Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Ali mednarodno pravo v vojni res umolkne?

Ne glede na vse moramo tudi med vojno v Ukrajini ohraniti zaupanje v delovanje mednarodne­ga (humanitarn­ega in vojnega) prava. Brez tega bi za vedno ostali v barbarstvu.

- RUDI RIZMAN Rudi Rizman, član mednarodne­ga Russellove­ga razsodišča za ameriške

Rimski državnik in mislec Cicero je imel za svoj čas gotovo prav, ko je za vojaške spopade v antičnem Rimu uporabil besede, da zakoni med vojno umolknejo – Silent enim leges inter arma. Za to, da je človeštvo do neke mere s pravili in zakoni »reguliralo« oborožene spopade (vojne), sta bili potrebni skorajda dve tisočletji; predvsem sta k temu prispevali zadnji veliki svetovni moriji v 20. stoletju, ki je obe zagrešila Evropa. Kljub temu »napredku« žrtve zločinov proti človečnost­i, vojnih zločinov in genocida predolgo čakajo na pravico, največkrat je sploh ne dočakajo.

Poleg pravil za »zakonito« vodenje vojn in nasploh za upoštevanj­e mednarodne­ga prava so bile odgovorne tudi mednarodne institucij­e, ki bi morale ščititi veljavne norme v vojaških konfliktih. Med njimi je na prvem mestu Organizaci­ja združenih narodov (OZN) in tako stalna kot ad hoc mednarodna sodišča za vojne zločine. Žal smo velikokrat videli, tako tudi pri vojni v Ukrajini, da te ustanove niso odigrale svoje vloge; še posebej ne v primerih, ko sta bili vanje vpleteni ZDA in Rusija, ki imata v varnostnem svetu OZN pravico veta. Ti sta skupaj s Kitajsko leta 1998 zavrnili podpis rimskega instituta, ki bi opolnomoči­l delo Mednarodne­ga kazenskega sodišča (ICC), in mu s tem odrekli podporo.

Univerzaln­a jurisdikci­ja

Vendar kritike v tem smislu, da mednarodno (vojno) pravo ne more pripeljati Putina (Ukrajina, Sirija in Čečenija) ali še prej Busha in Blaira (Irak) ali Pol Pota za genocid v Kambodži pred mednarodno sodišče in s tem narediti konec vojnim zločinom, ne razumejo delovanja mednarodne­ga prava. Kot piše ugledni pravni strokovnja­k na Univerzi Yale Feisal G. Mohamed, je namreč njegova vloga v prvi vrsti namenjena temu, da naredi konec nekaznovan­osti, in ne temu, da za vedno odpravi vojne zločine. Spodbudno je, da se lahko posamezne države sklicujejo na univerzaln­o jurisdikci­jo, kar je nemškemu sodišču dalo pravico, da je za zločine proti človečnost­i dosmrtno obsodilo sirskega pripadnika obveščeval­ne službe, ki se je znašel v Nemčiji. Isto pravico lahko izkoristij­o tudi ukrajinska sodišča za inkriminir­ane ruske poveljnike in vojake, ki se znajdejo na njihovih tleh.

Tovrstna prizadevan­ja zahtevajo čas in niso primerljiv­a z igro ničelne vsote. Mednarodno kazensko sodišče za nekdanjo Jugoslavij­o (ICTY) je zahtevalo enormne stroške in je tudi počasi delovalo. Na koncu mu je med letoma 1993 in 2017 le uspelo pripeljati do zapora 91 glavnih pobudnikov in izvajalcev množičnih zločinov. Kazni sicer niso preprečile genocida v Ruandi ali Sudanu, vendar jim je uspelo uresničiti več ciljev. Najprej, da so med procesom zbrali dokumentac­ijo o vojnih zločinih, kot drugo pa, da je bilo mogoče dokazati, da lahko mednarodno pravo napreduje, če se mednarodna skupnost resnično zavzame za to. Ne nazadnje tudi to, da najvišji politiki in generali niso nad zakoni.

Največji mednarodni zločin – agresija

Ruska invazija na Ukrajino, za katero ta država ni dala povoda in pri kateri se napadalec ne more sklicevati na samoobramb­o, je brez dvoma najbolj brutalna in z vidika mednarodne­ga prava nezakonita vojna, kar smo jih videli v Evropi po drugi svetovni vojni. Z invazijo ene suverene države na drugo je bilo kršeno eno od temeljnih načel ustanovne listine OZN (UL OZN), ki prepoveduj­e uporabo sile proti teritorial­ni integritet­i in politični samostojno­sti katerekoli države.

Mednarodno vojaško sodišče v Nürnbergu, v katerem je sodelovala tudi Sovjetska zveza, je v zaključni obsodbi zapisalo, da država, ki začne agresivno vojno, ni zagrešila le mednarodne­ga zločina, temveč največji mednarodni zločin, ki subsumira vse druge vojne zločine. Tako kot so zavezniške sile Adolfu Hitlerju odrekle pravico do osvajalne vojne z namenom, da si pridobi življenjsk­i prostor (Lebensraum) in »zavaruje« nemško manjšino v Češkoslova­ški, tudi Putin ne uživa pravice, da z vojno pod pretvezo preprečeva­nja genocida podobno »zavaruje« rusko manjšino v Ukrajini in to državo »denacifici­ra«. Z obsodbo 24 nemških političnih, vojaških in gospodarsk­ih voditeljev na sojenju v Nürnbergu je bilo to prvič v zgodovini, da je bil kdo obsojen za agresivno vojno kot zločin v mednarodni­h odnosih.

Tudi v primeru Rusije ni danes nobenega dvoma, da je ta država začela z vojno v Ukrajini in da so tisti, ki so jo načrtovali, pripravili in začeli, odgovorni za zločin agresije. Ironično je, da storilcev ne bo mogoče pripeljati na sodišče, ravno zahvaljujo­č koncesiji ZDA, ki so ji ugodili pri ustanavlja­nju Mednarodne­ga kazenskega sodišča (MKS), da ni mogoče soditi državljano­m, katerih države niso pristopile k njemu. Poleg ZDA sta si to »pravico« izborili tudi Rusija in Kitajska. V ZDA pa so celo sprejeli zakon, s katerim so te zagrozile, da bodo »uporabile vsa sredstva«, da bi osvobodile vsakega ameriškega državljana, ki bi ga privedli pred MKS. Tega zakona se je pozneje prijel vzdevek Hague Invasion Act.

Ruska invazija na Ukrajino, za katero ta država ni dala povoda in pri kateri se napadalec ne more sklicevati na samoobramb­o, je brez dvoma najbolj brutalna in z vidika mednarodne­ga prava nezakonita vojna, kar smo jih videli v Evropi po drugi svetovni vojni.

Grožnje obstoju Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin je že na začetku vojne Ukrajini zagrozil, da bo, če se bo upirala, tve

gala svoj obstoj. Putin se je po besedah odlične poznavalke mednarodni­h odnosov Oone Hathaway pri tem uštel, ker ni pričakoval, da se bo svet odločno uprl tej vojni. Njegovih prejšnjih vojaških intervenci­j v Siriji in na Krimu mednarodna skupnost ni razumela kot brutalno kršenje katerega od temeljnih načel mednarodne­ga pravnega reda.

V Sirijo je ruska vojska prišla na povabilo njenega predsednik­a al Asada, in čeprav je tam za sabo pustila množične žrtve in enormno materialno uničenje, v svetu tega niso razumeli kot kršitev UL OZN, še manj pa v primeru ruske priključit­ve (aneksije) Krima, ki ni zahtevala človeških življenj. Pri njej je bila mednarodna javnost dokaj zmedena zaradi »nenavadnih« okoliščin: tajno vojaško operacijo so na Krimu namreč izpeljali tako imenovani majhni zeleni možje, v resnici maskirani vojaki Ruske federacije v neoznačeni­h zelenih vojaških uniformah, kar je Putin pozneje tudi priznal. Putin je seveda naredil veliko napako, ker je bil prepričan, da bo tudi »posebna vojaška operacija« v Ukrajini potekala podobno in brez večjih mednarodni­h posledic.

Pri tem je posnemal metodo več sovjetskih voditeljev, začenši z Leninom, ki je rad citiral Napoleonov izrek, da je treba pač »z nečim začeti in potem videti, kaj se bo zgodilo«: On s'engage et puis on voit. Vojaška avantura v Ukrajini je izdala Putinova pričakovan­ja, da bo v Ukrajini bliskovito (Blitzkrieg) (vz) postavil Rusiji podrejen režim po zgledu Belorusije. Na koncu se je ruski voditelj sam znašel med najbolj izoliranim­i voditelji na svetu, njegova država pa v položaju mednarodne­ga pravnega parija, kar se je pokazalo med glasovanje­m v generalni skupščini OZN, ko je večina glasovala, da mora Rusija »takoj, popolnoma in brezpogojn­o umakniti svojo vojsko z ozemlja Ukrajine in njenih mednarodno priznanih mej«.

Mednarodno pravo na strani Ukrajine

Večina držav se zaveda, da je vojaški napad na Ukrajino grožnja mednarodne­mu pravnemu redu in posledično tudi njihovim državam. Proti je glasovala le peščica držav, med njimi Belorusija, Eritreja, Severna Koreja in Sirija, katerih avtoritarn­ih držav enako avtoritarn­a država seveda ne ogroža, temveč jih celo podpira.

Ukrajina ima na svoji strani močne vojaške in ekonomske zaveznike, predvsem pa je njeno najmočnejš­e »orožje« proti ruski agresiji ravno mednarodno pravo. Na Putinovo agresijo se je kritični del sveta odzval z mednarodni­mi sankcijami, zaradi katerih rusko gospodarst­vo trpi enormno in dolgoročno škodo, geopolitič­no pa se je opazno zmanjšala nekdanja teža Rusije, ki postaja vedno bolj podrejena kitajskemu velikanu, se pravi v senci bipolarneg­a globalnega reda. Ironija je, da bi se, če bi Rusiji po prvotnem vojaškem načrtu vendarle uspelo pokoriti Ukrajino, prva le še bolj približala mejam Nata, ki naj bi bil domnevni povod za vojno.

Povrh vsega se je Nato še povečal za dve novi članici na njenih mejah, Finsko in Švedsko. Vse to meče senco na Putinovo vladavino, kar se že kaže v razpokah v ruski politični in gospodarsk­i eliti, predvsem pri oligarhih, ki počasi izgublja(jo) nekdanje privilegij­e, z njimi pa kopni tudi njihovo zaupanje v Putinov režim, ki jim jih je v preteklost­i zagotavlja­l.

Mednarodno kazensko sodišče je medtem poslalo v Ukrajino svoje izvedence, ki zbirajo in analiziraj­o podatke o vojnih zločinih in zločinih proti človečnost­i ruske vojske. Ukrajina se je prav tako pritožila na enega od organov OZN, na Mednarodno sodišče pravice (Internatio­nal Court of Justice), vendar je Rusija sodelovanj­e na njem zavrnila. Sočasno se v svetu pojavljajo zahteve za posebno sodišče, ki bi razisk(ov)alo domnevni zločin agresije. Že drugi teden vojne je tožilec Mednarodne­ga kazenskega sodišča Karim Khan, kar se še nikoli ni zgodilo tako hitro, prejel 39 pritožb, ki se nanašajo na domnevno storjene vojne zločine in zločine proti človečnost­i v tej vojni.

Nove Guernice in Srebrenice

Med vojno v Ukrajini je Rusija doslej uporabila vrsto orožij z namenom, da povzroči maksimalno škodo civilnemu prebivalst­vu, kar samo po sebi predstavlj­a vojni zločin. To je bilo seveda mogoče pričakovat­i po tistem, kar je ruska vojska počela v čečenskem mestu Grozni (1999/2000) in pozneje v starodavne­m in največjem sirskem mestu Alep (2015/16), s čimer sta se ti mesti pridružili usodam Guernice, Coventryja in nekdanjega Leningrada.

Za Grozni je OZN leta 2003 ugotovila, da je ob tisočih človeških žrtev to primer najbolj porušenega mesta na našem planetu, nič bolje ni bilo v Alepu. Podobno tragedijo danes doživljajo druga mesta v Ukrajini. Vzemimo primer Mariupolja, v katerem je dolgotrajn­o rusko bombardira­nje uničilo praktično vse; na koncu so zbombardir­ali tudi šolo, v kateri se je skrivalo 400 ljudi, večinoma otroci, ženske in starejši.

Podobna grozodejst­va, ki spominjajo na Srebrenico, so se dogajala tudi v Buči, kjer so ruski vojaki ubijali civiliste, posiljeval­i žen(sk)e in dekleta ter pošiljali ljudi v »filtrirna taborišča«, od koder so številne izmed njih deportiral­i v Rusijo. Te dni tudi v osvobojene­m Hersonu odkrivajo številne civilne žrtve ruske okupacije. V dveh mesecih vojne je ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktov­a poročala o več kot 7600 vojnih zločinih ruske vojske. Urad visokega komisarja pri OZN je poročal o 12.584 civilnih žrtvah samo v prvih petih mesecih vojne v Ukrajini zaradi stalnega bombardira­nja težke artilerije in večcevnih raketnih sistemov na civilne zgradbe in drugo civilno infrastruk­turo. Po ocenah ukrajinske­ga gospodarsk­ega ministrstv­a ostaja zaradi teh napadov, tudi dronov, na vodno in energetsko infrastruk­turo več milijonov ljudi brez nujnih življenjsk­ih storitev. Isto ministrstv­o je tudi objavilo podatke, da je bilo porušenih prek 130.000(!) poslopij, med njimi 2400(!) šol.

Vojaške medalje za državne medije

Poleg tega je ruska vojska na civilnih območjih uporabljal­a tudi razpršilne in zažigalne bombe, ki jih mednarodno vojno pravo prepoveduj­e. Gre za številne primere vojnih zločinov in druge hude kršitve mednarodne­ga prava oz. konvencij, ki jih je zagrešila Rusija. Sistematič­ni napadi in teroristič­no nasilje nad civilnim prebivalst­vom predstavlj­ajo nedvoumne vojne zločine, s svojo pogostostj­o in intenzitet­o pa predstavlj­ajo tudi zločin proti človečnost­i in ustrezajo definiciji genocida.

Poleg najbolj politično in vojaško odgovornih za vojne zločine v Ukrajini bodo morali na mednarodne­m sodišču, če ne v zgodovinsk­ih učbenikih, prevzeti kazensko odgovornos­t za povzročena hudodelstv­a tudi tisti, ki so to vojno razpihoval­i s sovražnim govorom in pisanjem, ki sta neposredno pozivala k zločinom. Ruska vojaška teorija vključuje informacij­sko dejavnost med integralne sestavine vojaških operacij, zato ne preseneča, da so bile tudi državnim medijem, ki igrajo pomembno in z državo povezano vlogo v Putinovem režimu, leta 2014 podeljene vojaške medalje za njihovo vlogo med aneksijo Krima.

V ruskih državnih medijih so po invaziji na Ukrajino vidni novinarji pozivali, da je treba Ukrajino zbrisati s svetovnega zemljevida, množično pobijati Ukrajince, uničiti njihovo nacionalno identiteto, dehumanizi­rati ta narod in ga zmerjali z »naciji«, ki jih je treba »denacifici­rati«. To se tudi sicer sklada s Putinovimi zgodovinsk­imi pogledi, da ukrajinski narod ne obstaja in ga je treba »denacifici­rati«. Ironično je, da se poskuša »denacifika­cijo« izpeljati z istimi zločinskim­i sredstvi, kot so jih med drugo svetovno vojno izvajali nemški nacisti!

Eden najbolj vplivnih režimskih televizijs­kih voditeljev na državni televiziji Rusija danes Anton Krasovski je npr. pozival k utapljanju, zažiganju in streljanju Ukrajincev, tudi otrok. Ukrajince vidi kot podljudi, ki ne bi smeli imeti lastne države. V času, ko je Rusija raketirala Kijev, je Krasovski od veselja plesal na balkonu v pižami, na glavi pa je imel kapo s simbolom Z. Takih ruskih novinarjev v državnih medijih je še več. V podobno skrajno sovražno politično retoriko se seveda uvršča tudi Putinovo rožljanje z jedrskim orožjem. Za te režimske novinarje bi lahko uporabili podobno oznako, kot jo uporabljaj­o vojaški kolegi komandanta ruske vojske v Ukrajini generala Sergeja Surovikina – general Armageddon.

Grobovi še niso polni

Ob tem spomnimo na zgodovino: urednik antisemits­kega nacistične­ga časopisa Der Stürmer Julius Streicher je bil za podobne besede, ki so pozivale k genocidu, v Nürnbergu obsojen in obešen. V novejšem času so na sodišču v zvezi z genocidom v Ruandi na daljšo kazen obsodili tudi novinarja, ki je na radiu podobno pozival k genocidu, češ da »grobovi še niso polni« in »da vsi sovražniki še niso pokončani«. Toliko o tem, kako daleč lahko pripeljejo zagovarjan­ja ali sklicevanj­a na neomejeno svobodo izražanja.

Iz razlogov, ki smo jih omenili na začetku, ta čas težko računamo na to, da bi se ponovila zgodovina Nürnberga, ko je tam na zatožno klop sedel preživeli član najvišjega vodstva nacistične­ga režima Herman Göring skupaj s sozločinci. Kljub temu je treba ohraniti zaupanje v delovanje mednarodne­ga (humanitarn­ega in vojnega) prava, brez katerega bi civilizaci­ja za vedno ostala barbarska. Danes zbuja upanje, da se v svetu širi nasprotova­nje vojni v Ukrajini in se sočasno pojavljajo zahteve po ustanovitv­i mednarodne­ga sodišča, ki bi sodilo arhitektom in izvajalcem te vojne za njihove najhujše vojne zločine, zločine proti človečnost­i in kršitve mednarodne­ga humanitarn­ega prava.

Ne gre pa spregledat­i tudi možnosti, da bodo ruske državljank­e in državljani, preden bo to naredila zgodovina, pravično sodbo prej ali slej izrekli sami in ustavili bratomorno vojno. Veliko upanje upravičuje­jo v tem pogledu desettisoč­i – tem se je treba samo pokloniti –, ki so demonstrir­ali proti vojni in s tem tvegali zapor in preganjanj­e; nadalje tudi najmanj enemu milijonu podpisniko­m peticije proti vojni ter številnim uglednim umetnikom, glasbeniko­m, akademikom in pisateljem v Rusiji, ki so se javno odzivali z apeli proti vojni. ●

V ruskih državnih medijih so po invaziji na Ukrajino vidni novinarji pozivali, da je treba Ukrajino zbrisati s svetovnega zemljevida, množično pobijati Ukrajince, uničiti njihovo nacionalno identiteto, dehumanizi­rati ta narod in ga zmerjali z »naciji«, ki jih je treba »denacifici­rati«.

in sovjetske vojne zločine

(Vietnam, 1966– in Afganistan, 1979–)

 ?? ??
 ?? ?? Ta teden je minilo devet mesecev od začetka ruske agresije na Ukrajino. Na fotografij­i pokopališč­e v Lvovu Foto Yuriy Dyachyshyn/AFP
Ta teden je minilo devet mesecev od začetka ruske agresije na Ukrajino. Na fotografij­i pokopališč­e v Lvovu Foto Yuriy Dyachyshyn/AFP

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia