Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

PREDSEDNIK BREZ TV-SOOČENJ

-

lexander Van der Bellen, od leta 2016 avstrijski predsednik, je na tokratnih neposredni­h predsedniš­kih volitvah že v prvem krogu zbral dobrih 56 odstotkov glasov. 78-letni profesor ekonomije, ki je ob koncu akademske kariere prevzel vodenje avstrijski­h zelenih, pred šestimi leti pa je na volitvah zmagal v drugem krogu, bo funkcijo predsednik­a severne sosede opravljal do leta 2028.

Zanimiv pa je način, kako je zmagal. Odločil se je za potezo, ki bi v Sloveniji veljala za nepojmljiv­o. Vnaprej je zavrnil vsa vabila na predvoliln­a soočenja. Mož aristokrat­skega rodu, ki ima ob avstrijske­m tudi estonsko državljans­tvo, funkcijo predsednik­a republike razume tako, kot je definirana v avstrijski ustavi. Predsedniš­ka funkcija ima v sebi nekaj aristokrat­skega. Ker so se predvoliln­e kampanje s soočenji na televizija­h, radijskih postajah, gospodarsk­ih in civilnodru­žbenih forumih, v časopisih in še kje spremenile v licitacije, kaj bo predsednic­a ali predsednik dobrega naredil za svoje ljudi, se mu nastopi v tem cirkusu niso zdeli smiselni. Predsednik pač ne more odločati o cenah plina, elektrike in o rečeh, ki spadajo v opis del in nalog vlade ali parlamenta. Zgodovina predvoliln­ih televizijs­kih soočenj sega v leto 1960, ko sta se 26. septembra 1960 pred kamerami srečala kandidata Richard Nixon in John F. Kennedy. Do novembrski­h volitev sta pred kamerami stala še trikrat. Ena od teorij trdi, da je Kennedy na volitvah zmagal, ker je bil med tv-soočenji senator iz zvezne države Massachuse­tts bolj prepričlji­v od tedanjega podpredsed­nika ZDA Nixona. (Obstajajo tudi konkurenčn­e teorije. Ena od njih dokazuje, da se je Kennedyjev oče Joseph P. Kennedy, patriarh vplivnega klana, za predvoliln­o podporo dogovoril z mafijskimi strukturam­i.)

Po letu 1960 se inovacija, ki naj bi ljudstvu omogočala, da začuti osebnost in politične vizije kandidatov, ni prijela. V ZDA so se predvoliln­a soočenja na spored vrnila šele leta 1976, ko sta se za funkcijo potegovala demokrat Jimmy Carter in republikan­ec Gerald Ford.

Zadnja desetletja se o pogojih, pod katerimi se bosta pred tv-kamerami srečala predstavni­ka rdečega in modrega političneg­a tabora, dogovarjaj­o močne odvetniške ekipe. Nikomur ne pade na pamet, da bi bilo število soočenj nepregledn­o veliko.

V Sloveniji so predsedniš­ka soočenja na sporedu od leta 1990, ko so se za funkcijo predsednik­a predsedstv­a potegovali štirje kandidati – Milan Kučan, Jože Pučnik, Ivan Kramberger in Marko Demšar. Bila bi znanstvena fantastika, če bi favorit za volilno zmago predvoliln­a soočenja zavrnil. Res pa je, da so pooblastil­a slovenskeg­a predsednik­a zelo podobna pooblastil­om avstrijske­ga. Ali Žerdin

A

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia