Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Posthumno življenje, dolgo 35 let

-

bstajali so deset let. 10. decembra 1987 so razglasili, da odhajajo v zgodovino. Na odru telovadnic­e Gimnazije Moste so prvič stali oktobra 1977. Ko so se decembra 1987 poslovili, je bila v naslovu dogodka Zadnji pogo v Ljubljani skrita asociacija na Bertolucci­jev Zadnji tango v Parizu (1972). Pankrti. Po napovedi, da se umikajo z odrov, se že 35 let vračajo. In dodati velja, da so v svojem posthumnem življenju pesmi, ki so nastale v prvih dveh petletkah, res dobro naštudiral­i.

Po Zadnjem pogu so se Pankrti prvič zbrali že po pol leta. Junija 1988 so koncertira­li pred 30.000-glavo množico na protestnem zborovanju na ljubljansk­em Kongresnem trgu. Pred tem so posneli pesem Janez, kranjski Janez. Potem so za skoraj dve desetletji z odrov zares izginili. Ko je režiser Igor Zupe leta 2006 posnel film Pankrti – Dolgcajt iz serije Glasba je časovna umetnost, se je po mestu, ki so mu s pesmijo Lublana je bulana postavili spomenik, razširil glas, da bodo nastopili v avtonomnem kulturnem centru Metelkova. Dan pred koncertom se je kitarist Dušan Žiberna, ki je s Pankrti muziciral na plošči Dolgcajt, poškodoval. Zato so na oder vpoklicali Mitjo Prijatelja, ki je s Pankrti na odrih

Ostal med letoma 1977 in 1979. Tudi pri snemanju plošče Dolgcajt je bil zraven. Po letu 1979 je kitaro zamenjal za instrument­e, ki jih uporabljaj­o gradbeniki, in se posvetil inženirski­m podvigom v svetu in domovini. In ko je leta 2006 stal na odru Metelkove, se med silovito veselico ni opazilo, da četrt stoletja ni kaj dosti brenkal.

Leta 2007, tri desetletja po prvem nastopu in dve desetletji po samoukinit­vi, so se s turnejo N'č se ne premakne vrnili v velikem slogu. Uvozili so na Češkem rojenega in v New Yorku delujočega kitarista Ivana Krala ter ga postavili v prvo vrsto, program pa so naštudiral­i bolj natančno kot kadarkoli v obdobju 1977–1987. Po nastopu v Hali Tivoli je bilo jasno, da bo posthumno življenje ekipe zelo živahno. Ko je bila na sporedu kakšna obletnica, so se seveda zbrali. Če pa okrogle ali oglate obletnice ni bilo, so se prav tako zbrali in muzicirali bodisi na orjaškem odru dvorane Stožice bodisi na mikroodru Metelkove. In na številnih drugih odrih bivše federacije in sedanje republike.

Ob tokratni inkarnacij­i se Pankrti naslanjajo na ploščo Državni ljubimci, ki je pri Založbi kaset in plošč RTV Ljubljana izšla pred štirimi desetletji. Največji hit? Pesem Za železno zaveso.

Ali Žerdin

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia