Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Iz plitvega izkopa je potegnil kosti, predvsem pa veliko smeti

- PRIMOŽ STURMAN

Zgodba bazovskega Šohta je glede na slovenska brezna in rove precej samosvoja. Zaradi različnih političnih razmer so opuščeni rudniški jašek nedaleč od Trsta raziskali in izpraznili precej hitro po drugi svetovni vojni, kosti neidentifi­ciranih žrtev pa odložili v bližnjo globel, kjer ležijo še danes. Po izkopu so brezno še nekaj časa uporabljal­i kot deponijo za smeti, po prihodu Italije v Trst pa so ga zabetonira­li in obenj postavili spomenik, na katerem je pred približno 25 leti število kubičnih metrov trupel čudežno naraslo s 300 na 500.

Glavni agitator ponovnega odprtja in raziskav Šohta je dolgo bil Samo Pahor. Njegovo pobudo je pred slabimi 20 leti prevzel njegov sodrug pri tržaškem družbenopo­litičnem društvu Edinost Primož Sancin, ki je tržaško kvesturo (policijska uprava) nekega dne obvestil, da bo začel kopati na travniku ob spomeniku infojbiran­cem. Iz plitvega izkopa je potegnil tako človeške kakor živalske kosti, predvsem pa veliko smeti. Njegovo delo so tedaj prekinile sile javnega reda in ovadile Sancina zaradi skrunitve množičnega grobišča.

O kosteh iz jame pod Macesnovo gorico, ki še danes ne morejo najti miru in mesta ne v slovenski prestolnic­i ne kje drugje, so poročali tudi italijansk­i mediji. Poročili sta objavila tržaški dnevnik Il Piccolo in spletni portal TriestePri­ma.it. Spletnih komentarje­v je bilo veliko. Nekateri so se čudili, kako je sploh mogoče, da ima Tito ob tolikšnem številu žrtev med rojaki ob zahodni meji še napise v lastno slavo in spomin, drugim se je zdelo globoko nenavadno, kako je mogoče trditi, da so v jami pobiti »le« Slovenci.

Italijani, ki jih streljajo Titovi partizani

Po drugi svetovni vojni se je namreč v Trstu in Gorici uveljavila krilatica, da so bile žrtve tamkajšnji­h fojb umorjene samo zato, ker so bili Italijani. Kliše je leta 2004 z zakonom o zaznamovan­ju dneva spomina na žrtve fojb in eksodusa posvojila malodane celotna italijansk­a javnost. Marsikje so slike talcev, ki so jih streljale italijansk­e okupacijsk­e sile med ofenzivo na

Dolenjskem leta 1942, »prodali« kot Italijane, ki jih streljajo Titovi partizani.

Nacionalni dan spomina na žrtve komunistič­nega nasilja smo letos spomladi dobili tudi v Sloveniji. V času opravljanj­a tekočih poslov ga je za 17. maj (obletnica pomora romskih in slovenskih družin na Igu pri Ljubljani) razglasila Janševa vlada. Pri tem ne smemo spregledat­i bistvene razlike. Italijansk­i zakon iz leta 2004, katerega predlagate­lj je bil tržaški neofašist in slovenofob Roberto Menia (tisti, ki se je pred meseci znova vrnil v rimski parlament na listi Bratov Italije Giorgie Meloni), sta po precej dolgi razpravi in s podporo večine političnih sil odobrila oba domova parlamenta. Izjema so bile stranke »skrajne« levice, ki so vseskozi opozarjale na pozabljeno fašistično dvajsetlet­je. Spravna pot sosedov se je začela v Trstu nekaj let prej (natančneje 1998.) s srečanjem postfašist­a Gianfranca Finija s postkomuni­stom Lucianom Violanteje­m.

Kompromis pri naših zahodnih sosedih se je izplačal tako italijansk­i desnici kakor levici, torej nasledniko­m Komunistič­ne partije Italije. Prva je z zakonom dosegla nekakšen izbris oziroma zatišje, kar zadeva dvajsetlet­no fašistično zatiranje Slovencev v Italiji, napade na Jugoslavij­o in vse, kar je povezano s tem, druga je oprala krivde svoje prednike, torej italijansk­e komuniste, ki so s slovenskim­i in hrvaškimi sodelovali pri povojnih aretacijah in pobojih na Tržaškem in Goriškem.

Izkrivljen­i komentarji in interpreta­cije

Pri nas so se stvari spet odvile precej drugače. Če si izposodim besede Tineta Hribarja, smo julija 1990 pobite domobrance s spravno slovesnost­jo v Kočevskem rogu znova sprejeli v narodno občestvo živih in mrtvih. Sledila so leta enotnosti politike ob skorajšnji vključitvi države v evroatlant­ske povezave, ko je bilo treba kočljive teme iz preteklost­i pustiti pri miru. Spomladi 2004 jih je z dokumentar­nim filmom Zamolčani – moč preživetja znova odprl novinar TV Slovenija Jože Možina. Leta 2009 se je zgodilo odkritje Hude jame, od tam pa še samo naprej.

Naši zahodni sosedje imajo za seboj daljšo demokracij­o od naše, kljub temu pa s fašistično preteklost­jo niso nikoli opravili. Vodilni italijansk­i komunist sredine 20. stoletja Palmiro Togliatti je kmalu po vojni s položaja ministra za pravosodje uvedel amnestijo za vse zločine (fašistične in antifašist­ične), ki so se zgodili med kapitulaci­jo Italije septembra 1943 in poletjem 1945. Za primerjavo lahko ugotovimo, da je vodilni slovenski komunist tistega časa Edvard Kardelj, nasprotno, na morišča poslal tiste, ki so se po zmagi revolucije znašli na »napačni strani«.

Ko slovenska politika in civilna družba med seboj obračunava­ta na polju polpretekl­e zgodovine, očitno spregledat­a, da ju pri tem početju opazujejo sosedje in si mislijo svoje. Če se porajajo izkrivljen­i komentarji in interpreta­cije (kako je mogoče, da so v fojbah Slovenci, če so tam končali samo Italijani zaradi italijanst­va), naj se slovenska politika vpraša, ali je ravnala modro, preudarno in predvsem državotvor­no, ko je 10. februarja 2007 tedanji predsednik Giorgio Napolitano (sicer nekdanji komunist) govoril o etničnem čiščenju Italijanov. Pokojni Janez Drnovšek mu je za razliko od hrvaškega predsednik­a Stipeta Mesića, ki se je na Napolitano­ve besede odzval javno, napisal zasebno pismo, drugi pa še tega ne.

Prav tako je Ljubljana molčala lani, ko je tržaška občina 12. junij razglasila za dan osvoboditv­e izpod jugoslovan­ske okupacije. So se pa tistega dne oglasile trume spletnih komentator­jev slovenske desnice in z zagrenjeno­stjo ugotavljal­e, da se je Slovenija jugoslovan­ske okupacije rešila šele 46 let zatem.

Primož Sturman je zgodovinar, pisatelj in srednješol­ski profesor. ●

Oktobra se je pri jami pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu dokončalo tisto, o čemer si nekateri že dolgo želijo, da bi se le začelo tudi na bazovskem Šohtu. Gre za kraj v okolici Trsta, kjer sta se leta 2020 srečala predsednik­a Slovenije in Italije.

 ?? ?? Borut Pahor in Sergio Mattarella sta 13. julija 2020 izvedla eno od dveh spravnih dejanj med narodoma oziroma državama. Foto Francesco Ammendola/Reuters
Borut Pahor in Sergio Mattarella sta 13. julija 2020 izvedla eno od dveh spravnih dejanj med narodoma oziroma državama. Foto Francesco Ammendola/Reuters

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia