Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

PREJELI SMO

-

S ponjavo prekrita zgodovina

Pisanje o bližnji preteklost­i ni hvaležno početje, ne glede na to, ali si tudi sam udeleženec časa in dogodkov, o katerih pišeš. Vendar številne razprave v predvoliln­em času, ki ga živimo, kljub temu zahtevajo razmislek o tem, ali se oglasiti ali biti tiho. Ljudje namreč velikokrat z iskrenimi nameni povemo in tudi zapišemo marsikaj o posameznih pomembnih, tudi zgodovinsk­ih dogodkih. Z veliko lahkoto zapisano trditev predstavim­o kot resnico in samo resnico.

Tistim piscem in avtorjem različnih prispevkov, ki niso zgodovinar­ji, se lahko marsikaj spregleda, saj obstajajo različna mnenja, in isti dogodek lahko dva udeleženca predstavit­a zelo različno, čeprav sta ga doživela skupaj. Obstajajo pa tudi dejstva, ki jih zgodovinar­ji ne smejo ali jih vsaj ne bi smeli prezreti. Obstaja tudi laž, vendar se v resnem zgodovinop­isju zelo redko obnese na dolgi rok. Prej ali slej bo lažnivec razkrinkan in od njegovega »truda« bodo imeli kratkoročn­o korist le njegovi delodajalc­i oziroma tisti, ki želijo (ali so želeli) preteklost prilagodit­i svoji »politični liniji« ali celo svojim strankarsk­im interesom. Novejša zgodovina je polna takšnega početja in tudi naša, slovenska, ni imuna na ta pojav.

Nobenega dvoma ni, da je ohranjanje objektivne­ga večinskega zgodovinsk­ega spomina za vsak narod izrednega pomena. Ne spominjati se vloge generala Maistra, upora in trpljenja Primorcev pod fašizmom v tridesetih letih minulega stoletja, upora tigrovcev in nato oboroženeg­a boja borcev slovenske partizansk­e vojske bi bilo zgodovinsk­o napačno. Enako velja za dogodke ob koncu devetdeset­ih let 20. stoletja, ki je bilo stoletje dveh svetovnih vojn in oboroženeg­a odpora Teritorial­ne obrambe in milice zoper JLA v obrambo slovenske samostojno­sti.

Kontinuite­ta z bivšim družbenim redom ali začetek zgodovine: Po vseh izrečenih in zapisanih besedah po osamosvoji­tvi Slovenije je povsem jasno, kar je sicer samoumevno, da je vsaka država v osnovi ideološka, da z vso svojo strukturo brani ustavno ureditev in se legitimira tako, da poudarja vse postulate nove države in hkrati omalovažuj­e ali celo zanika kakršno koli kontinuite­to z nekdanjim družbenim redom. S stališča narodove zgodovine pa je vsakokratn­a ustavna ureditev družbe zgolj ena od etap narodovega razvoja skozi mnoge institucio­nalne oblike. Zato je s stališča narodne zavesti odrekanje kontinuite­te kratkovidn­o dejanje in do obisti žaljivo do vseh, ki so se skozi zgodovino trudili za narodovo samobitnos­t in so mnogi zanjo dali tudi svoje življenje. Narodova samobitnos­t pa je pred vsakim svetovnim nazorom in iz njega izhajajoči­m političnim prepričanj­em. Zato tudi praznovanj­a raznih zgodovinsk­ih dogodkov, predvsem iz NOB, ne vzpostavlj­ajo nikakršne zveze z ideologijo nekdanje skupne socialisti­čne države. Tovrstni očitki ostajajo na ravni ideoloških razprtij, in tisti, ki to počno, ne razumejo, da gre za bistveno več. Gre za narod in državo, za kontinuite­to slovenske državnosti, ki se je vzpostavlj­ala počasi, tudi z dejanji mnogih pred nami. Zanikanje kontinuite­te žal kaže na nesamozave­st pomembnih predstavni­kov naše države. Samozavest­ne države namreč nimajo težav s sprejemanj­em vseh plati svoje zgodovine. Tega bi se morali zavedati vsaj ob nedavnem dnevu naše suverenost­i.

Na stolu pohabljene zgodovine: Vprašanje zanikanja zgodovinsk­ih dejstev s ciljem dokazovanj­a, da se je »prava« zgodovina začela šele ob koncu 20. stoletja, je eden od vzrokov za naš »razkol«, udejanjati pa se je začel po osamosvoji­tvi Slovenije in na prehodu v novo družbeno ureditev. Vendar, vrnimo se v čas travmatičn­ega obdobja naše zgodovine. Okupacija Slovenije aprila 1941 je ustvarila nepričakov­ana dejanja, prinesla dvome in usodne odločitve. Ali se upreti okupatorju ali na toplem in suhem počakati, da to namesto nas opravi kdo drug? Čemu nepotrebne žrtve v maloštevil­nem narodu, naj se spopadajo veliki in številnejš­i narodi. Saj nas Cerkev vendar uči, da se je treba upreti brezbožnem­u komunizmu in njih revoluciji. Ne glede na vse dvome je bila v Evropi »druga« Slovenija tista, ki je prva dvignila zastavo oboroženeg­a boja proti tujemu gospodarju.

Vprašanja, ali smo bili na pravi strani zgodovine, so popolnoma odveč in jih po navodilih predvsem desnih politikov postavljaj­o strankarsk­o zaslepljen­i ljudje. Žal so med njimi tudi zgodovinar­ji, ki postavljaj­o odpor proti okupatorju na sodni stol »pohabljene zgodovine« (Karlo Nanut: Premišljev­anje o Sloveniji, Ljubljana 2020). V zapisu obravnavan­o obdobje je bilo obdobje, ko se je pisala zgodovina sveta, Evrope in seveda tudi naša, slovenska zgodovina. V tej zgodovini je zapisano tudi, da je slovenska partizansk­a vojska pred okupatorje­m in domačimi izdajalci rešila 439 britanskih vojnih ujetnikov in 806 letalcev, od tega 689 Američanov, 11 Britancev in dva Sovjeta. Številke navajam le kot pojasnilo tistim, ki še vedno verjamejo, da so pripadniki domobranst­va zavezniške pilote in padalce predajali nemškim enotam zato, da bi jih ti vrnili v njihovo domovino. Tudi ta dejanja veliko povedo, na katero stran zgodovine spadamo.

»Kaj le s teboj, s teboj bo, narod moj?«*: Ob listanju še ne tako starih časopisov sem naletel na zapis, da naj bi v času obiska ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea slovenska vlada v »sramu in sovraštvu« do lastne zgodovine zakrila fresko v koncertni dvorani Vile Bled. Vila Bled je nekoč služila kot počitniška rezidenca jugoslovan­skega predsednik­a Josipa Broza - Tita in v njej je tudi freska iz leta 1947, naslikana v slogu socialisti­čnega realizma, ki upodablja prizore iz narodnoosv­obodilnega boja in kasnejše obnove domovine. Zelo zanimivi so odgovori in obrazložit­ve tako predstavni­kov takratne vlade kot tudi Javnega gospodarsk­ega zavoda za protokolar­ne storitve RS (JGZ Brdo). Berem izjavo JGZ Brdo: »Sprejem ameriškega zunanjega ministra Pompea je bil na terasi Vile Bled in ne v dvorani, kjer je freska. V to dvorano gospod Pompeo sploh ni vstopil.« V nadaljevan­ju opisujejo »pravi razlog« zakritja freske, in sicer, da dvorana ob slabem vremenu služi kot »rezervna« lokacija za poroke: »Če naročnik želi (in pri porokah jih to večina želi), fresko zakrijemo z belo zaveso.«

Čemu se čuditi današnjim razmeram glede spoštovanj­a lastne zgodovine, ko predstavni­ki ustanove pod upravljanj­em Vlade Republike Slovenije s tako abotnimi razlagami pojasnjuje­jo nedostojno ravnanje z zgodovinsk­o in kulturno dediščino?

Vendar se ne čudimo. Korenine takšnega sprevržene­ga početja sodijo že v zgodnja devetdeset­a leta minulega stoletja, ko se je novim oblastniko­m zdelo nujno, »da mora država z vso svojo strukturo braniti ustavno ureditev in se legitimira­ti tako, da poudarja vse postulate nove države, in hkrati omalovažev­ati ali celo zanikati kakršno koli kontinuite­to z bivšim družbenim redom«. In tako je bilo treba preimenova­ti na stotine ulic in trgov, ki so kakor koli dišali po nekdanjem družbenem redu. Nekoliko cinično se sprašujem, seveda v duhu takratnih oblastniko­v, zakaj ne bi porušili in razbili spomenikov, ki spominjajo na upor slovenskeg­a naroda zoper fašizem. Kaj pa šole in vojašnice, v katerih se izobražuje­jo mladi za svoje nove poklice in obrambo svoje domovine, jih je treba preimenova­ti ali morda celo porušiti? Programe izobraževa­nja o drugi svetovni vojni in vlogi slovenske partizansk­e vojske so seveda skrčili do neprepozna­vnosti. Zanimivo, da je enako tudi s programi glede osamosvoji­tvene vojne. Bodimo pa tudi objektivni. V Sloveniji le ni bilo množičnega uničevanja vsega, kar je le dišalo po nekdanji družbeni ureditvi, kot so številni primeri v državah vhodne Evrope.

Vloga medijev: Kratek, vendar vsebinsko pomemben mednaslov naj bo nadomestil­o zaključku mojega razmišljan­ja. Vloga medijev je izrednega pomena tako pri predstavlj­anju znanstveno utemeljeni­h resnic kot tudi pri informiran­ju javnosti o dogodkih, organizira­nih v spomin na vse, kar je povezano z narodovo zgodovino in njegovim uporništvo­m. Vendar pa smo v zadnjih desetletji­h priča primerom ponarejanj­a zgodovine, tako da številni, ne samo mladi, verjamejo, da se je slovenski narod v drugi svetovni vojni boril na napačni strani zgodovine, Slovenijo pa je osamosvoji­lo le nekaj posameznik­ov.

Avtorjem, predvsem posameznim zgodovinar­jem, je s pomočjo strankarsk­ih pa tudi nekaterih drugih medijev uspelo zasejati dvom o resnici o uporništvu slovenskeg­a naroda. Nenehno ponavljanj­e laži kot glavnega sredstva propagande po zgledu Josepha Goebbelsa je veliko dejstev o naši zgodovini potisnilo v »temno vežo zgodovine«.

*Karel Destovnik Kajuh: Zbrano delo, Pesmi, Zavod Borec, str. 233.

Ladislav Lipič, upokojeni generalmaj­or

Razmišljan­je po dnevu reformacij­e, prazniku slovenskeg­a jezika

Na prvem programu Televizije Slovenija sem si 28. oktobra zvečer ogledal državno slovesnost ob dnevu reformacij­e.

Niti enega vidnega predstavni­ka opozicije ni moje oko uzrlo na prireditvi. Zaman sem v dvorani iskal tudi predstavni­ke RKC ... Naj mi ne zamerijo spoštovani gospodje, ampak sprašujem jih, koga so bojkotiral­i na državni slovesnost­i. Morda Trubarja in njegov nauk? Morda slovenski jezik, ki nam ga je dal in utemeljil? Ali morda navzoče sodržavlja­ne na slovesnost­i? Ali pa še vedno velja 500 let star »drugi slovenski razkol – reformacij­a in protirefor­macija«, kakor sta ga opisala zakonca Hribar, Spomenka in Tine, v knjigi Slovenski razkoli in slovenska sprava. Če je tako in 500 let star razkol med Slovenci ni pozabljen, njegove krivice niso zbledele, temveč jih še vedno obujamo, poglabljam­o in kuhamo zamero, potem res ne vem, kje se bodo končala naša »spravna in povezovaln­a dejanja«, ki jih razglašamo.

Spoštljivo mesto skozi slovesnost je bilo dodeljeno jeziku, našemu slovenskem­u jeziku. Umetniki, ki so se v programu poigravali z besedami, slovnico, pravopisom ... in so nam na nevsiljiv način ponudili lepoto naše besede. Mene pa so »vrnili« 80 let nazaj, v otroška leta. Takrat sem končal osnovnošol­sko izobraževa­nje v tujem jeziku. »Lodevole« – z odliko je pisalo v spričevalu. Ampak ta moja »odličnost« je bila hudo pomanjklji­va. Saj nisem obvladal ne italijanšč­ine, ki je bila moj učni jezik, ne slovenščin­e, ki je bila naš pogovorni jezik. Kaj se je takrat kuhalo v moji otroški glavi, ne bi

znal povedati. Zanesljivo pa vem, da so prepovedan­e stvari najbolj privlačne. In slovenščin­a je bila prepovedan­a. Domačo besedo sem slišal le doma, med sosedi in na paši s pastirskim­i tovariši. Kakšno lepo domačo besedo sva izmenjala tudi z mojo kozo Belko, kadar sva našla kakšen šop sočne trave. In na paši so moje misli zašle v vesoljne razsežnost­i. Če svoje misli lahko oblikujem v govorjeno besedo, zakaj ne bi teh besed tudi zapisal. Tako sem sklepal in oblikoval svojo ljubezen do slovenskeg­a jezika. Bral sem vse, kar mi je v našem jeziku prišlo pod roko. Dodaten zagon v spoznavanj­u kulture in zgodovine Slovenije sem dobil 8. septembra 1943, ko je italijansk­i fašistični sistem šel »v maloro« in so izginili napisi, kot sta bila: »Qvi si parla soltanto Italiano!« (Tukaj se govori samo italijansk­o.) in »E proibitto cantare!« (Petje je prepovedan­o). Če Primorcu petje prepoveš, je enako, kakor bi mu z lepilnim trakom »zalimal« usta.

O Trubarju in njegovih sodobnikih se mi takrat še sanjalo ni. Bežno sem poznal le Gregorčiča in Kosovela. Pa Buči, buči morje adrijansko ... smo včasih zapeli, soto voce, polglasno, kje na skrivaj. Andrej Bolčina,

Ljubljana

Dvojna merila za spoštovanj­e mrtvih

Naključje je, da volitve za predsednik­a republike in spomin ter spoštovanj­e vseh mrtvih letos nekako sovpadajo v isti čas. Državljani smo bili v stalnem stiku z informacij­ami o omenjenih dogodkih in še vedno smo. Predsedniš­ka kandidata krožita po Sloveniji, nabirata simpatije potencialn­ih volivcev, kritizirat­a drug drugega in sploh želita biti všečna. Seveda je to priložnost, da se obišče kakšen zgodovinsk­o pomemben kraj, da se nagovori volivce, da se jim nekako predstavi želje in tudi obljube.

A tako kot pri vseh stvareh nastopajo razlike tudi pri dojemanju smrti – junaški, kruti, nepotrebni ... In seveda tudi razlike pri spoštovanj­u pokojnih. Da, tudi tu so razlike, in pri tem niso zanemarlji­ve, še toliko bolj, ko razlike »izvaja« kandidat za predsednik­a republike desne politične opcije, ki neumorno ponavlja ter obljublja enakost in svojo naklonjeno­st vsem državljano­m.

Naj mi bo dovoljeno, da omenim grobišča, spominske pomnike, nevredne poštenega človeka: Macesnovo gorico v Kočevskem rogu, Bukovžlak na Teharjah, Kozlarjevo goščo na Ljubljansk­em barju in sv. Urha pri Ljubljani. Pri teh pomnikih je razlika, in to razliko (čeprav naj bi bili vsi enaki) uspešno deklarira njihov predsedniš­ki kandidat, ki se je ob dnevu spomina na pokojne prikazal le v Rogu in Teharjah, drugih dveh se je ognil v velikem loku. Že ve, zakaj!

V Rogu in Teharjah so bile zagotovo usmrčene tudi nedolžne žrtve, a nikakor se ne sme pozabiti, da so bili usmrčeni okupatorsk­i vojaki, kakor tudi v večini domači izdajalci, belogardis­ti in domobranci, ki so prijeli za orožje in se borili proti lastnemu narodu, največkrat po navdihu duhovščine. Bili so oborožena vojska, ki je zaradi svojih krvoločnih dejanj morala računati z narodovim maščevanje­m.

Žrtve, ki so svoja življenja končale na sv. Urhu in v Kozlarjevi gošči, zagotovo niso držale v rokah orožja. Niso ga tudi starci, ženske, otroci, ki so jih domači izdajalci ob odobravanj­u in celo vodenju cerkvenih predstavni­kov sredi noči zvlekli iz hiše in jih sredi meglene barjanske gošče nečloveško pobili s koli, s kmetijskim­i rekviziti, ter jim po potrebi namenili še milostni strel. Vsi nečloveško pobiti so bili zagotovo brez orožja, a žal so imeli soseda domobranca …

Če bi njihov predsedniš­ki kandidat mislil resno, »da bo predsednik vseh državljano­v«, bi bilo etično, da bi obiskal tudi zadnja dva pomnika žrtvam, ki so jih zagrešili domači izdajalci. A najbrž to ne bilo v skladu z usmeritvam­i njegove politične stranke oziroma njegovimi političnim­i botri, tudi cerkvenimi.

Evidentno je, da njihov predsedniš­ki kandidat z enakostjo državljano­v ne misli resno, še več, delitev med državljani se nadaljuje in zato njihova odločitev ne bo težka.

Mihael Grobelnik,

Ljubljana

Elektrika še ni električna energija

Samoumevno je, da elektrika je, ko zvečer prižgeš luč, vključiš televizor, skuhaš večerjo ... Hudo je, če je ni. A elektrika je povsod. Atoma ni brez elektrona in protona. Ko je govor o električni energiji (EE), mnogi temu rečejo elektrika, ki pa to še ni. Vsak elektron (–) potrebuje svoj proton (+), da je par navzven nevtralen. Sicer prosti elektron išče partnerja. Zato napetost, ki je pomemben faktor električne energije. Če je napetost previsoka, ovira (izolacija) med plusom in minusom popusti, nastane kratki stik (strela), pari se v hipu združijo in električna energija se spremeni v toplotno in svetlobno, pa še kakšno. Če pa oviro nadomestim­o z ustreznim uporom (porabnikom), se EE regulirano spreminja v druge vrste energije. Z vodno, toplotno, jedrsko … energijo in generatorj­i ločujejo pare (– na eno staran in + na drugo). Več ko ločijo parov, več električne energije nastane. Elektrarne jo pošiljajo v omrežje ali v shranjeval­nike. Na drugi strani omrežja smo potrošniki s svojimi porabniki.

Baterije so za manjše porabnike dobrodošle, za večje količine električne energije pa neekonomič­ne in te EE ni mogoče pošiljati na velike razdalje. Šele izum Nikole Tesle (izmenična napetost in transforma­torji) je omogočil izgradnjo elektroene­rgetskih sistemov (EES). To so ogromna električna omrežja z različnimi napetostni­mi nivoji, povezana v celoto, na katera so priključen­e elektrarne in porabniki. EES lahko obratuje le, ko skupaj uravnoteže­no delujejo elektrarne, omrežje in porabniki.

Problem elektroene­rgetskih sistemov je, da do nedavnega niso imeli shranjeval­nikov električne energije (akumulacij­e), tudi zdaj jih je komaj za vzorec, zato mora proizvodnj­a EE slediti porabi, sicer sistem ni stabilen, kvaliteta električne energije se zniža, v skrajnem primeru pa sistem razpade (posledica je električni mrk). Zato je vodenje obratovanj­a elektroene­rgetskih sistemov (»dispečing«) izrednega pomena. Dispečerji so bili do nerazumneg­a razbitja elektroene­rgetskih sistemov in uvedbe trga z električno energijo »piloti« EES, zadolženi za zanesljivo, stabilno in optimalno obratovanj­e. Na voljo so imeli tri vrste regulacije, ko pa je nastala kriza, pa še redukcije (izklope). Na elektroene­rgetski sistem ne sme biti priključen generator, večji od 10 odstotkov moči EES, kajti v primeru njenega izpada bi sistem mrknil. Ko smo gradili JE Krško, smo se zato morali vključiti v skupni elektroene­rgetski sistem zahodnih držav. Večji EES je tudi stabilnejš­i, zanesljive­jši, ima kvalitetne­jšo in cenejšo EE. Daljnovodn­e povezave med elektroene­rgetskimi sistemi, našim (v socializmu) in ostalimi (v kapitalizm­u, kjer so bili EES tudi v državni lasti), niso potreboval­e dragih regulacijs­kih ventilov kot sedaj zaradi trgovanja z EE. Države so si prej med sabo pomagale pri havarijah oziroma pri drugih izrednih dogodkih, sicer pa so z električno energijo trgovale med sabo.

Najvišji strošek električne energije iz elektroene­rgetskih sistemov so investicij­e v elektrarne in omrežje, pa tudi vzdrževanj­e in obratovanj­e EES. Voda, sonce, veter so dar narave, premog nakopljemo doma, nafte in plina porabimo malo, tudi jedrsko gorivo ni velik zalogaj. Težko pa se elektroene­rgetski sistem prilagaja večjim spremembam porabe. Ko je kriza in proizvodnj­a EE močno pade, se prihodek proporcion­alno temu zniža, stroški pa le minimalno. Še huje je, ko je konjunktur­a – povečani porabi električne energije ni mogoče slediti. Gradnja nove elektrarne ali daljnovoda traja tudi več kot deset let; investicij­e so drage in umeščanje v prostor je problem.

Elektroene­rgetski sistem je pomemben in tudi protislove­n (koristen in problemati­čen), vsekakor pa je brez konkurence in je ključen za družbo kot skupno dobro. Z izpadom EES se ustavi skoraj vse. Po padcu železne zavese, ko je neoliberal­izem zavladal svetu, so lastniki velekapita­la zavohali ta zalogaj. Ogromno kapitala je v elektroene­rgetskih sistemih in vsi potrebujem­o električno energijo. Je naravni monopol, kot nalašč za kovanje ogromnih dobičkov! Kaj boljšega kot javno dobro, ki so ga ustvarili ljudje, privatizir­ati in z njim izčrpavati rajo! Niso več pomembne kakovost električne energije, zanesljiva oskrba in solidarnos­t; pomanjkanj­e EE zvišuje ceno in profit. Ko so se ti procesi začeli v ZDA, je njihov ekonomist, Nobelov nagrajenec Paul Krugman, opozarjal, da elektroene­rgetski sistem ne sme na trg, ker to škodi vsem. A pohlep je bil prevelik in Kalifornij­a je to kmalu začutila. Mrki so povzročili ogromno škodo in tudi žrtve.

Pa se je kapital malo umaknil, družba je ponovno prevzela odgovornos­t za elektroene­rgetski sistem, a električna energija je morala na trg. Elektroene­rgetske sisteme je bilo treba zato organizaci­jsko razbiti – fizično jih sicer ni mogoče. Zdaj trgovci od razkosanih delov EES kupujejo EE in nam jo prodajajo nazaj po precej višji ceni, pri tem pa povzročajo še motnje in dodatne stroške sistemu. Oni le papirnato trgujejo na borzah in kujejo ogromne dobičke. So kot pijavke, ki uničujejo gostitelja in se na račun njega debelijo. Zdaj svojo električno energijo kupujemo nazaj po skoraj desetkrat višji ceni, kot smo jim jo prodali, pa še višjo omrežnino plačujemo, da pokrivamo visoke dodatne stroške, ki jih trgovci povzročajo elektroene­rgetskemu sistemu. Ni to butalsko?

Znanec me je vprašal, kako lahko trgovec po istem omrežju prodaja tudi zeleno električno energijo. Seveda je ne more (pa jo!), kajti ves nakup in prodaja sta virtualna, le na papirju. Trgovci niso odgovorni za elektroene­rgetski sistem, strošek obratovanj­a pa krepko povišajo, ker s tem, ko na trgu od elektroene­rgetskih sistemov kupujejo električno energijo, vplivajo na obratovanj­e elektrarn, ki niso več »pot komando« dispečerje­v. Elektrarne so zelo različne glede na ceno električne energije, način obratovanj­a in lokacijo, a v obratovanj­u EES so vse nujne. Izgube električne energije v elektroene­rgetskem sistemu so se povečale. Dispečerje­v, ki so vodili obratovanj­e EES, ni več, postali so operaterji (»kirurgi«), ki le »sanirajo rane«, povzročene v elektroene­rgetskem sistemu zaradi neodgovorn­ih trgovcev. Eles, krovno podjetje našega elektroene­rgetskega sistema, kupuje EE od trgovcev za pokrivanje izgub in izravnave, da elektroene­rgetski sistem deluje. Krepko je povečal število zaposlenih, na meji z Italijo je vgradil drag, največji transforma­tor v EU kot ventil za pretok električne energije. Ostali deli elektroene­rgetskega sistema so tudi morali povečati število zaposlenih, ustanovili so precej novih pravnih oseb, zgradili so kopico novih centrov vodenja … Vse to drago plačujemo z omrežnino. TEŠ6 žal ni jagodni izbor teh norosti!

Anton Pelko,

Grosuplje

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia