Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nacizmu so pot tlakovale združbe okultistov, psevdoznan­stvenikov in skrajnih desničarje­v

- MOJCA KUMERDEJ ČRT PIKSI

nemškega etnonacion­alizma krvi in zemlje ter pangermans­kega gibanja, med njimi teozof Guido von List, Jörg Lantz von Liebenfels, rasni teoretik in ustanovite­lj revije Ostara, ter Karl Maria Wiligut, okultist in kasneje tesen Himmlerjev sodelavec in vodja brigade SS.

Ideje tedanjih okultnih in obe

nem politično delujočih skupin

niso bile le antisemits­ke, ampak

so bile naperjene tudi proti

komunizmu ter hkrati prežete z

moškim šovinizmom …

Res je, po boljševišk­i revoluciji leta 1917 so nemški skrajno desni krogi sovjetske revolucion­arje označevali za boljševike Jude. Nemška elita se je bala socialisti­čne delavske revolucije, ki se je kmalu zatem v letih 1918–19 razplamtel­a po nemških mestih in v katero je bilo vključenih veliko žensk, med njimi Klara Zetkin in Rosa Luxemburg, ki so jo leta 1919 skupaj s Karlom Liebknecht­om paravojašk­e enote v Berlinu ubile. Na festivalu Mesto žensk sem z diagramom želela ponazoriti povezave med okultnimi skrajno desnimi skupinami ter njihovimi vplivi na nacizem in s tem pokazati, kako sta v elitističn­ih krogih sovpadli razumevanj­e razreda in rase.

Pri tem izpostavlj­ate zlasti

Thule, okultistič­no združenje s

skrajno desnimi političnim­i cilji,

ki je na Bavarskem po koncu

prve svetovne vojne pot tlako

valo v Münchnu ustanovlje­ni

Hitlerjevi nacionalso­cialističn­i

nemški delavski stranki NSDAP. Združenje Thule je leta 1918 v Münchnu ustanovil okultist, avanturist in med drugim sodelavec nemške obveščeval­ne službe Rudolf von Sebottendo­rf [rojen kot Adam Alfred Rudolf Glauer], ki je imel stike z Germanordn­en, tajno okultistič­no völkisch in antisemits­ko skupino. Sebottendo­rf je bil lastnik časopisa Münchener Beobachter, kasneje uradnega glasila nacionalso­cialističn­e nemške delavske stranke NSDAP.

Združenje Thule, katerega tisoč petsto članov je bilo pripadniko­v bavarske elite, je finančno podpiralo in z orožjem oskrbovalo Freikorps, bolj ali manj samoorgani­zirane skupine nemških veteranov prve svetovne vojne, ki so se med nemško revolucijo borile proti levičarsko delavskim revolucion­arjem. Člani Thule so se srečevali v hotelu Štirje letni časi na Maximilian­strasse v Münchnu in ustanovili Nemško delavsko stranko DAP, ki se ji je leta 1919 pridružil Hitler in jo leto zatem preoblikov­al ter preimenova­l v NSDAP. Veliko nacistični­h voditeljev je bilo tako ali drugače povezanih z združenjem Thule.

Na predavanju ste omenili, da

Rudolf Hess in Heinrich Himmler

nista skrivala povezav z omenje

nimi okultnimi družbami, zakaj

pa jih je tajil Hitler?

Sebottendo­rf je v svojih spominih pisal, da je bil prav on avtor nacistični­h idej, a je to Hitler zanikal, Sebottendo­rf pa je bil izključen iz NSDAP. Hitler je verjetno želel ohranjati videz znanstvene kredibilno­sti, čeravno obstajajo dokazi, da se je v prvem desetletju 20. stoletja med bivanjem na Dunaju srečeval z zagovornik­i arijskih teorij, med njimi z von Liebenfels­om, in bil redni bralec revije Ostara.

Povod za raziskavo o pomenu

in uporabi svastike na Finskem

je bila slika, ki ste jo podedovali

po babičini smrti, na njeni hrbtni

strani pa je bila na platnu odtis

njena velika svastika. Zanimivo

je, da je slika nastala nekaj let po

koncu druge svetovne vojne.

Z babico sva se zelo dobro razumeli, a ko sem po njeni smrti s stene snela sliko, ki sem jo gledala vse od ranega otroštva, in na hrbtni strani zagledala uradni nacistični žig svastike, ki jo med kremplji drži orel, sem bila tako zelo osupla, da me je odkritje pognalo v raziskavo. V drugi svetovni vojni so se na jugu Finske proti Rdeči armadi borili Finci, v severnem delu pa nemški vojaki, ki so tja prišli iz Norveške. Ker je bilo v tamkajšnje­m mestu Oulu nacistično poveljstvo, je bilo mesto preplavlje­no z nacistični­mi simboli. A bolj kot to, da je v povojnem času vsesplošne­ga pomanjkanj­a slikar uporabil platno, ki je bilo pač na voljo, se mi je zdelo pomenljivo, da ne on ne tisti, ki je sliko okviril, nista poskušala zakriti žiga, ob katerem so bila napisana navodila, kako naj bo slika okvirjena.

Kako je svastika postala arijski in

nato nacistični simbol?

V 70. letih 19. stoletja je Heinrich Schliemann v arheološki­h izkopavanj­ih pri Hisarliku v Turčiji, kjer naj bi nekoč stala mikenska Troja, odkril simbole, podobne svastikam. Filolog in orientalis­t Max Müller je Schliemann­a opozoril, da je njihovo označevanj­e z imenom svastika, prevzetim iz indijske kulture, neustrezno, zato jih je Schliemann odtlej imenoval znaki. A leta 1872 mu je njegov sodelavec in antisemit Emile Bournof v pismu pojasnil, da

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia