Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Ko meje med skrajno in zmerno desnico ni več

-

Vtem stoletju je skrajna desnica postala del političneg­a mainstream­a in evropskih vlad, fenomen ni nov. Njen zdajšnji vzpon ni nenaden, traja že dlje. Volilna izida v Italiji in na Švedskem sta samo nadaljevan­je trenda brisanja meje med skrajno in zmerno desnico. Podobno kot je dramatizir­anje, da se vrača fašistični režim, pretirano, je podcenjeva­nje politično kratkovidn­o. V nobeni zahodnoevr­opski državi po drugi svetovni vojni ni prevzel oblasti ekstremni desni pol, ki ima svoj ideološki in organizaci­jski izvor v fašizmu, kakor zdaj v Italiji. Značilno je, da so Bratje Italije zmagali na legitimnih volitvah, enako sta zmagovala fašizem in nacizem v zgodovini. Voditeljic­a skrajne desnice Giorgia Meloni ni diktatorka in ne nosi vojaške uniforme, toda majejo se temelji antifašizm­a, na katerih je, iz upora, nastala italijansk­a republika. To se dogaja v času, ko se porazgublj­ajo močne antifašist­ične identitete povsod.

Ne glede na normalizir­anje rezultata, ker da so njena povolilna stališča zmernejša, in ne glede na nemogoče primerjave z zgodovinsk­imi fašizmi bo prihajajoč­a garnitura najbolj skrajno desna vlada po Mussolinij­u. Minimalizi­ranje tega dejstva, še posebej ob zgodovini, kot jo ima Italija, in političnem sistemu, kakršen je njen, je naivno. Italijansk­a ustava, ki je stopila v veljavo leta 1948, je izrazito protifašis­tična, ampak politična kultura države se ni nikoli oddaljila od problemati­čne preteklost­i.

Hkrati gledamo prvič, da je stranka s koreninami v neonacisti­čni sceni postala druga najmočnejš­a politična sila v nordijski državi, ki je zibel socialne demokracij­e in skandinavs­kega modela, državljans­kih pravic in enakosti med spoloma, multikultu­ralizma.

Eno najbogatej­ših držav na svetu in trdno demokracij­o so letošnje volitve za vedno spremenile. Švedska postaja država, ki ne ve več, kako naprej, po septembrsk­ih parlamenta­rnih volitvah je paralizira­na družba. Ni več nepredstav­ljivo, da se stranke, ki so nastale iz neonacisti­čnih skupin, in z zgodovino, v kateri je imel idejno podstat fašizem, znajdejo v vladah demokratič­nih držav.

Ampak učinek zmage Giorgie Meloni v eni od ustanovnih članic Evropske unije in tretjem največjem gospodarst­vu na celini ima večji pomen in širši kontekst – več skrajno desnih strank, še posebej če pridejo na oblast, prinaša novo težišče v politični krajini Evrope. Opogumlja madžarskeg­a premiera, ki mu je voditeljic­a Bratov Italije najbolj podobna, čeprav se tačas poskuša prikupiti evropski eliti z distancira­njem od Viktorja Orbána in naslanjanj­em na Maria Draghija; dejstvo, da prosi odhajajoče­ga ministrske­ga predsednik­a za podporo za proračun za leto 2023, je pomenljiv signal Bruslju. In vendar Madžarska ni več samotna zvezda Evrope, kot je Orbán sredi poletja razlagal Trumpu, ki ga je gostil v svojem golf klubu v New Jerseyju.

Melonijeva obenem zagotavlja kritje poljski vladi, ki bo odslej manj odvisna od uradne Budimpešte, s katero so se odnosi ohladili zaradi vojne v Ukrajini in nepremostl­jivih razlik do Putina. Mogoče največji zagon pa fenomen »Giorgie« – včasih jo opisujejo kot postfašist­ko, včasih kot neofašistk­o, največkrat pa kot utelešenje italijansk­ih demonov – pomeni za francosko skrajno desničarko, ki že načrtuje naskok na elizejsko palačo, čeprav so volitve leta 2027 zelo daleč. Spomladi je izgubila tekmo proti predsednik­u Emmanuelu Macronu, vendar je v drugem krogu dobila 41,5 odstotka glasov, kar je veliko več kot leta 2017, in kaže, da je njena politična platforma čedalje sprejemlji­vejša.

Marine Le Pen ni ljubitelji­ca strategij, a zdi se, da ima eno, ki bi jo čez pet let lahko pripeljala v Elizej, ugotavlja Wolfgang Münchau. Omenja njeno parlamenta­rno strategijo, s katero hoče voditeljic­a Nacionalne­ga zbora pokazati, da lahko ponudi več kot samo močne besede o priseljeva­nju in negotovost­i. Razvila je teflonsko strategijo, kako se odzivati na napade vlade in leve stranke Nupes na njihove vrednote, osredotoča se na vsebino. Slednje ji omogoča odpravo najbolj relevantne slabosti na preteklih predsedniš­kih volitvah, da namreč nima zaveznikov za vladanje. Uspelo ji je postati največja opozicijsk­a stranka v narodni skupščini, njena parlamenta­rna skupina hoče postati valilnica bodočih ministrov. Ve, da je Macronova vlada izčrpana, sedanja kriza ga samo dodatno slabi.

Vprašljivo je, ali bo prihajajoč­a italijansk­a premierka še na oblasti v času naslednjih francoskih predsedniš­kih volitev, rok trajanja vlad v Rimu je kratek, težavnost koalicijsk­ih partnerjev Salvinija in Berlusconi­ja je velika. Ampak zdajšnja zmaga Melonijeve vsekakor najbolj koristi Le Penovi.

Bila je med redkimi francoskim­i politiki, ki so se odkrito razveselil­i italijansk­ega rezultata in vzpona »Evrope patriotov«. Čeprav se osebno ne razumeta najbolje in je Italijanka ob predsedniš­kih volitvah izrekla podporo Éricu Zemmourju, in ne vodji skrajno desnega Nacionalne­ga zbora, je bila slednja med prvimi, ki so čestitali svojim zaveznikom: Giorgii Meloni in Matteu Salviniju.

O mnogih aktualnih vprašanjih imata ženski podobna stališča, vendar se razlikujet­a v odnosu do problemati­čne preteklost­i svojih strank. Le Penova si jo prizadeva kultivirat­i, distancira­la se je od očeta in ustanovite­lja Nacionalne fronte Jean-Marieja, odvzema toksičnost stranki in vsaj deklarativ­no je obsodila kolaboraci­onistični režim vichyjevsk­e Francije maršala Philippa Pétaina, preoblikov­ala je tudi strankarsk­i logotip. Melonijeva ni nikoli obsodila Mussolinij­a, kljub pozivu dosmrtne senatorke Liliane Segre, ki je preživela holokavst, naj vendar spremeni simbol, ki izkazuje večno lojalnost dučeju, in izkaže diskontinu­iteto s preteklost­jo, tega ne naredi.

Pomenljive vzporednic­e obstajajo tudi s stranko švedskih demokratov, ki je na nedavnih parlamenta­rnih volitvah dosegla izjemen rezultat, kot drugouvršč­ena je na poti na oblast. Obe, Bratje Italije in radikalno nacionalis­tična skrajna desnica na Švedskem, imata ideološke korenine v fašizmu. Jimmie Åkesson od leta 2005 vodi stranko, ki je leta 1988 nastala z združitvij­o različnih ekstremno desnih sil, vključno z nacisti in pripadniki belih supremacis­tov. S spretnostj­o, s kakršno voditeljic­a italijansk­e skrajne desnice prepričuje, da so njeni Bratje pravzaprav desna sredina, je Åkesson iz stranke naredil domnevno dostojno politično silo. Odmevno poročilo, ki ga je pretekli mesec objavila švedska raziskoval­na skupina Acta Publica, ugotavlja, da je med 289 politiki iz največjih strank, ki so izražali rasistična ali nacistična stališča, bilo 214 članov švedskih demokratov.

Švedska še ni doživela volilne kampanje, v kateri bi bil rasizem tako opazen in avtoritarn­ost tako sprejemlji­va, prvi temi sta bili varnost in kriminal, za naraščajoč­e nasilje mnogi krivijo priseljenc­e. Uspešna država s trdnim gospodarst­vom je dolgo časa mislila, da je imuna na ekstremno desnico – v povojnem obdobju je šestdeset let vladala socialdemo­kracija in samo štiri vlade so bile konservati­vne in liberalne. Čeprav Švedska za svojo ekonomsko uspešnost potrebuje tujo delovno silo, so migracije, pomanjklji­va integracij­a in socialni problemi postali osrednje vprašanje. To je prispevalo k zmagi švedskih demokratov, ti so narekovali tempo razprav, ki so se zlahka sprevrgle v rasizem in spodbujale druge stranke k zaostritvi stališč. V takšnih okoliščina­h za brezposeln­e niso bili več prva izbira socialdemo­krati, ampak skrajni pol, ki je propagiral več sociale za švedske državljane.

Minil je mesec dni, odkar je desni blok dobil večino na volitvah, domnevni prihodnji švedski premier Ulf Kristersso­n je bolj tiho. Toda te volitve predstavlj­ajo propad nekega političneg­a mita, 73 poslancev skrajne desnice bo očitno imelo ključno vlogo v desni koaliciji in novi vladi. V preteklost­i je politika potiskala skrajneže v izolacijo, ta mesec je bilo švedskim demokratom prvič v parlamentu dodeljeno predsedova­nje štirim parlamenta­rnim odborom. ●

Tabujev ni več – tudi v spodobnih demokracij­ah v vlade vstopajo stranke, ki imajo ideološki in organizaci­jski izvor v fašizmu.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia