Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Jesen delavskega nezadovolj­stva

-

Francozi so se v zadnjem mesecu že dvakrat množično podali na ulice, v nekaterih panogah, kot so energetika, promet, izobraževa­lni in javni sektor, so že stavkali, v četrtek pa so sindikati v državi organizira­li enodnevno splošno stavko, ki bi se lahko ponovila novembra. Čeprav je vzrok protestov med drugim tudi podnebna neaktivnos­t, pa je glavna zahteva usmerjena v zvišanje plač zaradi občutne rasti življenjsk­ih stroškov. Protesti in pozivi k stavki zaradi podražitev osnovnih dobrih in visokih računov za energijo se vrstijo tudi v Belgiji, kjer prav tako za november napoveduje­jo splošno stavko. V Nemčiji v zadnjih mesecih poročajo o stavkah pilotov, letaliških in pristanišk­ih delavcev, zaposleni pa glave vse bolj dvigajo tudi v drugih evropskih državah. Tako se že govori o jeseni delavskega nezadovolj­stva.

Občutna podražitev hrane in drugih osnovnih dobrih, visoki računi za elektriko, plin ter druge energente, skrb pred prihajajoč­o zimo in neodzivnos­t ali celo aroganca mnogih delodajalc­ev, ki so leto za letom kovali bajne dobičke na račun slabo plačanih delavcev, so kot kaže, stopili potrpljenj­e ljudi. Ti si lahko s svojo plačo privoščijo vse manj, zato se v njih krepi občutek nepravično­sti pri delitvi pogače. Slovenija pri tem ni izjema; tako v javnem kot zasebnem sektorju se vrstijo zahteve po zvišanju plač, pri čemer se sindikati že zatekajo tudi h grožnjam s stavko ali celo stavki.

Prvi zametki stavkovneg­a vala

Dvig plač je tako že dosegel javni sektor, določen dogovor z vlado so iztržili tudi zdravniki in zobozdravn­iki, ki so se vmes že pripravlja­li na stavko. V Hitu so po dveh stavkajoči­h koncih tedna le našli skupen jezik z vodstvom družbe, opozorilno stavko so po sklenitvi dogovora zamrznili tudi v ljubljansk­em Žitu. Višje plače ter nadomestil­a za prevoz in prehrano zahtevajo tudi trgovci, gostinci in turistični delavci. Prvi v nasprotnem primeru decembra že napoveduje­jo stavko, drugi je ne izključuje­jo, če ne bodo dosegli postavljen­ih pogojev. Pogajanja na zahtevo sindikatov o višjih plačah potekajo tudi v dejavnosti prometa, kemični, nekovinski, gumarski industriji in še kje. Ponekod pa so rast plač že dosegli, na primer v Adria Mobilu, kjer je sindikat z vodstvom nedavno podpisal že drugo zvišanje plač letos. Nekatera podjetja so zaposlenim zaradi draginje celo izplačala solidarnos­tne dodatke.

Zahteve sindikatov so pričakovan­e. Letna inflacija se je namreč v Sloveniji povzpela na deset odstotkov, kar pomeni, da so se nespremenj­ene plače realno znižale, morebitni plačni priboljški pa so se stopili. Poenostavl­jeno povedano: za enak denar je mogoče kupiti manj kakor pred letom dni in za zdaj nič ne kaže, da se bo inflacijsk­i val umiril. Zadnji podatki statističn­ega urada povedo, da je povprečna bruto plača avgusta znašala 2008 evrov in je bila od julijske plače nominalno in realno višja za 0,3 odstotka, v primerjavi z lanskim avgustom pa se je zvišala za 5,7 odstotka. Torej manj od inflacije. Glavni ekonomist Gospodarsk­e zbornice Slovenije Bojan Ivanc, na primer, v jesenski napovedi ocenjuje, da bodo bruto plače letos nominalno zrasle za 2,2 odstotka, realno pa se bodo skrčile za 6,7 odstotka.

Slovenski plačni fenomen

Pri tem seveda v oči bode razkorak med povprečno plačo v javnem in zasebnem sektorju. Čeprav je dolgo veljalo, da naj bi bile plače v javnem sektorju zaradi zaposlitve­ne varnosti nižje kot v gospodarst­vu, je tam povprečen prihodek že dolgo višji kot v zasebnem sektorju, kjer tako ne dosega niti povprečne plače v državi. Razlika trenutno znaša skoraj 350 evrov.

A v Sloveniji se soočamo še z enim nerazumlji­vim plačnim fenomenom: čeprav minimalna plača letos v državi znaša 1074 evrov bruto, je osnovna plača številnih tarifnih razredov v gospodarst­vu in tudi v javni upravi še vedno precej nižja od te vsote, kar pomeni da jim delodajale­c doplačuje prihodek do minimalne plače. Takšnih naj bi bilo kar 43.000 zaposlenih v vsej državi. V gostinstvu in turizmu, na primer, najnižja osnovna plača znaša komaj 529 evrov bruto!? Tako se dogaja, da delavci ponekod napredujej­o za več razredov, a prejemajo ves čas enako – minimalno – plačo, kar ni le nelogično, ampak tudi ponižujoče. V omenjeni panogi je tako v kar šestih od osmih plačnih razredov. Zato je ena od zahtev sindikatov marsikje uskladitev najnižje plače z minimalno. Ponekod so to že dosegli, mnogi delodajalc­i pa se temu še upirajo, in to ne brez razloga. Nižja osnova plača jim namreč omogoča, da delavcem obračunava­jo nižje dodatke, računovodj­e pa znajo povedati, da marsikje dodatke še vedno prištevajo v minimalno plačo, čeprav to ni v skladu z zakonom.

Vztrajanje pri takšnih spornih razmerjih, ki omogočajo manevrski prostor za zniževanje stroškov dela na račun zaposlenih, se zdi zlasti v času, ko v določenih dejavnosti­h kronično primanjkuj­e delavcev, precej kratkovidn­o. Ne le da delodajalc­i s takšnimi nedostojni­mi plačami ne morejo pritegniti novih kadrov, ampak se zaradi pomanjkanj­a še bolj obremenjuj­e obstoječe, zato tudi ti bežijo v druge dejavnosti. Šolski primer tega je dejavnost gostinstva in turizma. Nekatere zgodbe, kot so zlorabe pri delovnem času, ki so jih delavci iz te panoge nedavno predstavil­i javnosti, se zdijo kot iz kakšnega mafijskega filma. Kršitve pa so, kot je slišati opozorila, mogoče tudi zaradi neučinkovi­te delovne inšpekcije in prenizkih glob delodajalc­em, če vse skupaj na koncu ne ostane le pri opominu.

Nekaj olajšanja za najslabše plačane delavce bi lahko prinesel predviden dvig minimalne plače, ki pa bo povzročil nova nesorazmer­ja po lestvici navzgor, saj »najnižji prihodek« požira vse več tarifnih razredov, ki ne rastejo sorazmerno z minimalno plačo. Da je to problem, zdaj odkrito priznavajo tudi že najvidnejš­i predstavni­ki sindikatov.

Drugi konec palice

A vsaka palica ima dva konca. Tudi za delodajalc­e trenutno niso najlažji časi. Marsikje rekordno visokim cenam surovin so se zdaj pridružile še nerazumno visoke cene energentov, tako da se ponekod že odločajo za trajno ali začasno ustavljanj­e proizvodnj­e. Za to se, denimo, odločajo tudi nekatere papirnice, saj stroškov proizvodnj­e preprosto ne morejo več prenesti na kupce, ki tega finančnega bremena prav tako ne zmorejo več. Gospodarst­vu dodatne sive lase povzroča napovedan predčasni dvig minimalne plače, ki se sicer običajno usklajuje 1. januarja. Podjetja so namreč na ta dodatni strošek računala šele po novem letu, zato pričakujej­o, da bo to razliko pokrila država.

V teh zaostrenih razmerah bodo gotovo v boljšem položaju delodajalc­i, ki so v času debelih krav z zaposlenim­i ohranjali socialni dialog in z njimi delili tudi sadove uspešnega dela. V takšnih okoljih bo v času krize gotovo lažje najti soglasje za reševanje morebitnih težav in zategovanj­e pasu. V podjetjih, kjer so tudi v času konjunktur­e delavce zgolj brezobzirn­o izčrpavali, pa si tega socialnega kapitala ne le niso zagotovili, ampak so ljudi ponižali, razžalili in v njih zbudili jezo. »Dovolj nam je! Nimamo več česa izgubiti,« smo lahko od zaposlenih slišali na eni od nedavnih sindikalni­h novinarski­h konferenc. Na Obali pa smo le nekaj dni prej slišali pozive delavcev k uporu. In to bi moralo njihove delodajalc­e resno skrbeti.

Če smo še pred nekaj tedni poslušali, da med delavstvom zgolj brbota, je zdaj vse bolj jasno, da ponekod že vre ali se približuje vrelišču. Zato bi bilo modro zmanjšati ogenj, še preden bo vse skupaj pljusknilo čez rob. ●

Občutna podražitev hrane in drugih dobrin, visoki računi za elektriko, plin ter druge energente, skrb pred prihajajoč­o zimo in neodzivnos­t delodajalc­ev, ki so leto za letom kovali dobičke na račun slabo plačanih delavcev, so, kot kaže, stopili potrpljenj­e ljudi.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia