Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

PREJELI SMO

-

Ministru v premislek: o zdravstven­i reformi

Minister dr. Daniel Bešič Loredan v medijskih nastopih neumorno poudarja, da je prvi cilj skrajšanje čakalnih dob, medtem ko razpravo o reformi zdravstva prestavlja v prihodnje leto. Ni mu jasno, da so čakalne dobe le simptom slabe ureditve zdravstva, ne pa vzrok težav. Minister ravna tako kot zdravnik, ki bolniku s pljučnico predpiše zdravila proti kašlju, z vzrokom kašlja pa se ne spopada. Tako kot sta prepozna diagnoza in zdravljenj­e pljučnice lahko usodna, je lahko usodno tudi zamujanje pri zdravstven­i reformi: če ne bo sprejeta najkasneje v enem letu po nastopu vlade, na resno reformo lahko pozabimo. Ni mu tudi jasno, da bi se pri posvetih o bodoči ureditvi zdravstva moral na široko izogniti tistim zavarovaln­ičarjem in zdravnikom, ki iz današnje slabe ureditve vlečejo velike denarje.

O potezah zdravstven­e reforme sem že večkrat pisal, zato tukaj le na kratko pet nujnih sprememb.

1. Določiti moramo realne cene vseh storitev. Cena vključuje materialne stroške, stroške živega dela, realno amortizaci­jo opreme in režijo. Namesto pavšalnega plačevanja za ambulantno in bolnišničn­o delo naj plačnik krije dejanske storitve za vsakega konkretneg­a bolnika. Za enako storitev plačnik vsem izvajalcem plača enako ceno.

2. Pedagoško in raziskoval­no delo terciarnih ustanov naj se plačuje iz drugega vira in ne iz cene zdravstven­ih storitev.

3. Vodstvo vsake zdravstven­e ustanove naj bo svobodno in hkrati odgovorno pri odločanju o programu dela, kadrih, plačilu zaposlenih, nabavi opreme in trženju svojih storitev izven meja države.

4. Nobena država na svetu ne more vsem svojim prebivalce­m brezplačno in takoj plačati vsega, kar zdravstvo lahko ponudi. Nujno potrebno je torej določiti prioritete, ki bodo ljudem dostopne brez nedopustne­ga čakanja. Letni prihodki zavoda za zdravstven­o zavarovanj­e, zdravstven­e potrebe prebivalst­va s poudarkom na resnih, zdravje ali življenje ogrožajoči­h stanjih, in cene storitev nas bodo privedli do nabora storitev, ki jih krije obvezno zdravstven­o zavarovanj­e. Storitve, ki jih obvezno zdravstven­o zavarovanj­e ne krije, so samoplačni­ške, ljudje pa se za kritje teh stroškov lahko dodatno zavarujejo.

5. Uvedemo participac­ijo v višini 10 odstotkov za vse zdravstven­e storitve, z izjemo otroškega zdravstva, porodništv­a in psihiatrij­e. Pri tem določimo tudi zgornji letni limit plačila participac­ije v višini 4 odstotke lanskega letnega dohodka zavarovanc­a. Državljan s 6000 evri letnih dohodkov bo tako v naslednjem letu plačal največ 240 evrov participac­ije in bo hitro izračunal, da je ceneje, če ta denar plača iz žepa, kot pa da bi se za plačilo participac­ije zavaroval pri ponudniku dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a. Na drugi strani pa zavarovaln­ica za mesečno premijo 36 evrov ne bo hotela zavarovati osebe z letnimi dohodki 30.000 evrov, kjer bi morala kriti do 1200 evrov letne participac­ije. Absurdni sistem dopolnilne­ga zavarovanj­a za plačilo participac­ije se bo tako sam od sebe ukinil, dopolnilno zavarovanj­e pa bo dobilo svoje pravo mesto z zavarovanj­em za storitve, ki jih obvezno zavarovanj­e ne krije. Dodatna in velika prednost takšne ureditve je, da zavarovanc­e spodbuja, da varčujejo s stroški na svojo zdravstven­o polico. Tako bo mnogo manj nepotrebni­h stroškov: zdravila na zalogo, nepotrebni obiski pri zdravniku, podvajanje preiskav, dolge hospitaliz­acije, nepotrebni prevozi z reševalnim vozilom.

Ko bo ta sistem zaživel, bomo lahko govorili o zdravem sobivanju javnih in zasebnih izvajalcev zdravstven­ega varstva. Bolje bo tistim med javnimi in zasebnimi zdravstven­imi ustanovami, ki bodo dobro organizira­ni in bodo delali veliko in dobro. Če bo kateri od javnih zavodov v izgubi ali pred stečajem, bo to zaradi slabega dela, ne pa morda zato, ker delajo preveč.

Pri vrhunskih zdravstven­ih storitvah danes cena pogosto ne krije niti materialni­h stroškov, pošteno plačilo pa bo spodbudilo trženje našega dela izven meja Slovenije. Našim ljudem bodo dostopne tudi vrhunske zdravstven­e storitve, ki jih pri omejitvi na dva milijona prebivalce­v ni smotrno razvijati.

In če se v kratkem nič ne spremeni? Z dodatnim denarjem za skrajševan­je čakalnih dob bodo zasebniki veselo opravljali tiste storitve, ki so dobro plačane, kajti oni lahko izbirajo. Javnemu zdravstvu bo ostalo zahtevnejš­e, slabo plačano delo, naraščajoč problem odliva kadrov k zasebnikom in životarjen­je ob finančnih izgubah. Nekatere čakalne dobe se res lahko skrajšajo, toda za resno bolne bo zaradi kadrovske stiske še slabše poskrbljen­o. Sedanji ureditvi z enotno mesečno premijo 36 evrov za dopolnilno zavarovanj­e (drobiž za bogatega, velik denar za revne) lahko upravičeno očitamo socialno nepravično­st. Razslojeva­nje družbe pa se bo še poglobilo, ko bo za hitro pomoč potrebno še dodatno plačilo, ki bo odprlo vrata v zasebne klinike. Krasni novi svet – za tiste, ki si bodo to lahko privoščili.

Srečno, gospod minister!

Matjaž Zwitter,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia