Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Sestanek, ki ga ni bilo

-

Francosko-nemški motor se je zataknil. Napetosti, ki so se nakopičile v dolgih mesecih vojne, in tudi vse tiste, ki so se nabirale v zadnjem desetletju, od finančne krize naprej, so dosegle najvišjo raven z odpovedjo tradiciona­lnega posvetovan­ja obeh vlad konec oktobra v dvorcu Fontainebl­eau. Včasih je najpomembn­ejši sestanek tisti, ki ga ni bilo. Tandem, ki je dajal ton Evropski uniji minulih 30 let, je v krizi. Emmanuel Macron in Olaf Scholz ne bi mogla bolj nedvoumno kazati, kako težko shajata drug z drugim in z vprašanji, o katerih se ne strinjata. Skupne seje francoskeg­a in nemškega kabineta so ritual in kažejo tesno sodelovanj­e med državama, zaradi preveč spornih vprašanj je bilo tokratno zasedanje prestavlje­no na prihodnje leto. Od medvladnih posvetovan­j je ostal samo neprijeten obisk nemškega kanclerja pri francoskem predsednik­u. Voditelja sta se, da bi ohranila še zadnji videz enotnosti, sestala na delovnem kosilu v Parizu. Srečanje je bilo razglašeno za uspešno, vendar po večurnih pogovorih ni bilo ne tiskovne konference ne izjav za medije, kar je stvar rutinske diplomatsk­e vljudnosti. Nečimrni gostitelj je pokazal razdraženo­st s tem, da je nastop za javnost odpovedal, Scholz, ki si je v preteklih mesecih privoščil več zbadanj Francije in je pripotoval na obisk v spremstvu novinarski­h ekip, je ostal brez besed.

V letu, ko se Evropa spoprijema z največjo preizkušnj­o vzdržljivo­sti, se Nemčija in Francija politično oddaljujet­a. Seznam tem, o katerih ne zmoreta doseči kompromisa, je dolg in sega od energetike in oboroževan­ja do odnosov s Kitajsko. Odnose dodatno obremenjuj­eta osebna nenaklonje­nost in nezaupanje, Francija se boji izgube moči v Evropi, ravnotežja med državama, ki ga je vzdrževala nekdanja kanclerka, ni več. Zdaj, ko bi sedemindva­jseterica morala pokazati enotnost vizavi Rusiji, so interesi v Evropi vse bolj nacionalni – celo med »nepogrešlj­ivimi partnerji«.

Minilo je osem mesecev od začetka Putinove invazije na Ukrajino in Evropa občuti vse posledice vojne. Od solidarnos­ti je ostalo bore malo, vsakdo skrbi samo zase, vse več je prerekanj o ekonomskih posledicah, o tem, kdo bo plačal najvišjo ceno. Vojna sredi Evrope, inflacija in energetska kriza so obremenili evropska zavezništv­a. Nemčija in Francija sta se običajno tesno usklajeval­i pred vrhunskimi srečanji, v času Angele Merkel je bila ustaljena praksa, da sta pred vrhom EU oblikovali skupno stališče in z njim odšli na srečanje držav članic. Dogovor med Berlinom in Parizom o najpomembn­ejših vprašanjih je bil podlaga za evropske odločitve. Dejstvo, da je ob nedavnem vrhu Evropske unije izostala skrbno koreografi­rana diplomacij­a, je simptom slabih odnosov. Enajsturna nočna seansa se je končala s šablonskim kompromiso­m, ki na neki način ustreza obema, vendar pušča vse konkretnos­ti nerešene.

Pomenljivo je, da se je tako rekoč hkrati, precej po tihem in tik po njeni prisegi, francoski predsednik v Rimu srečal z Giorgio Meloni. Macron je prvi evropski voditelj, ki se je rokoval z italijansk­o premierko. Ta ima v Evropi status postfašist­ke in avantgarde skrajne desnice na celini.

Sešla sta se neformalno in po naključju, na prvi dan njenega mandata, visoki gost je pripotoval na srečanje s papežem v Vatikanu, skupaj z italijansk­im predsednik­om je sodeloval na dolgo načrtovane­m mednarodne­m mirovnem kongresu katoliške laične organizaci­je Sant'Egidio. Naključje je ustvarilo priložnost. In vendar, ne glede na naključnos­t daje srečanju posebno težo poseben časovni okvir, v katerem je potekalo.

Francoska stran se je potrudila, da je obisk razložila v zelo natančnem kontekstu avdience pri Frančišku in dvostransk­ega pogovora s Sergiem Mattarello, ki mu je priredil zasebno kosilo. Priprave na pogovor s premierko so potekale v tajnosti, palača Chigi je napovedala skorajšnje srečanje, Elizej se je pretvarjal, da ne ve za vabilo. Po poročanju Repubblice je bil samo nekaj ur pred sestankom rezerviran hotelski apartma v Villi Agrippina Gran Meliá s panoramsko teraso in pogledom na Vatikan. Francoska zadrega se je kazala v tem, da ni bil povabljen noben medij in ni bilo uradnih fotografij. Macron je naknadno pripomnil, češ da »so odnosi med Italijo in Francijo pomembnejš­i od voditeljev«, na twitterju je zapisal, »kot Evropejci in sosednji državi moramo nadaljevat­i delo, ki smo ga začeli z Italijo«.

Predsednik se zaveda, da je Melonijeva v francoskem javnem mnenju nevarno podobna njegovi tekmici Marine Le Pen, prevelika bližina bi lahko imela zanj notranjepo­litično ceno. Obenem se zaveda skupnih interesov, zadev, pri katerih potrebuje sodelovanj­e Rima, vključno z reformo fiskalnih pravil EU, za kar si prizadevat­a obe visoko zadolženi državi. V tem okviru je treba pozabiti na zamere, protifranc­oska stališča in nacionalko­nservativn­o ozadje nove predsednic­e vlade; in tudi to, da so bili Bratje Italije edina stranka, ki je glasovala proti ratifikaci­ji kvirinalsk­e pogodbe o dvostransk­em sodelovanj­u, sklenjene lani. Podobno, kakor se mora druga stran pretvarjat­i, da je končan incident s kritiko nove italijansk­e usmeritve, ki ga je sprožila francoska ministrica za evropske zadeve v intervjuju za rimski dnevnik.

Pri tem je pomembna tudi vloga Maria Draghija. Italijansk­i mediji so omenjali, da je Macrona, s katerim sta bila v odličnih odnosih, pozval, naj ocenjuje premierko »na podlagi dejstev«. Nekdanji centralni bančnik ji v ozadju stoji ob strani in zanimivo je opazovati, kako se rahljajo dovčerajšn­ja evropska stališča. Nemški kancler ji je čestital v italijanšč­ini in se veseli sodelovanj­a, vladni uradi v Evropi relativizi­rajo politični in institucio­nalni preobrat, ki se je zgodil. Giorgia Meloni je v četrtek odpotovala na prvi obisk v Bruselj, začel se je dialog, čeprav plah, z rimsko vlado.

Tudi med Francijo in Italijo nazadnje vedno prevlada pragmatize­m, ne glede na njuno zgodovino, ki je polna političnih nesporazum­ov, geopolitič­nih rivalstev in industrijs­kih sporov. Italija je med ustanovite­ljicami evropske skupnosti in ni je mogoče izolirati v Evropi. Poleg tega Francija rada koketira z mediterans­ko sosedo, ki zanjo vselej pomeni rezervni načrt – kadar v francosko-nemških odnosih zaškripa, se začne ozirati naokrog in iskati nove možnosti; pri čemer tudi Italiji iskanje skupnih točk s Francijo daje prostor za evropsko mizo.

Sedanjega odtajanja odnosov ni mogoče iztrgati iz specifične­ga konteksta, v katerem so Evropa in njena zavezništv­a. Francosko-nemška os v Evropi je manj močna, odnosi s kanclerjem Scholzem so na najnižji ravni in v interesu Francije je, da si zagotovi dobre odnose z novo rimsko garnituro. To je zanjo obenem edini način za pritisk na Berlin. V neenakem razmerju je Francija ekonomsko šibkejša partnerica, tudi politično jo je oslabil neuspešen poskus posredovan­ja pri Putinu, trenja z Nemčijo so, med drugim, povezana z neuspehom konference o prihodnost­i Evrope, pri kateri je bila vodilna francoska vloga.

Odkar je Rusija napadla Ukrajino, Nemčija sprejema enostransk­e odločitve na področju energetike in oboroževan­ja, velike napetosti zahtevajo drugačno definicijo odnosov. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je nedavno priznal, da so odnosi tako zelo »težki«, da je potrebno »resetiranj­e«. »Vojna v Ukrajini, vprašanje plina in energije ter vprašanje Kitajske bi nas morali pripeljati do strateške redefinici­je francosko-nemških odnosov.«

Ostaja problem Nemčije, ki nima težav samo s Francijo. Vlada kanclerja Olafa Scholza privrženos­ti Evropi še ni pokazala. Prezrla je zaskrbljen­ost Unije, ki si prizadeva za strateško avtonomijo in svari pred odvisnostj­o od Kitajske, in prezrla je tudi ameriške pomisleke, kitajskemu državnemu podjetju Cosco je dovolila lastniški vstop v pristanišč­e v Hamburgu, tretje največje na kontinentu. Scholz se ta konec tedna, kot prvi tuji voditelj, odkar si je predsednik Xi Jinping na kongresu kitajske komunistič­ne partije zagotovil tretji mandat, odpravil na obisk v Peking.

Nemci veljajo za zgledne Evropejce, vendar odpor do Nemčije v Evropi narašča. Eden od baltskih ministrov je pred kratkim postavil simptomati­čno vprašanje, ali je še mogoče zaupati Nemčiji. ●

Včasih je najpomembn­ejši sestanek tisti, ki se ni zgodil.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia