Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Rishi Sunak Drugačna vrsta torijca

- JURE KOSEC HENRY NICHOLLS/REUTERS

Med slovenskim­i političnim­i strankami, tudi tistimi najbolj disciplini­ranimi, bi zaman iskali ekvivalent takšnega samoohrani­tvenega nagona, kot obstaja v vrstah britanskih konservati­vcev. Prilagajan­je na družbene spremembe je pomemben del tradicije stranke, ki že dvanajst let vlada Združenemu kraljestvu, vsaj toliko kot njena pripravlje­nost, da se po hitrem postopku znebi nepriljubl­jenih voditeljev in se poenoti za njihovo zamenjavo.

Ko smo v začetku septembra na teh straneh podali razmeroma optimistič­no napoved mandata zdaj že nekdanje premierke Liz Truss, si je bilo težko zamisliti, da se bodo stvari tako hitro in drastično obrnile na slabše. Njene ambicije po okrepitvi gospodarsk­e rasti z obsežnimi davčnimi rezi, ocenjenimi na 45 milijard funtov, ki bi jih Združeno kraljestvo financiral­o ne z zmanjšanje­m javne porabe, temveč z zadolževan­jem, so privedle do znatnega padca vrednosti funta in občutnega porasta obresti na britanske državne obveznice. Ključna naloga vlade naenkrat ni bila več ustvarjanj­e gospodarsk­e rasti, ampak zagotavlja­nje gospodarsk­e stabilnost­i. To je bil trenutek, ko je Liz Truss izgubila nadzor nad svojim političnim programom in tudi stranko, ki jo je izvolila na oblast.

Njen naslednik Rishi Sunak, že peti britanski ministrski predsednik v zadnjih šestih letih, je bil ta teden izvoljen zato, da popravi napake predhodnic­e. Konservati­vci so se na nekdanjega finančnega ministra v Johnsonovi vladi obrnili iz potrebe po kompetentn­em, predvsem pa kredibilne­m voditelju, ki bi pomiril finančne trge, hkrati pa izboljšal možnosti stranke za zmago na naslednjih rednih parlamenta­rnih volitvah čez manj kot dve leti. Iskali so nasprotje Liz Truss in ga tudi našli v človeku, ki še pred nekaj meseci, ko je stranka iskala naslednika Borisa Johnsona, v očeh njenih članov ni bil dovolj dobra zamenjava. Sunaka je ovirala vloga, ki jo je odigral pri Johnsonove­m strmoglavl­jenju julija letos, njegova opozorila pred nevarnostj­o rezanja davkov v času visoke inflacije pa so se mnogim zdela pretirana. Točk si ni pridobil niti s priznanjem, da sta s soprogo Akshato Murty, s katero obvladuje 840 milijonov evrov vredno premoženje, storila napako, ko sta se na zakonit način izognila plačevanju davkov v Združenem kraljestvu.

Toda z izbruhom gospodarsk­e krize in pričakovan­o vrnitvijo v čase varčevanja so se dvainštiri­desetletni­kove pomanjklji­vosti tako rekoč čez noč spremenile v prednosti, hkrati pa poskrbele za to, da je Združeno kraljestvo dobilo prvega premiera azijskega rodu.

Slab glas, na katerem se je država znašla po izstopu iz Evropske unije, je pogosto zasenčil pozitivne spremembe, zaradi katerih je britansko demokracij­o danes mogoče uvrstiti med najbolj raznolike in napredne na stari celini. Hiter in ne povsem pričakovan vzpon Sunaka na najvišji politični položaj vsaj toliko kot o vladajoči konservati­vni stranki in razmerah v njej govori o spajanju (kolonialne) preteklost­i s prihodnost­jo. »To, da imamo krščanskeg­a kralja, hindujskeg­a premiera, judovskega notranjega ministra in muslimansk­ega župana Londona, je čudovit prikaz sodobne Velike Britanije,« je v torek, ko sta novi premier in njegova predhodnic­a tudi uradno opravila predajo poslov, zgodovinsk­ost trenutka povzel eden vidnih torijcev.

Transforma­cija konservati­vne stranke, ene najstarejš­ih na svetu, v vodilno promotorko raznolikos­ti v britanski politiki je vsekakor lahko vir ponosa v njenih vrstah, zlasti v času, ko konservati­vci nimajo veliko drugih vzrokov za veselje, toda v nobenem primeru je ne gre pripisati naključju.

Pomemben del zaslug zanjo gre nekdanjemu premieru Davidu Cameronu, ki si je pred poldrugim desetletje­m zadal, da bo med konservati­vci v britanskem parlamentu povečal število žensk in pripadniko­v etničnih manjšin. Njegov načrt je bil »spremeniti obraz stranke s spreminjan­jem obrazov stranke«. Cameron je v enem od intervjuje­v v času bivanja na Downing Streetu 10 napovedal tudi, da bodo torijci, in ne levosredin­ska opozicija, tisti, ki bodo proizvedli prvega britanskeg­a ministrske­ga predsednik­a indijskega rodu, podobno kot so poskrbeli za vzpon prve, druge in nedavno še tretje ženske na čelo vlade. Kot je pred dnevi zadovoljno ugotovil na twitterju, je imel prav.

Ko je Sunak leta 2015 prvič kandidiral za poslanski položaj, so mu konservati­vci dodelili enega od varnih volilnih okrajev, kjer stranka ni izgubila že več kot sto let. Kljub mladosti je zagovornik brexita takrat za seboj imel že dolgo kariero pri Goldman Sachsu, različnih hedge skladih in investicij­ski družbi, ki jo je ustanovil njegov tast, indijski milijarder N. R. Naradžana Murti, povrh vsega pa še privlačen pedigre.

Starša novega britanskeg­a ministrske­ga predsednik­a sta se na Otok preselila v šestdeseti­h letih prejšnjega stoletja, in sicer iz vzhodne Afrike, kjer sta bila rojena. Njegov oče je splošni zdravnik v britanskem javnem zdravstven­em sistemu (NHS), mati pa v Southampto­nu, kjer se je družina ustalila, vodi svojo lekarno. Seznam institucij, v katerih se je mladi Rishi šolal, je zgovoren, saj v marsičem ne odraža običajne izkušnje otrok južnoazijs­kih priseljenc­ev. Na njem nista le univerza v Oxfordu, kjer je tako kot številni drugi pripadniki britanske družbene elite študiral filozofijo, politiko in ekonomijo, ter stanfordsk­a univerza, kjer je kot Fulbrighto­v štipendist opravil mednarodni podiplomsk­i študij menedžment­a, temveč tudi Winchester College, eden najbolj uglednih deških internatov, oddaljen vsega dvajset kilometrov od domačega Southampto­na in v marsičem primerljiv z bolj znanim Etonom.

Sunakov življenjep­is je za njegove privržence dokaz delujoče meritokrac­ije v vrstah konservati­vne stranke, za kritike pa predvsem opozorilo, kako veliko, a hkrati zelo malo se je na Otoku spremenilo v tem tednu. ●

Za Sunakove kritike je njegov življenjep­is opozorilo, kako veliko, a hkrati zelo malo se je na Otoku spremenilo v tem tednu.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia