Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Govorijo o obrazu slovenske države

- JANEZ MARKEŠ

Bolj v zmernem hladu kakor žaru predsedniš­ke kampanje za volitve konec tega meseca se vse bolj postavlja vprašanje vsebine, smisla in motivacije državljano­v zanje. Zdi se, da jih doživljajo bolj v smislu formalne dolžnosti kot po ustavni vsebini, v ozadju dogajanja pa lebdi urok »preprečeva­nja najhujšega«, ki je zaznamoval parlamenta­rne volitve. So kandidati zmožni volivce prepričati, da po teh volitvah v ključnih zadevah ustavne demokracij­e ne bodo spet razočarani na podoben način, kot so bili po nedavnih parlamenta­rnih volitvah, ko se je ustavljanj­e Janše končalo z nadaljevan­jem nekaterih njegovih politik?

Kot da ustava ne obstaja

Ta trenutek bi v Sloveniji težko govorili o politični, prav lahko pa bi govorili o krizi družbenih vrednot, ki so hkrati tudi ustavne. Večina od sedmih predsedniš­kih kandidatov je predsednik­a države opisala kot »obraz države«. Stodrugi člen ustave dejansko o njem govori takole: »Predsednik Republike Slovenije predstavlj­a Republiko Slovenijo …«

To pomeni dvoje. Najprej, da se zaveda vsebine pojma republika, in če kje, na simbolno najlepši način lahko sledimo spoju dveh oseb, ljudstva in njegovega »obraza«, torej predsednik­a države, lahko vzamemo v roke klasično delo J. J. Rousseauja Družbena pogodba. Tam avtor pove, da v njej »vsak od nas pristopi s svojo osebo in vsemi svojimi silami pod vrhovno vodstvo obče volje; in na vsakega člana gledamo kot na nedeljiv del celote«. Pove tudi, kaj pomeni javna oseba: »Danes se imenuje republika ali politično telo, ki ga njegovi udje imenujejo država …«

Kot drugo pa je v zvezi s tem pametno pokazati na interpreta­cijo slovenske republike, ki v ustavi družbeno pogodbo na zelo jasen način pojasni že v prvih dveh členih. V prvem, da je Slovenija »demokratič­na republika«, in v drugem, da je »pravna in socialna država«. Naj se vse skupaj sliši še tako sholastičn­o, prevladujo­ča strankarsk­a politika, ki se zdaj organizira okrog kampanje predsedniš­kih kandidatov, daje bolj vtis, da ustava za državniške epigone ne obstaja.

Za kandidate dva republikan­ska pogoja

Zato pa je v zaledju kandidatur videti merjenje temperatur­e v povsem drugačnem smislu. V grobem bi z nekaj tveganja relevantne kandidate lahko razdelili na tri večja področja: prvo in najpomembn­ejše je v domeni »plazeče se« nove desnice, in ko to rečemo, imamo v mislih nekaj analognega plazeči se privatizac­iji v zdravstvu. Nova desnica je namreč použila klasično staro, obkroža ime in lik Janeza Janše, na volitvah pa jo predstavlj­a Anže Logar, ki po zgledu Boruta Pahorja igra na karto neodvisnos­ti, v resnici pa je skupaj z njim na Janšo privezan kot Odisej na jambor, tokrat v izrazito slabšalnem pomenu besede.

Drugo področje je v domeni neoliberal­ne politike, ki se predstavlj­a za levo od sredine, v resnici pa bolj kakor ne pomeni simbolni odmik od ustavne družbene pogodbe, ne toliko v smislu spoštovanj­a načela pravne, temveč, paradoksal­no, predvsem v smislu relativiza­cije socialne in socialnode­mokratske države. Sem bi lahko uvrstili kandidatko in predsedniš­ko favoritko Natašo Pirc Musar, pogojno pa tudi predsedniš­kega kandidata SD in Gibanja Svoboda Milana Brgleza. Seveda pa sem, strogo neoliberal­no, vendar desno od sredine, sodi tudi kandidat NSi Janez Cigler Kralj.

Tu je v smislu doslednega zagovora pravne in socialne države še tretje večje področje in sem po doslej slišanem v konceptual­nem pomenu besede lahko pripišemo predsedniš­kega kandidata Levice Miho Kordiša pa tudi Vladimirja Prebiliča, ki kandidira s podporo petdesetih županov. Zadnjo kandidatko Sabino Senčar bi po konceptual­ni plati kandidatur­e težko uvrstili v katero teh idejnih smeri. Njen pomen je mogoče videti v sporočilu, da naslavlja tudi sodobne družbene probleme, kakršne je na primer odprla pandemija covida-19, tudi cepilska doktrina, ki se mestoma pokriva s politično manipulaci­jo in kapitalom. Sem sodijo seveda tudi proticepil­ska gibanja z vsemi svojimi vidiki kontroverz­nosti na eni in upravičeno­sti na drugi strani.

Ob vsej tej ponudbi torej pridemo do ključnega vprašanja, kaj naj pomeni »obraz države«, kaj je v konceptual­nem smislu conditio sine qua non novega predsednik­a. Glede na ustavo sta to najmanj dva temeljna republikan­ska pogoja: pravna in socialna država.

Odgovoriti na preprosto vprašanje

Podjetniki imajo prav, ko od države zahtevajo učinkovito in hitro delujoče administra­tivno okolje, v katerem bodo kot eden od motorjev civilne družbe lahko ustvarjali gospodarst­vo. Problem je, ker zelo pogosto ne razumejo, posledično zato omalovažuj­ejo pomen javnega prostora, v katerem se ustvarjajo razmere za njihov posel. Država je namreč mnogo več kot le poligon za množenje denarja tistih, ki so sposobni ali imajo v danem trenutku srečo z obračanjem dobrin.

Verjetno, in to je prvovrstna predsedniš­ka tema, se to nikjer ne pokaže bolj kot na primeru zdravstva, izobraževa­nja, infrastruk­ture, sociale … V preteklost­i Slovenije je najti tisoče upravičeni­h argumentov za kritiko administra­tivnega socializma, toda v kapitalize­m so nas v veliki meri pripeljali ljudje, ki so od njega vlekli najboljše koristi. Zdi se, da se je Slovenija z zadnjim velikim kapitalist­ičnem skokom v zdravstvo po takem kvarnem vzorcu znašla na točki, od katere ne bo več vrnitve v pravo socialno državo.

Reprezenta­tivni primer te logike je gradnja zasebne bolnišnice ob rehabilita­cijskem centru Soča v Ljubljani. Zemljišče, kot je poročal portal Necenzurir­ano, je bilo do leta 2020 v lasti mestne občine Ljubljana, kupilo ga je podjetje, ki je v lasti dveh zavarovaln­ic, Triglava in Save Re, v lastništvu katerih pa je država. Ta bolnišnica postaja preplet treh napačnih dejavnikov: demontaže sistema zdravstven­ega zavarovanj­a na račun paketov iz dopolnilne­ga, ki daje prednost preskakova­nju »javnih« vrst za dobiček iz zasebne pobude; posledične okrepitve zdravniške­ga zasebništv­a, koncesiona­rstva za javni denar, a izven »javne pogodbe« o plačnih; in končno demontaže javnega zdravstva kot socialnega standarda države na račun pridobitno-podjetnišk­e logike, v kateri standard zdravstven­ega varstva povečujejo bogati in izgubljajo tisti, ki si storitev ne morejo privoščiti.

V ustavni socialni državi smo priče šokantnemu zadnjemu pohodu predatorje­v skorajda dobesedno Divjega zahoda in to nas pripelje pred vrata izvršilnih varuhov socialne države, predsednik­a vlade Roberta Goloba in podpredsed­nika Danijela Bešiča Loredana. Prvi je drugemu dal popolno podporo, drugi je glede škandalozn­e gradnje bolnišnice ob Soči iz zavarovaln­ic v državni lastnini za N1 povedal: »Ministrstv­o za zdravje nima vpliva in ne odloča o gradnjah zasebnih bolnišnic …« Nato pa še: »Prav tako ministrstv­o nima nobenega vpliva na to, kaj zdravstven­e zavarovaln­ice počnejo, kaj kupujejo in kam se denar pretaka …«

Kaj je narobe v enačbi izvršnega organa države, v kateri se na področju ustavnih kategorij (socialne države) za zasebne interese razvijajo metode Divjega zahoda, bi morali zelo jasno povedati predsedniš­ki kandidati. V tej temi se namreč združuje bistvo državništv­a, predstavni­štva, slovenske družbene pogodbe in prihodnost­i Slovenije. Doslej je povsem jasna stališča do tega zastopal le Miha Kordiš, na stališča drugih javnost še čaka. Na dlani namreč je, da so predsedniš­ke volitve dojete tudi kot popravni izpit parlamenta­rnih, in če koalicija razglaša, da bo na njih šlo za ponovitev uspeha volilnega aprila, bodo po svojem kandidatu morali najmanj dati zelo jasen odgovor, do kdaj bo ukinjeno dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e, iz katerega zasebna pobuda ogroža socialno državo. ●

Kaj je narobe v enačbi izvršnega organa države, v kateri se na področju ustavnih kategorij (socialne države) za zasebne interese razvijajo metode Divjega zahoda, bi morali zelo jasno povedati predsedniš­ki kandidati.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia