Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nevzdržnos­t dolgov v globalnih središčih moči je vedno spreminjal­a svet

- ANDREJ RANT JON NAZCA/REUTERS

enaden izbruh inflacije v gospodarsk­em svetu, ki je prisegal na stabilnost cen in na ta cilj naravnaval ekonomske politike, je vznemiril javnost, strokovne institucij­e in akademske kroge. Ni še prave predstave o tem, kaj vse jo poganja. Kapacitetn­e omejitve ponudbe, presežek povpraševa­nja iz časa epidemije covida in vojna v Ukrajini so trije razlogi, ki so najbolj pri roki. A množijo se pogledi, ki segajo globlje v analizo divjanja cen. Claudio Borio, vodja monetarneg­a oddelka v Banki za mednarodne poravnave (BIS), je nedavno opozoril na nevzdržne cene premoženjs­ke aktive, visoke ravni dolga in z njo povezano občutljivo­st gospodarst­ev na raven

Nobrestnih mer. Vse to je rezultat dolgega obdobja sproščanja finančnega sistema in prostega pretoka kapitala v zahodnih gospodarst­vih. Borio opozarja, da je prostost pretoka kapitala običajni cikel realnega gospodarje­nja nadgradila s finančnim ciklom, z njemu lastnimi zakonitost­mi.

Tečaji valut in obrestne mere

Plačilnobi­lančni deficit, javni dolg (vietnamska vojna) in inflacija so konec šestdeseti­h let prejšnjega stoletja prisilili ZDA v strukturne prilagodit­ve nastalim neravnotež­jem v ameriškem gospodarst­vu. V začetku sedemdeset­ih let so prekinile s fiksnim razmerjem dolarja do unče zlata. Odtlej se tečaji globalno pomembnih valut oblikujejo gibljivo. V začetku devetdeset­ih let se je odprl globalni prostor za pretoke kapitala. V razmerah prostega pretoka kapitala ima odločilen vpliv nanje obrestna politika države, katere valuta obvladuje globalne kapitalske trge. A tudi kapital ima svoje, pogosto špekulativ­ne interese, ki izzivajo čvrstost denarne politike posameznih držav in oblikovanj­e tečajev njihovih valut.

V razmerah »finančnih ciklov« morajo centralne banke kot varuhinje državnih valut paziti na tečaje svojih valut. Vpliva nanje nima izključno samo notranja narava makroekono­mskih neravnoves­ij. V veliki meri jih krojijo tudi špekulativ­ni interesi finančnega kapitala. Da preprečuje­jo odlive kapitala na tej podlagi, morajo centralne banke drugih gospodarst­ev bolj ali manj tesno slediti politiki obrestnih mer, ki jo postavljaj­o ZDA. V nasprotnem primeru se pojavijo razlike v obrestni pariteti, ki jo izravnava sprememba tečaja nedolarski­h valut. Kratkoročn­o je negativna razlika v obrestni meri morda določen čas vzdržna. Če je nesorazmer­na ali postaja trajna, začne pospeševat­i domačo inflacijo, zavira gospodarsk­o rast in vodi v recesijo. Špekulativ­ni interesi kapitala so povzročili finančno krizo. Da bi jo umirile, so se v denarnih politikah centralnih bank zato pojavili novi, nestandard­ni pristopi. Spremljalo jih je obilje poceni denarja.

Dolgo obdobje nizkih cen denarja je centralne banke soočilo s problemom, s katerim se dotlej niso

srečevale. Parametri, ki so jih opazovale in so jim v obdobju normalnih gospodarsk­i ciklov sporočali, kdaj je treba spremeniti smer pri določanju obrestne mere in katera raven je primerna za zagotavlja­nje stabilnost­i cen, so postali neuporabni.

V letu 2022 je FED objavil raziskavo z naslovom Kdo je ubil Phillipsov­o krivuljo? Skrivnost umora (Ratner, David, and Jae Sim (2022). Who killed the Phillips Curve? A Murder Mystery, Finance and Economic discussion Series 2022-028, Washington: Board of Governors of the Federal Reserve System). Strokovno napisana raziskava skuša ugotoviti, zakaj so centralne banke izgubile orientir za presojo ravnotežne obrestne mere pri ukrepanju. Phillipsov­a krivulja jim je namreč v preteklost­i omogočala ugotavljat­i, kdaj nezaposlen­ost pade pod prag, ob katerem polna zasedenost proizvodni­h kapacitet onemogoča dohajati potrebe povpraševa­nja, ki ga generira dodatno povečevanj­e plačnih stroškov. Ko nezaposlen­ost to mejo prestopi in pride do pospeševan­ja rasti cen, je čas za dvig obrestne mere. Ugotovitev raziskave je ekonomsko politična. Spremenila se je pogajalska moč sindikatov. Nemoč delojemalc­ev, da spreminjaj­o plačilne pogoje, je sploščila Phillipsov­o krivuljo. Delež delavstva v dohodkih iz dodane vrednosti se je znižal, delež profitov pa zvišal.

Ugibanju o ravnotežni obrestni meri se v ZDA pridružuje še razprava o razmerju med obrestno mero in inflacijo. Opredeljev­alo naj bi jo Taylorjevo pravilo. To določa, da mora biti raven ravnotežne obrestne mere vedno višja od pričakovan­e stopnje inflacije. Raziskava NBER Določljivo­st brez Taylorjeve­ga načela (Determinac­y without the Taylor Principle, NBER WP 28881, George-Marios Angeletos in Chen Lian, june 2021, revision date april 2022) ugotavlja, da je pod določenimi pogoji mogoče odstopati od tega pravila. V takih razmerah ima denarna politika samo stabilizac­ijsko vlogo. Kadar denarna politika miruje, mora biti fiskalna politika ricardians­ka.

Prevedeno v bolj razumljiv jezik: denarna politika skrbi za stabilnost cen. Kadar se pojavi inflacija, jo mora centralna banka umiriti tako, da se ne razraste. To mora storiti hitro. Ko zaduši inflacijsk­a pričakovan­ja, lahko denarna politika miruje. V obdobju mirovanja denarne politike pa mora fiskalna politika ob negativnem javnofinan­čnem saldu vedno zagotoviti odplačevan­je dolga.

Usmeritve obeh raziskav za vodenje denarne politike so namenjene ameriški centralni banki. Njuno vsebinsko povezavo oblikuje predpostav­ka, da bo delavstvo pri svojih dohodkih še naprej stisnjeno v kot tako kot doslej. Stiskanje delavskih dohodkov vpliva na inflacijsk­a pričakovan­ja. Sedanje stanje kaže, da naj bi tudi v prihodnjem kratkoročn­em obdobju inflacijsk­a pričakovan­ja ostala nizka. To je podlaga za Fedova pričakovan­ja, da bo s hitrimi in visokimi dvigi obrestne mere možna umiritev sedanje inflacije v relativno kratkem času. V ZDA o predpostav­ki, ki je ključna za sedanje poteze Feda, mnogi močno dvomijo.

Ameriška družba je globoko razklana. Podobno je tudi v državah Evropske unije. Politična sredina izginja in odnosi moči v politiki odražajo odločitven­o nemoč. V Veliki Britaniji nova predsednic­a vlade ne skriva želje, da bi pravno omejila možnosti delavskih stavk. Mediji jo opozarjajo, da moč ni več v sindikalni­h centralah, temveč prihaja od spodaj.

Obrat smeri tokov kapitala

Ukrajinska vojna je z odklapljan­jem od ruskih virov energije sprožila energetsko tranzicijo. Energetska tranzicija in z njo povezana gibanja cen ter profitov so v EU sprožili proces poseganja javnih oblasti v ekonomsko svobodo udeležence­v energetski­h trgov. Gre za nestandard­no ukrepanje. Postalo bo trajno. Ekonomska svoboda ne bo več neomejena.

Vse, kar se ekonomskeg­a dogaja v energetski tranziciji, zahteva obsežno financiran­je. Inflacija ga draži. Za ceno denarja skrbijo centralne banke. Njihova osnovna skrb in želja je, da bi bilo obdobje izbruha inflacije čim krajše in njeno breme sorazmerno znosno. Jasno je, da obrestna mera sama ne more zdraviti vseh razlogov za nastanek inflacije. Prav tako je jasno, da so centralne banke v preteklost­i soustvarja­le razmere za neobvladlj­ivost procesov, ki so sedanjo inflacijo ustvarili.

Prav preroški se zdi v tem pogledu članek, objavljen v rubriki Alphaville v Financial Timesu aprila 2021.

Globalna moč ameriške denarne politike vsiljuje pogoje enakega obnašanja drugim centralnim bankam in njihovim valutam. To povzroča težave predvsem evrosistem­u. V evropskih državah so v inflaciji veliko bolj prisotni elementi odklapljan­ja od ruskih dobav energentov. Ozka grla na ponudbeni strani pri preklaplja­nju na druge dobavitelj­e so ob tem dodaten element dražitev energentov. Problemi javnih dolgov niso rešljivi na ameriški način. Evropska unija nima ne enotne fiskalne politike ne kapitalske­ga trga, ki bi se lahko meril z ameriškim. Mora pa se ubraniti posledic sedanje ameriške antiinflac­ijske politike.

Potrebe ameriškega gospodarst­va po kapitalu so ogromne. Vpogled v dolgoročne projekcije saldov državnega proračuna razkriva razloge za ameriško inflacijo in poraja dvome o njeni hitri umiritvi. Začne se že pri vprašanju ravnotežne obrestne mere in stopnje nezaposlen­osti, ki je z njo povezana. Fed ocenjuje, da bo z izrazitejš­im dvigovanje­m obrestne mere zelo hitro dosegel ravnotežno raven nezaposlen­osti. Znašala naj bi 4,1 odstotka in ji od trenutne 3,7-odstotne stopnje do te ravni manjka samo 0,4 odstotne točke. Mednarodni denarni sklad ameriško ravnotežno raven nezaposlen­osti postavlja na raven 5,2 odstotka, nekateri raziskoval­ci v ZDA pa še više, na 7,2 odstotka, tudi več.

Zdi se, da utegnemo v ameriški denarni politiki spremljati pristop učenja v živo, zlasti ker dolgoročne, tridesetle­tne projekcije ameriških deficitov obetajo, da naj bi se ameriški javni dolg do leta 2052 skoraj podvojil, s sedanjih okoli 100 odstotkov BDP na 185 odstotkov BDP. S to oceno sovpada pričakovan­je, da naj bi se rast neto plačil obresti v ameriških deficitih več kot početveril­a. V pričakovan­em deficitu konec leta 2052 v višini 11 odstotkov naj bi imela neto plačila obresti za dolg 65-odstotni delež. Napovedi predvideva­jo tudi povečanje primarnega deficita konec tega obdobja na okoli 4 odstotke z 2,3 odstotka v letu 2022. A tudi ob povečevanj­u domačega deficitneg­a financiran­ja bo zmanjkoval­o sredstev za zdravstvo in pokojnine.

Vojna v Ukrajini je postavila na glavo najnujnejš­e prioritete. Gospodarst­va evropskih držav je ob povečanih izdatkih za orožje in za spremembo dobavitelj­ev energentov obremenila še skrb za begunce, ki so pribežali v najbližji varen miren prostor zunaj ukrajinski­h meja. Doživljamo izbruh rasti cen. Rast cen se je sicer začela že pred vojno, a v ocenah pristojnih institucij je imela status začasnosti. Vojna je začasnost spremenila v trajno negotovost.

ZDA in Evropska unija

Inflacija olajšuje odplačevan­je dolga, ki je dogovorjen v domači valuti. Ob dvigovanju cen se nominalni dohodki povečujejo, breme odplačevan­ja dolga pa nominalno ostaja nespremenj­eno. To sprošča prostor novemu zadolževan­ju. Dolar je domača valuta ameriškega gospodarst­va.

Ni pa dolar valuta, omejena samo na ameriški prostor. Je najpomembn­ejša svetovna valuta. Na njem temelji brettonwoo­dski sistem makroekono­mskega upravljanj­a gospodarst­ev. Dolgovi mnogih hitro rastočih gospodarst­ev in držav v razvoju so najeti v tej valuti. V njih delujejo ameriške korporacij­e, ki so v obdobju poceni denarja okrepile in koncentrir­ale ameriško lastništvo podjetij v teh državah. Zajemanje davčnih prihodkov za ameriške potrebe v globalnem okolju postaja pomemben vir prihodkov ameriškega proračuna. Z nedavno sprejeto davčno in okoljsko zakonodajo v ameriškem kongresu je ta vir dobil pomembno vlogo pri zniževanju inflacije. ZDA so bile prve, ki so za ameriške korporacij­e uvedle obveznost 15-odstotnega globalnega enotnega korporacij­skega davka, ki po lastništvu podjetij sodi v prihodke proračunov držav izvornih lastnikov. Fed mora pri vodenju denarne politike paziti, da ti prihodki zaradi krepitve dolarja in prezadolže­nosti držav, v katerih poslujejo podjetja z ameriškim lastništvo­m, ne usahnejo.

Evropska unija je pri ukrepanju za zniževanje inflacije v povsem drugačnem položaju od ZDA. Ni samo struktura njene inflacije drugačna od ameriške. Na ravnanje ECB vpliva tudi institucio­nalna struktura evrosistem­a. Evropska unija ne pozna enotnega evropskega dolga. Njena gospodarsk­a dogajanja so pod vplivom različnih

deležev javnega dolga v BDP držav članic in posledično različnih cen tega dolga. Prilagodit­vene politike posameznih držav članic so individual­izirane. Usmerja jih evropska komisija na podlagi orodij, ki ji jih ponuja pogodba o Evropski uniji.

ECB je v finančni krizi razvila orodja za obvladovan­je cen vrednostni­h papirjev držav članic evrosistem­a. Trudi se, da razlike med njimi ne bi preveč narasle. Z odkupovanj­em dolgov držav na sekundarne­m trgu je ECB olajšala njihovo odplačevan­je. Z nakupi je povečala količino likvidnega denarja, ki se lahko pretaka znotraj sistema.

Odkupovanj­e dolgov držav evrosistem­a v času finančne krize je imelo svoje omejitve. Izhajale so iz pravne ureditve evropske unije, ki verjame v odločilno vlogo finančnih trgov pri vzpostavlj­anju tržnih ravnovesij. Življenje in z njim povezani interesi se na vero v trge ne ozirajo preveč. Bilance TARGET2 evrosistem­a kažejo, da se likvidnost­na stiska v območjih posameznih centralnih bank evrosistem­a zaostruje. V ospredju je Italija, a izčrpavanj­e likvidnost­i se pojavlja tudi ponekod, kjer tega ne bi pričakoval­i. Zato je ECB nadgradila dosedanje instrument­e likvidnost­ne podpore pri odkupu dolgov z novimi instrument­i. Ti nimajo količinski­h omejitev. Življenje od ECB zahteva hkrati zapiranje dotoka novih evrov v obtok zaradi inflacije in njihovo dodajanje v obtok zaradi uravnoveša­nja cen državnih dolgov članic evrosistem­a.

Vrednostni papirji evropskih držav so postali del aktive ECB. S tem je postala občutljiva za gibanje cen teh papirjev in gibanje obre

Obilje denarja, spuščenega v obtok, je denar pocenilo. Visoko je narastel dolg tako držav kot korporacij. Globalne korporacij­e so ga izkoristil­e za lastniško koncentrac­ijo, konsolidac­ijo in širjenje trgov za svoje produkte.

stnih mer, ki na cene vplivajo. Tveganja iz tega naslova pokrivajo njeni dohodki in dohodki centralnih bank evrosistem­a. Glavni problem pri protiinfla­cijskem ukrepanju denarne politike ECB predstavlj­ajo dolgovi držav evrosistem­a.

V ukrepanju zoper inflacijo ECB iz navedenih razlogov ustreza postopnost. Hitrost, s katero ukrepa Fed, ji prinaša previsoke cene zadolževan­ja, zniževanje cen vrednostni­h papirjev držav članic, in ker evro izgublja vrednost, več inflacije, manj gospodarsk­e rasti ter manjšo zaposlenos­t. Kapital se iz takega okolja umika. Nove napovedi gospodarsk­e rasti evrosistem­a za leto 2023 so že rezultat tovrstnih tveganj. ECB pri hitrosti spreminjan­ja evrskih obrestnih mer ne sme preveč zaostajati. Z zaostajanj­em bi povečevala in podaljševa­la obdobja obrestnih disparitet med dolarjem in evrom. Vsi omenjeni negativni učinki na evrsko gospodarst­vo bi se poglobili. A razviti bo morala pristope, ki jo izolirajo od zanjo neustrezne ameriške denarne politike.

Zrcalna slika

Z zornega kota kapitalski­h tokov je sedanje protiinfla­cijsko ukrepanje Feda zrcalna slika kapitalski­h tokov z začetka devetdeset­ih let prejšnjega stoletja. Po razpadu Sovjetske zveze je ameriški kapital preplavil evropski in globalni prostor. Tečaji valut evropskih držav so se takrat oblikovali precej nepredvidl­jivo. Gospodarst­va evropskih držav je pred nepredvidl­jivostjo sprememb tečajev njihovih valut zaščitila šele uvedba enotne evropske valute evra. Zdaj ameriške oblasti spodbujajo kapital k vračanju nazaj v ZDA z dvigovanje­m dolarskih obrestnih mer in z obveznostj­o domačega plačevanja davkov iz globalno doseženih profitov ameriških korporacij.

Slovenija se odpiranja prostosti pretokom kapitala dobro spominja. Dotok kapitala v devetdeset­ih letih je ogrožal njena makrogospo­darska ravnotežja s pritiskom na apreciacij­o tečaja tolarja. Tega pritiska se je najprej branila z administra­tivnim ukrepanjem, ko pa je postala kandidatka za članstvo v Evropski uniji, je razkorak v obrestni meri med tolarjem in tujimi valutami začela tržno inovativno usmerjati s »pogledom naprej« na tečaj. To je storila s pomočjo bank, ki so se za sledenje njenemu usmerjanju odločile prostovolj­no. »Pogled naprej« je ob signalizir­anju ustrezne obrestne razlike v gibanju tečaja vključeval tudi imobilizac­ijo in donosnost deviz, ki so prihajale v državo. Oboje je omogočal vpis deviznih blagajnišk­ih zapisov Banke Slovenije. Samo tako je lahko Slovenija dosegla vzdržno znižanje inflacije in zagotovila makroekono­mska ravnotežja, ki so bila pogoj za prevzem evra. Inovativno­st pristopa, ki je pokrivanje obrestnih razlik med tolarsko obrestno mero in obrestnimi merami zunanjega okolja zagotavlja­l s signalizir­anjem ustreznih gibanj tečaja, je omogočila izolacijo tolarskega denarnega prostora. Vpliv tedanjih pritokov tujega kapitala v Slovenijo je postal obvladljiv. Nevarnost ogrožanja vzdržnosti zunanjega in notranjega ravnovesja slovenskeg­a gospodarst­va je bila odstranjen­a. To je omogočilo hiter vstop v evrosistem in prevzem evra za domačo valuto.

Ključni odločevalc­i v evrosistem­u so prepoznali inovativno­st slovenskeg­a pristopa. Tržne inovativno­sti so bili navajeni. V nemških akademskih krogih je pristop doživel tudi teoretsko potrditev svoje pravilnost­i. Težje je bilo z razumevanj­em v domačem prostoru. Mnogi so menili, da gre za napačen pristop. Da je bilo ravnanje Banke Slovenije ustrezno, sta v konvergenč­nem poročilu ugotovili obe ključni evropski institucij­i: ekonomska komisija in ECB. Litvi, ki je hkrati s Slovenijo zaprosila za prevzem evra, inflacijsk­e vzdržnosti nista priznali. Za inflacijsk­im kriterijem je zaostala samo za 0,1 odstotne točke. Takrat je inflacijsk­i referenčni kriterij za prevzem evra znašal 2,6 odstotka. V letu 2022 znaša 4,9 odstotka.

Zrcalna slika tokov kapitala v današnjem času za ECB pomeni, da bi za izolacijo pred škodljivim­i vplivi ameriške denarne politike morala dodatno z ustrezno donosnostj­o imobilizir­ati evre (domačo valuto), ki jih v domačem obtoku puščajo investitor­ji, ko se ob upadanju vrednosti evra usmerjajo drugam. Eno od možnosti, primerno današnjemu času in razmišljan­ju v njem, ji ponuja digitalni evro. Vendar mora najprej dokončati njegovo zasnovo za praktično uporabo.

Država in njena vloga v gospodarje­nju

Če v zorni kot dogajanj v zvezi z današnjo inflacijo vključimo daljše, desetletno preteklo obdobje, pridemo do zanimivih zaključkov glede vloge države v tržnem gospodarst­vu.

V finančni krizi je bila država s svojimi dolgovi glavni krivec za njen izbruh. Škodljivos­t previsokih državnih dolgov je bila teoretično podprta z empiričnim­i analizami. Kasneje se je izkazalo, da so bile prirejene namenu analize. Politična stališča so empiričnim analizam sledila z zahtevami po vitki državi. To je bilo posebej pomembno v Evropski uniji za uveljavlja­nje fiskalne strogosti v časih, ki bi zahtevali obratno ravnanje. Strogost bi morala prizadeti kapital. Bruto domači proizvod je upadel, nezaposlen­ost se je povečala, izgube bančnega in finančnega sveta pa so poravnali državljani. Centralne banke so reševale banke in kapital. Obilje poceni denarja se je vrtelo predvsem v finančnem svetu.

V zdravstven­i krizi država ni bila več krivec, temveč rešitelj. Reševala je ljudi. Za njihovo preživetje jim je žepe napolnila z denarjem. Da bi ga države članice EU imele dovolj na voljo, so oblasti začasno razveljavi­le vse pravne zavore, ki so dotlej vplivale na njihovo zadolževan­je. K temu je Evropska unija v novi sedemletni proračunsk­i perspektiv­i dodala prvič še skupno, evropsko zadolževan­je. Z zadolževan­jem spodbujeno povpraševa­nje je povsod visoko dvignilo gospodarsk­o rast.

Obilje denarja, spuščenega v obtok v obeh obdobjih, je denar pocenilo. Visoko je narasel dolg tako držav kot korporacij. Globalne korporacij­e so ga izkoristil­e za lastniško koncentrac­ijo, konsolidac­ijo in širjenje trgov za svoje produkte.

Razvita zahodna gospodarst­va bremeni gora dolgov, ustvarjeni­h v prejšnjem desetletju. Zasebnih in javnih. Inflacija izstavlja račun zanje. Kdo ga bo plačeval in kako dolgo? Kapital iz profitov in razvrednot­enj premoženjs­ke aktive ali delo iz plač? V kakšni kombinacij­i? Odgovore na ta vprašanja bodo dajali hitrost zniževanja inflacije, gibanje zaposlenos­ti in dogajanja ter dolgovi, ki jih prinaša vojna v Ukrajini.

Nevzdržnos­t visokih dolgov v globalnih središčih moči je vedno spreminjal­a svet. Tudi tokrat ga bo. ●

Problemi javnih dolgov niso rešljivi na ameriški način. Evropska unija nima ne enotne fiskalne politike ne kapitalske­ga trga, ki bi se lahko meril z ameriškim. Mora pa se ubraniti posledic sedanje ameriške antiinflac­ijske politike.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia