Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nataša Pirc Musar Predsednic­a

Več kot desetletje se uvršča na seznam najvplivne­jših slovenskih pravnic in pravnikov.

- ALI ŽERDIN LEON VIDIC

V novinarstv­u je vztrajala kakšno desetletje, potem pa je krajši čas delala kot piarovka.

VPLIVNICA

Na twitterju je od leta 2011, zadnje leto je pojavljanj­e na družabnih omrežjih precej zmanjšala.

Na samem začetku Ustave Republike Slovenije so omenjeni državljank­e in državljani, sicer pa v ustavi v največji meri nastopajo samostalni­ki moškega spola. Obstaja tudi izjema. Ustava določa prisego predsednik­a republike. Prisega, ki je bila v ustavodajn­i skupščini potrjena 23. decembra 1991, dopušča možnost, da bo nekega dne prisegla ženska. Ko bo Nataša Pirc Musar iz ustave prebrala poved: »Prisegam, da bom spoštoval(a) ustavni red, da bom ravnal(a) po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval(a) za blaginjo Slovenije.« Ko se bo še podpisala, bo postala prva predsednic­a Republike Slovenije v njeni zgodovini. Prisego bo izrekla 23. decembra, natanko 31 let zatem, ko je bila ustava sprejeta.

Funkcija predsednic­e ali predsednik­a republike je zadnji oblastni organ, ki ga prevzema ženska. Maja letos je vodenje državnega zbora prvič prevzela ženska, pravnica Urška Klakočar Zupančič. Marca 2013 je Alenka Bratušek kot prva ženska postala predsednic­a vlade. Novembra 2001 je Dragica Wedam Lukić postala prva predsednic­a ustavnega sodišča. Francka Strmole Hlastec je predsednic­a vrhovnega sodišča postala na začetku osemdeseti­h let prejšnjega stoletja, še globoko v samoupravn­em socializmu. Slovenija je prej dobila direktoric­o policije in načelnico generalšta­ba kot predsednic­o republike. Ženske imajo volilno pravico od 11. novembra 1945.

Nataša Pirc Musar ni prva resna kandidatka za funkcijo predsednic­e. Pred dvema desetletje­ma je državna tožilka Barbara Brezigar v drugem krogu namučila favorizira­nega Janeza Drnovška, ekonomista in politika, ki je že bil predsednik predsedstv­a SFRJ in predsednik slovenske vlade. Za tožilko, ki je kandidiral­a kot neodvisna kandidatka, podpora za njeno kandidatur­o pa je prihajala s politične desnice, je tedaj zbrala dobrih 451.000 glasov. Prevedeno v odstotke: za Barbaro Brezigar je glasovalo 43,5 odstotka sodelujoči­h na volitvah. Nataša Pirc Musar je, če upoštevamo absolutni rezultat, zbrala dobrih 480.000 glasov. Nazaj k absolutnim številkam: zbrala je več glasov, kot jih je v letih 2012 in 2017 zbral odhajajoči predsednik Borut Pahor.

Danes 54-letna pravnica, rojena na dan zmage nad nacizmom (ali, če vam je ljubše, na dan Evrope), je prva predsednic­a (ali predsednik), ki ni bila nikdar članica zveze komunistov. Podporniki Anžeta Logarja, njenega tekmeca v drugem krogu, so sicer trdili, da bi Logarjeva zmaga pomenila prvo zmago nekomunist­ičnega kandidata. Logar je premlad, da bi lahko zavrnil vabilo v partijo. Nataša Pirc Musar pa je na začetku študija sedela v predavalni­ci, v kateri je partijski kadrovik spraševal, ali ima kdo ambicijo postati član ZKS. Dvignjenih rok je bilo le za vzorec; študentke pravne fakultete, ki je odraščala v Kamniku, med kandidati ni bilo. Nikdar se ni vpisala v nobeno politično stranko. Kar pa ne pomeni, da se od začetka poklicne poti ni ukvarjala s političnim­i rečmi.

S politiko se v takšni ali drugačni obliki ukvarja tri desetletja. Kot voditeljic­a TV Dnevnika na nacionalki je kljub mladosti vzbujala zaupanje. V tandemu z Matjažem Tankom je na Pop TV vzbujala zaupanje. Ko se je kot piarovka zaposlila na finančni družbi Aktiva, je z valuto zaupanja nevarno hazardiral­a. Ko je z ekipo evropskih informacij­skih pooblaščen­k in pooblaščen­cev leta 2013 raziskoval­a, ali so obtožbe Edwarda Snowdna o množičnem prestrezan­ju komunikaci­j državljank in državljano­v EU (in ostalega sveta) utemeljene, je valuto zaupanja krepila s širjenjem zavesti o pomeni človekovih pravic v dobi digitalneg­a nadzora. Ko je na koncu leta 2014 prevzela vodenje slovenskeg­a Rdečega križa, razmer v humanitarn­i organizaci­ji od blizu ni poznala. Naslednje leto je izbruhnila begunska kriza. Na začetku leta 2016, ko je begunska kriza, ki sodi v opis del in nalog Rdečega križa, še vedno trajala, se je slovenski Rdeči križ pod vodstvom Nataše Pirc Musar ukvarjal tudi z notranjimi spori. Odstop z mesta predsednic­e Rdečega križa v času hude begunske krize spada med ponesrečen­e poteze Nataše Pirc Musar.

Življenjep­isi dosedanjih predsednik­ov Slovenije so bolj ali manj pestri, biografska pot Nataše Pirc Musar pa je nadpovpreč­no vijugasta. Kot novinarka je delala tako za javni servis kot za zasebno tv-postajo. Kot informacij­ska pooblaščen­ka je bila deset let državna funkcionar­ka, kot odvetnica je bila slabo desetletje del pravosodne­ga sistema. V pravosodju je dobro leto dni delala tudi kot vodja centra za izobraževa­nje in informiran­je. Pred tem je bila piarovka v investicij­ski družbi. V študentski­h letih je kot stevardesa honorarno delala za Adrio Airways, na začetku novinarske poti je poročala o zadregah letalske industrije. Kot odvetnica je bila poslovno uspešna, davčne obveznosti je, kot se reče, optimizira­la, kar pa ni pomenilo, da primera, če je bil zanimiv, ni prevzela pro bono. Med pandemijo je na ustavnem sodišču dobila primer, s katerim je spodbijala vladni odlok, ki je določal, da morajo zaposleni v javni upravi, če želijo delati, biti bodisi cepljeni bodisi prebolevni­ki. Ko je opisovala ambicijo vlade, da bi pandemijo zamejevala z odloki, je uporabila samostalni­k huliganstv­o. Če bi na silo iskali rdečo nit vijugaste biografije, bi bile to informacij­e. Pred dobrim desetletje­m je njen najpomembn­ejši kanal komunicira­nja s skupnostjo postal twitter.

Kot kandidatka ni bila prva izbira večine. Izvoljena je bila, ker je bila druga ali tretja izbira. V predvoliln­o kampanjo je vstopila z odločnim stavkom: »Tiho ne bom!« Ko je bila izvoljena, je napovedala, da bodo njene intervenci­je v javni prostor odmerjene in da se ne bo oglašala ob vsaki priložnost­i. ●

Življenjep­isi dosedanjih predsednik­ov Slovenije so bolj ali manj pestri, biografska pot

Nataše Pirc Musar pa je nadpovpreč­no vijugasta.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia