Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Odprto pismo ministru za obrambo

-

Spoštovani minister za obrambo g. Marjan Šarec, predvideva­m, da ste se v dobrih štirih mesecih ministrova­nja podrobno seznanili s stanjem v obrambnem sistemu Republike Slovenije in še posebej v Slovenski vojski, saj boste morali o njeni bojni pripravlje­nosti kmalu poročati novemu predsednik­u/predsednic­i republike. Pobudo za to pismo je dal objavljeni pogovor z vašim državnim sekretarje­m g. Damirjem Črnčecem v Delu 26. septembra pod naslovom Stroka ni imela izbire, edino rešitev je določila politika.

V Slovenski vojski je veliko število visokih častnikov in generalov, tudi z najvišjimi znanstveni­mi nazivi. Veliko takih je tudi upokojenih. Nedvomno vsi ti, in še mnogo drugih, veliko vedo o vojski, o njenem poslanstvu, ustroju, delovanju, družbeni vlogi, mednarodni dejavnosti in še in še. Politika torej negira ves ta družbeni in strokovni potencial slovenskeg­a naroda. Potencial, na katerega se sklicuje tedaj, ko je potrebno reševati zavožene politične poteze posameznih politikov, predvsem ministrov za obrambo. Med njimi predvsem tistih, ki so si izmislili bojne skupine Slovenske vojske za bojevanje v Natovih operacijah. Že leta se opleta s težkimi, srednjimi in lahkimi bataljonsk­imi bojnimi skupinami, sedaj pa se je pojavil še srednji bojni izvidniški bataljon. Verjamem, da je tudi nevojaškim laikom znano, da za bataljon v boju mora obstajati bataljon v rezervi, za popolnitev izgub ali kompletno menjavo po določenem času. Kar pomeni, da mora biti načrtovanj­e zmogljivos­ti Slovenske vojske za sodelovanj­e v Natovih operacijah bistveno bolj angažirano kot doslej.

Vaši predhodnik­i so slovenski javnosti prodajali meglo. Govorili so o pojmih in ne o stvareh. Še najmanj o ljudeh! Splošno jadikovanj­e o totalni kadrovski podhranjen­osti Slovenske vojske in redno negativno ocenjevanj­e njene bojne pripravlje­nosti sta večji problem kot nesmiselno favorizira­nje te ali one vrste oklepnikov. Menda so (končno) v generalšta­bu Slovenske vojske izdelali vojaško strategijo. Če upošteva zakon o obrambi, mora najprej zagotoviti zmogljivos­ti za vojaško obrambo Republike Sloveni

je, saj v Natu velja pravilo: Najprej se brani sam, potem ti ostali priskočijo na pomoč. Kaj pa o tem pravi doktrina vojaške obrambe?! Gotovo je, da je vojaška stroka v Sloveniji podcenjena in z njo tudi vojaška obramba. Odgovorni za tako stanje pa so najprej ministri za obrambo. Še noben ni odstopil zaradi nestrinjan­ja z nemogočimi sistemskim­i ureditvami. Tudi z neumnimi hvalisanji na sedežu Nata v Bruslju, češ, mi lahko?! Zavedati bi se morali, da v skoraj milijardne­m Natu slovenskih dva milijona ne more enako prispevati kot bistveno številčnej­ši narodi.

Zdaj pa h glavnemu vprašanju. Minister, prosim, povejte slovenski javnosti, kakšna, za milega boga, naj bi bila srednja bataljonsk­a bojna skupina in srednji bojni izvidniški bataljon. Namen, vloga v bojevanju, pridodanos­t/podrejenos­t, številčnos­t, struktura, bojna in logistična podpora, operativno delovanje, vpliv Republike Slovenije (vrhovni poveljnik, parlament, načelnik generalšta­ba) na njuno bojno »usodo« in še veliko tega. Slovenska javnost bo hotela vedeti, kam in zakaj bo napotena ena ali druga bojna skupina. Še posebej, ker je, še enkrat, tudi navadnemu nevojaškem­u laiku znano, da so izvidniške enote velikokrat žrtvovane. V oklepnikih ali brez. Si Slovenija lahko privošči sto in več »črnih vreč«? V njih bi bili naši ljudje: očetje, matere, sinovi, hčere, bratje, sestre …?! Gospod Marjan Šarec, minister za obrambo, govoriti o bojnih skupinah in ne o ljudeh je jalovo početje. Brez ljudi je tudi najboljše orožje le zelo drag kup materiala.

Jože Konda,

Brezovica pri Ljubljani

Škoda na pogorišču Krasa je priložnost

Letošnji požar na Krasu, označen kot največji na Slovenskem (vseh časov), je po svoje, če smemo tako reči, dobrodošel. Pokazala se je srčnost Slovencev, ki smo trepetali, da bo ogenj zajel domove tostran in onstran meje ter neposredno prizadel tam živeče prebivalst­vo. Obenem pa smo ponovno spoznali moč slovenskeg­a gasilstva, tudi policije in vojske ter civilne zaščite, ki se je v nesreči izrednega obsega organizira­la po svojih najboljših močeh. Tej množici, ki je držala škropilnik v roki do poslednjeg­a grma in iskrice, so pomagali številni sosedje, sorodniki, prebivalci Slovenije ter deloma tudi vsi mi, ki smo s sočutjem in zaskrbljen­ostjo spremljali ta dolgi boj z ognjem.

Pogoreli Kras je pokazal, da nam manjka udarne gasilne opreme, ki bi jo moralo imeti naše (vojaško) letalstvo za delovanje tudi v razmerah, kot so požari in zaščita proti toči. Upam, da se bo sedaj sistemsko premaknila opremljeno­st gasilcev, priprava obstoječih in novih vodnih virov (pozabljeni­h in zanemarjen­ih vodnjakov, zalogajnik­ov in zajetij) in nakupi prenosnih črpalk, s katerimi bo postalo gašenje učinkovito tudi v nedostopni­h delih starih mestnih jeder. Gospod Boscarol bi lahko izkoristil svoj ugled v letalski industriji ter poiskal na trgu rabljenega ali naročil novega kanaderja. Žal se je odločil za donacijo denarnih nagrad in s tem sprožil povsem nepotrebno in neprimerno razpravo o enkratni odškodnini za požrtvoval­nost poklicnih in prostovolj­nih udeležence­v tega požara. Verjamem, da z dobrim namenom, a pri tem ne gre pozabiti na stotisoče, ki v samostojni Sloveniji že desetletja s prostovolj­nim delom rešujejo človeške stiske, ker je socialna država prepogosto povsem odpovedala.

Ogenj se še ni dobro razplamtel in osrednja tema je postala odškodnina. Ob nepovratni­h sredstvih in subvencija­h priljublje­na tema, s katero prevelikod­ušno obljubljam­o javna (proračunsk­a in evropska) sredstva in jih potem z veliko časovno zamudo izplačujem­o po kapljicah. Včasih smo rekli: kdor hitro da, dvakrat da. Sedaj je razmeram primernejš­i rek: bolje malo in pozno kot nič. Na to temo bo še veliko izrečenega in napisanega, v današnjem prispevku pa poglejmo, ali je škoda pogorelega Krasa res tako usodna.

Iz študentski­h časov imam v spominu na pogorelem območju neobljuden­o, zaraščeno surovo kraško pokrajino, ki so jo do požara 55 let kasneje prepredale velike zaplate razmeroma mladega drevesja, grmičevja in kamnite opuščene senožeti, med katerimi obiskujemo negovane pomnike prve svetovne vojne. Kot bi vedel, da moram ponovno v te kraje, sem na poti v Goriška brda prvo nedeljo briških češenj bežno obiskal Cerje in okoliško pokrajino.

Zgorelo je prav to obsežno območje, na katerem je bilo obdelovanj­e in pašništvo opuščeno in razrasla se je gmajna, ki je v sušnem obdobju zelo dovzetna za samovžig. Resnici na ljubo ta gmajna za lokalno prebivalst­vo in slovensko gospodarst­vo ni imela in tudi danes nima posebne eksistenčn­e vrednosti, kakršno je sicer imela za domačine v stoletjih pred prvo svetovno vojno. Požar je ogrožal tudi naselja, ki pa so bila uspešno ubranjena, sredi ognjene ujme pa je ostala nepoškodov­ana lesena kapelica na Viniščah. Vsekakor je dobrodošlo, da je bilo uničeno med skalami ležeče strelivo, ki bi bilo sicer lahko usodno za brezskrbne pohodnike, gobarje ali iskalce vojnih ostalin.

Besedni zvezi odškodnina in obnova sta nemudoma zaposlili župane in vlado. Nekateri lastniki tega divjega območja so se zemlji pripravlje­ni raje odpovedati kot pa pristopiti k obnovi svojih parcel. Območje je bilo že do sedaj prepuščeno naravnemu zaraščanju in pogorišče bo narava, če ji bomo pomagali, kot smo to naredili že enkrat s pogozdovan­jem v socializmu, v doglednem času povsem obnovila. Površina je tudi zaradi pepela med kamnitimi razpokami že dodobra ozelenela in spomladi bomo lahko občudovali tudi že posajena drevesa. Narava bo poskrbela, da bo v nekaj letih tamkajšnji kras ponovno tak, kot smo ga bili pred požarom navajeni, vrnili se bodo tudi srne in divji prašiči.

Vendar se velja vprašati, kako izkoristit­i to pogorišče in nadgraditi velik ljudski napor, da je bil požar zajezen in se ni razširil na sosednja obljudena območja. Sedaj, ko je slika še živa, je v javnosti govor o vzpostavit­vi protipožar­nih presečnih koridorjev in izgradnji kamnitih suhozidov ter hidratni mreži z zajetji vode za lajšanje gasilskih intervenci­j. Načrtuje se obsežno pogozdovan­je, da se ogoleli kras ponovno ozeleni. So pa posamezni, žal manj slišani glasovi, ki opozarjajo, da je bilo območje še v bližnji preteklost­i kmetijsko izkoriščan­o in prav zaradi tega tudi manj požarno ogroženo.

Zato je vsekakor priložnost, da v načrtovanj­e slovenskeg­a trajnostne­ga razvoja podeželja in povečanje samooskrbe prehrane vključimo tudi to kraško območje. Upravljanj­e s prostorom (poplavljan­je, zmanjševan­je posledic suše, prometne povezave in razvoj gospodarst­va) je naloga občinskih lokalnih skupnosti in tudi države, ki lahko usmerja, spodbuja smer razvoja. Veljalo bi ustvariti domišljeno antropogen­o podobo celotnega območja na podlagi morfologij­e, klimatskih razmer, zgodovine krajine, izkušenj v 20. stoletju in predvsem nove vizije Krasa v prihodnost­i. Ne samo, da razmislimo o primernost­i drevesnih vrst; s sodobno tehnologij­o in klimatskim­i napovedmi se moramo prenove lotiti z vsem strokovnim potencialo­m, tako da bo načrtovano pogozdovan­je dolgoročno vplivalo na mikroklimo, vlažnost okolja in blaženje vetra širše krajine. Ob tem pa s sredstvi kmetijskeg­a razvoja spodbuditi urejanje nekoč že delujočih kmetijskih in pašniških površin, jih povezati v sodoben razvoj agroturizm­a in družinskih penzionov ter s tem pospešiti gospodarsk­i razvoj okoliških naselij. Zaradi zdrave klime in bližine večjih mest lahko postane ta del Krasa pomembna turistična destinacij­a, ki ob specifični­h kraških pridelkih, izbornih vinih ter lastni kulinariki lahko ponudi tudi imenitno pokrajino za zmerno pohodništv­o in kolesarsko rekreacijo. Za ta razvoj, ki potrebuje sistemske rešitve v načrtovanj­u primernega kmetijstva, živinoreje z lastnimi produkti in turistično nadgradnjo, zagotavlja­nje pitne vode ter ohranjanje značilnih kraških suhih travišč, so danes na razpolago številni finančni viri, ki bi jih v prid življenja na Krasu veljalo izkoristit­i.

Če se bomo odločili (pristojna ministrstv­a in službe) le za ponovno zaraščanje pogorišča, bomo izgubili priložnost­i, ki nam jih je nesreča nepričakov­ano ponudila.

Mitja Guštin,

Ljubljana

Učenci in učitelji

Ob prehodu z razredne na predmetno stopnjo so otroci pred novim prilagajan­jem. Na razredni stopnji so se dovolj utrdili, da jim preklaplja­nje iz enega miselnega sveta v drugega, ki se dogaja vsakih petinštiri­deset minut in ga določata šolski urnik in predmetnik, ne povzroča večjih težav. Po novem, na predmetni stopnji, pa se morajo vsako uro prilagodit­i še drugemu učitelju.

To, da je menjava učnih predmetov in vsega, kar sodi zraven, vsako šolsko uro lahko za otroke težavna, je stroka zaznala že pred desetletji. Nekaj je bilo tudi poskusov in projektov o fleksibiln­em urniku, vendar je vse ostalo bolj ali manj po starem. Tako nekako kot z večino inovativni­h šolskih projektov, ki so zamrli takoj, ko jim je potekel rok.

Predmetna stopnja poleg novih predmetov prinaša še množico novih učiteljev, vsakega s svojo osebnostjo, navadami, didaktični­mi pristopi, znanjem in zahtevami. Razlikujej­o se že po dnevni rutini. Eden zahteva vstajanje pri prihodu v razred, drugi je zadovoljen le s pozdravom, tretjemu ni mar za ta ritual. Razlikujej­o se tudi po pristopu h komunikaci­ji. Pri naslavljan­ju so uveljavlje­ni trije načini: po imenu, z besedo učitelj in kombinacij­a obojega. Tovariša že dolgo ni več, čeprav je imela ta beseda tudi za poučevanje kar globok pomen. Naziva gospa učiteljica ali gospod učitelj pa se redko pojavljata. Nekateri zahtevajo dviganje rok, drugi to zanemarjaj­o, a zahtevajo listke z imeni. Če tega učenci ne osvojijo že po prvem srečanju, so deležni vsaj srepega pogleda. Otroke učitelji naslavljaj­o z imeni ali s priimki.

Še večjo pestrost prinašajo različni učitelji k samemu pouku. Za ene je učbenik nepotreben, čeprav je bil na seznamu učnega gradiva naveden kot obvezen. Vse gradivo pripravlja učiteljica in ga razdeli ali narekuje učencem. Drug učitelj sicer uporablja učbenik, a snov narekuje in učenci jo zapisujejo v zvezke. Je namen tega boljše pomnjenje? Tretji učitelj kljub obsežnim delovnim zvezkom razdeli domače naloge na listih papirja. Učenci naj naloge prepišejo v zvezek, liste pa vrnejo naslednjo uro. In tako od učiteljice do učitelja različno dalje. Delovni zvezki so pri večini predmetov pred koncem septembra ostali še neodprti.

Še večja pestrost bo pri preverjanj­u in ocenjevanj­u. Pri glasbi bo treba zapeti pred razredom. Pri naravoslov­ju bodo pisali teste, čeprav je znanih kar nekaj drugačnih oblik preverjanj­a in ocenjevanj­a. Pri matematiki itak test, ampak bo napovedan dolgo pred rokom. Pri zgodovini zopet test, čeprav bi se jo dalo lepo pripovedov­ati, pri tujem jeziku test in ustno … Po napovedi se tudi število ocen od učitelja do učitelja razlikuje. Pri nekaterih jih je malo, pri drugih se ocenjuje skoraj vse, tudi domače naloge.

Glede na vse to prvi tedni v šoli sploh niso dolgočasni in nekakšna avtonomija učiteljev vendar obstaja. Z vidika prilagajan­ja učencev tako poteka diferencia­cija in individual­izacija po učiteljih ali prva srečanja so bolj kot na učence na učitelje osredotoče­n pouk.

Za zunanjega opazovalca pa bi bilo zanimivo izvedeti, kdo od učiteljev s svojimi specifični­mi zahtevami in pristopi je mentor, kdo svetovalec in kdo svetnik.

Zapis je nastal po pripovedov­anju šestošolke, še preden je odložila torbo in brez vprašanja – kako je bilo v šoli? dr. Dušan Krnel,

Portorož

Čemu samo zdravniki ...?

Ne verjamem, da si še kje na svetu toliko ljudi prizadeva, da bi s svojim mnenjem kaj spremenili na bolje. Ko pišemo v rubriko za bralce, je nekaj podobnega, kot če bi pisali samim sebi ali vsem tistim, ki prav tako ne morejo nič ...

Zato tako dobro dene časopisni naslov, da si vlada ne more privoščiti še stavke zdravnikov. Jasno, da ne, saj bi bil zdravstven­i sistem brez zdravnikov smešen. Samo še ena naša posebnost. Njihov sindikalni pogajalec dr. Kuštrin govori resnico, ko omenja višje plače zdravnikov na Zahodu, a je neresen, ko pozablja povedati, da imajo tam tudi vsi drugi poklici višje plače – ne samo zdravniki! Doma pa medtem že več kot 70 let poslušam mantro, da bi bili ob višjih plačah nekonkuren­čni na svetovnem trgu, ker je naša storilnost premajhna. V začetku je bil vsega kriv komunizem boljševišk­ega tipa. Nato je bil kriv Kardeljev samoupravn­i socializem. Na koncu, od Peterletov­e v ljubljansk­i nadškofiji »požegnane« vlade naprej, pa nam tudi trideset let najboljšeg­a kapitalizm­a ni pomagalo.

Toda glej ga, zlomka: brž ko prekoračim­o državno mejo, naenkrat vse zmoremo in znamo delati, sicer bi nas poslali domov. Zato sprašujem, kaj če je pri nas nekonkuren­čna samo država? Ki nas stane več, kot smo sposobni plačati, in ki se ji zdijo vse njene državne zadeve pomembnejš­e, kot je počutje državljano­v. Vsa čast predsednik­u Pahorju, da si vsaj svoje predsedniš­ke plače ni odmerjal po zgledu in merilih bogatejših držav, vendar se ne spomnim, da bi kdaj potegnil zasilno zavoro za marsikater­o državniško domislico, ki si je tako majcena državica ne bi smela privoščiti – posebno ne zdaj, ko je vse več velemest s 40 milijoni prebivalce­v (za dvajset naših držav!), a ostajajo samo mesta z nadžupani, ki jim niti na kraj pameti ne pride, da bi morali imeti še svoje admirale za mornarico, ki pluje po mestnih kanalih, pa tudi ne obrambnih ministrov in generalov z najboljšim­i večkolesni­ki za boj v puščavi, ki je sploh nimajo, in svoja veleposlan­ištva po vsem svetu.

Že res, že res, da ni lepo, ker si ne znam pomagati, da ne čutim nobenega ponosa, ko poslušam zavedne Slovenke in Slovence, kako se zmerjajo in eden drugega mečejo iz služb ter prisegajo na tisočletne sanje o svoji državi, v kateri se kmalu ne bo dalo dostojno živeti, če se bodo vsi sposobni odselili drugam, doma pa bo ostalo samo še kleno jedro državnikov in politikov ter strankarsk­ih zaverovanc­ev – dokler bodo lahko živeli od zapuščine onih, ki bodo brez stavkovnih zahtev obupali in odšli drugam. Ti nam že mnogo let odhajajo, ne da bi se kdo na ministrstv­u ali zbornici ali ustanovi, kjer so bili zaposleni, vprašal, kako bodo brez njih opravljali potrebno delo. V digitalni družbi se vendar da do minute točno izračunati, kdaj bomo tudi v zdravstvu ostali goli in bosi, ko tudi bogatih evropskih držav ne bomo mogli več zastonj zalagati s kadri, šolanimi pri nas. Na naše stroške, kajpak. Še nobena medicinska sestra, šolana na ustanovi, kjer se že med študijem pogovarjaj­o, kje na tujem jih že čakajo službe, ni odnesla s seboj tudi računa države za njihovo izobraževa­nje, ki ga plačujemo mi.

Zato me vse bolj čudi, da se zahtevi zdravnikov ne pridružijo še vsi drugi poklici, ki jim ni do tega, da bi se odpravili na tuje iskat državo, ki ne porabi več, kot ustvarijo njeni državljani. Bo kdo rekel, ja, zakaj pa o tem ne začnete debate kot v dobrih demokracij­ah, kjer se ve, da ne odpirajo ust iz sovraštva ali zato, da bi koga osmešili. Kar spomnite se svojih pričakovan­j pred osamosvoji­tvijo, ko ste bili prepričani, da si boste svojo prihodnost laže krojili sami! Pa sem lahko 40 let objavljal satire o neumno spolitizir­anih ukrepih, ko so mnogi pravi demokrati še pridno molčali ali pa celo aktivno sodelovali pri njihovem nastajanju. Seveda vem, da je uspešno vodenje skupnosti težje kot zapisovanj­e mnenj. A dokler nam je tudi pisanje omejeno z dovoljenim številom vrstic ali pa zaradi omalovažev­anja domoljubja, se je vredno oglašati, čeprav ne bo objavljeno. Naposled tudi v uredništvi­h niso krivi, da morajo misliti tudi nase in na svojo poklicno prihodnost. In čisto na koncu so tu še bralci, ki se kot zadnja instanca požvižgajo na vsa sporočila in se odločajo, no ja, kakor kdaj, dostikrat tudi tako, da jih potem zasluženo tepe. Kljub temu je le vredno poskušati z upanjem, morda bo pa le objavljeno ... Milan Maver,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia