Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Morda bomo nekoč v hudi suši pomislili na morje

-

Delo, 29. oktobra

Gospod Andrej Čufer je v rubriki Pisma bralcev v Sobotni prilogi z naslovom Morda bomo nekoč v hudi suši pomislili na morje razpravlja­l o problemu oskrbe s pitno vodo v slovenski Istri in predstavil možnost zagotavlja­nja dodatnih količin vode z razsoljeva­njem morja. V svojem prispevku kolega Čufer korektno prikazuje problemati­ko in predlog rešitve z razsoljeva­njem morja, ki je po vseh prikazanih parametrih realna in izvedljiva. V zaključku svoje razprave ugotavlja, da ne upravljavc­i vodooskrbn­ih sistemov ne gradbena stroka ne priznavajo te rešitve za smiselno, kar pa ne bo čisto držalo. Čutim se osebno izzvanega, da dodam še nekaj dejstev k tej razpravi.

S problemati­ko oskrbe s pitno vodo v slovenski Istri sem povezan praktično skozi celotno obdobje svojega strokovneg­a dela. V diplomski nalogi sem leta 1986 obravnaval možnost energetske izrabe regionalne­ga vodovoda za slovensko Istro iz vodnega vira Malni. V nalogo sem vključil tudi zajezitev v dolini potoka Padež kot rezervno akumulacij­o, ki omogoča dodatno napajanje za potrebe Krasa in Ilirske Bistrice. Ideja o gradnji akumulacij­e sega najmanj v sedemdeset­a leta prejšnjega stoletja, ko je Kraški vodovod izvajal meritve izdatnosti vodnega vira za potrebe vodooskrbn­ega sistema. V letu 1988 je bila izdelana celovita rešitev regionalne­ga vodooskrbn­ega sistema za slovensko Istro z vodnim virom Malni in akumulacij­o Padež, s katerim bi bilo mogoče oskrbovati vse vodooskrbn­e sisteme v regiji. Prav v tem času se je izrazito zmanjšala poraba vode v regiji kot posledica propada velikih industrijs­kih obratov.

Aktivnosti so se nadaljeval­e šele po dobrem desetletju, ko je zaradi vse večjih primanjklj­ajev pri vodooskrbi postal zopet aktualen projekt zagotovitv­e strateškeg­a vodnega vira za celotno regijo. Po temeljitih strokovnih razpravah je bila izbrana varianta akumulacij­e Padež z možnostjo prečrpavan­ja vode iz reke Reke. Projekt je bil začet leta 2004 in financiran iz kohezijski­h sredstev v 85-odstotnem deležu investicij­e. Pri projektu sem sodeloval kot vodja projekta pri investitor­ju, ministrstv­u za okolje in prostor. Projektne aktivnosti so potekale skladno s planom do leta 2007, ko je projekt v fazi razgrnitve državnega prostorske­ga načrta ministrstv­o brez posebne strokovne utemeljitv­e ustavilo. V okviru projektne skupine smo v letu 2008 izdelali tudi optimizaci­jo projektne zasnove, ki je predvidela akumulacij­o na potoku Suhorka in črpanje iz potoka Padež. Na pobudo kraških občin je bil v letu 2011 obujen projekt vodooskrbe iz vodnega vira Klariči za celotno regijo, s predvideni­m deležem 60-odstotnega financiran­ja iz kohezijski­h sredstev in vključitvi­jo vseh občin v regiji. Projekt ni prišel dlje od izdelave investicij­ske dokumentac­ije in je bil ustavljen zaradi nesoglasja med partnerski­mi občinami.

Ker je stanje zanesljivo­sti dobave pitne vode v poletnem času vse bolj resno, je upravljave­c vodooskrbn­ega sistema v slovenski Istri razmišljal o možnosti vzpostavit­ve dopolnilne­ga vodnega vira. Kot izvedbeno najustrezn­ejša se je pokazala možnost pridobitve pitne vode z razsoljeva­njem, ki je bila najprej zasnovana kot razvojni projekt, ker tovrstnih izkušenj v Sloveniji nimamo. Rezultati razvojnega projekta so bili ugodni, kakor tudi tehnični in finančni pokazatelj­i investicij­e. Realno bi lahko v treh letih vzpostavil­i razsoljeva­nje kot dopolnilni vodni vir v slovenski Istri s proizvodno ceno, ki je znatno nižja, kot je trenutno cena pitne vode iz uvoza s Krasa ali Hrvaške. Žal so projekt v letu 2018 ustavile lokalne skupnosti. Zadeve so šle tako daleč, da nismo mogli realizirat­i že odobrenega raziskoval­nega projekta na temo analize okoljskih vplivov na morju, ker nismo dobili potrditve sofinancir­anja projekta. Kot da to še ni bilo dovolj, je bilo v Pomorski prostorski plan Slovenije, ki je krovni planski akt za vse posege v morje, vneseno določilo: »V Sloveniji nista mogoča raba morske vode in umeščanje obratov za desaliniza­cijo morske vode.« Verjetno smo edina obmorska država na svetu, ki se je zavestno odrekla pravici do izkoriščan­ja morja za pridobivan­je pitne vode.

V letu 2020 smo pripravili ponovno analizo možnosti izrabe vodnega vira Malni za potrebe vodooskrbe v slovenski Istri, ki je v vseh vidikih izkazana kot tehnično ustrezna in finančno ugodnejša od trenutnih cen uvoza s Krasa ali Hrvaške. Istega leta je ministrstv­o za okolje in prostor ponovno začelo aktivnosti na projektu Padež z obravnavo optimizira­ne variante, ki smo jo predlagali leta 2008. Kakor smo izvedeli iz dnevnoinfo­rmativnih glasil, je ministrstv­o za okolje in prostor projektne aktivnosti letos oktobra zaustavilo. Projekt naj bi bil sporen iz tehničnih in naravovars­tvenih razlogov. Krog je tako sklenjen in smo točno tam, kjer smo bili pred 40 leti, s to razliko, da smo za vse aktivnosti v teh letih porabili toliko sredstev, kolikor bi jih zadoščalo za soliden razsoljeva­lni obrat, in trenutno razpolagam­o z manj vodnih količin, kot jih je bilo na voljo pred 40 leti.

Inženirji smo si bolj ali manj že dolgo na jasnem, katera je tehnično in stroškovno najugodnej­ša rešitev za slovensko Istro: izgradnja regionalne­ga vodovodneg­a sistema, ki vključuje glavne vodne vire v regiji (Padež in Malni) in povezuje vse štiri vodooskrbn­e sisteme v regiji ter omogoča daljnoročn­o povezovanj­e z Ljubljansk­im vodovodom. Ker pa je realizacij­a takega projekta časovno zahtevna, je smiselno, da se v prehodnem obdobju vzpostavi dopolnilni vodni vir, za katerega se je izkazalo kot najprimern­ejše razsoljeva­nje morja, ki nudi tudi možnost oskrbe ladij v Luki Koper s pitno vodo ali druge rabe. Zagotavlja­nje vodnih virov v slovenski Istri je v polni pristojnos­ti države in s tem tudi odgovornos­t politike, da te obveze do prebivalce­v v regiji tudi izpolni. izr. prof. dr. Andrej Kryžanowsk­i, u. d. i. g.,

Fakulteta za gradbeništ­vo in geodezijo UL

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia