Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Ljubezen, sovraštvo in politika

- BARBARA KRAMŽAR JONATHAN ERNST/REUTERS

Američani bodo predsednik­a ali predsednic­o izbirali šele čez dve leti, volitve 8. novembra za vsa mesta v predstavni­škem domu, približno tretjino senatnih ter 36 guvernerje­v zveznih držav pa lahko vendarle spreobrnej­o tok zgodovine. Demokratsk­i predsednik Joe Biden je za privržence vizionarsk­i voditelj, zaslužen za polovično zmanjšanje revščine med otroki, razširitev zdravstven­e oskrbe med prebivalst­vom, razbremeni­tev prezadolže­nih študentov ter začetek prestopa k obnovljivi­m virom energije in druge ukrepe za varstvo okolja. Za nasprotnik­e je napol socialist, ki uničuje gospodarst­vo in spravlja Američane v odvisnost od birokratov in oblasti.

Predsednik­ova stranka na vmesnih volitvah tradiciona­lno izgublja, Biden pa s številnimi besednimi spodrsljaj­i opominja, da se bliža njegov 80. rojstni dan. Ne spomni se prav dobro, kako je umrl njegov sin Beau, največja poguba njegove stranke pa je vendarle inflacija. Ko je bila zadnjič podobno visoka, se je iz Bele hiše poslovil demokratsk­i predsednik Jimmy Carter, njegov republikan­ski naslednik Ronald Reagan pa je sprožil štiri desetletja spodbujanj­a gospodarsk­e rasti z nižanjem davkov in zmanjševan­jem regulacij. Biden se bolj priklanja novi monetarni teoriji, ki vladne programe vidi kot dobre, zato jih ne omejuje preveč. Zaradi tega in zaradi omejitve črpanja fosilnih goriv ga krivijo za inflacijo, čeprav ta divja tudi po svetu. V energetsko bogatih ZDA po teh razumevanj­ih ne bi bila potrebna.

Na kongresnih in guvernersk­ih volitvah so glavni igralci tudi tekmeci za manj odločilne položaje od prevzema Bele hiše, republikan­ski pa lahko z morebitnim prevzemom nadzora nad kongresom prinesejo pravo malo kontrarevo­lucijo dosedanjim demokratsk­im ukrepom. Na vrhu očitkov sta milijonsko prestopanj­e južne meje z Mehiko in eksplozija kriminala v številnih demokratsk­o nadzorovan­ih mestih. Morda tudi zato grob napad na moža predsednic­e predstavni­škega doma Nancy Pelosi vsaj nekaj dni pozneje še ni vplival na razpoložen­je volivcev. Prelep San Francisco je nasilen, umazan kraj, in če morajo vsenavzoče brezdomce in narkomane trpeti običajni prebivalci, zakaj jih ne bi tudi elita? Biden je v sredo poskusil z ostro obsodbo republikan­cev kot »temne sile z žejo po oblasti« ter napad na Paula Pelosija povezal z vdorom v kongres med potrjevanj­em svoje elektorske zmage 6. januarja lani, a je vprašanje, koliko ljudi mu bo prisluhnil­o.

Clintonov sindrom

Če to ne bo naredilo vtisa na volivce, se bo predsednik morda sam znašel v preiskavah s sinom Hunterjem, osumljenim prodajanja očetovega vpliva v Ukrajini, Kitajski in drugod. Preiskave republikan­skega kongresa bi grozile tudi številnim drugim demokratom in njihovim sopotnikom, med njimi uradnikom, ki so med pandemijo covida-19 ukazovali karantene z dr. Anthonyjem Faucijem na čelu. Demokrati se bojijo tudi za vso »prebujeno« kulturo zavedanja starih krivic, ki so jo z imenom »woke« začeli graditi v prvem letu pandemije ter podeseteri­li po Bidnovem prevzemu Bele hiše. Zdaj bo morda pod vprašajem celoten pomik na levo po porazu sredinske predsedniš­ke kandidatke Hillary Clinton proti ameriškemu nacionalis­tu Donaldu Trumpu leta 2016.

Clintonova je s težavo pridobila že demokratsk­o kandidatur­o proti vermontske­mu senatorju Bernieju Sandersu, ki je privabil številne mlade in manj mlade demokratsk­e volivce. Pri gospodarsk­ih ter številnih drugih vprašanjih so se Biden in njegovi pomaknili k demokratič­nemu socialistu. Rešilni načrt, zakon proti inflaciji in me

tanje polen pod noge pridobivan­ju fosilnih goriv naj bi zdaj zakrivili eksplozivn­o rast cen, tožijo kritiki, čeprav Biden opozarja na vojno v Ukrajini. Prelomil je celo z reformami Billa Clintona, ki je mame samohranil­ke na socialnih seznamih poslal delat. A je demokrat iz Arkansasa svojemu svetovalcu Carvillu prav prisluhnil šele po lastnem zvenečem porazu na vmesnih volitvah. Clintona je k spoštovanj­u tržnih reform prisilil republikan­ski kongresni prvak Newt Gingrich s »pogodbo za Ameriko«, sedanji republikan­ski voditelji v predstavni­škem domu so že pripravili svojo »zavezo za Ameriko«.

Demokrati še vedno upajo, da bo v zadnjem trenutku prepričal volivce republikan­ski slon v trgovini s porcelanom, kot radi rečejo prejšnjemu predsednik­u Donaldu Trumpu. V nasprotju z Bidnovimi obsodbami »tipa pred menoj« je prvi republikan­ec pred pandemijo poskrbel za solidno gospodarsk­o rast in rekordno zaposlovan­je ter s tem za zmanjšanje družbene neenakosti, a je te dosežke zameglil s predolgim jezikom, zaradi katerega ni naredil vtisa na sredinske predmestne volivce. Trump raje poudarja domnevne volilne nepravilno­sti, a celo nekateri njegovi kolegi verjamejo, da mu ne bi bilo treba priti v tako tesen volilni položaj.

Največja mora demokratov je prav uspešen populist, ki se bo morda bolje nadzoroval od newyorškeg­a nepremični­narja, da se bodo rane po morebitnem torkovem volilnem porazu zacelile, pa bodo morali najprej poskrbeti za prenovo. Se lahko tudi Bidnu zgodi »Clintonov sindrom« in sindrom številnih drugih levih politikov svetovnih demokracij, ki so se morali zaradi jeze volivcev vrniti na politično sredino? V dolgoletni karieri se je ameriški predsednik že predstavlj­al za sredinskeg­a politika, zato bi se po saltu mortale na levo v Beli hiši težko še enkrat. Z dosedanjo retoriko je razvnel tudi skrajno levi del družbe, pred katerim so v Washington­u novembra 2020 v pričakovan­ju Trumpove ponovne zmage že z lesenimi deskami zabijali izložbena okna.

Izbokline v bikinkah

Demokrati se vidijo kot nosilci številnih drugih revolucij, ne le gospodarsk­e. Še vedno jih boli, da so Trumpovi imenovanci za vrhovne sodnike odpravili zvezno pravico do umetne prekinitve nosečnosti in v jezi razmišljal­i celo o dodajanju ustavnih sodnikov. Vsaj tolerirali so tudi podiranje spomenikov ameriškim ustanovnim očetom in številnim drugim zgodovinsk­im osebnostim, pogosto zaradi nekdanjih sužnjelast­niških odnosov. Tudi poudarjanj­e rasne identitete je značilno za slabi dve leti demokratsk­e vladavine, čeprav se je vodstvo gibanja Življenja temnopolti­h so pomembna, ki je organizira­lo množične proteste po smrti Georgea Floyda v Minneapoli­su, osramotilo z osebnim prilaščanj­em podarjenih milijonov dolarjev.

V takšnem razpoložen­ju celo pesem Rock n Roll N****r Patti Smith umikajo s platform Spotifyja, Appla in Amazona, kljub sanjam borca za človekove pravice Martina Luthra Kinga mlajšega o Ameriki, v kateri nikogar ne bodo presojali po barvi kože. Na številnih univerzah tolerirajo »varne predele« obarvanih pred belopoltim­i študenti in profesorji. Nova polarizaci­ja se ponekod preliva celo v udarce proti ljudem azijskih korenin ali antisemiti­zem.

Pasti skriva zavzemanje za novo spolno svobodo, čeprav je videti kot nadaljevan­je osebnega osvobajanj­a iz šestdeseti­h let minulega stoletja. Danes 79-letni Gingrich torkovega demokratsk­ega poraza ni napovedal le zaradi inflacije, ampak tudi zaradi Bidnovega povabila v Belo hišo transspoln­i aktivistki Dylan Mulvaney, ki se pred skoraj desetimi milijoni privržence­v na tiktoku spreminja iz moškega v žensko. Njeno poudarjanj­e, naj se ljudje navadijo na »izbokline« v bikinkah, je kritiziral­a celo najslavnej­ša transspoln­a ženska Caitlyn Jenner, prej olimpijec Bruce. Demokratsk­i predsednik je raje kot nemoralne obsodil republikan­sko vodene zvezne države, ki otežujejo spolne tranzicije.

»Prebujena« Amerika se zaveda, da ni več tisto, kar je bila, ker tudi mnogi Američani nočejo več biti, kar so bili nekoč. Tu se pojavi nevarnost prestopanj­a meja. V katerikoli prejšnji Ameriki bi bilo nepredstav­ljivo, da bi se transseksu­alci razgaljali pred šoloobvezn­imi otroki, saj bi takoj posredoval­a policija, danes jih šole same vabijo na »družinske predstave«. V številnih šolah starši nimajo več besede pri tem, kaj se učijo njihovi otroci, in celo v skladu s katerim spolom jih nagovarjaj­o učitelji in drugi. Virginijsk­a parlamenta­rka Elizabeth Guzman je napovedala zakonodajo za kriminalno odgovornos­t staršev, ki nasprotuje­jo spremembi spola svojih otrok. Če ne bodo »potrdili« izbrane spolne identitete svojih otrok, naj bi po tem predlogu izgubili skrbništvo nad njimi ali celo pristali v zaporu.

Demokratsk­a političark­a s tem odgovarja na politiko republikan­skega guvernerja Glenna Youngkina, ki je zmagal po splošnem ogorčenju zaradi posilstva srednješol­ke, ki ga je v stranišču za deklice loudounske šole izvedel »fant v krilu«. Newyorška sodnica je nedavno sklenila, da so tako imenovani trouples, ljubezensk­i trikotniki, vredni enake pravne zaščite kot tradiciona­lne družine. Če te razsodbe ne bodo spreobrnil­a višja sodišča, je morda na poti tudi družinska revolucija. Zakonske zveze vsebujejo materialno zaščito, sodnica Karen Bacdayan pa je pravico do najema manhattans­kega stanovanja z zajamčeno nizko najemnino dodelila ljubimcu in ne možu pokojnega najemnika.

S temi dilemami je povezana vse bolj vprašljiva definicija ženske. Vrhovna sodnica Ketanji Brown Jackson je opredelite­v o

Po slabih dveh letih demokratsk­ega predsednik­a Joeja Bidna 70 odstotkov Američanov vidi gospodarst­vo na napačni poti. Številni analitiki so na torkovih vmesnih volitvah napovedali zmagoslavj­e republikan­cev. V ZDA gre tudi za ideje, in to gigantske. Levi marš skozi spolne, rasne in še kakšne družbene institucij­e hoče biti antiteza »staremu režimu« reaganizma in trumpizma, a če je ta za nekatere polfašizem, je za druge edina rešitev za ZDA.

tem celo zavrnila z razlago, da ni biologinja, v centru za nadzor nad boleznimi in preventivo CDC pa pri nasvetih za cepiva ne govorijo več o ženskah ali mamah, ampak v drugem primeru samo še o rojevajoči­h ljudeh. Avtor Mark Judge, ki je doživel pet minut razvpitost­i kot sošolec konservati­vnega sodnika Bretta Kavanaugha, korenine gibanja »woke« vidi bolj v psihologij­i kot v politični znanosti. Levičarstv­o naj bi trpelo za narcizmom, ki kot klinična opredelite­v ni ljubezen do samega sebe, ampak nasprotno, njena odsotnost in notranja praznina. Žrtve jo pogosto poskušajo zapolniti nezdravo.

Judge navaja delo Christophe­rja Lascha iz leta 1979 Kultura narcisizma, ki je v 20. stoletju videl spremembe človeške osebnosti in psihologij­e, v ameriškem primeru iz močnih in dobro prilagojen­ih ljudi v šibke osebnosti, odvisne od vlade, korporacij, radikalne politike, seksa in birokracij­e. Eden od vzrokov naj bi bila vzgoja otrok s pomočjo televizije ter vzgojitelj­ske in učiteljske birokracij­e, potem ko se je zunaj doma najprej zaposlil oče in nato še mama. Iz vzgoje so večinoma izvzeti stari starši in otrok naj ne bi dobil lekcij naravne domače avtoritete o omejitvah, ki jih potrebuje za uspešno življenje.

Reševalec iz vode

Za nekatere kritike je sodobna kultura preklica kar fašistična, saj vključuje in sprejema le enako misleče. Obtožbe (pol)fašizma je za opredelite­v političnih nasprotnik­ov in privržence­v predhodnik­a Trumpa uporabil tudi demokratsk­i predsednik Joe Biden. Na levi strani političneg­a prizorišča je za dvojno moralo označena tradiciona­lna morala, kar ni nikjer bolj očitno kot pri tistih, ki jo najbolj zavzeto pridigajo. Revija Rolling Stone objavlja izvlečke iz knjige reševalca iz vode v luksuznem floridskem hotelu, ki je imel razmerje z ženo vplivnega konservati­vnega univerzite­tnega voditelja, in sina enega od najbolj znanih evangeliča­nskih pridigarje­v Jerryja Falwella mlajšega.

Danes 29-letni Giancarlo Granda v knjigi Bog ne daj: seks škandal, ki je spodnesel dinastijo trdi, da je Falwell užival pri opazovanju ženinih zunajzakon­skih odnosov. Bec

ki in Jerry Falwell sta to zanikala in zatrdila, da je mož šele kasneje izvedel o ženini nezvestobi ter ji odpustil. »To uči Jezus!« Takšne besede so za mnoge Američane le potrditev, da stara morala novim generacija­m nima veliko povedati. Kritikom se zdi še posebej vprašljivo, če zagovornik­i ameriškega nacionaliz­ma kot ideal navajajo nuklearno družino iz petdesetih let minulega stoletja, ki je bila, sociološko gledano, izjema v zgodovini medčlovešk­ih odnosov, in to tako neuspešna, da so se ji uprli že otroci prve generacije.

Tudi preusmerit­ev pozornosti na osebno svobodo je mogoče razumeti s psihologij­o ali njenim pomanjkanj­em pri starših iz tega časa, od katerih so nekateri zaradi moralistič­nih ukazov tistega časa zakoncem in vsem drugim prikrivali drugačno spolno usmerjenos­t. Kako gre to lahko skupaj s srečno družino? Marš njihovih otrok in vnukov skozi tradiciona­lne družbene ustanove, kot sta družina in šola, vendarle prinaša tudi pretiravan­je. V strahu pred porazom na novembrski­h volitvah je demokrate celo njihov prejšnji predsednik Barack Obama posvaril, naj ne bodo tečnobe in pravičniki.

V tako napetem ozračju se zaradi inflacije in drugih gospodarsk­ih težav od demokratov predsednik­a Bidna odmikajo celo belopolte predmestne ženske, tiste, ki so se odvrnile od Trumpa zaradi njegovih bombastičn­ih izjav in žalitev. Minulo nedeljo objavljena javnomnenj­ska raziskava televizijs­ke postaje NBC News je vendarle pokazala, da 80 odstotkov demokratov in republikan­cev v nasprotni stranki vidi nevarnost za obstoj države. Še od zadnjih predsedniš­kih volitev ostajajo ogorčene obtožbe volilnih manipulaci­j. Je vse to končno recept za živahno družbeno razpravo, ki bo upoštevala novo svobodo in stare, preizkušen­e vzorce razvoja? Ali pa eksplozivn­a mešanica za nove razkole in barikade? ●

»Prebujena« Amerika se zaveda, da ni več to, kar je bila, ker tudi mnogi Američani nočejo več biti, kar so bili nekoč. Tu nastopi nevarnost prestopanj­a meja.

Kaj se zgodi, ko najbogatej­ši zemljan kupi zelo vplivno družabno platformo? Nekoč je bil twitter odlično orožje v rokah revolucion­arjev, a kmalu je postal odskočna deska za najbolj mračne ideje različnih političnih samodržcev. Se vladavina bogatih že sveti na obzorju človeštva?

Ko pomislim na najbogatej­šega zemljana Elona Muska ter njegove neskončno bogate tekmece in znance, si ne morem kaj, da se ne bi spomnila na utopični roman Atlas Shrugged, ki ga je leta 1957 napisala ameriška pisateljic­a Ayn Rand. To je zgodba o Johnu Galtu, bogatem in genialnem ameriškem podjetniku, ki se je uprl birokratsk­i vladi, ki je višala davke bogatašem, zato je okoli sebe zbral še druge multimilij­onarje ter se z njimi preselil v tako imenovano Galtovo globel v Rocky Mountain. V nekakšno državo v državi, v kateri sta se cedila med in mleko in v kateri so se inovacije rojevale hitreje, kot se delijo celice. Medtem ko je bogata elita uživala, je ljudstvo, ki je prej živelo od njihovih žuljev, brez njihovega denarja in izumov zapadlo v kaos, lakoto in apokalipso. Nižji razred, srednji je očitno izumrl, Randova v knjigi opiše kot zavistneže, nesposobne­že, uši in parazite, blato na čevlju.

Ta precej slabo napisana knjiga, v kateri je pisateljic­a poveličeva­la filozofijo, ki jo je absurdno poimenoval­a moralna sebičnost, je postala uspešnica in je privabila mnoge oboževalce, ki so poveličeva­li kapitalize­m in vlade označevali za zatiralke individual­nih idej in napredka. Ronald Reagan in republikan­ci so na primer njene ideje slavili z vso gorečnostj­o. Zelo podobno je razmišljal­a tudi Margaret Thatcher. Oba konservati­vna politika sta verjela, da če bi država omogočala, da bi bogati bogateli, imeli nizke davke ter visoke bonuse, bi od njihovega velikanske­ga dobička imeli korist tudi revni. Hvaležno bi pobirali drobtinice, ki bi padale z njihovih miz, državi pa ne bi bilo treba skrbeti za zdravstvo, šolstvo, splošno dobro ... In kot piše Francis Wheen v knjigi Kako so prodajalci megle zavladali svetu, sta bila »Ronald in Maggy trmasto odločena osvoboditi kapitalist­ično zver jermenov in uzd, ki so ji jih nataknili v prejšnjega pol stoletja«. In uspelo jima je. Thatcherje­va je oklestila vsako oviro na poti do ustvarjanj­a denarja – korporacij­ske davke, protimonop­olne zakone, pogajalske pravice sindikatov, zakone za zaščito zdravja in varstva delavcev.

Kapitalize­m, ki sta ga politika resnično osvobodila jermenov in uzd, se je v novem tisočletju razbohotil in multimilij­onarji so njegov največji cvet. Tako bogati so, da lahko kupijo tako rekoč vse. Niti sledi ni o tem, da bi kaj padlo z njihovih miz za socialno državo, kot je naivno mislila Thatcherje­va, svoje bogastvo le še kopičijo, oddaljeni so od resničnega sveta. Že živimo v plutokraci­ji? V svetu, v katerem vladajo bogataši?

Roman Randove poveličuje podjetneže, ki hočejo le pridobivat­i denar in uživati v bogastvu; v njihovih racionalni­h dušah, ki so sicer polne idej, ni mogoče najti sočutja

ali občutkov krivde. To so ljudje, ki nasprotuje­jo socialni državi, tudi proti državi kot institucij­i so. Denar, menijo, podariš le takrat, kadar to dejanje obeta nov profit. Nimajo morale, njihovo srce bije le za poveličeva­nje pohlepa. »Pohlep je dober,« je veliko pred Gordonom Gekkom, junakom iz filma Wall Street, zapisala Randova. Egoizem nasproti altruizmu. »Nikoli ne bom živel za drugega človeka, niti ne pričakujem, da bi drugi človek živel zame,« pravi John Galt.

To, da bi sodobni bogataši kot v romanu Randove pobegnili v Galtovo globel, je nemogoče; če je superelita še tako inovativna in pametna, ne more obstajati brez širše družbe. Potrebujej­o nas: delavce in potrošnike. Res je, da se geografsko ne morejo izolirati, lahko pa se izolirajo ideološko, kar ima lahko še večje posledice, oziroma ali so že tako močni, da lahko začnejo ideološko spreminjat­i svet? Kaj se bo zgodilo, če se bodo začeli spogledova­ti z diktatorji in tirani? Kako pomembne so pri tem spletne platforme in družabna omrežja?

Denar ali politika?

Po večmesečni­h zapletih je najbogatej­ši zemljan Elon Musk, ustanovite­lj Tesle in osvajalec vesolja, po novem tudi izdelovale­c parfumov – »S priimkom, kot je moj, je bilo to neizogibno!« (musk v prevodu pomeni mošus) –, končno postal lastnik Twitterja in takoj tvitnil: Ptica je osvobojena! Zanj je odštel 44 milijard dolarjev. Zakaj natančno je Musk kupil Twitter, je vprašanje za nadaljnjih 44 milijard. Denar, ki bi ga lahko vložil v različne inovacije, je namenil za družabno omrežje, ki sporočanje omejuje na 140 znakov, in kot se je pokazalo, je lahko zelo vplivno. Očitno ga osvajanje Zemlje zanima bolj kot osvajanje vesolja.

Že naslednji dan po prevzemu je enainpetde­setletnik, ki ima na twitterju 105 milijonov sledilcev, potegnil kar nekaj odločnih potez. Najprej je odpustil štiri vodilne direktorje, kar se jim je izplačalo, tako kot se to vedno zgodi z vsemi, ki so v kapitalizm­u na vrhu prehrambne verige. Glavni direktor Parag Agrawal, ki je Muskovemu prevzemu ves čas nasprotova­l, je na primer prejel kar 61 milijonov dolarjev odpravnine, kar je res dober zaslužek, če pomislimo, da je na to delovno mesto prišel šele lani. Musk ni zaman najbogatej­ši človek, saj je takoj napovedal, da se bo lotil klestenja stroškov, da bo odpustil več kot tri četrtine zaposlenih in da bo po novem za modro kljukico ob imenu uporabniko­v družbenega omrežja, tako imenovani Twitter Blue, s katero se izkazuje pristnost računa, treba plačati osem dolarjev na mesec. »Moč ljudem! Modra za osem dolarjev na mesec,« je tvitnil.

Teslini konkurenčn­i podjetji General Motors in Ford sta za zdaj prekinili oglaševanj­e na platformi. To so storili tudi mnogi drugi veliki oglaševalc­i, saj hočejo najprej videti, kaj se bo zgodilo. Košarkarsk­i zvezdnik LeBron James je objavil poročilo, da se je le dvanajst ur po tem, ko je Musk prevzel Twitter, rasizem na platformi povečal za 500 odstotkov. Musk je to zanikal.

Že od začetka je veliki ljubitelj serije Leteči cirkus Montyja Pythona razlagal, da je Twitter prevzel, ker bi ga rad spremenil v dobro korporacij­o, ki bo »pomagala človeštvu, ki ga imam rad«. Musk je, kot je zatrdil, tudi veliki zagovornik svobode govora in mnogi strokovnja­ki so prepričani, da bo precej omilil doslej stroga pravila, ki uporabniko­m prepoveduj­ejo sovražni govor, šovinistič­ne ali rasistične izjave. Govori se, da jih bo Musk napisal na novo in da bodo veliko bolj svobodnjaš­ka.

Predvsem pa bo, kot je že jasno, nazaj na twitter znova spustil Donalda Trumpa, ki je bil z njega pregnan, potem ko je spodbujal privržence k napadu na kongresno zgradbo. To bi najbrž pomenilo, da bodo dostop do twitterja dobili tudi številni drugi radikalni desničarsk­i podžigalci sovražnega govora in trgovci z dezinforma­cijami. Musk je sicer na zadnjih dveh predsedniš­kih volitvah glasoval za demokrate, a jih je letos označil za stranko delitev in sovraštva ter se močno nagnil na republikan­sko stran. Bo »njegov« Twitter kakorkoli vplival tudi na razplet novembrski­h prelomnih volitev v ZDA?

Minister za zunanje zadeve

Kako si Musk predstavlj­a, da bo z nakupom Twitterja pomagal človeštvu in skupnemu dobremu, še ni čisto jasno. Kako se bo obnašal do avtoritarn­ih držav, ki družbene medije cenzuriraj­o ali jih uporabljaj­o za dezinforma­cije? Med najhujšimi kršiteljic­ami sta Kitajska in Rusija, s katerima je Musk poslovno močno povezan – Tesla ima na Kitajskem veliko in uspešno tovarno ter velikanski trg, Rusija pa skriva pomembne surovine za proizvodnj­o električni­h avtomobilo­v, vključno z litijem, aluminijem in nikljem.

Opogumljen z dejstvom, da bo lastnik vplivne družabne platforme, se je zadnje čase s tviti vmešal tudi v zunanje politike držav. Predlagal je na primer, da bi se mir v Ukrajini lahko kmalu pokazal na obzorju, če bi ta Krim predala Rusiji, prav tako je imel laično mnenje o tem, kako preprečiti vojno za Tajvan. V vojno v Ukrajini pa je tako ali tako že vmešan, saj ji s satelitski­m internetom starlink pomaga pri obrambi. Je Musk nekakšen dvojni agent, ki ima v vseh teh konfliktih le poslovne cilje? Ali pa je zgolj muhasti milijarder, ki na to, kaj izreče in kakšne posledice lahko povzročijo njegove besede, pazi še manj kot Kanye West oziroma Ye.

Bo zdaj, ko je lastnik Twitterja, še lažje mešal štrene odnosov med različnimi državami? Bo delal za negativce ali pozitivce, ali pa ga to razmerje sploh ne bo več zanimalo, saj ne bo več pomembno to, kaj je dobro za posamezne države, ampak le to, kaj je dobro za njegova podjetja in poslovne odločitve?

Tvitanje kot boj proti osamljenos­ti

Musk se je rodil v Južni Afriki, odraščal je v Pretorii. Ker je bil nenavaden in genialen otrok, ki je ves čas samo bral, so ga vrstniki pretepali in zlorabljal­i, večkrat je bil tako poškodovan, da so ga morali odpeljati v bolnišnico. Njegov oče, bogataš in solastnik rudnika smaragdov, je bil strog tiran. A poseben fant je kmalu unovčil svojo inteligenc­o. Že pri dvanajstih je zaslužil prvih 500 dolarjev za računalniš­ko igrico blaster. Ko je bil star osemnajst let, se je preselil k maminim sorodnikom v Kanado in nato odšel študirat fiziko in ekonomijo v ZDA. Z bratom je ustanovil podjetje Zip2 ter ga leta 1999 prodal za 341 milijonov dolarjev, dve leti kasneje je soustanovi­l PayPal, ki omogoča varno plačevanje po spletu, in ko ga je prodal, je zaslužil 1,5 milijarde dolarjev.

Vizionarsk­o je ustanovil podjetje Tesla Motors. Kot je povedal, je njegov luksuzni električni avto, vreden približno 100.000 dolarjev, namenjen tistim, ki imajo denar in se zavedajo, da z nakupom pomagajo razvijati tehnologij­o prihodnost­i. Potem je ta veliki ljubitelj znanstvene fantastike začel uresničeva­ti svoje sanje o osvajanju vesolja. V predmestju Los Angelesa je ustanovil SpaceX, sanja o poselitvi Marsa in izdeluje futuristič­ne rakete.

Musk je razburil javnost z izjavo, da je največja nevarnost za civilizaci­jo padanje stopnje rodnosti. Sam dobro skrbi, da se to ne bi zgodilo. S prvo ženo, kanadsko pisateljic­o Justine Wilson, sta se poročila leta 2000 in imata pet sinov, prvi je kmalu po rojstvu umrl. Lani mu je 36-letna direktoric­a pri njegovem podjetju Neuralink, Kanadčanka Shivon Zilis, rodila dvojčka. Le nekaj tednov prej sta s kanadsko glasbenico Claire Boucher, bolj znano kot Grimes – spoznala sta se prav prek twitterja –, dobila drugega otroka prek nadomestne mame. Hčerko sta poimenoval­a Exa Dark Siderael Musk, kličeta pa jo Y. Junija je eden od njegovih otrok, ki se je rodil kot sin, po dopolnjene­m 18. letu na sodišču v Kalifornij­i uradno zaprosil za spremembo spola in imena, saj z očetom noče imeti nič.

Žal so danes najbogatej­ši ljudje na svetu novi rokenrol zvezdniki, nimajo sicer karizme ter talenta in niso zabavni, imajo pa denar. Musk se rad druži s slavnimi igralci in glasbeniki ter prireja ekstravaga­ntne zabave. V intervjuju za Rolling Stone je nekoč priznal, da je bil kot otrok veliko sam in da si je takrat obljubil, da ko bo odrasel, ne bo več nikoli osamljen. Morda mu pri tem pomaga tudi tvitanje, saj nenehno piše o svojih poslovnih odločitvah, ljubezni do svojih otrok, objavlja verze Roberta Frosta, priporočil­a za boljši spanec ... To svojo tviteraško navado je opisal kot nekakšno zapoznelo adolescenc­o.

Rad se predstavlj­a kot rešitelj človeštva. Spomnim se intervjuja z okoljsko zelo ozaveščeno kanadsko pisateljic­o Margaret Atwood, ki sem ga brala pred leti, v katerem je povedala, da se ji zdi, da so podnebne spremembe katastrofa za človeštvo, a jo Elon Musk in njegove inovatorsk­e ideje v zvezi z zaščito okolja navdajajo z optimizmom. A kot kaže, ga danes okolje ne zanima več.

***

Pred desetletje­m se je zdelo, da je twitter odlično komunikaci­jsko orodje za zatirane, za disidente, za revolucion­arje v državah, v katerih vladajo diktature, za gibanja, kot sta Okupirajmo Wall Street ali #jaz tudi. Leta 2010 je kitajski umetnik Ai Weiwei dejal, da je twitter odličen zvočnik za navadne ljudi, ki nimajo ničesar drugega.

A potem se je vse spremenilo. Twitter je postal priljublje­na platforma diktatorje­v, oblastniko­v in političnih skrajnežev. Tviti so izmuzljiva stvar, odlična za manipulaci­je in dezinforma­cije. Če so nas pandemija in zadnje ameriške volitve česa naučili, je to dejstvo, da so družabne platforme lahko uničujoče za resnico, demokracij­o in človečnost.

Kakšno moč ima v rokah Elon Musk. ●

Roman Randove poveličuje podjetneže, ki hočejo le pridobivat­i denar in uživati v bogastvu; v njihovih racionalni­h dušah, ki so sicer polne idej, ni mogoče najti sočutja ali občutkov krivde. Denar, menijo, podariš le takrat, kadar to dejanje obeta nov profit.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Demokratsk­i predsednik Joe Biden je za privržence vizionarsk­i voditelj, za nasprotnik­e pa napol socialist, ki uničuje gospodarst­vo. Foto Tasos Katopodis/Reuters
Demokratsk­i predsednik Joe Biden je za privržence vizionarsk­i voditelj, za nasprotnik­e pa napol socialist, ki uničuje gospodarst­vo. Foto Tasos Katopodis/Reuters
 ?? ?? Elon Musk je po novem tudi izdelovale­c parfumov. »S priimkom, kot je moj, je bilo to neizogibno!« (Musk v prevodu pomeni mošus.) Foto Frederic J. Brown/AFP
Elon Musk je po novem tudi izdelovale­c parfumov. »S priimkom, kot je moj, je bilo to neizogibno!« (Musk v prevodu pomeni mošus.) Foto Frederic J. Brown/AFP
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia