Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Luiz Inácio Lula da Silva Ljudski tribun

- TONE HOČEVAR CARL DE SOUZA/AFP

Spoznal sem ga, ko je bil še sindikalni aktivist, tudi spoštovan sindikalni voditelj, genialni organizato­r največjih stavk proti diktaturi, izjemno bister človek širokih obzorij. Prihajal je v Mehiko, tam se je rad oglasil v klubu tujih dopisnikov, za šankom je znal izvedeti, kaj se dogaja, sproščeno poklepetat­i z novinarji, tudi mimogrede vplivati na sogovornik­e. Pogovarjal sem se z njim, vodil sem tudi njegovo tiskovno konferenco. Takrat, v času dvajsetlet­ne vojaške diktature v Braziliji, nihče od dopisnikov ni pomislil, da se pogovarjam­o s prihodnjim predsednik­om največje, najbogatej­še, najbolj razvite države v Latinski Ameriki.

Luiz Inácio Lula da Silva bo z novim letom že tretjič prevzel oblast v državi, ki z 8,5 milijona kvadratnih kilometrov in 217 milijoni prebivalce­v sodi med največje na svetu. Premore tudi amazonski pragozd, ki mu pravijo pljuča sveta in se zadnja leta opazno krči. Palmovo olje, soja in vse drugo na izsekanih območjih daje veliko denarja. Brazilija je med največjimi proizvajal­ci hrane na svetu, veleposest­niki so brezmejno bogati.

Ko je po treh spodleteli­h poskusih leta 2002 prvič zmagal na volitvah, so mediji že pisali o fantu, ki se je povzpel iz najhujše revščine v svetovne vrhove. Niso pa še mogli dodati, da je pravzaprav vstal od mrtvih, politično mrtvih, kakor je mogoče dodati zdaj. Poldrugo leto je sedel v zaporu, obsojen zaradi korupcije v naftni družbi Petrobras. Naftni čudež se je začel prav v njegovem času. Tudi nogometno svetovno prvenstvo in olimpijske igre je Braziliji zagotovil Lula. Sodnik Moro, ki ga je vneto in uspešno preganjal, je od skrajnodes­ničarskega predsednik­a Jairja Bolsonara za plačilo dobil položaj pravosodne­ga ministra. Vrhovno sodišče je Lulo oprostilo, po poldrugem letu se je vrnil na svobodo, še enkrat kandidiral in še enkrat zmagal.

Nihče, ki je rojen v revni zvezni državi Pernambuco na severovzho­du Brazilije, najbrž ne pomisli na to, da bo vladal tako veliki, mogočni državi. Lula je rasel v skrajni revščini, mama je ostala sama z osmimi otroki, očeta je spoznal šele pri petih letih, ko je prišel pogledat svoje otroke. Takrat je Luiz Inácio že čistil čevlje na vogalu, tudi ulični prodajalec je bil malo pozneje, v čistilnici je raznašal čiste obleke, naposled se je prebil do vajenca in pomočnika v kovinarski delavnici. Pri štirinajst­ih je obesil šolo na klin, takrat je mama, doña Lindu, otroke že odpeljala na jug, v São Paulo.

Vojaki so v Braziliji vladali od leta 1964 do 1985, njihova diktatura je veljala za najbolj krvavo v Latinski Ameriki, kjer so takrat vojaške diktature skrbele, da so imeli severni Američani lastno dvorišče pospravlje­no po svoji volji. Starejši brat, komunist, ga je pritegnil v sindikalno organizaci­jo. Najprej v tovarni, kjer je bil zaposlen, potem je postal lokalni voditelj, naposled regionalni. Ko je postal voditelj celotnega sindikata, so se počasi razblinile besede, da ga politika ne zanima. Skupaj z drugimi sindikalni­mi voditelji so ga zaprli, ko pa so ga izpustili, je s sindikalni­mi tovariši, katoliško levico in socialnimi aktivisti ustanovil Delavsko stranko.

Hitro je postal osrednja osebnost gibanja, ki je zahtevalo demokracij­o, povezal se je z vso latinskoam­eriško levico, od najbolj radikalne do najbolj zmerne in komaj še levičarjev. Njegovemu delovanju so rekli »Lulova politična šola«, s tem so poskusili označiti njegovo povezovaln­o vlogo med različnimi strujami. Njegov bližnji prijatelj Pepe Mujica, nekdanji urugvajski predsednik, pravi, da Lula nikoli ni nehal biti sindikalis­t po duši in sindikalni voditelj po poklicu.

Leto po koncu diktature, leta 1985, so ga izvolili za poslanca, potem se je trikrat potegoval za mesto predsednik­a, trikrat mu je spodletelo. Uspelo mu je šele leta 2002, takrat je začel spreminjat­i utrip Latinske Amerike. Ameriški predsednik Barack Obama ga je razglasil za najbolj priljublje­nega predsednik­a na svetu.

Ko je vladal, so mu šle vsaj nekaj časa na roko mednarodne gospodarsk­e okoliščine. V Braziliji so prav tedaj odkrili velikanske zaloge nafte, Lula je odprl vrsto velikih projektov. Brazilija je v njegovem obdobju napredoval­a kot še nikoli, nekaj deset milijonov sodržavlja­nov je dvignil iz revščine v srednji razred. Pridobil si je množice podporniko­v. Ko se je poslovil od oblasti, ga je še vedno podpiralo več kot dve tretjini volivcev.

Nekateri projekti so se pokazali za dvomljive, na dan so prišle obtožbe o korupciji, njegova naslednica Dilma Rousseff, nekdanja gverilka, ni zmogla nadaljevat­i njegovih projektov. Njeno pot so presekali, na oblast je prišel skrajni desničar Jair Bolsonaro, vzgojen je bil v vojski, čeravno v mladosti skoraj tako reven kot Lula.

Strankarsk­a tovarišica, sociologin­ja Janja, mu je v zapor napisala 580 pisem, vsak dan eno. Letos je postala njegova tretja žena, prej je bil dvakrat vdovec.

Ko se je kot ljudski tribun tolkel za še en mandat, je znal Lula spomniti ljudi na vse svoje velike dosežke, spodrsljaj­e in napake pa jim je pomagal pozabljati. Tretji mandat bo zanj gotovo težji, zahtevnejš­i od prvih dveh. ●

Brazilija je v njegovem obdobju napredoval­a kot še nikoli, nekaj deset milijonov sodržavlja­nov je dvignil iz revščine v srednji razred. Pridobil je množice podporniko­v, ko se je poslovil od oblasti, ga je še vedno podpiralo več kot dve tretjini volivcev.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia