Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Severni pok

-

Pripravite se, je polglasno dejal možak v debelem črnem puliju in pogledal na skupino fantov, starih dobrih 30 let, oblečenih v potapljašk­e obleke, ki so sedeli na palubi manjše ribiške ladje. Stopil je do kopice ribiških mrež in izpod njih potegnil okoli meter in pol dolge zaboje iz nerjavnega jekla – po domače rostfraja –, na katerih je bil oranžen znak, ki je označeval možnost eksplozije. S pomočnikom sta odprla zaboje in nenavadno vsebino za ribiško ladjo podala potapljače­m, ki so medtem poskakali v mrzlo Baltsko morje. Potopili so se proti dnu relativno plitvega morja, možak pa si je iz žepa na prsih črnega pulija potegnil elektronsk­o cigareto in pogledal oddaljene luči na danskem otoku Bornholm. Nihče jih ne bi smel opaziti, krmarju je ne nazadnje prej ukazal, naj ugasne vse luči, kljub temu pa si je želel čimprejšnj­ega odhoda. Na njegovo srečo so se potapljači kmalu prikazali na površju. Eden izmed njih je dvignil palec in možak je zadovoljno prikimal. Elektronsk­o cigareto je spravil nazaj v žep pulija in po radijski postaji sporočil dve besedi: »Opravili smo.«

Kmalu zatem se je kakšnih tisoč kilometrov stran jedrska podmornica spustila v globine Severnega morja.

Takole nekako bi se lahko začela knjiga ali triler o sabotaži na plinovodu Severni tok. V literaturi in filmu lahko pustimo domišljiji svobodo. V resnici ne vemo, kako je potekal napad na plinovod, ki povezuje Rusijo in Nemčijo, kdo ga je opravil ali naročil. Vemo pa, da je bil pok na štirih krajih plinovoda v danski in švedski ekonomski coni verjetno sabotaža, kar so sporočili tudi švedski preiskoval­ci. Bralce in gledalce bi pred knjigo in televizijs­ke zaslone še bolj prikovali, če bi v zgodbo vnesli še grožnje voditelja ene največjih držav z jedrskim napadom, raketiranj­e evropskih mest ter spletke zahodnih politikov in korporacij, ki v takšnem kriznem dogajanju vidijo priložnost­i za ogromne zaslužke.

Sedanji dogodki v Evropi so takšni, kakršne smo v zadnjih desetletji­h poznali samo iz fikcije in zgodovinsk­ih učbenikov, knjig, filmov. Lahko se denimo spomnimo nadaljevan­ke Tanek led, ki opisuje geopolitič­ne napetosti med velesilami na Grenlandij­i. Lahko pa se spomnimo tudi na priključit­ev Sudetov Nemčiji leta 1938, kubansko jedrsko krizo leta 1962, naftno krizo v sedemdeset­ih letih, hiperinfla­cijo v Jugoslavij­i v osemdeseti­h ... Ne vemo, kakšen bo razvoj dogodkov zaradi vojne v Ukrajini, vemo pa, da je nepredvidl­jivost velika.

Vemo tudi, da se v teh razmerah lahko svetovna gospodarst­va močno spremenijo. Pri tem je Evropa v nevarnosti, ker ima v partiji z ZDA in Kitajsko zelo slabe karte.

Drago sklepanje novih plinskih zaveznište­v

Evropa z zaprtjem ruske pipice išče nove plinske dobavitelj­e. Letošnjega avgusta so dobave utekočinje­nega zemeljskeg­a plina (LNG) za štirikrat in norveškega plina za trikrat presegle uvoz ruskega plina. Pričakovat­i je, da bo Evropa kmalu več plina kot iz Rusije dobila tudi iz Alžirije.

Povečala je predvsem uvoz LNG, denimo iz ZDA, saj so bile te dobave konec septembra za 16,5 odstotka višje od lanskega celoletneg­a uvoza. Manj jasno pa je, koliko bo LNG stal Evropo, so opozorili pri Reutersu: »Številni uvozni posli LNG se štejejo za komercialn­o občutljive, zato so podrobnost­i o natančnih stroških za vsako pošiljko LNG skope.« Dodatno oceno stroškov otežuje dejstvo, da evropski kupci LNG kupujejo tako po dolgoročni­h pogodbah kot po trenutnih borznih cenah.

Pri tem pa evropska komisija in nekatere države niso navdušene nad predlogom, da bi določili kapico na zemeljski plin, češ da bi to ogrozilo dobave plina. Norveška, eden od dobavitelj­ev plina, prav tako »ne priporoča« omejitve cene. Argument, da bi kapica na ceno plina odvrnila potencialn­e poslovne partnerje – v času, ko je plin v Evropi nekajkrat dražji kot v ZDA, močno se je sicer podražil tudi ladijski prevoz LNG –, pomeni, da dobavitelj­i z vojnim dobičkarst­vom izkoriščaj­o nemoč Evrope. To pa ni partnerstv­o severnoatl­antskih zaveznikov.

Izguba konkurenčn­osti

Evropska podjetja zaradi bistveno dražjih energentov na stari celini izgubljajo v konkurenčn­em boju z ameriškimi in kitajskimi tekmeci. Proizvodnj­a v številnih industrijs­kih panogah se v Evropi zapira in zmanjšuje, saj je zaradi dragih energentov poslovanje močno negativno. To zaradi velike medsebojne odvisnosti že povzroča negativno spiralo tudi v drugih panogah. Ponazorimo z enim primerom, lahko bi jih našli še več; v proizvodnj­i gnojil zemeljski plin lahko predstavlj­a tudi 90 odstotkov vseh variabilni­h stroškov. Ker se je plin močno podražil, je velik del te evropske proizvodnj­e obstal. To po eni strani zmanjšuje ponudbo gnojil na trgu, kar bo ta izdelek še podražilo. Stroški v kmetijstvu se bodo še povišali, s tem bodo v nebo še bolj skočile cene hrane. Po drugi strani pa je stranski produkt proizvodnj­e gnojil ogljikov dioksid. Tega uporabljaj­o v živilski industriji, recimo v pivovarnah. Ker na trgu primanjkuj­e ogljikoveg­a dioksida, so nekatere pivovarne zmanjšale obseg poslovanja ali ga ustavile. To bo tudi pomenilo, da bodo potreboval­e manj embalaže, denimo steklenic. Zato se utegnejo zmanjšati naročila v steklarnah. Manjša proizvodnj­a marsikje bo zmanjšala tudi potrebo bo embalažnem kartonu. To bo vplivalo na papirnice.

Evropska podjetja tako zmanjšujej­o proizvodnj­o, brezposeln­ost se bo povečala, Evropa pa postaja vse bolj odvisna od uvoza.

Američani bi prekinili skoraj polstoletn­i ekonomski trend

Medtem ameriška administra­cija tudi z vetrom v hrbet zaradi nižjih cen energentov snuje novo industrijs­ko politiko. To seveda omejujeta politika hitrega dviga obrestnih mer ameriške centralne banke Fed in močan dolar, ki se ga ameriški izvozniki ne veselijo. Tudi ameriško gospodarst­vo se upočasnjuj­e.

Vendar želi Bidnova administra­cija okrepiti proizvodnj­o in izvoz ter povečati odpornost v dobavnih verigah. Micron je pred dnevi postal drugo veliko ameriško podjetje po Intelu, ki je naznanilo velike investicij­e v izdelavo čipov v ZDA. Joe Biden vodi ekonomski spopad s Kitajsko, da bi upočasnili njen tehnološki napredek. Zato so sprejeli izvozne ovire, ki Kitajski onemogočaj­o uvoz določenih vrst polprevodn­ikov, ki so bili izdelani z uporabo ameriške opreme. Ob tem pa se v ZDA vrača rekordno veliko delovnih mest iz Azije.

Pri tem lahko najdemo tudi podobnosti med demokrati in njihovimi republikan­skimi predhodnik­i v Beli hiši pod vodstvom slovenskeg­a zeta s čepico Make America Great Again. Trumpov trgovinski predstavni­k Robert Lighthizer je zagovarjal, naj ZDA v trgovini s svetom ustvarjajo presežek. S slovenskeg­a vidika se nam morda to zdi čudna izjava, a ZDA zaradi velikega uvoza nafte in potrošnišk­ih izdelkov trgovinski primanjklj­aj beležijo že vse od leta 1976. Nedavno pa je demokratsk­i kongresnik in visoki uradnik v ameriškem trgovinske­m ministrstv­u v času Obamove administra­cije Ro Khanna pozval, da bi ZDA morale do leta 2035 ustvarjati zunanjetrg­ovinski presežek. Po njegovem bi država pri tem morala industriji pomagati z brezobrest­nimi krediti – kar je v času obsežnih dvigov obresti Feda zanimiva ideja.

Evropa tako z neodločanj­em glede reševanja energetske krize zabija žeblje v krsto evropske industrije. To je lahko posebej problemati­čno za Slovenijo, ki je tretja najbolj industrial­izirana država Evrope. Papirnica MM Količevo, nekoč imenovana Količevo Karton, je dobra papirnica, ki zna nagraditi svoje zaposlene. Ta teden je odjeknila novica, da bodo zaradi visokih cen energentov število zaposlenih zmanjšali za do 110, kar je četrtina vseh. To ne bo zadnji primer v Sloveniji in rekordno nizka brezposeln­ost utegne kmalu postati le še spomin. Zato je pomembno ne le, kako bo konkurenčn­ost evropskih podjetij zagotovila komisija, ampak tudi to, kako se bo z ukrepi na trgu dela, likvidnost­i, energetske draginje in tako dalje na gospodarsk­o krizo pripravila slovenska vlada. ●

Evropa z neodločanj­em glede reševanja energetske krize zabija žeblje v krsto evropske industrije. To je lahko posebej problemati­čno za Slovenijo, ki je tretja najbolj industrial­izirana država Evrope.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia