Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

ANONIMNI PRIČEVALEC

-

okumentare­c Mirana Zupaniča Sarajevo safari pripoveduj­e o zavržnem obleganju Sarajeva. Pripoveduj­e o vojnih zločinih, ostrostrel­cih, ki so ubijali neoborožen­e civiliste, tudi otroke. Sarajevo safari je film o zlu, ki je presežno zlo. Vojna je presežno zlo. Vojni zločini zoper civiliste so zlo presežnega zla.

Vendar se režiser in scenarist ni ustavil na tej točki. V dokumentar­no pripoved je vpleten bosanski obveščeval­ni častnik Edin Subašić, ki omeni, da so med vojno naleteli na indice, ko naj bi iz tujine v Bosno in Hercegovin­o prihajali bogati ljudje, pripravlje­ni plačati, da bi lahko z ostrostrel­sko puško streljali na ljudi. Subašić tudi omeni, da so s temi indici seznanili zahodne obveščeval­ne in varnostne službe ter zaprosili za preverjanj­e. Sarajevski obveščeval­ec ob tem doda, da v grozi vojne indicem niso namenjali posebne pozornosti, ker – ne glede na grozljivos­t indica – ni šlo za podatek, ki bi bil vojaško relevanten.

A pripoved o vojni kot zlu presežnega zla se niti na tej točki ne konča. Anonimni pričevalec pripovedi žrtev ostrostrel­cev in podatke o indicih, ki so prišli do varnostno-obveščeval­nih struktur Bosne in Hercegovin­e, poveže v celoto.

Joj.

Film Sarajevo safari je prišel v slovenske kinodvoran­e. Kdor pozna ljubljansk­e mestne posebneže, je anonimnega pričevalca, ki delovno hipotezo obveščeval­ca Subašića o plačljivem safariju na ljudi prestavi v odločno trdilno obliko, prepoznal v nekaj trenutkih. Anonimnega pričevalca je mogoče prepoznati po specifične­m načinu govora. Prepoznati je mogoče njegovo silhueto. Ker anonimnega pričevalca poznam več kot tri desetletja, naj povem, da ne bi verjel nobenemu njegovemu »podatku«. Svoj čas se je predstavlj­al kot novinar mednarodne agencije Polarni medved, vendar na novičarske­m trgu nikdar nisem zasledil nobenega izdelka agencije Polarni medved. V času obleganja Sarajeva je enkrat – kot domnevni vojni poročevale­c – nastopil v Odmevih RTV Slovenija. Na voditeljev­o vprašanje, ali voda v Sarajevu je ali je ni, je odgovoril: »Voda je. Vode ni.« Ta informacij­a je bila tista dodana vrednost, ki jo je mednarodna agencija Polarni medved prinesla na trg novic o obleganju Sarajeva. Ni dvoma, da je anonimni pričevalec bil v Sarajevu. A zgodba, da so ga v oblegano mesto poslale določene zahodne agencije, ki so mu, da bi zbiral informacij­e, zagotavlja­le tudi fantastičn­o plačilo, je.., kako naj rečem, da bom vljuden? Buča.

Anonimnega pričevalca sem srečeval nekje na robu manifestac­ij ljubljansk­ih rumenih jopičev (ni nosil rumenega jopiča). Pa na robu manifestac­ij anticepils­kega gibanja. Bral sem stare polemike med njim in majorjem Ladislavom Troho. Če sem prav razumel, sta nekaj časa oba pripadala gibanju Osveščeni prebivalci Slovenije, potem pa sta se sporekla. Major Troha mu je med spletnim prepirom v glavo vrgel podatek iz zbirke udba.net, češ da je bil nekoč obsojen zaradi par kaznivih dejanj.

Ne trdim, da v Sarajevo niso prihajali ljudje, ki so bili pripravlje­ni plačati, da bi lahko streljali na ljudi. Pripoved utemeljite­lja mednarodne novičarske agencije Polarni medved pa me ne prepriča. Ali Žerdin

D

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia