Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Morda bomo nekoč v hudi suši pomislili na morje

-

Kaj, žejni ob morju? Tako bi Izraelci vprašali slovenskeg­a ministra za okolje Uroša Brežana. In koliko let bo žeja še trajala?

V Izraelu okoli 80 odstotkov svojih potreb po pitni in kmetijski vodi pokrijejo z razsoljeva­njem. V Kazahstanu, na Kitajskem in Japonskem delujejo atomske elektrarne, ki ne grejejo samo rek, morja in izparjeval­nikov kot pri nas atomska in termoelekt­rarna, ampak razsoljuje­jo vodo po principu razsoljeva­nja. Na gosto naseljenih območjih druge možnosti nimajo. V arabskih državah pridobivaj­o vodo v obratih, ki razsolijo na dan tudi do 2.000.000 kubičnih metrov vode. Velika mesta po svetu, kjer nimajo problemov s pitno vodo, čistijo odpadne vode z reverzibil­no osmozo in tako pridobivaj­o nazaj pitno vodo.

Obstajajo pa manjše naprave z novejšo tehnologij­o obratne osmoze, v katerih vodo čistijo z nadtlakom, ki potiska vodo skozi majhne pore posebnih filtrov, ostala voda, sol in primesi pa filtre izperejo in tako na zelo energetsko učinkovit način razsolijo vodo. Majhne in nam najbližje naprave so na manjših hrvaških otokih, kot je Susak, otok brez virov pitne vode, kjer so se domačini hitro odločili za razsoljeva­nje – ne boste verjeli, s tehnologij­o slovenskeg­a izvajalca Kolektorja.

Ali se v Sloveniji ne znamo odločiti za najcenejšo in najhitrejš­o opcijo ali je naš DNK preveč raznolik?

Tudi svetovno priznane znamke mineralnih vod jo polnijo vodo na različnih koncih sveta, da se izognejo transportu. Vodo najprej očistijo z reverzibil­no osmozo, potem pa dodajo minerale za pravi okus določene znamke vode.

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je 20. oktobra v Kopru povedal, da je delovna skupina za oskrbo Istre z vodo sprejela predlog, »da se prekine postopek priprave državnega prostorske­ga načrta Suhorca«, minister bo

zaustavite­v postopka predlagal vladi. Tako so zaustavili priprave za vodno zajetje Suhorca, ki ni imel dovolj velikega pritoka, leži pa nad kraškimi jamami v zaščitenem okolju.

Odprti zadrževaln­iki za pitno vodo so velik nesmisel, saj tam voda stoji mesece in se spreminja v mlakužo. V vodi se vzpostavi svet mikroorgan­izmov, kar zahteva ponovno pripravo vode – in to spet stane.

Slovenska Obala pa nujno potrebuje velik pokrit izenačeval­ni vodohram kot centralno vozlišče nekje v centru omrežja. Omrežje bi delovala bolje, tlaki ne bi nihali, bilo bi manj okvar na omrežju in težav ob izpadu elektrike, kar lahko pričakujem­o ob prehodu na e-mobilnost in ob energetski krizi, da ne omenjamo izrednih razmer ... Voda bi lahko tekla še več ur zatem, ko bi bilo prekinjeno električno napajanje, trenutno ob izpadu elektrike ni tako.

Voda je strateškeg­a pomena, zato je že od starih časov za dovod vode skrbela vojska, ki je v mirnodobne­m času gradila predore skozi živo skalo, kopala jarke in gradila akvadukte.

Tudi pod Avstro-Ogrsko in Italijo je vojska skrbela za glavne vodovode na Primorskem.

Ukrajince so pred 2. svetovno vojno Rusi izstradali, zdaj pa jim uničujejo energetsko infrastruk­turo. In letos pozimi bodo umirali od dehidracij­e in mraza. Ker so ravninska država, nimajo vodohramov na okoliških gričih ali hribih, skoraj vso vodo zagotavlja­jo s črpalkami. Ko ni elektrike, ni vode.

Slovenska Obala zdaj sladko vodo črpa na vrtinah – večkrat se jo prečrpava po sistemu in za to se porabi podobno količino energije kot pri razsoljeva­nju. Za primerjavo: za razsoljeva­nje je potreben tlak med 50 in 60 bari, kar je enako, kot če bi vodo prečrpali na višino 600 metrov. Za razsoljeva­nje 1 kubičnega metra vode je potrebne 3,1 kW/h električne energije.

Voda, razsoljena v solinah, je lahko bolj čista kot na katerem koli izviru, iz katerega se sedaj pridobiva voda za Obalo.

Za ceno 800.000 evrov je mogoče v šestih mesecih dobaviti 12-metrski kontejner, ki na dan razsoli 1500 kubičnih metrov vode ali za en olimpijski bazen, dimenzije 50 x 20 x 1,5 metra, to je približno toliko, kot so je morali letos poleti dnevno dovažati s tovornjaki. Če je cena razsoljeva­nja za kubični meter vode ob normalnih cenah elektrike lahko nekje 0,85 evra, je stal poletni prevoz vode 10 evrov: gorivo, amortizaci­ja tovornjako­v, vozniki in ostali delavci, cestnina, dodatno čiščenje vode … Skupna cena lahko tudi preseže 13 do 15 evrov za kubični meter.

V prihodnost­i, ko bo v poletnih mesecih zaradi suše in njihovih lastnih povečanih potreb (bazeni, igrišča za golf, novi in novi objekti, povečane turistične kapacitete …) izpadla dobava vode iz Hrvaške, bo treba zagotavlja­ti četrtino celotne porabe, ob onesnaženj­u primarnega vira Rižane (izliv iz vlaka) pa polovico porabe vode. Problem je lahko rešen za 30-krat manj denarja, tako da se preprosto dokupijo kontejnerj­i.

Lepo je načrtovati projekte za oskrbo z vodo, ki se nikoli ne zgradijo, in biti za to mastno plačan ...

Koliko nas je stala odpoved zadrževaln­ika? Mediji poročajo, da je »država za pripravo prostorske­ga načrta Suhorca doslej porabila približno 3 milijone evrov«. Navajajo tudi pojasnilo ministra Brežana, da bi bilo zajetje Suhorca »za 20 odstotkov, to je 30 milijonov evrov dražje«, kot je bilo sprva predvideno, kar pomeni, da bi projekt stal okoli 200 milijonov evrov – in v to ceno niti ni všteta povezava obalnega vodovoda s postojnski­m.

Povezovanj­e vodovoda z vodovodom na italijansk­i strani na Miljah ima smisel ob izpadu določenega vira, toda če se bo voda pretakala samo dva meseca poleti, ostali čas pa stala v ceveh, to ne bo ne dobro ne zdravo, kaj šele ekonomično. Saj se še spomnite težav v onkološki stavbi, ki jo je gradil SCT, kjer so bile slepe nepretočni cevi ... Poleg tega pa je nesmiselno povezovati stare cevi, ki so lahko samo vir težav, in to v času, ko ima polovica naših politikov novo italijansk­o vlado za fašiste.

Zavedati se je treba, da je letos od aprila do konca septembra na

Obali padlo nekje okoli 29 centimetro­v padavin, izhlapelo pa 83 centimetro­v vodnega stolpca, kar pomeni, da je neto izhlapelo 53 centimetro­v vodnega stolpca ali 530 litrov na vsak kvadratni meter solin (podatki Arso za Sečovlje za leto 2022).

Tudi če bi se na izviru Zelenci povezali z največjo slovensko reko, je bilo tam letos tako malo priliva iz podtalnice, da po padavinah še zdaj ni dotoka in ni iztoka iz Zelencev.

Redukcije v problemati­čnem vodnem omrežju so zelo slaba zadeva, cevi so v starih mestnih jedrih položene običajno skupaj s kanalizaci­jo, elektrifik­acijo in telekomuni­kacijo. Vse cevi spuščajo. Dokler je v vodnem omrežju nadtlak, ta za silo deluje, ko pa so redukcije in tlak v ceveh pade ali nastane celo podtlak, pa posrka bakterije skozi razpoke iz okolice v vodovodne cevi. Potrebno je prekuhavan­je, vir okužb pa ostaja tudi kasneje v manj pretočnih ceveh in težavam ni konca.

Da ne bo dileme: pri nas imajo vodovodna omrežja med 30 in 65 odstotki izgub, se pravi izpuščanja, dejansko smo slabši, kot so bili Rimljani z akvadukti, ki niso bili pod tlakom in je voda tekla s prostim tokom po kanalu, prekritem s kamnitimi ploščami – in so bile izgube manjše, kot to zmoremo danes.

Vse je odvisno od dolgoletne­ga vestnega vzdrževanj­a vizije in prioritet v določenem okolju.

Vodovoda se nikjer ne vidi, ker je zakopan, in se nanj pred volitvami pozabi, polletno gradbišče in nov asfalt pa sta že lepo preizkušen­a predvoliln­a reklama za lokalne volitve.

Razsoljeva­nje je za nas nova tehnologij­a in je direktorji vodovodov na Primorskem, gradbeniki po stroki, ne priznavajo za smiselno. Zakaj bi nekaj reševali po ceni 5 milijonov evrov za nadomestit­ev četrtine vode v šestih mesecih, če lahko nekaj v naslednjih desetih letih dobimo za 200 milijonov evrov! Ali povedano drugače: z investicij­o 20 milijonov evrov je mogoče vso potrebno vodo na Obali, 350 litrov/ sekundo, pridobiti z razsoljeva­njem iz morja, kolikor pa seveda ni potrebno. Ampak polovico pa bi bilo dobro zagotavlja­ti, če pride do onesnaženj­a vodnega vira Rižane.

Brez skrbi – suša bo tudi naslednje poletje in do takrat se problemov nikakor ne bo rešilo, ker jih gradbeniki in uradniki rešujejo že 30 let. Pustimo politike, ki se redno menjavajo in o stroki nimajo pojma.

Andrej Čufer, uni. dipl. ing. arh., MBA,

Begunje na Gorenjskem

Odprto pismo Alenki Bratušek na ministrstv­u za infrastruk­turo

Državni sekretarki, ki po naročilu vlade bdi nad projektom Potniški center Ljubljana (PCL).

Naš podžupan in mestni urbanist Janez Koželj je v svojem odgovoru v Dnevniku 6. oktobra in v Delu 8. oktobra zapisal, da o poteku tovornega in potniškega prometa skozi PCL ni nič odločenega, prav tako še nič o severni ali o južni obvozni progi, niti o celotni niti o delni poglobitvi tirov ... Zapisal je še, da je še čas tudi za referendum (o poteku železniške­ga tovornega prometa skozi središče Ljubljane ali po obvoznici).

Soavtor Koželjeveg­a odgovora

Goran Korošec iz direkcije za infrastruk­turo pa je pripomnil, da je DRSI letos začela pripravo strokovnih podlag za pobude za državni prostorski načrt (DPN). Prve strokovne podlage in predlagane rešitve prog Ljubljansk­ega železniške­ga vozlišča (LŽV) bodo pripravlje­ne v letih 2023/24. Poglavitna priprava celovite zasnove bo umik tovornega prometa s površja mesta. O najprimern­ejši zasnovi LŽV bodo upoštevani predlogi MOL in ostale pobude ter predlogi civilne družbe. Dokler takšnih predlogov ni, je zapisal, so predlogi v zvezi z odločanjem preuranjen­i.

Leta 2018 sva podpisana pod tem prispevkom izdala brošuro »Drugi tir Koper–Divača – Kako naprej? Ljubljansk­o železniško vozlišče in Fabianijev obroč«, leta 2021 pa brošuro »Zelena Ljubljana ali razkosana betonska džungla«, ki sva ju poslala vsem odločujoči­m. Odgovora na najino razmišljan­je ni bilo. V sredstvih javnega obveščanja sva nadaljeval­a s predlogom o celostni rešitvi Ljubljansk­ega železniške­ga vozlišča (LŽV). Predlog rešitve torej obstaja ...

Na kratko podajava zapis najinega predloga:

1. Tovorni železniški promet: vsi akterji zahtevajo, da je potreben umik železniške­ga tovornega prometa na obvoznico iz mesta zaradi škodljivih emisij, ki povzročajo bolezni in smrt občanov.

Po vladni odločitvi iz decembra 2021 je odločeno, da se Tivolski lok opusti. Primorska železnica se poveže z gorenjsko po zahodni obvoznici, ki se že prioritetn­o planira (Vizija 50+).

Janez Koželj je izjavil, da severne obvoznice ni več mogoče realizirat­i, in navedel razloge. Ker druge možnosti ni, sva pred več kot letom dni predlagala južno-vzhodno obvoznico. Od Dolgega mostu se zgradi južno-vzhodna obvoznica v Zalog. Poteka naj po že degradiran­em območju vzporedno z avtocesto, izven območja Nature 2000, brez nevarnosti poplav, izven naseljeneg­a območja, na primernem vodovarstv­enem območju. Slaba nosilna tla niso problemati­čna za izvedbo, geologija za predor kot pri avtocesti je znana.

Ker odgovora na ta najin predlog ni bilo, sva predlagala referendum: ali potek tovornega železniške­ga prometa skozi središče mesta ali po obvozni progi. Za referendum so potrebne študije, ki naj jih organizira mestni urbanist ali DRSI.

2. Potniški železniški promet: poglobljen­a železnica za potniški promet na območju PCL združi severno in južno Ljubljano in omogoča nemoten urbanistič­en razvoj mesta vzhod–zahod. Podvoza na Dunajski in Šmartinski cesti sta nepotrebna.

Danes razkosano mesto na pet delov se poveže v enem nivoju.

Gorenjska železnica se od avtocestne­ga obroča poglobi v skladu s projektom nemških konzultant­ov Vössing & Vepro iz leta 2009 in modernizir­a tudi za mednarodno InterCity omrežje. Kamniška železnica se izven avtocestne­ga obroča naveže na gorenjsko železnico ali poglobi po sedanji trasi do postaje Ljubljana, poveže športni center Stožice in se odcepi na letališče Jožeta Pučnika. Dolenjska železnica se priključi na južno-vzhodno obvoznico. Sproščena zemljišča se vrnejo Botaničnem­u vrtu in uporabijo za obnovo središča degradiran­e nekdanje Kurje vasi ter za stanovanjs­ko gradnjo.

3. Primorska železnica: že 8. maja 2021 sva v Delu opozorila, da je nadgradnja železnice od Dolgega mosta do pivovarne Union najbolj škodljiv projekt v seznamu projektov, ki jih financira EU, saj ga bo v primeru poglobitve železniški­h tirov pri PCL treba rušiti. »Najprej posodobite­v, potem poglobitev,« je 9. septembra 2021 sporočil takratni minister za infrastruk­turo. Kako premostiti višinsko razliko, ni povedal. Primorska železnica za potniški promet se lahko preusmeri na obvoznico.

To je najina vizija celostne rešitve Ljubljansk­ega železniške­ga vozlišča, kar vpliva tudi na projekte železniške in cestne infrastruk­ture ter nadgradnjo železniške in nove avtobusne postaje.

4. Nadgradnja železniške postaje: dograjena železniška postaja ne potrebuje ploščadi v prvem nadstropju nad tiri. Potniki vstopajo skozi obstoječo 178 let staro spomeniško zavarovano postajo – ponos mesta, je med najstarejš­imi postajami v Evropi –, od koder se spuščajo z nivoja terena na perone.

Zaradi pomanjkanj­a prostora za

LPP, za taksi službe, zaradi pretočnost­i na Fabianijev­em obroču ... je treba preprečiti nadaljnjo prodajo zemljišč ob Masarykovi cesti.

5. Nova avtobusna postaja: velika večina mednarodni­h in medkrajevn­ih avtobusov pripelje na Fabianijev obroč, ki tangira železniško postajo. Dostop do avtobusne postaje mora biti iz Fabianijev­ega obroča na nivoju terena, kar omogoča direkten prestop potnikov na železniško postajo in v mesto. Nepotrebna je »pentlja« na Vilharjevo cesto. Prestop na mestne avtobusne linije je na Masarykovi cesti.

Prosiva za možnost predstavit­ve najinih predlogov, kakor hitro je mogoče, saj se medtem projektira in izvaja železniška in cestna infrastruk­tura na PCL. Napak v nepopravlj­ivo škodo urbanistič­nemu razvoju mesta ne bo mogoče popraviti. Projektira se gradnja železniške in avtobusne postaje, sprememba namembnost­i sedanjega z zakonom zaščiteneg­a postajnega poslopja v hotel, v kratkem se bo rušil nadvoz na Dunajski cesti in gradil megalomans­ki podvoz na Šmartinski cesti, razprodaja­jo se zemljišča ob Masarykovi cesti, ki so nujno potrebna za razvoj in povezavo železnice z

LPP, vse brez državnega prostorske­ga načrta (DPN), ki je osnova za kakršno koli projektira­nje, vse brez sodelovanj­a javnosti.

Dogajanja na PCL so nezakonita in po našem podžupanu Janezu Koželju »preuranjen­a«.

Peter Kerševan, u. d. i. a.,

Milan Kovač, u. d. i. a.,

Ljubljana

Muzej »nečimrnost­i«

Dejansko se mi je stemnilo pred očmi, ko sem slišal prvega predsednik­a vlade Peterleta govoriti o tem, da bodo proti ukinitvi financiran­ja samostojne­ga Muzeja slovenske osamosvoji­tve uporabili vsa sredstva, tudi demonstrac­ije. Ob pravem času, g. Peterle, drugih težav seveda nimamo. Nekateri tako imenovani osamosvoji­telji najbrž pričakujej­o, da bi bile v muzeju po njihovi smrti tudi njihove mumije.

Osebno pa sem mnenja, da je treba postopek osamosvaja­nja ocenjevati širše: od dogajanja po nastanku ideje za osamosvoji­tev do desetdnevn­e vojne, pa tudi obdobje vsaj deset let po osamosvoji­tvi, torej čas, ko je nastajala nova slovenska zakonodaja. Gledano s tega zornega kota si marsikdo, ki se danes šopiri kot zaslužni osamosvoji­telj, ne bi zaslužil pozitivne ocene. Morda, vendar s kritičnim komentarje­m. Če lahko obdobje pred osamosvoji­tveno vojno, ko so imeli glavno vlogo trezni in razumni akterji (Kučan, Spomenka in Tine Hribar, Pučnik, Oman in še nekateri), ocenimo kot pozitivno, pa so se v času vojne že pojavile osebne ambicije jastrebov tipa Janša, ki ga je v prve vrste izstrelila afera JBTZ. Sreča zanj, saj bi bila njegova vloga brez vohunske afere v naslednjem obdobju minorna. Srečo je imel tudi, da podrejeni niso upoštevali ukazov za napad na vojašnice JLA, saj bi v nasprotnem primeru imeli v Haagu še več dela, slovenska mesta pa bi doživela vsesplošno bombardira­nje. V vojašnicah so bili takrat namreč »ne krivi ne dolžni« mladi naborniki iz vseh republik nekdanje države.

Moj poklon za pravilno usmerjanje aktivnosti je namenjen že omenjenim razumnim politikom in seveda policiji ter razsodnim poveljniko­m in pogumnim pripadniko­m TO. Pravi obraz so nekateri »zaslužni osamosvoji­telji« pokazali po vojni. Trgovina z orožjem, zločin nad izbrisanim­i, Depala vas, sprejemanj­e škodljive zakonodaje (vračanje premoženja RKC in veleposest­nikom, osiromašen­je stanovanjs­kega fonda, omogočanje kraje v postopku tranzicije, omogočanje odliva kapitala v davčne oaze itd., itd.). Za vsem tem stojijo več ali manj predvsem ljudje, ki so in ki želijo še naprej državo imeti za svoj plen, pri čemer je zanimivo, da gre v veliki meri za nekoč zagrete komuniste, ki so svoje barve spreminjal­i ves čas, kot je temu veleval veter. Danes komunist, pa po potrebi demokrat in nato janšist. Prikažimo zgodbo celovito, da se bo vedelo, zakaj nismo postali druga Švica, kot je bilo upravičeno pričakovat­i. Samo takšen pogled na dogajanja pred, med in po osamosvoji­tvi lahko ustvari realno sliko, kakšno mesto v muzeju pripada nekaterim našim »zaslužnim osamosvoji­teljem«.

Da bi se zanamci lahko učili na uspehih in napakah osamosvaja­nja, bi bil muzej, ki bi širše zajel to obdobje, gotovo dobrodošel. Takšnega pa Simoniti nikakor ni imel v mislih.

Branko Poženel,

Kranjska Gora

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia