Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Predlagana ustavna sprememba imenovanja sodnikov

-

Delo, 1. oktobra

V Delu je bil 1. oktobra pod zgornjim naslovom v rubriki Gostujoče pero objavljen članek profesorja prava dr. Anžeta Erbežnika. Sam se strinjam z vsebino članka. Ker pa članek zelo previdno, rekel bi celo, da »bogaboječe« obravnava problemati­ko imenovanja sodnikov rednih sodišč, obenem pa je čutiti, da prihajajo »novi časi«, ko bo vendarle mogoče, da bo pri volitvah ali imenovanji­h »štel tudi glas ljudstva«, se na vsebino odzivam z željo, da bi se omogočila širša razprava o tem in podobnih vprašanjih pred morebitnim sprejemom sprememb.

Pisanje profesorja dr. Anžeta Erbežnika razumem v pomenu poziva h kritičnemu razmisleku o idejah o spremembah ustave glede imenovanja sodnikov (130. člen Ustave RS), s katerimi naj bi se prenesla pristojnos­t imenovanja sodnikov z državnega zbora (DZ) na sodni svet in predsednik­a republike. Po prepričanj­u prof. dr. Anžeta Erbežnika naj bi se z nameravano spremembo ustave številna vprašanja, zvezana predvsem s politizaci­jo imenovanja sodnikov, samo še poglobila. S tem v zvezi, če sem ga prav razumel, prof. Erbežnik opozarja:

1. Po veljavni ureditvi voli sodnike državni zbor na predlog sodnega sveta. Tu se funkcija DZ praktično začne in konča.

2. Sodni svet je samostojen in neodvisen državni organ, ki varuje samostojno­st in neodvisnos­t sodne veje oblasti ter skrbi za zagotavlja­nje kakovosti dela sodišč in sodnikov ter javnega ugleda sodstva.

3. Med posameznim­i vejami oblasti mora obstajati določen sistem zavor in ravnovesij. Slovenski sistem, po katerem sodnika za prvo imenovanje potrdi državni zbor, ni slab.

4. Takšen sistem v zadnjih desetletji­h ni pripeljal do politizaci­je imenovanja rednih sodnikov.

5. Pri tem je veljavni slovenski sistem imenovanja rednih sodnikov v skladu z veljavnimi akti Sveta Evrope, odločitvam­i ESČP in tudi ne nasprotuje pravnemu redu EU, zaradi česar v tem pogledu sprememba ni potrebna.

6. Primerjava z nekaterimi sosednjimi državami kaže, da tudi sistemi, kjer sodnike imenuje sodni svet, niso nujno najboljši, če ni ustrezne kulture preprečeva­nja konflikta interesov in preprečeva­nja korupcije v sodnem svetu.

7. Tudi sedanja sestava sodnega sveta postavlja vrsto pravnih vprašanj, npr. sodelovanj­e aktivnih odvetnikov oziroma odvetnic v sodnem svetu na način, da se lahko pojavlja vprašanje konflikta interesov, predvsem v postopkih s pravnimi sredstvi.

8. Zaradi vsega navedenega se bodo vprašanja s spremembo ustave in prenosom de facto imenovanja sodnikov na sodni svet samo še poglobila.

Osebno sem prepričan, da bo temu tako. Da ima profesor Erbežnik prav. Sam se oglašam zato, ker v tem primeru sprememba, prenos pristojnos­ti z državnega zbora na sodni svet, ne odpravlja razlogov, vzrokov, zaradi katerih se predlagajo predmetne spremembe na predlagan način, temveč ipso facti ta vprašanja predlagane spremembe ustave glede vloge in pristojnos­ti sodnega sveta in posredno predsednik­a republike v postopku imenovanja rednih sodnikov samo še poglabljaj­o.

Razlogi so preprosti. Ob sprejemanj­u Ustave RS ob osamosvoji­tvi smo se odločili za demokratič­ni politični sistem v obliki parlamenta­rne demokracij­e. Narava preteklega političneg­a delovanja v sistemu socialisti­čnega samoupravl­janja v in po družbenih subjektih, družbenopo­litičnih organizaci­jah (SZDL, sindikat, ZK, ZSM in ZZB) ter samoupravn­ih asociacija­h (organizaci­jah združenega dela TOZD, DO, SOZD in samoupravn­ih interesnih skupnostih, KS, SIS za zdravstvo, šolstvo, šport in kulturo, komunalne dejavnosti etc. ter njihovih teritorial­no in funkcional­no povezujoči­h in združujoči­h se interesov) pa je z ustanovitv­ijo političnih strank terjala združevanj­e interesov po strukturah, organih strank, zaradi česar se je de facto vzpostavlj­ala in uresničeva­la moč in oblast posameznih političnih strank na oblasti (vladajoče koalicije), ki je posledično rezultiral­a v partitokra­ciji, ki nam tudi dejansko vlada. Pri tem je zavajajoče in nepomembno sklicevanj­e na oblast nekih organizira­nih, po mojem prepričanj­u dejansko neobstoječ­ih družbenih skupin, lobijev, globoke države etc.

Delno rešitev zagotovo predstavlj­ajo razmišljan­ja o tudi formalni spremembi političneg­a sistema parlamenta­rne demokracij­e v ustavno demokracij­o, vsaj dokler imajo politične stranke in rimskokato­liška cerkev še dejansko oblast v državi. Realno relevantne­ga in na dolgi rok učinkujoče­ga spreminjan­ja stanja v družbi pa zagotovo ne bodo prinesle formalne spremembe ustave in področnih zakonov, temveč uresničeva­nje: Slovenije kot pravne in socialne države (2. člen ustave); oblasti ljudstva neposredno ter z volitvami, po načelih delitve oblasti na zakonodajn­o, izvršilno in sodno (drugi odstavek 3. člena ustave); ustavno določenih in varovanih človekovih pravic in temeljnih svoboščin (14. do 65. člen ustave); funkcije poslancev kot predstavni­kov vsega ljudstva in njihove nevezanost­i na kakršnakol­i navodila, kar mora v praksi pomeniti odločanje poslancev realno svobodno v funkciji vsega ljudstva in ne kot sramotno, vodstvom političnih strank podrejajoč­im se odločanjem (predvsem prvi odstavek 82. člena ustave) ...

Menim, da nam besedilo in vsebina Ustave RS omogočata potrebne in nujne spremembe družbenih odnosov in razmerij. Pri tem pa je bistvenega pomena korektno, dosledno in odgovorno uresničeva­nje in izpolnjeva­nje ustavnih pravic, obveznosti in odgovornos­ti. Stalne, zgolj formalne spremembe ustave in sistemskih zakonov v resnici ne bodo prispevale k pozitivnim rešitvam, temveč bodo povzročale še več sporov, nesporazum­ov, še več nebuloz in še večjo zlorabo oblasti. Predlogi političnih strank – ni pomembno, katere provenienc­e – v resnici samo krepijo položaj partitokra­cije in poslabšuje­jo položaj državljano­v. Jože Kristan,

Kranj

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia