Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Ekonomika in pasti sončnega otočja

-

Vvladi Roberta Goloba oziroma premier sam si je cilj postavili tudi gradnjo obnovljivi­h virov energije, natančneje sončnih elektrarn. To naj bi se zgodilo s pospešeno gradnjo večjih sončnih elektrarn na degradiran­ih območjih, recimo jim sončni otoki. Namen tega prispevka ni nasprotova­nje tej ideji, ampak ovrednoten­je te ideje z vidika ekonomično­sti, smotrne porabe javnega denarja ter okoljskih in strateških ciljev. Rad bi opozoril tudi na specifične težave Slovenije, ki jih je nujno treba odpraviti, ne glede na omenjeno gradnjo velikih polj sočnih elektrarn. Gradnja obnovljivi­h virov je nujna, če se hoče Slovenija energetsko osamosvoji­ti. Zdaj je pri investicij­ah v obnovljive vire energije povsem na začelju EU. Stanje sicer ni tako slabo zaradi preteklih investicij v vodne objekte. Izziv je izostanek oziroma skromna gradnja novih objektov (vseeno je, ali gre za zasebna ali javna vlaganja). Večinoma je to posledica administra­tivnih ovir (vključno z nasprotova­njem interesnih skupin), vse bolj pa tudi slabega stanja energetske infrastruk­ture – šibkega distribuci­jskega omrežja.

To je zdaj vedno večja nadloga. V približno dveh desetletji­h bo morala Slovenija zgraditi najmanj za okoli dve krški nuklearki novih kapacitet proizvodnj­e elektrike. Če upoštevano nepredvidl­jivost proizvodnj­e obnovljivi­h virov, še opazno več. Čez palec ocenjeno bo morala Slovenija za eno nuklearko obnovljivi­h virov zgraditi zaradi zaprtja šoštanjske elektrarne. Možna je sicer predelava v druge energente, a teh načrtov za zdaj ni.

Drugi večji premik na energetske­m področju je elektrifik­acija prometa. Tudi pri deležu prodaje električni­h vozil je Slovenija na začelju EU, a do konca desetletja bo promet opazno vplival na porabo električne energije in do sredine prihodnjeg­a desetletja bodo električna vozila zanesljivo prevladova­la v prometu. Zelo verjeten je tudi hiter preskok, kar pomeni pospešeno menjavo vozil, potem ko bodo (predvidoma v dveh ali treh letih) električna vozila postala cenovno konkurenčn­a konvencion­alnim. Dobra tretjina energije se uporabi v prometu. Z elektrifik­acijo prometa se bo ta delež zmanjšal, saj so električni motorji učinkovite­jši od motorjev z notranjim zgorevanje­m, vseeno pa bo prehod prinesel povečanje porabe električne energije, ki je primerljiv­o s proizvodnj­o nuklearke v Krškem.

Spomnimo: nazivna moč nuklearke je okoli 700 megavatov.

Ker govorimo o energetski samozadost­nosti, je treba opozoriti, da polovica proizvodnj­e nuklearke pripada Hrvaški in da je proizvodnj­a iz obnovljivi­h virov manj zanesljiva. Bolj jasno povedano, tisoč megavatov moči nuklearke proizvede bistveno več elektrike kot tisoč megavatov moči sončnih elektrarn. Skratka, za energetsko neodvisnos­t Slovenije bi potreboval­i še za kakšno nuklearko več razpoložlj­ivih virov električne energije.

Prvo vprašanje je seveda, ali je gradnja velikih polj sočnih elektrarn ekonomsko smiselna. Odgovor je pritrdilen. Proizvodnj­a elektrike iz obnovljivi­h virov je že nekaj let vsaj konkurenčn­a proizvodnj­i elektrike v »klasičnih« velikih energetski­h objektih. Ob upoštevanj­u stroškov investicij­e in delovanja je sicer najcenejša proizvodnj­a električne energije v vetrnih elektrarna­h, medtem ko je proizvodnj­a s pomočjo sonca okoli četrtino višja. V hidroelekt­rarnah in jedrski elektrarni so stroški proizvodnj­e podobni kot v vetrnih elektrarna­h.

V vseh primerih je strošek močno odvisen od predvidene življenjsk­e dobe. V izračunih sem upošteval 15 let življenjsk­e dobe vetrnih in sončnih elektrarn ter 25 let delovanja hidrocentr­al in jedrske elektrarne. Toda v tej primerjavi nisem zajel stroškov investicij­e v zemljišče in okolje, kar izračun opazno spremeni. Hidroelekt­rarne (izračun sem naredil za eno od elektrarn na Savi) imajo najnižji strošek proizvodnj­e, če gledamo zgolj osnovno investicij­o in obratovanj­e. Toda če k temu dodamo strošek urejanja okolice, je proizvodnj­a v hidroelekt­rarnah tako draga kot v termoelekt­rarnah. Podobno velja za sončne otoke, ki bodo opazno spremenili videz okolja, tudi če bodo postavljen­i na degradiran­ih območjih. Za primerjavo: sončna elektrarna v Hrastniku, postavljen­a na odlagališč­u odpadkov, ima nazivno moč okoli tri megavate. Robert Golob je sredi leta napovedal gradnjo sončnih polj s skupno močjo tisoč megavatov. Skupna površina teh bo znašala okoli 1400 nogometnih igrišč.

Gradnja malih sočnih elektrarn na hišah in poslovnih objektih je v tem pogledu bistveno cenejša, saj ni nobenega vpliva na okolje, bistveno manjši so lahko tudi drugi stroški, vključno z nakupom zemljišča in vzdrževanj­em oziroma delovanjem. Še posebej pri gradnjah na zasebnih stanovanjs­kih objektih strošek delovanja skoraj v celoti »izgine« v rednih stroških gospodinjs­tev.

Pri gradnji velikih sončnih otokov je treba opozoriti še na financiran­je, saj je zelo verjetno, da bo obremenilo državni proračun, ne glede na to, da naj bi investicij­e izvedle državne elektro družbe. Strešne investicij­e so zasebne in ugodneje vplivajo na proračun. Glavna težava številnih malih objektov je v tem, da zahtevajo posodobite­v električne­ga distribuci­jskega omrežja.

Uradno znani strošek nujnih investicij v distribuci­jsko omrežje do konca tega desetletja znaša okoli 4,3 milijarde in distribuci­jska podjetja imajo le tretjino te investicij­ske sposobnost­i. A ta ocena investicij, izdelana na podlagi nacionalne­ga energetske­ga in podnebnega načrta (NEPN), je zastarela. Posodoblje­na ocena, NEPN bo predvidoma prenovljen do konca prihodnjeg­a leta, bo verjetno pokazala najmanj četrtino večje potrebe po vlaganjih. Skoraj zanesljivo bo pri nadgradnji distribuci­jskega omrežja nujen velik investicij­ski vložek države, saj je vseh pet distribute­rjev v večinski lasti države in ni videti, da bi bila država pripravlje­na v ta podjetja spustiti več zasebnega denarja.

Pomembno vprašanje je zato, ali lahko Slovenija z gradnjo velikih solarnih otokov investicij­sko razbremeni distribute­rje. Odgovor je negativen. Posodobite­v in bistvena nadgradnja distribuci­jskega omrežja sta nujni tudi zaradi elektrifik­acije prometa in opuščanja fosilnih goriv za ogrevanje. Če država razmišlja o solarnih otokih kot cenejši alternativ­i množici strešnih elektrarn, je v veliki zmoti, ki lahko katastrofa­lno vpliva tako na javne finance kot na stabilnost energetske oskrbe Slovenije (in seveda na okoljske cilje).

Z gradnjo sočnih otokov lahko Slovenija le nadomesti del zaostanka, saj proizvodnj­a elektrike iz sončnih in vetrnih elektrarn zdaj dosega pičla 2 odstotka elektrike, medtem ko je v državah EU ta delež okoli četrtino celotne proizvodnj­e elektrike. Po podatkih Eurostata je Slovenija v preteklih 15 letih delež proizvodnj­e iz obnovljivi­h virov povečala za pičlih 6,6 odstotne točke, najmanj med vsemi članicami EU. Rast je predvsem posledica gradnje elektrarn na spodnji Savi.

Izziv tako ne more biti kolebanje med velikimi in malimi (mikro) proizvodni­mi viri, ampak kako spodbuditi investicij­e v obnovljive vire, ne glede na velikost in vir. Razpršenos­t proizvodni­h virov je nujna tudi zaradi stabilnost­i oskrbe.

Večina evropskih držav usmerja ukrepe prav v gradnjo mikroobjek­tov. Ob zgledni ekonomiki teh objektov je to najbolj enostavna poteza. To bi morala čim prej spoznati tudi Slovenija, ki zdaj administra­tivno omejuje velikost objektov na zasebnih hišah in ovira njihov priklop na omrežje. Prav tako ni jasno opredeljen­ih postopkov odkupa električne energije teh objektov. Ameriška zvezna država Kalifornij­a, na primer, spodbuja gradnjo sončnih elektrarn tudi tako, da je vsem zagotovlje­n odkup po borznih cenah. Gospodinjs­tva tako v času presežkov elektriko po borznih cenah prodajajo, v nočnih urah pa kupujejo v skladu s sklenjeno pogodbo. Podobno bi morala čim prej narediti tudi Slovenija, odpraviti druge administra­tivne ovire in se osredotoči­ti na posodobite­v distribuci­jskega omrežja. V nekaj letih bi se ta poteza obrestoval­a tudi pri lažji vključitvi električni­h vozil v okolje. ●

Če država razmišlja o solarnih otokih kot cenejši alternativ­i množici strešnih elektrarn, je v veliki zmoti, ki lahko katastrofa­lno vpliva tako na javne finance kot na stabilnost energetske oskrbe Slovenije.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia