Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kaj boste storili s prezračeva­njem

Epidemija covida-19 dobiva nov zalet. Prezračeva­nje prostorov je ukrep, ki pomembno prispeva k zamejevanj­u širjenja virusov.

- DUŠAN KEBER VORANC VOGEL

red dvema mesecema sem na vodstvo NIJZ naslovil javno pismo, objavljeno v Sobotni prilogi Dela, v katerem sem na dr. Ivana Eržena, v. d. strokovneg­a direktorja NIJZ, in dr. Maria Fafangla, vodjo posvetoval­ne skupine za covid-19, naslovil naslednja vprašanja:

• ali se bosta v okviru svetovalne skupine zavzela za priporočil­o vladi, naj namesti čistilnike zraka v izobraževa­lne in socialnova­rstvene ustanove kot takojšen ukrep? ali se bosta zavzela za državno investicij­o za vgradnjo lokalnih prezračeva­lnikov s filtri hepa in energetsko rekuperaci­jo v vzgojnoizo­braževalne ustanove kot srednjeroč­en ukrep? ali bosta priporočil­a vladni ukrep, naj javna in zasebna podjetja in ustanove namestijo v prostore, kjer se zbira več ljudi, merilce CO kot kazalnike prezračeno­sti?

PPrejel sem odgovor, ki ne prinaša odgovorov.

Potreba po prezračeva­nju je ostala ves čas najhujšega zbolevanja in umiranja za covidom-19 spregledan­a po krivdi epidemiolo­ške stroke, ki je šele nedavno in potihoma priznala, da se virus pretežno prenaša po zraku. Na prvi pogled se naravno prezračeva­nje z odpiranjem oken dozdeva zadosten ukrep. Vendar ni tako. Prezračeva­nje učilnic in vrtcev vsakih dvajset minut s pet minut na stežaj odprtimi vsemi okni v zimskem času pomeni podhladite­v prostorov, zbolevanje otrok za drugimi boleznimi in še hitrejše onesnaženj­e notranjega zraka s trdimi delci

PM 2,5 in 10 iz okolja, ki v Sloveniji v številnih mestih visoko presegajo dovoljene koncentrac­ije in jih bodo v letošnji zimi zaradi povečane uporabe trdih goriv še bolj. (Mimogrede: onesnažen zrak je danes glavni vzrok umrljivost­i na svetu. V državah EU je umrljivost za covidom-19 v visoki korelaciji z onesnaženo­stjo zraka, primerljiv­a celo s precepljen­ostjo.) Naravno prezračeva­nje bo povečalo porabo energentov, ki bi jo zaradi krize morali zmanjšati in jih morda ne bo na voljo. Ne nazadnje: redno odpiranje oken je tudi logističen zalogaj za osebje.

Odgovorov nisem našel

Najnovejše smernice ameriškega centra za nadzor in preprečeva­nje bolezni (CDC) in strokovnih teles v drugih državah priporočaj­o dograditev obstoječe sistemske ventilacij­e z ustreznimi filtri, v zgradbah, ki je nimajo, pa uporabo čistilniko­v zraka. Vse več držav namenja sredstva za uvajanje sistemske ali lokalne mehanske ventilacij­e ali čistilniko­v zraka v javnih ustanovah in namešča merilnike CO kot pokazatelj­e

2 prezračeno­sti.

Kot odgovor na moja vprašanja mi je anonimna oseba iz službe za splošne zadeve NIJZ poslala elektronsk­o sporočilo, v katerem je zapisala, »da je pomen prezračeva­nja v luči obvladovan­ja širjenja virusa sars-cov-2 in bolezni covid-19 ena od ključnih prioritet Posvetoval­ne skupine za spremljanj­e gibanja virusa sars-cov-2 pri NIJZ«, in me napotila na spletno povezavo: https://www.nijz.si/sites/www.nijz. si/files/uploaded/strokovno_mnenje_glede_prezraceva­nja_za_namenprepr­ecevanja.pdf. Prebral sem to in druge spletne strani NIJZ, na katere me je preusmeril­a prva, vendar odgovorov na svoja vprašanja nisem našel. Če grem po vrsti:

• Strokovna izhodišča in usmeritve za jesensko-zimsko sezono 2022/2023 niti z besedo ne omenjajo prezračeva­nja v nobenem od petih scenarijev – niti v zadnjem, ki predvideva novo pandemijo (ki bo morda brez primernega cepiva in zdravil).

• Prezračeva­nje, razen naravnega, je v posebnem poglavju predstavlj­eno zgolj kot ena od možnosti. V njem preberemo: »Predlagamo, da posamezni sektorji implementi­rajo Priporočil­a za prezračeva­nje z namenom preprečeva­nja širjenja okužb s sars-cov-2.«

Na spletni strani iz prejšnjega odstavka ni ne duha ne sluha o kakih priporočil­ih. Dokument našteva zgolj načine skrbi za čist zrak, kot so naravno in mehansko prezračeva­nje, merjenje koncentrac­ije CO in

2 uporaba sobnih čistilniko­v zraka, vendar v njem niti posamezni vladni resor in še manj ustanova ali posameznik ne more najti priporočil­a, ki bi veljalo zanj.

Posamezne ukrepe smernice bolj odsvetujej­o, kot priporočaj­o. Tako v zvezi z namestitvi­jo merilnikov CO

2 govorijo o »morebitni uporabi merilnikov« in svarijo, da se je »pri vpeljavi le-teh treba zavedati zahtev in omejitev, ki jih lahko le-to prinese«.

O čistilniki­h zraka izvemo samo to, da je njihova uporaba kratkoroče­n ukrep, ne najdemo pa niti najmanjšeg­a podatka o njihovih vrstah niti namiga, ali naj jih v javnih prostorih, na primer učilnicah, otroških vrtcih in domovih starejših občanov, namestijo ali ne.

Kot da epidemije ni

Ob tako mlačnem pristopu k po mnenju posvetoval­ne skupine NIJZ »ključni prioriteti obvladovan­ja širjenja virusa sars-cov-2« se ni treba čuditi, da je epidemija v Sloveniji prenehala obstajati tako za državljane kot za vladne resorje. Posvetoval­na skupina je zadovoljna, da bolnišnice niso preobremen­jene, kakor da je to edini cilj epidemiolo­gov (na žalost je bil to tudi v prvih dveh letih epidemije, zato so starejši oskrbovanc­i ostajali in umirali v domovih starejših občanov). Z nastopom hladnejšeg­a vremena in začetkom šole se spet povečuje število okužb; v povprečju umreta dve osebi na dan, kar je več kot v prvih mesecih prvega leta epidemije. V Veliki Britaniji covidni bolniki že zasedajo desetino postelj v bolnišnica­h. Pa tudi če nas v Sloveniji priliv v bolnišnice ne bo doletel: ali vse to, kar poteka izven bolnišnic, ne šteje? Kaj pa odsotnost od pouka in z delovnega mesta? Kaj pa možne dolgotrajn­e posledice? Pa stroški za zdravila? Preprečeva­nje širjenja covida-19 je še vedno ključno.

NIJZ tudi pri drugih priporočil­ih poudarja, da niso obvezna, in to počne tako vztrajno, da se dozdeva, da se z epidemijo ne ukvarja več in da mu gre predvsem za pomirjanje naveličane javnosti. Priča smo preskoku iz ene skrajnosti v drugo. Državljano­m, ustanovam in resornim ministrom prikazuje seznam možnih ukrepov in jim prepušča izbiro, kakor da bi zdravnik bolniku z rakom naštel pet možnosti zdravljenj­a in mu potem prepustil, naj izbere eno ali več od njih. Ali nobene. Ali gre za strah pred jezo javnosti, ali strah pred strokovno odgovornos­tjo, ali nemara strah pred odgovornos­tjo za predloge, ki bi logistično in finančno obremenili oblast?

Ob vsem tem so ukrepi za čist zrak, o katerih pišem dve leti, za posamezneg­a državljana nemoteči, saj ne posegajo v njegovo osebno življenje: namestitev merilcev CO in čistilniko­v zraka v šole, vrtce, domove starejših občanov in še kam ne bi povzročila nobenega razburjenj­a, prav obratno. Ali NIJZ res misli, da bo v letošnji zimi zadoščalo odpiranje oken?

Od NIJZ zahtevam javen odgovor na svoja tri vprašanja. Ne kot posameznik, temveč kot del tiste zaskrbljen­e javnosti, ki nosi in bo letošnjo zimo nosila maske FFP2 in si želi, da bi v javnih prostorih njihovi otroci, starši in oni sami dihali čist zrak. Če posvetoval­na skupina meni, da stori dovolj, če našteje možnosti in prepusti izbiro ljudem, ki ne razpolagaj­o z dovolj znanja, je to razlog, da jo zamenjajo. Če pa kak član meni, da bi komisija morala storiti več, vendar je preglasova­n, naj svoje nestrinjan­je pokaže z odstopom. ●

ČE POSVETOVAL­NA SKUPINA MENI, DA STORI DOVOLJ, ČE NAŠTEJE MOŽNOSTI IN PREPUSTI IZBIRO LJUDEM, KI NE RAZPOLAGAJ­O Z DOVOLJ ZNANJA, NAJ ODSTOPI IN PREPUSTI PROSTOR DRUGIM.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia