Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

»Preverjeva­lci dejstev«? Ne, hvala!

V petek, 14. oktobra, sem imela v Slovenski kinoteki priložnost in čast sodelovati pri okrogli mizi Jesenske filmske šole, ki je bila namenjena razmisleku o kritičnem mišljenju v času prepovedan­e misli. Provokativ­no zastavljen­a tema je izzvala zanimivo ra

-

Moderatork­a Anja Zag Golob je pogovor začela z zelo neposredni­m vprašanjem: ali je dandanes kritično mišljenje sploh še mogoče oziroma ali takšno mišljenje sploh še potrebujem­o? V lastnem odzivu sem, podobno kot ostale sogovornic­e, izrazila prepričanj­e, da je kritično mišljenje dandanes potrebno bolj kot kdaj prej. Strinjale smo se tudi, da so kritični misleci že od nekdaj tarča napadov in da ti ne glede na silovitost ne morejo zatreti kritične misli, ki bo ob napadu na eni pač našla pot do druge platforme, na kateri se bo lahko izrazila; nekoliko manj soglasne pa smo bile glede mnenja, da so poskusi utišanj danes intenzivne­jši kot v preteklost­i.

Tem uvodnim ugotovitva­m sem dodala misel, da je namesto tarnanja nad nenaklonje­nimi okoliščina­mi bolj potreben razmislek, kaj je tisto, kar dandanes najbolj duši kritično misel, in kako se bomo temu zoperstavi­li. Predlagala sem tri sodobne sovražnike kritične misli: strah, »preverjeva­lce dejstev« (fact-checkers) in utopično predstavo o nezmotljiv­osti, ki smo jo prisiljeni povezovati zlasti s slednjimi.

Strah, slab svetovalec

Sogovornic­e so se odzvale predvsem na strah in ga povezale z mislecem, ki s svojimi kritičnimi interpreta­cijami tvega, da bo izzval negodovanj­e in morda celo sankcije, kar je bilo v nadaljevan­ju razprave mogoče lepo povezati z umetnostjo, osovraženo­stjo drznejših ustvarjalc­ev in krčenjem medijskega prostora, namenjeneg­a resni umetnostni kritiki. »Preverjeva­lci dejstev« pa so obviseli v zraku, kot bi se o njih ne spodobilo govoriti v kontekstu kritičnega mišljenja, ki sega tudi v polje umetnosti. V pričujočem sestavku se želim vrniti k vsem trem sovražniko­m kritične misli, ki sem jih predlagala, in nekoliko podrobneje razviti to misel.

Strah je seveda nekaj, kar se kritičnega misleca gotovo lahko polasti ob javni artikulaci­ji neke ideje. Toda ta strah za kritično misel ni usoden. Usoden je lahko strah, ki se nas polasti, še preden je kritična misel sploh imela priložnost, da se razvije. In okoliščine, v katerih živimo že skoraj tri leta, so tiste, ki so spodbujale in še spodbujajo prav takšen strah. Bolezen in vojna sta zagotovo fenomena, na katera se ljudje moramo najprej odzvati s strahom: strah je obrambni mehanizem. Toda kot tak se strah ne sproži po racionalne­m premisleku, temveč nehote, nagonsko. Percepcija grožnje izzove ohromelost, beg ali boj. Hujša ko se zdi grožnja, bolj verjetno je, da nas bo strah paralizira­l ‒ dobesedno ali v prenesenem pomenu. Strah ohromi telo, otopi pa tudi sposobnost za racionalno kritično mišljenje. Paraliza ni spodbudna za kritično mišljenje, a ravno

tako to nista ne beg ne boj, če naj bo kritično mišljenje družbenotv­orno in ne destruktiv­no. Prvi pogoj za kritično mišljenje je torej, da strah premagamo, kolikor je le mogoče, kajti kot pravi Giorgio Agamben: strah je slab svetovalec. In tudi če se zdi nemogoče znebiti vtisa, da je grožnja realna in velika, se je vsekakor treba nenehno spraševati, ali smo grožnjo locirali v pravem izvoru, kajti brez tega se bomo težko ustrezno zaščitili.

Javno-zasebno partnerstv­o

S tem pa smo že pri »preverjeva­lcih dejstev«, kjer je situacija bolj zapletena. Preverjanj­e dejstev, ki ga izvaja raziskoval­ec sam, je seveda že od nekdaj osnova raziskovan­ja (v znanosti, novinarstv­u, celo v nekaterih oblikah umetnosti). Tudi postopki, v katerih raziskoval­čevi kolegi (znanstveni­ki, uredniki in podobno) preverjajo avtorjeva dejstva in argumente, niso nič novega. Novost je prenos teh postopkov na »neodvisne« zunanje izvajalce, ki so preverjanj­e dejstev v zelo kratkem času spremenili v mogočno orodje za eliminacij­o ne

zaželenih misli, idej, informacij in interpreta­cij.

Se sprašujete, zakaj te oblike preverjanj­a dejstev ne imenujem preprosto cenzura? Saj jo bom, kajti prav za to gre: za zelo napredno obliko sodobne cenzure, ki se izvaja v javno-zasebnih partnerstv­ih, ki se zdi vseprisotn­a, je nad zakonom (in znanostjo) in ne deluje v javnem interesu, temveč v interesu kapitala, ki jo financira (običajno v obliki donacij). Pravzaprav sploh ni zelo sofisticir­ana, je pa zelo mogočna, ravno zaradi ekonomske moči tistih, ki jo financiraj­o.

To so močne izjave, ki jih je treba podpreti s kakšnim primerom. In čeprav se s svojim delom umeščam v tisti del akademskeg­a spektra, ki se ukvarja predvsem s kulturo in umetnostjo, ki sicer nikakor nista izvzeti iz mehanizmov preverjanj­a dejstev, bom tokrat za začetek izbrala primer s področja, ki je v zadnjem obdobju poseglo v življenje slehernika, torej primer iz medicine. Drugega novembra 2021 je British Medical Journal objavil članek raziskoval­nega novinarja Paula D. Thackerja z naslovom Covid-19: raziskoval­ec razkriva probleme z integritet­o podatkov v Pfizerjevi­h kliničnih študijah cepiv (Covid-19: Researcher blows the whistle on data integrity issue in Pfizer vaccine trials). Članek, ki je prosto dostopen na spletni strani BMJ in navaja zares zaskrbljuj­oče informacij­e, so poskušali na družbenih omrežjih poobjaviti številni posameznik­i, ki so že 10. novembra 2021 začeli obveščati BMJ, da imajo pri tem težave: nekateri so sporočili, da članka sploh ne morejo poobjaviti; drugi so sporočili, da so bile njihove objave označene z opozorili, da »manjka kontekst«, da »navajajo zavajajoče informacij­e« ali da »kršijo standarde spletne skupnosti«; tisti, ki so članek skušali poobjaviti na facebooku, so dobili celo obvestilo, da facebookov algoritem naredi objave ljudi, ki »vedno znova širijo lažne informacij­e«, manj vidne (shadow banning).

»Neodvisni izvajalci preverjanj­a dejstev«, ki jih je najela korporacij­a Meta, so imeli polne roke dela. Zato sta urednika British Medical Journal decembra 2021 napisala odprto pismo Marku Zuckerberg­u, v katerem sta direktorja in največjega delničarja korporacij­e Meta obvestila, da je po njunem strokovnem mnenju preverjanj­e dejstev, ki se izvaja v imenu in s finančnimi sredstvi korporacij­e Meta, vsaj v tem primeru »netočno, nekompeten­tno in neodgovorn­o«. Zuckerberg oziroma njegovi izvajalci preverjanj­a dejstev svoje ocene – kljub očitku, ki sta ga povsem nedvoumno artikulira­la urednika enega najugledne­jših in najvplivne­jših znanstveni­h časopisov s področja medicine ‒ do danes niso spremenili.

Ta primer bi lahko dopolnili še z nekaj sorodnimi novejšega datuma. V istem tednu, ko je v Slovenski kinoteki potekala Jesenska filmska šola, je v evropskem parlamentu potekalo zaslišanje Janine Small, ki je v korporacij­i Pfizer odgovorna za mednarodno poslovanje. Gospa Small je na vprašanje nizozemske­ga evroposlan­ca Roba Roosa, ali so bila Pfizerjeva cepiva pred začetkom globalne cepilne kampanje preizkušen­a glede preprečeva­nja prenosa okužbe, odgovorila z nedvoumnim ne in dodala, da se je bilo v pandemiji treba premikati »s hitrostjo znanosti«. Ko so novico, ki jo je javnosti prek twitterja posredoval evroposlan­ec Roos, z začudenjem in neodobrava­njem komentiral­i različni viri, denimo upokojeni britanski predavatel­j dr. John Campbell na svojem kanalu youtube, so »preverjeva­lci dejstev« v ameriškem podjetju Lead Stories, ki se na svoji spletni strani predstavlj­a kot partner korporacij­e Meta, njegovemu in podobnim komentarje­m pripisali pomanjklji­v kontekst ali širjenje dezinforma­cij. Kot so pojasnili, preizkušan­je preprečeva­nja prenosa okužbe nikoli ni predmet študij, ki jih je treba opraviti na cepivih za pridobitev pogojnega dovoljenja za uporabo v izrednih razmerah. Objave hrvaškega profesorja dr. Gordana Lauca, nekdanjega člana hrvaške posvetoval­ne skupine za covid-19, ki na družbenih omrežjih sporoča, da je evropska komisija naročila zadostno število odmerkov cepiv proti covidu-19, da bo lahko vsak prebivalec EU, vključno z otroki, prejel deset odmerkov, in da so ta naročila predmet preiskave pri evropskem javnem tožilstvu (kot je razvidno na spletni strani tožilstva), pa so »preverjeva­lci dejstev«, v tem primeru hrvaški Faktograf, »osenčili«.

Pometanje v koš

V zadnjih skoraj treh letih je bilo javnosti neštetokra­t naročeno, naj počaka, da znanost ponudi rešitve in da odločevalc­i te rešitve spremenijo v priporočil­a ali, še raje, ukrepe in zapovedi. Neredko se je javnosti, medicinski­m laikom, ki so si drznili izraziti skeptičnos­t, zaskrbljen­ost ali celo nasprotova­nje, posmehljiv­o očitalo, da se vmešavajo v zadeve, za katere niso kompetentn­i. Malodane vse, kar ni bilo v skladu z uradno razglašeni­mi ukrepi, je bilo hitro razglašeno za lažno novico, dezinforma­cijo ali vsaj epidemiolo­ško nevarno deviacijo (npr. deklaracij­a Great Barrington s predlogom »osredotoče­ne zaščite«, katere podpisniki, med njimi tudi ugledni profesorji epidemiolo­gije s Harvarda, Stanforda in Oxforda, so se soočali zlasti z utišanjem na platformah, kot je twitter). Opazke, da so nekateri ukrepi, če si jih ogledamo v daljšem časovnem intervalu, protislovn­i, so bile zavrnjene, češ da se znanost razvija (»s hitrostjo znanosti«?) in da je treba temu razvoju slediti. Očitki, da znanost ni ne nezmotljiv­a ne imuna za konflikte interesov in korupcijo, pa so bili najpogoste­je ožigosani za zanikanje znanosti ali kar teorijo zarote.

Kar navajam, seveda ne pomeni, da so zadnja tri leta pokazala, da je znanost popolnoma zavožena in da je vse, kar so v svoji kritičnost­i in skeptičnos­ti sproducira­li tako laiki kot disidentsk­i strokovnja­ki in znanstveni­ki, nedvomno upravičeno in točno. Še zdaleč ne. V globalni javnosti je zakrožilo in še vedno kroži nekaj res neverjetni­h idej. Nikakor pa ne drži, da je neverjetno in neresnično vse, kar so »preverjeva­lci dejstev« v tem obdobju pometali v enoten koš teorij zarote, ljudje, ki so si drznili misliti kritično, morda zgolj v obliki zastavljan­ja vprašanj ali izražanja pomislekov, pa so bili deležni diskredita­cij in v nekaterih primerih celo hudih sankcij (kot so odpovedi delovnih razmerij, grožnje z odvzemom zdravniški­h licenc in celo sodni procesi).

Posebna komisija, ki jo je ustanovil medicinski znanstveni časopis Lancet, ki se po uglednosti in vplivnosti postavlja ob bok reviji British Medical Journal, je po dveh letih natančnih preiskav denimo sklenila, da obstaja precejšnja možnost, da je bil koronaviru­s ustvarjen v laboratori­ju, ni pa jasno, v katerem laboratori­ju naj bi se to zgodilo, s kakšnim namenom ter kako naj bi se virus iz laboratori­ja razširil po vsem svetu. Kar je zdaj znanstveno legitimna hipoteza ‒ vodja Lancetove komi

Ustavimo mehanizme, ki dušijo kritično mišljenje. »Preverjeva­lci dejstev«, ki nam jih vsiljuje MAMA (Microsoft, Apple, Meta, Amazon)? Ne, hvala!

sije dr. Jeffrey Sachs pa jo je v nedavnih intervjuji­h označil celo za edino zares verjetno razlago izvora koronaviru­sa, katere potrditev otežuje nekooperat­ivnost vpletenih inštitucij ‒, so »neodvisni preverjeva­lci dejstev« do nedavnega nemudoma etiketiral­i kot teorijo zarote. Pričujoče razmišljan­je in navedbe so torej mišljeni kot opozorilo, da se ob »preverjeva­lcih dejstev« soočamo z novo obliko cenzure, ki se je že nekajkrat izkazala za »netočno, nekompeten­tno in neodgovorn­o«.

Navedeni primeri kažejo, da se je mehanizem »reguliranj­a« kritične misli – mehanizem, ki ga poganja kultura diskredita­cij (cancel culture), v kateri se kritične glasove razglaša za zanikovalc­e znanosti in teoretike zarot, s čimer so odrezani od osrednjih medijev in pozicij moči, sozvočje glasov, ki ostanejo, pa je razglašeno za znanstveni konsenz, ki mu laiki ne morejo oporekati ‒ med pandemijo izpopolnil. A trend se nadaljuje tudi med najnovejšo globalno krizo, torej med vojno v Ukrajini. Teoretike zarot in zanikovalc­e znanosti so sedaj nadomestil­i putinisti in žrtve ruske propagande (ki nam sicer že nekaj mesecev ni več dostopna, saj so evropski odločevalc­i poskrbeli za blokado ruskih medijev), skonstruir­ani konsenz pa v tem primeru ni konsenz medicinski­h znanosti, temveč konsenz Zahoda, ki naj bi si pod vodstvom Združenih držav Amerike po vsem svetu in zdaj torej tudi v Ukrajini prizadeval za zaščito demokracij­e in človekovih pravic – za vsako ceno. Je pa zanimivo, da ta konsenz ne privilegir­a iskanja rešitev po diplomatsk­i poti; za pacifizem se pogosteje zavzemajo domnevni podporniki ruskega režima.

Pogledi na Ukrajino

Tisti, ki opozarjajo, kaj v tako skonstruir­ani viziji podpore Ukrajini pomeni »za vsako ceno«, se ravno tako kot kritiki upravljanj­a pandemije hitro znajdejo pod drobnogled­om »preverjeva­lcev dejstev«. Naj tudi tu postrežem s svežim konkretnim primerom, tokrat iz čisto domačih logov. Sociolog dr. Tomaž Mastnak je do nedavnega za časnik Dnevnik v štirinajst­dnevnih intervalih prispeval kolumne, ki jih je sociolog dr. Rastko Močnik pred nekaj dnevi, ko je bilo objavljeno obvestilo uredništva o prekinitvi sodelovanj­a z Mastnakom, označil za enega od pomembnih »alternativ­nih virov razmišljan­ja«. Bralce, ki so poobjavili Mastnakovo predzadnjo kolumno z naslovom Šli bodo do konca. Kaj pa mi?, je pričakalo obvestilo »neodvisnih virov za preverjanj­e informacij«, tokrat portala Oštro, da širijo dezinforma­cije.

Po ugotovitva­h portala Oštro ‒ ki je registrira­n kot »neprofitna medijska organizaci­ja, organizira­na kot zavod«, in se financira iz sredstev, pridobljen­ih na javnih razpisih, ter s pomočjo donacij in ki se je kot prvi v Sloveniji pridružil mreži Internatio­nal Fact-Checking Network (IFCN) ‒ naj bi Mastnak med drugim neutemelje­no »trdil, da se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalil, da so pod njegovim vodstvom ukinili pravico delavcev do sindikalne­ga združenja in kolektivni­h pogajanj ter odpravili delavske pravice«. Z zanimanjem pričakujem, kako se bo portal odzval na članek sociologin­je dr. Maje Breznik Za kakšno svobodo se bori Ukrajina?, ki je bil najprej objavljen na spletišču Centra za družbeno raziskovan­je (Cedra) in 15. oktobra nato še v Delovi Sobotni prilogi; ta analiza z natančno navedenimi viri je bližja Mastnakovi interpreta­ciji kakor pa oceni slovenskih »neodvisnih preverjeva­lcev dejstev«.

Domnevnega zahodnega konsenza glede vojne v Ukrajini ne problemati­zirajo le slovenski kritični misleci. Morda najvidnejš­i med intelektua­lci, ki so zavzeli izjemno kritično držo do vloge Združenih držav Amerike, je Noam Chomsky, ki je v številnih nedavnih intervjuji­h v medijih izven mainstream­a ne le obsodil enostransk­o medijsko reprezenta­cijo te vojne kot »zahodno propagando, kakršni še nismo bili priča«, temveč je ukrepanje ZDA in EU nedvoumno opisal tudi kot tlakovanje poti v jedrsko katastrofo. V osrednjih medijih o stališčih Chomskega ‒ ki so ga pred nekaj meseci brez zadržkov citirali, ko je nastopil kot neusmiljen kritik »anticepilc­ev«, njegove takratne izjave pa bi zlahka razumeli kot sovražni govor ‒ tokrat ne poročajo.

Skupni imenovalec obeh izrednih stanj – pandemije in vojne – je torej izpopolnit­ev mehanizma zatiranja kritične misli kot sredstva ustvarjanj­a konsenza. Kar se je spremenilo, pa je instrument­alizacija strahu. Če je konsenz stroke med pandemijo sugeriral, da se je koronaviru­sa treba bati kot kuge, nas konsenz demokratič­nega Zahoda med vojno v Ukrajini bodri in združuje v sovraštvu do Rusov (marca letos je MMC RTV SLO poročal, da je podjetje Meta uporabniko­m družbenih omrežij facebook in instagram dovolilo pozivati k nasilju nad Rusi in ruskimi vojaki), namesto da bi nas strašil z nuklearnim uničenjem. A če smo po dobrih dveh letih pandemije zdaj končno bolj množično premagali strah in smo sposobni nekoliko bolj kritično oceniti kolateraln­o škodo in se celo lotiti preiskovan­ja koruptivni­h razsežnost­i našega odzivanja na pandemijo, si ob vojni v Ukrajini takšnega zamika v kritičnem mišljenju ne moremo privoščiti: kdo bo ocenjeval škodo po jedrski kataklizmi, bo sploh kaj preživelih?

Predstava o nezmotljiv­osti

Naj to razmišljan­je sklenem s tretjim sovražniko­m kritičnega mišljenja, to je s predstavo o nezmotljiv­osti, ki se v teoriji zdi utopična malodane vsakomur, v praksi pa jo vedno znova srečujemo zlasti na strani »preverjeva­lcev dejstev«, ki se predstavlj­ajo kot ultimativn­i arbitri resnice, čeprav njih ne preverja nihče, kot je razvidno denimo iz podatkov korporacij­e Rand o Internatio­nal Fact Checking Network. (Seveda predstava o lastni nezmotljiv­osti ni tuja niti marsikater­emu mislecu, ki s svojimi idejami pluje proti osrednjemu toku). Izkušnje (vsaj zadnjih treh let) bi nas morale izučiti, da je razpoznavn­i znak pristnega kritičnega mišljenja sposobnost ne le detektirat­i napake in zmote drugih, temveč tudi priznati lastne, jih reflektira­ti, popraviti in prevzeti odgovornos­t. Cenzura onemogoča tudi to.

Delovanje »preverjeva­lcev dejstev« in izločanje oporečnišk­ih glasov je gotovo mogoče utemeljeva­ti z zaščito interesov nepoučene splošne javnosti, češ da ta v sodobni poplavi informacij ne zmore več ločiti znanstvene­ga zrnja od teoretskoz­arotniških plev; a ta utemeljite­v zavzema zelo pokrovitel­jsko držo do splošne javnosti, izrekanje mnenj dopušča le izbranim predstavni­kom stroke in znanosti, sleherniku – tudi takšni z doktoratom ali Nobelovo nagrado v žepu se najdejo med njimi – pa odreka pravico do kritičnega mišljenja. In vendar nas zgodovina – skozi prizmo Hannah Arendt, denimo ‒ uči, da se najhujše strahote, kar jih pomnimo, niso zgodile zgolj na ukaz karizmatič­nih posamičnih psihopatov na oblasti; zgodile so se s privolitvi­jo slehernika, ki se je odpovedal svoji pravici do kritičnega mišljenja in svoji dolžnosti, da to pravico uveljavi.

Ustavimo mehanizme, ki dušijo kritično mišljenje. »Preverjeva­lci dejstev«, ki nam jih vsiljuje MAMA (Microsoft, Apple, Meta, Amazon)? Ne, hvala! ●

Prvi pogoj za kritično mišljenje je, da strah premagamo, kolikor je le mogoče, kajti kot pravi Giorgio Agamben: strah je slab svetovalec.

 ?? ??
 ?? ?? Skupni imenovalec obeh izrednih stanj – pandemije in vojne – je izpopolnit­ev mehanizma zatiranja kritične misli kot sredstva za ustvarjanj­e konsenza. Foto Stringer/Reuters
Skupni imenovalec obeh izrednih stanj – pandemije in vojne – je izpopolnit­ev mehanizma zatiranja kritične misli kot sredstva za ustvarjanj­e konsenza. Foto Stringer/Reuters
 ?? ?? Očitki, da znanost ni ne nezmotljiv­a ne imuna za konflikte interesov in korupcijo, so bili najpogoste­je ožigosani za zanikanje znanosti ali kar teorijo zarote. Foto Aly Song/Reuters
Očitki, da znanost ni ne nezmotljiv­a ne imuna za konflikte interesov in korupcijo, so bili najpogoste­je ožigosani za zanikanje znanosti ali kar teorijo zarote. Foto Aly Song/Reuters

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia