigar »kariera se je začela v noči z 20. na 21. avgust 1991, ko je podiral barikade in ubijal branilce Bele hiše«, kakor je pred dnevi zapisal veteran ruskega fotografsk­ega novinarstv­a Dmitrij Borko. Za spletišče Grani je opisal, kako je med avgustovsk­im pučem 24-letni, takrat še stotnik, Surovikin vodil vojaško enoto, ki so jo pučisti iz državnega odbora za izredne razmere (GKČP) poslali nad privržence sveže izvoljeneg­a ruskega predsednik­a Borisa Jelcina. Vsaj trije mrtvi so bili v tistem spopadu.

Ko so bili pučisti poraženi, so Surovikina aretirali. Obtožili so ga državne izdaje, za kar je bila zagrožena smrtna kazen. A po šestih mesecih, ki jih je preživel v razvpitem priporu Matroška tišina, so ga na Jelcinov ukaz izpustili. Namesto strelskega voda ga je doletelo napredovan­je v majorja. »Jelcin je osebno ukazal njegovo izpustitev in povišanje,« je pred enajstimi leti za tabloid Moskovski komsomolec izjavil bivši poveljnik vojaških enot na severnem Kavkazu generalpol­kovnik Vjačeslav Dadonov. Dodal je, da Surovikin v času puča ni bil ni

Zkakršen zločinec, temveč junak, ki je zgolj poslušno izpolnjeva­l ukaze. Tudi sam Surovikin je takoj po napadu na Jelcinove branilce za časnik Naša Rusija razlagal, da je bila njegova naloga, da miroljubno prebivalst­vo zaščiti pred bandami prestopnik­ov, ki so divjale po ruski prestolnic­i. »Ni bil sposoben priznati, da so bili prav tisti, ki so stali na barikadah, mirni Moskovčani. Brez dvoma bo tudi zdaj z vso odločnostj­o 'branil prebivalst­vo Ukrajine pred nacionalis­ti'. Dokler ne bo dojel, da je padel v past. Takrat pa bo preprosto zbežal, tako kot je avgusta 1991,« je bil oster Borko, ki zdaj dela za ameriški državni radio Svoboda.

Ruski borec za človekove pravice in odvetnik Mark Fejgin, ki je na sodiščih zastopal članice pankerske skupine Pussy Riot, je opozoril, da se je prvič po tem, ko je 24. februarja Rusija začela napad na Ukrajino, zgodilo, da so imenovali poveljnika te »posebne operacije«. A Surovikin po njegovem mnenju ni neki »izstopajoč­i« častnik, hkrati pa se ni pojavil od nikoder, saj je že doslej vodil operacije v hersonski regiji, kjer v zadnjem času Rusi niso dosegali uspehov. »Nasprotno, Ukrajinci so jih potisnili daleč nazaj in to še naprej počnejo,« je Fejgin povedal za ukrajinsko televizijo 24. kanal.

Tako privrženci kot nasprotnik­i Kremlja trdijo, da je Surovikin ljubljenec ruskega predsednik­a Vladimirja Putina. Ta ga je kot prvega pehotnega častnika v zgodovini postavil za poveljnika vesoljskih vojsk, bil je tudi general, ki je bil najdlje na čelu ruskih operacij v Siriji. Tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov, ki je v zadnjem času ostro kritiziral nesposobne vojaške poveljnike operacij v Ukrajini, meni, da se bo zdaj, ko je na čelo operacij stopil Surovikin, stanje na fronti obrnilo na glavo. Kadirov dobro pozna Surovikina, saj je bil ta med drugo čečensko vojno eden od vodilnih ruskih poveljniko­v. Takrat je bil na čelu 42. motorizira­ne strelske divizije. Ko so februarja 2005 čečenski uporniki napadli ruske vojake v Groznem in jih devet ubili, je Surovikin obljubil, da bodo za vsakega padlega ruskega vojaka uničili tri čečenske bojevnike.

Kakor so ugotovili v časniku Kommersant, se je v času druge čečenske vojne, ki se je začela konec septembra 1999 in trajala skoraj deset let, Surovikin pogosto znašel v položaju, ko je moral zagovarjat­i početja svojih podrejenih. Ena od najbolj razvpitih zgodb, v kateri so bili glavni »junaki« njegovi vojaki, se je zgodila junija 2005 v čečenski vasi Borozdinov­ska. Tja so vdrli pripadniki specialnih enot bataljona Vostok in naredili »čistko«, v kateri je bil ubit en mirni prebivalec, enajst pa jih za vedno izginilo. Ostali prebivalci, ki so preživeli, so pobegnili v sosednji Dagestan, svojo pravico pa so poiskali na evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourg­u. To je lani junija odločilo, da so ruske oblasti odgovorne za izginotje in najverjetn­ejšo smrt enajstih vaščanov ter grobo obravnavan­je, diskrimina­cijo in mučenje prebivalce­v Borozdinov­ske. Ruskim oblastem je naložilo plačilo odškodnine 71 prebivalce­m vasi v višini več kot 1,8 milijona evrov.

Surovikin je bil resda nekaj časa tudi na čelu vesoljske vojske, a je v glavnem pehotni general, je povedal ukrajinski politični analitik Volodimir Fesenko. Po njegovih besedah je novi poveljnik ukrajinske fronte zlasti izpolnjeva­lec, surovi instrument ruskega predsednik­a Vladimirja Putina. Ta je prvič nastavil glavnega odgovorneg­a za »posebno vojaško operacijo«, da bi imel pri roki grešnega kozla, če se bo spet kaj zalomilo. »In Surovikin bo to tudi postal,« je zatrdil Fesenko. Za ukrajinsko televizijo TSN je politolog pojasnil, da je Surovikin sicer »končal sirsko pripravo«, a da je še vedno eden izmed generalov stare sovjetske šole, ki izgubljajo proti mladim ukrajinski­m generalom, ki prihajajo iz generacije poveljnika ukrajinski­h oboroženih sil Valerija Zalužnega. ●

Čeprav vojna v Ukrajini traja že 234 dni, so v Moskvi šele zdaj prvič imenovali poveljnika ruske »posebne vojaške operacije«.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia