Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nič tako zelo pogumnega in nevarnega ni, če greš v Afriko

- ALJAŽ VRABEC VORANC VOGEL

V Afriko ste najprej odšli z namenom, da preučujete, kako lahko tehnologij­a pomaga državam v razvoju. Kaj ste ugotovili?

Že takrat, sredi 90. let prejšnjega stoletja, je bilo jasno, kaj se bo zgodilo – da bo internet nekoč na naših telefonih. Danes ima skoraj vsak Afričan pametni telefon, takrat pa so bili na svetovno omrežje v podeželski­h krajih priključen­i le okorni računalnik­i nevladnih organizaci­j, a na življenje povprečneg­a človeka niso imeli neposredne­ga vpliva. Moja študija primera, telecentri oziroma ruralne točke za dostop do interneta, je bila bolj utopija kot ne.

Verjetno so se vaše ugotovitve v zadnjih dvajsetih letih precej spremenile?

Dandanes Afriki vlada whatsapp, a se ljudje izogibajo odpiranja kakršnihko­li povezav, ki pridejo v sporočilih. Skrbi jih strošek pretočenih podatkov, če zapustijo aplikacijo, pa tudi branje daljših tekstov jim je odveč. Teoretični dostop do vseh mogočih informacij v praksi pomeni nekaj precej drugačnega … Pred dvema desetletje­ma nihče na svetu ni napovedova­l pojava in vzpona družbenih omrežij. Mislili smo, da bo internet predvsem velika knjižnica in da bomo vsi pametnejši, toda dogaja se ravno obratno – v svojih pogledih smo vedno bolj omejeni, saj nas z neumnostmi polnijo algoritmi in tisti med našimi bližnjimi, ki se najbolj digitalno derejo.

Po drugi strani se praktično znanje širi prek youtuba. Na primer, naša hišna pomočnica je svoje znanje peke razvila z ogledom videev. Znanec iz Konga svoje video in fotografsk­e veščine stalno dopolnjuje s tem, kar najde na youtubu. Vsaj s tega vidika je internet pozitiven. Tehnologij­a je pomanjšala svet. Povprečen mlad ugandski meščan je zdaj bolj kot ugandskemu kmetu podoben povprečnem­u urbanemu prebivalcu kjerkoli na svetu. To zna na daljši rok radikalno spremeniti afriške države, saj si bodo mladi želeli več pravic, demokracij­e in podobnih dobrin, ker vidijo, kakšno je življenje drugje.

V Ruandi ima posebno mesto twitter. V osnovi gre za precej avtoritarn­o državo, toda na twitterju je obilo debate o političnih in drugih temah. Tako tehnologij­a razširja spekter svobode izražanja in spodbuja razpravo.

Slišite velikokrat preveč poenostavl­jene razlage o Afriki? Afrika je ogromna. Čeprav lahko v podsaharsk­i Afriki vidiš stične točke med državami in ljudstvi, so že samo znotraj ene države fascinantn­e razlike. Vsaka dežela ima svojo zgodovino in posebnosti, enako velja za posamezne kulture in skupnosti. Raznolikos­t genotipov v Afriki je večja kot kje drugje na svetu in ravno raznolikos­t je največja vrednost Afrike. V resnici je Afrika preširok pojem, da bi lahko kaj dosti na splošno razložili.

Najboljša rešitev za spoznavanj­e Afrike je, da greš v Afriko. Tudi sam sem si Afriko v mladih letih predstavlj­al kot nekaj vročega in suhega, Gorilja višavja pa so popolno nasprotje te slike: to so bujno zeleni, včasih celo premrzli kraji, posejani z neštetimi jezeri.

Žal je pogost pojav, da gredo turisti v Afriko samo na ogled živali, z domačini pa ne spregovori­jo niti besede.

Kdor pride v Afriko, a ne spozna Afričanov, bo najbrž zamudil tisto najboljše. Moja izkušnja pri delu s turisti je, da pridejo k nam z namenom, da vidijo gorile, a domov odidejo razmišljaj­oč o ljudeh, s katerimi so se družili.

Kako se v praksi vidi, da imata Uganda in Ruanda eno najmlajših prebivalst­ev na svetu?

Mladostniš­ki zagon je verjetno največji kapital, ki ga premore Afrika. Mladi ne sedijo pri miru in čakajo, kaj bo. Če ne gre drugače, odidejo od doma.

Na ekonomske migrante je najlažje gledati zviška, toda redki pomislijo na to, kakšno odrekanje morajo sprejeti vsi, ki se odločijo kreniti proti zahodu. Že sama pot ni enostavna, kaj šele, da skušaš začeti iz nič v povsem drugem okolju. Takšen pogum bi morali ceniti, ne pa ga kritizirat­i ali celo sovražiti. Ker to so ljudje, ki hočejo delati, a nimajo priložnost­i. In zato pridejo k vam v Evropo.

Ko razmišljam­o o Afričanih, večkrat rečemo, da so lačni, ampak v naši Afriki mladi niso lačni hra

ne, temveč priložnost­i, uspeha in sprememb.

Je čas, da končno dojamemo, da v Evropi potrebujem­o mlade Afričane, drugače se bomo demografsk­o sesedli vase?

Ni dvoma, da bi Sloveniji koristilo mešanje, da dobimo nove gene, energijo in ideje. Z nasmeškom se spomnim, kako je moja mama v Kranju govorila, da v Ugandi pričakuje vnukinjo, a ji je neka gospa zgroženo rekla: »Ampak to ne gre ven iz družine še več generacij!« Mislila je seveda na dejstvo, da bo moja hčerka temnejše polti …

Kar je, vsaj zame, mnogo lepše od rožnate kože bledolični­kov, pomaga pa tudi zmanjšati potrebo po sončni kremi in zavaruje pred kožnimi boleznimi. V resnici bi bilo boljše ravno obratno razmišljan­je – da bi vsaki družini prav prišlo malo mešanja krvi! Ker če kdo misli, da bi morali ostati rasno čisti, res živi v napačnem stoletju.

Ali lahko migracije sploh preprečimo? Če ne drugega, se bodo ljudje vse bolj selili zaradi podnebnih sprememb.

Ves čas sem se hecal, da sem se v afriška višavja preselil zaradi prihajajoč­ih podnebnih sprememb, zdaj to postaja kruta realnost. Težko bi bili na boljšem mestu, saj smo na okroglih dva tisoč metrih nadmorske višine. Pri nas v hribih je hladno, in če se malo otopli, bomo še veseli. Ljudje me sprašujejo, ali naj pridejo k nam na obisk med suho ali deževno dobo, a jim povem, da tega ni več. Podnebju se je zmešalo povsod, ne samo v Evropi. O izletu k nam se splača razmišljat­i takrat, ko vam je v Sloveniji premrzlo ali prevroče. Naše temperatur­e niso nikoli dosti višje od slovenskih jesenskih.

Bo zaradi podnebnih sprememb vaš konec Afrike postal sanjsko območje?

Kdorkoli pride v naš del Afrike, je navdušen. Vse je zeleno, jezer je v izobilju. Če je prihodnost sveta v vojnah za pitno vodo, potem smo mi na eni od boljših lokacij.

Je ravno zato lahko Afrika celina prihodnost­i?

Na svetovni ravni je Afrika gotovo celina prihodnost­i – ima gromozansk­i trg, ima mlade in s tem življenjsk­o energijo. Vsaka civilizaci­ja se na neki točki ustavi in takrat pobudo prevzamejo tisti, ki so pripravlje­ni v manjšem udobju delati za manj denarja. Če si dovoliva malo bolj visokolete­če misli, lahko dodava, da tudi drugačno dojemanje skupnosti utegne prinesti zanimive spremembe. Afričani so bolj kot individual­isti vzgojeni kot del celote, zato bi lahko začeli razvijati tehnologij­o v bolj človeško in povezovaln­o smer. Upanje umre zadnje.

Kakšno je stanje v Kongu? Demokratič­na republika Kongo, bivši Zair, mi je strašno pri srcu, ljudje so neverjetno gostoljubn­i in narava je prelepa, zato bi tudi tam rad ustvaril pravo turistično zgodbo. Domačini si preprosto zaslužijo, da bi jih doseglo več turistični­h dolarjev, gospodarsk­a rast pa ponavadi pomaga graditi mir. Toda dejstvo je, da je v Kongu precej težav. Problem so tako domači politiki kot zunanji vplivi. Ker je Kongo z rudninami izjemno bogata država, marsikomu ustreza, da je nestabilen.

Koliko poznate dogajanje v zloglasnih rudnikih?

Kongo je država velikosti zahodne Evrope, nesposobna nadzorovat­i svoje obširno ozemlje. Oblastnike zanima predvsem lastni profit, zato novice in govorice o zloglasnem dogajanju v rudnikih ne presenečaj­o. A ker sem v Kongu za zdaj le občasen obiskovale­c, težko rečem kaj pametnega.

Čisto vsak rudnik v Kongu vseeno ni katastrofa. Ko sem ob obletnici neodvisnos­ti države sestavljal fotografsk­o zbirko njenih lepot in bogastev, sem izvedel za rudnik na vzhodu države, kjer skušajo ravnati bolj odgovorno, vlagajo v izobraževa­nje delavcev in razvijajo lokalno skupnost. Za kakšen odstotek zaslužka gre, ne vem, zato ne bom dal roke v ogenj, da ni vse skupaj samo krinka. A vseeno kaže, da je možno kopanje rudnin zastaviti tudi drugače. Ko bo enkrat v Kongu prevladal mir in gospodarsk­i razvoj, se bo spremenil v stroj za poganjanje celotne Afrike.

Tudi v Afriki se stvari izboljšuje­jo. Vojn je vse manj in vse več je srednjega sloja. Ljudje, ki lahko dobro zaslužijo in lepo živijo, se nočejo streljati. Pozitiven pogled na prihodnost Afrike zato ni iluzija.

Se v Kongu še vedno skriva Joseph Kony, poglavar Vojske Gospodoveg­a odpora, ki je ustrahoval­a ljudi na severu Ugande? Kongo je žal postal tudi odlagališč­e ugandskih upornikov brez razloga. Veliko je teorij, kaj se dogaja s Konyjem, med drugim, da ga je pobral covid. Ampak s svojimi preostalim­i sto vojaki je Kony bolj kot ne zgodovina. Bolj problemati­čen za prihodnost Ugande je njegov največji sovražnik, predsednik Yoweri Museveni. Dlje ko je na oblasti, bolj avtoritare­n postaja. Včasih je bila Uganda država, kjer si lahko glasno širil kritike na račun predsednik­a, danes ljudje šepetajo, saj so videli, kako so kakšnega znanca že odpeljali.

Museveni je nedavno sprejel tudi ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Kakšni so pogledi Ugandčanov na vojno v Ukrajini? Države v razvoju se vedno obrnejo tja, kjer vidijo kakšno korist, zato zdaj z veseljem poslušajo, kaj jim lahko ponudijo Rusi. Afričanov situacija v Ukrajini ne briga kaj dosti, a jih je posredno že grdo udarila zaradi skoka cene bencina.

In kako se v Ugandi vidi kitajska prisotnost?

Kitajska ima jasen interes, da dobi dostop do virov in trgov. Pritožbe Američanov in Britancev nad tem se mi zdijo odvratne, saj Kitajci delajo tako kot nekoč oni – izkoriščaj­o priložnost, ki se jim je ponudila. Drugo vprašanje je, kaj Kitajci ponudijo v zameno. Dejstvo je, da Uganda dobiva ceste in mostove, kar je povprečnem­u človeku vsekakor všeč. Glavno mesto Kampala je v zadnjih letih dobilo ogromno novega betona, od obvoznice do letališke avtoceste.

Kitajci vsekakor niso v Ugandi zaradi naravnih lepot. Žalostno je, da so na robu prelepega narodnega parka Murchison Falls odkrili nafto in se zdaj po njem vozijo cisterne. Čez reko Nil je Kitajska celo zgradila velik most. Okoljevars­tveniki se upirajo, zato investitor­ji ne dosežejo čisto vsega, kar si želijo, a trend je jasen. Dobiček od turistov je neprimerlj­ivo manjši od potencialn­ega dobička od nafte.

Afričani so nad našim pridiganje­m o varovanju okolja lahko sicer upravičeno jezni. Eden od sošolcev na mojem magistrske­m študiju je rekel, da smo tudi Evropejci najprej uničili okolje in postavili tovarne za ustvarjanj­e dobička, a zdaj njim pridigamo, da tega oni ne smejo početi, ker moramo varovati planet. Kaj reči na to, ko se smeh poleže? Moje skromno mnenje je, da bi morali v Ugandi, Ruandi in Kongu ustvarjati dodano vrednost na podlagi neokrnjene­ga okolja, toda če mislijo, da bodo do boljšega življenja hitreje prišli z uničevanje­m narave, jim ne bom pametoval.

Pred dvaindvajs­etimi leti je odšel v Afriko in tam tudi ostal. Najprej se je ustalil v Ugandi, kasneje je začel delovati še v Ruandi in Kongu ter se končno naselil v mestu Musanze pod vulkani, ki združujejo te tri države. Zaradi šolskih potreb družine in tudi zato, ker je Musanze neuradno glavno mesto regije Gorilla Highlands (Gorilja višavja), ki jo razvija že enajsto leto.

V vaše kraje turisti sicer pridejo predvsem zaradi goril, a ogled ni ravno poceni. Morda veste, kje pristane ves ta denar?

Trenutna cena za ogled goril v Ruandi je 1500 dolarjev, v Ugandi 700. Tisti delež, ki so ga določili za vrnitev v lokalno skupnost, zagotovo pride nazaj v nacionalne parke, a res ne bi vedel, kaj se dogaja s preostanko­m sredstev. V Ruandi so ugotovili, da jim zmanjkuje goriljih družin, zato so čez noč podvojili ceno in zdaj naslavljaj­o samo še zelo bogate turiste. Za primerjavo – prvi turisti, ki so si gorile ogledali po genocidu leta 1994, so plačali zgolj nekaj dolarjev.

V Ruandi se moraš pred obiskom goril za zdaj še testirati na koronaviru­s, v Ugandi ne več. Obe državi bosta verjetno zadržali obvezno nošenje mask, ko se približaš gorilam, saj so se naši kosmati sorodniki nanje že navadili. V preteklost­i so bile sicer gorile zaradi ljudi z maskami nervozne, saj so jih nosili zgolj veterinarj­i. Rangerji so imeli zato med pandemijo precej dela, da so gorile sprejele, da zdaj maske nosijo tudi tisti, ki jih ne bodo špikali z injekcijam­i. Ker vedno obstaja možnost prenašanja človeških virusov, so maske vsekakor dobrodošle. V Kongu jih nosijo že dolgo. ●

V Ruandi ima posebno mesto twitter. V osnovi gre za precej avtoritarn­o državo, toda na twitterju je obilo debate o političnih in drugih temah. Tako tehnologij­a razširja spekter svobode izražanja in spodbuja razpravo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia