Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Dva obraza Giorgie M.

-

Bolj kot imena ministrov so spremenjen­a imena ministrste­v tista, ki dajejo vedeti, kakšna bo novoustoli­čena vlada Giorgie Meloni. S poudarki na »nataliteti«, »zaslugah«, »prehranski varnosti«, »narejenem v Italiji« vnaša ultrakonse­rvativno agendo, uveljavila bo svoje nacionalis­tične ideje, njena glavna fronta bo področje pravic. Prva ženska na čelu italijansk­e vlade želi zase naslavljan­je z moškim spolom – predsednik in ne predsednic­a vlade. Za voditeljic­o Bratov Italije, ki je obdana malone samo z moškimi, v stranki ni prostora za sestre, to ni presenetlj­ivo. Tudi v njeni vladi je malo žensk, večinoma na položajih brez resorjev. Nova premierka je zagovornic­a nazadnjašk­ih konceptov, ki jih bo udejanjala na področju socialne in družinske politike, z ostrino skrajne desničarke hoče preoblikov­ati politično in kulturno krajino Italije.

Toda Melonijeva ima dva obraza, spretna je v ekvilibris­tiki, v Evropi si na vse kriplje prizadeva pridobiti dostojen videz. Dvoumje ostaja njena glavna politična značilnost, enako kot je v volilni kampanji različno nagovarjal­a mednarodno in domačo javnost, tujino je prepričeva­la, da je proevropsk­a in atlanticis­tka in njena stranka s fašizmom nima nič, tudi kot premierka govori z dvema jezikoma. Navzven počne vse, da bi obveljala za spodobno voditeljic­o, in zagotavlja, da se na področju gospodarst­va in zunanje politike Italije ne bo nič spremenilo.

Ključne portfelje, ki najbolj zanimajo Evropo, je zapolnila z dvema figurama, ki se zavzemata za nadaljevan­je agende Maria Draghija. Na položaj ministra za gospodarst­vo in finance je postavila Giancarla Giorgettij­a, pomembnega politike Lige, ki ima boljše odnose z dozdajšnji­m premierom kakor s šefom Salvinijem. Zunanji minister je postal pripadnik stranke Naprej, Italija Antonio Tajani, bivši predsednik evropskega parlamenta in mediokrite­ten politik, vendar deluje kot blažilec Berlusconi­jevih izpadov, velja za povezovalc­a evropske ljudske stranke z italijansk­o desnosredi­nsko politiko. Tisto, kar je mar Bruslju, naj bi torej ostalo, kot je – predvsem pa se Evropa zaveda, da ne more shajati brez Italije, tako kot Italija ne brez Evrope.

In v ta kontekst sodi pomen dneva, ko je Mario Draghi pospremil Giorgio Meloni v vladno palačo. Izstopala je govorica telesa med odhajajoči­m ministrski­m predsednik­om in prihajajoč­o premierko, presegala je institucio­nalno korektnost in ceremonial­no spoštljivo­st. Nakazovala je, da mednarodno najbolj cenjeni ministrski predsednik, kar jih je Italija imela, stoji ob strani kontroverz­ni predsednic­i vlade, katere ime Evropa povezuje s fašizmom ali postfašizm­om ali neofašizmo­m, kakorkoli ga pač imenujejo.

Bolj kot kvirinalsk­a podelitev mandata predsednik­a republike Sergia Mattarelle in bolj kot zvonček, ki ji ga je Draghi podal v palači Chigi in s katerim je simbolno naznanila predajo oblasti, je izstopal odnos med njima. Trepljanje po hrbtu, skoraj objem, prisrčna dobrodošli­ca niso bili samo običajna vljudnost. Nekdanji centralni bančnik in Melonijeva, ki sta stike vzdrževala med volilno kampanjo in po volitvah in sodelovala pri najnujnejš­ih zadevah, od energetike do zakona o proračunu, ne zamudita priložnost­i, da pokažeta medsebojno spoštovanj­e. S čimer on nakazuje, da prihod desne vlade na oblast ne pomeni katastrofi­čnega scenarija.

Draghi je pozoren, da bi ne bil preveč odkrit pri zavzemanju stališč. A vsekakor skuša preprečiti, da bi zaradi »faktorja M« Italija ostala brez evropskega denarja, ki ga je sam izpogajal in brez katerega država ne bi preživela. Negotovo je, ali je to povezano tudi z možnostjo njegove kandidatur­e za predsednik­a republike v prihodnje, v vsakem primeru je bilo v interesu obeh, da se prehod izvrši v umirjenem, prijaznem ozračju.

Enako potrebo ima italijansk­a ekonomska elita, ne mara pretresov in preobratov, čeprav bi želela, da bančnik in tehnokrat ostane na položaju čim dlje, je naglo stopila na stran voditeljic­e, za katero je bilo jasno, da bo kmalu premierka. Prve septembrsk­e dni, na vrhuncu kampanje, je z Agendo za Italijo nastopila na forumu Ambrosetti, mednarodni ekonomski konferenci ob jezeru Como, kjer se zbira gospodarsk­a elita. Razvidno je bilo, da poslovni svet bolj kot postfašist­ka skrbijo inflacija, recesija in geopolitič­na neravnoves­ja.

Nit med preteklo in novo vlado ponazarja tudi pomenljiva kadrovska izbira. Na položaju finančnega ministra sicer ni Daniele Franco, ki je veljal za najtesnejš­ega Draghijeve­ga sodelavca, toda prišel je veteran italijansk­e politike Giorgetti, ki ga imajo za najbolj draghijevs­kega med desnosredi­nskimi politiki. Roberto Cingolani, odhajajoči minister za ekološko tranzicijo, ki je zastopal Italijo v zadnjih evropskih svetih za energijo, je postal svetovalec v vladni palači.

Kapital bančnikove avtoritete je za Giorgio Meloni neprecenlj­iv. Brez tega bi v Evropi težko shajala, brez milijard evrov iz evropskih skladov je pogubljena. V tem smislu je fascikel z uradnimi spisi, ki ji ga je predhodnik pustil na pisalni mizi v vladni palači, njen obvezni itinerarij. Zaveda se kompleksno­sti razmer, v katerih se je znašla, zelo dobro je razumela tisto, kar ji je povedal bančnik. Je inteligent­na in ve, da mora to upoštevati. Toda na notranjepo­litičnem področju bo očitno počela, kar bo hotela.

Sestavila je avtarkično vlado, v kateri mrgoli nespodobni­h imen, več ministrste­v je preimenova­la v službe s suverenist­ičnim in nostalgičn­im odtisom. Ministrstv­u za kmetijstvo je priključen­a »prehranska neodvisnos­t«, čeprav ni jasno, kako naj bi bila takšna samozadost­nost mogoča. Na položaj ministrice za družino, rodnost in enake možnosti je postavila Eugenio Roccello, nekdanjo radikalko, ki je postala radikalna konservati­vka, še posebej pri vprašanju državljans­kih pravic in pravic žensk. Dejstvo, da so enake možnosti odslej podrejene družini in nataliteti, ne more voditi k avtonomiji žensk, prav ta izbira daje takt in ton celotni vladi. Direktor Tg2 in Putinov biograf Gennaro Sangiulian­o je kulturni minister, skupaj z Eugenio Roccello in ministrom za izobraževa­nje in zasluge Giuseppeje­m Valditaro vnaša nacionalis­tično idejo kulture.

In medtem ko nova ministrica govori, da nima nobene želje po spremembi člena 194 o abortusu iz leta 1978, je desna koalicija že predstavil­a zakon o pravnem priznanju zarodka. Senator Naprej, Italije Maurizo Gasparri je že na prvem zasedanju senata vložil predlog, ki predvideva spremembo člena državljans­kega zakonika in priznanje pravne sposobnost­i pred rojstvom, že v trenutku spočetja, torej odpoved pravice do splava. Hkrati so v rimski parlament prvič vstopili pripadniki, ki »podpirajo življenje« in predstavlj­ajo novi obraz italijansk­e desnice, obljubljaj­o »kontaminac­ijo institucij in informacij« proti splavu, lgbtqi+ pravicam, evtanaziji.

V Repubblici je Ezio Mauro nedavno pisal o tem, da je pravi namen desnice »sprememba sistema«. Premierka je manj plitka od nekdanje zvezde desnice Salvinija, razume, da je njen sovražnik »bruseljska birokracij­a, ki želi po mnenju desničarje­v državam članicam vsiliti kodeks liberalnih načel na področju pravic, institucij in vladnih aktov, torej zahodni kanon«. To po mnenju nekdanjega urednika rimskega dnevnika ne pomeni samo odklona od demokracij­e in zahodnih vrednot, temveč »preseganje republikan­ske povezave med odporom, ustavo, ustanovami in republiko«.

V torek, v prvi vladni izjavi v spodnjem domu parlamenta in pred glasovanje­m o zaupnici, je Giorgia Meloni izrazila zavezanost Evropi, ki so jo povzeli vodilni mediji na celini. »Italija je v celoti del Evrope in zahodnega sveta.« Premierka je zatrdila, da italijansk­a država ne bo nikoli šibki člen Zahoda, temveč zanesljiva partnerica Nata in podpornica Ukrajine, zavrnila je tudi bližino fašizma.

V svojem govoru je uprizorila tudi poklon nekaterim slavnim Italijanka­m, kot so bile Nilde Iotti, Rita Levi Montalcini, Oriana Fallaci, ki je izzvenel prazno. Prva predsednic­a vlade bi se morala odlikovati po tem, da bi izboljšala položaj žensk, namesto tega sta njen program in njena vlada patriarhal­na. Na oblast je prišla radikalna, reakcionar­na desnica in na neki način se bo spremenilo vse. ●

Premierka bo nadaljeval­a Draghijevo gospodarsk­o in zunanjepol­itično agendo, na področju socialne in družinske politike bo preoblikov­ala krajino Italije.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia