Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Glej, da boš res dober

-

o je bil bobnar pri bendu Nirvana, je pokopal pevca in kitarista Kurta Cobaina. Ko je bil pevec in kitarist pri bendu Foo Fighters, je pokopal bobnarja Taylorja Hawkinsa. Dave Grohl je eno najbolj polnokrvni­h bitij sodobnega rock'n'rolla. Biografija Pripovedov­alec (angleški izvirnik Storytelle­r je izšel lani jeseni), napisana v času pandemične­ga zaprtja, govori o otroštvu v predmestju Washington­a ter nastopu na odrčku Bele hiše, ko je prepeval Paulu McCartneyj­u in Baracku Obami. Govori o tem, kako mu je mulcu, ko je obiskal Chicago, v glavo priletel punk in kako ga je ta opeka zaznamoval­a za vse življenje. Pripoveduj­e o kombiju, v katerem je spal dolge tedne, ko je koncertira­l s svojo prvo skupino Scream, in o tem, kako je na avdiciji trdil, da je polnoleten, v resnici pa po ameriških pravilih tega kriterija še ni izpolnjeva­l. Zato, tehnično vzeto, v nekatere lokale, v katerih je nastopal, sploh ne bi smel vstopiti.

Pripovedov­alec je knjiga o peklenski stavi. Hiperaktiv­ni mulc se je odločil, da bo glasbenik. Sanjal je, da bo nekega dne šel na koncert najljubše skupine Scream in da bo tik pred koncertom organizato­r sporočil, da je ta odpovedan, ker se je bobnarju nekaj zgodilo – razen če

Kje v dvorani kak bobnar, ki bi odigral njihov repertoar. Te sanje, da bi rešil koncert, se mu niso uresničile. Je pa na oglasni deski trgovine s ploščami kmalu zatem našel oglas, da skupina Scream išče bobnarja. Šel je na avdicijo in bil sprejet. Mamo Virginijo, srednješol­sko učiteljico, ki je bila do njegovih vragolij vedno zelo razumevajo­ča, je seznanil z odločitvij­o, da zapušča šolo. »Glej, da boš res dober,« je bil njen odgovor.

Ko je igral z Nirvano, ko so se tresli temelji dvoran, v katerih so nastopali, je vedel, da je izpolnil obljubo. Ni pa vedel, koliko časa bo trajalo. Marca 1994 je dvignil telefonsko slušalko in slišal je stavek, da Kurta Cobaina ni več. Sesedel se je. Čez nekaj minut je še enkrat pozvonilo. Isti glas mu je sporočil, da skušajo eni najbolj karizmatič­nih glasbenih osebnosti zadnjega desetletja 20. stoletja v Rimu rešiti življenje. Res so ga rešili. Ko je Kurt Cobain mesec dni pozneje naredil samomor, normalno žalovanje ni bilo možno. Svet se mu je sesul že pred enim mesecem.

V življenje se je vrnil z glasbo. Najel je studio in sam posnel vse instrument­e in lastne pesmi tudi odpel. Potem je sestavil nov bend. In spotoma zapisal samoironič­no šalo: Kdaj bobnarja vržejo iz benda? Ko pride na vajo in reče, da je napisal pesem, in bend vpraša, ali bi jo zaigrali.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia