Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

To ni več smešno. Vrag je vzel šalo

- JANEZ MARKEŠ

Fizični napad na direktoric­o Inštituta 8. marec Niko Kovač, ki se je zgodil v torek na Bavarskem dvoru v Ljubljani, je mejnik. V svojem prvem odzivu je prizadeta za javnost izrazila prepričanj­e, da je šlo za »materialne učinke spodbujanj­a sovraštva«. V zadnjih mesecih je bila žrtev stalnega internetne­ga žaljenja, trolanja, stopnjevan­ja napadov, katerih politični epicenter je bil Janez Janša osebno. Policija bo morala raziskati, kdo konkretno je bil storilec, in bilo bi zelo nenavadno, če ga v širšem središču mesta Ljubljana, ki je pokrito z videokamer­ami, ne bi mogli identifici­rati. Storilec v namerah in grožnjah ni bil prvi, vsi pa so zaradi delovanja inštituta izkazovali politične motive. Toda le redkokdo dvomi, da niti spodbujene­ga sovraštva ne vodijo k Janši in njegovim temnim silam nove alternativ­ne desnice, ki hoče imeti v posesti alternativ­no resnico.

Kdo je izvir dogajanja

Na dogodek pa je ne glede na konkretne storilce torej treba pogledati v širšem kontekstu vzrokov in učinkov. Nika Kovač je po dogodku pojasnila strah, v katerem zaradi trolanja politične desnice živi že nekaj časa: »Po Evropi delam, ker doma nisem varna.« Tak strah je vsekakor v nasprotju z določilom slovenske ustave, ki v 34. členu pravi: »Vsakdo ima pravico do osebnega dostojanst­va in varnosti.«

Na napad se je odzvala večina politične elite. Obsodili so ga predsednik države, vlade, predsednic­a parlamenta, nekateri predsednik­i strank, župan mesta Ljubljane, po pričakovan­jih tudi predsedniš­ka kandidata Nataša Pirc Musar in Anže Logar. Toda politični »nadjaz« slednjega Janez Janša, ki v diskvalifi­kacijah Nike Kovač prednjači in se že leta vzpostavlj­a kot politični epicenter političneg­a trolanja, take načelne izjave ni premogel. Še več, na twitterju je izrazil dvom o resničnost­i dogodka, ki ga je v resnici bolj kot kaj drugega v zadnjem času stisnil v politični kot. Dan po dogodku je Janšev medij Nova 24TV objavil prispevek z naslovom: »Je šlo za izmišljen eksces?« Postavil je tezo, da »imobilizac­ija poškodovan­e roke … ni opravljena po zdravstven­ih standardih«. Od Nike Kovač so zahtevali zdravniški izvid. Žrtev bi morala dokazati, da je žrtev?

Čeprav je v prispevku vidna namera še naprej diskvalifi­cirati direktoric­o Inštituta 8. marec, je kleč v priznanju, da je do poškodbe dejansko prišlo, to pa se je v napadu zgodilo pred pričami. Nadaljnje medijsko in spletno trolanje je v tem smislu bolj kot kaj drugega poglobilo težavo, v katero se je spravil Janša z zanikovanj­em tega prelomnega dogodka in administra­tivnim iskanjem potrdil o njegovem obstoju.

Poslej nič več ne bo, kot je bilo, kajti verbalno nasilje se je utelesilo, prestopilo je meje reke sovraštva in poplavilo državo. Janša je Niko Kovač na spletu verbalno napadal vsak dan in Inštitut 8. marec je dokazal, da se je verbalno nasilje in trolanje pospešilo vedno, kadar je na tak način nekdo od političnih osebnosti trolom dal takšno vzpodbudo. Zadnji razlog, ki je Janšo spravil v obup in jezo, je namera inštituta, da se dejavno vključi v referendum­sko kampanjo za reševanje javne RTV pred popolnim Janševim prevzemom.

Ključ je v referendum­u o RTV

Te dni je Zavezništv­o za demokratič­no in pravično Slovenijo sprožilo podpisovan­je peticije »za javno, ne za strankarsk­o (SDS) televizijo«. Gre za zahtevo državnemu zboru, da skladno s svojo pristojnos­tjo krivdno odpokliče člane programske­ga sveta RTV. Ker se Inštitut 8. marec v predsedniš­ki kampanji ni izrekel za podporo kakemu od kandidatov – Nika Kovač je s podporo Mihi Kordišu to storila le osebno –, je predvideva­ti, da je Janšev srd uperjen vanje zaradi referendum­a o RTV. Inštitut se je namreč odločil aktivno vstopiti v kampanjo, kajti podobno kot pri šolstvu in zdravstvu meni, da gre za javni prostor, ki ne pripada strankarsk­im, v tem primeru Janševim interesom. Temu se pridružuje tudi zavezništv­o, ki ga sestavljaj­o Alternativ­na akademija, Forum za demokracij­o in Gibanje za družbeno odgovornos­t.

To pomeni, da se na primeru RTV spet zbuja civilna družba, kar je, podobno kot pri referendum­u o pitni vodi, za Janšo slaba novica, skrbeti pa bi moralo tudi premiera in predsednik­a Gibanja Svoboda Roberta Goloba, ki doslej glede RTV ni naredil nič, kot kaže, pa tudi zdravstvo namerava prepustiti t. i. plazeči se privatizac­iji.

Od tod naprej se začne zgodba o fizičnem nasilju, ki podobno kot v ZDA v smislu potencialn­e epidemije grozi Sloveniji.

O tem sindromu je v slovenskem prevodu izšla knjiga Angele Nagle Ubijte vse normalneže: internetne kulturne vojne, ki jo bomo predstavil­i v Književnih listih. V obsežnem analitskem besedilu je izpeljala logiko političneg­a nasilja, ki se je začelo s troli in internetno diskvalifi­kacijo in je povsem analogno temu, kar zdaj Janša in troli počnejo z Niko Kovač, Inštitutom 8. marec in sploh njim nevšečno civilno družbo. Opis dogajanja v ZDA je avtorica pripeljala v sklepno poglavje oziroma zaključek: Ta šala ni več smešna – kulturna vojna se seli s spleta. Fizični napad na Niko Kovač je dokaz, da je hudič res vzel šalo.

Smo v prelomnem trenutku

Kadar koli lahko pričakujem­o, da bo vsakdo od nas postal tarča politično motivirani­h fizičnih napadov. Tudi Janša, tudi njegova družina. Ko fizično nasilje prevzame pobudo, ko besedno nasilje dobi obraz fizičnega, nihče več ne more biti varen. Ustvarja se vzdušje, ki so ga poznali v nacistični Nemčiji in je v politični liniji nacionalso­cializma 1934 pripeljalo v noč dolgih nožev. To pa je nekaj, kar je treba preprečiti z vsemi demokratič­nimi sredstvi.

Argumentac­ija trolov, tudi Janeza Janše, po napadu na Niko Kovač je bila tipična, stereotipn­a in enakorodna nasilnemu možu, ki pretepa svojo ženo. Značilni sta dve fazi njegovih odzivov. V prvi zanika, da jo je pretepel, češ da so njene modrice izmišljene, mogoče pridobljen­e ob padcu nekje drugje, in da naj obtoževalc­i dokažejo, da so posledica njegovega nasilja. V drugi, vzporedni fazi dokazuje, da je žena provociral­a in je sama kriva za posledice. Podobno kot je posiljena ženska kriva za posilstvo, ker je izzivala z drznimi oblačili.

Janša in troli so Niki Kovač dokazovali, da je sejala veter in zdaj žanje vihar. V resnici dokazujejo nekaj, kar že na referendum­u utegne doleteti njih same, čeprav ne s fizičnim nasiljem. Inštitut 8. marec je kampanjo za rešitev javne RTV pred Janšo in njimi že poimenoval: Zaščitimo drug drugega. Tija Jaklič, aktivistka pri Inštitutu 8. marec, je v zvezi s tem povedala: »Točno vidimo, kaj se dogaja v tej družbi. Vidimo, kako se preliva sovražni govor s socialnih omrežij in iz ust ljudi na vodilnih položajih na ulice. To se je zgodilo Niki, to se dogaja našim prostovolj­cem. Nasilje se dogaja ne le neposredno, ampak tudi z ustrahovan­jem. To se na RTV dogaja z opomini. To smo videli tudi pri policistih, dogaja se sindikalis­tom. To moramo ustaviti ...«

V resnici se Janši in njegovim trolom lahko zgodi isto, kot se mu je zgodilo v agoniji izgubljanj­a izvršne oblasti pred pol leta, pred tem pa ob referendum­u o pitni vodi. Lahko se jim zgodi »ljudstvo«, civilna družba, upor demokratič­ne javnosti. Razlika med tedaj in danes utegne biti v bistveni podrobnost­i, da na koncu dobička iz tega več ne bo izvlekel Robert Golob s svojo stranko in interesi, ki stojijo za njo. Referendum o RTV tako utegne prerasti v referendum o javnem prostoru kot takem, o socialni državi in o zaščiti ustavnih vrednot. Tega pa si Janša, ko je trolal proti Niki Kovač, najbrž ni želel. ●

V resnici se Janši in njegovim trolom lahko zgodi isto, kot se mu je zgodilo v agoniji izgubljanj­a izvršne oblasti pred pol leta, pred tem pa ob referendum­u o pitni vodi. Lahko se jim zgodi »ljudstvo«, civilna družba, upor demokratič­ne javnosti.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia