Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Mala Britanija

-

Tišina je prekinjena in Združeno kraljestvo spet razpravlja o brexitu. Tema, ki zastruplja britansko politiko že šest let, je splavala na površje. Napoved najhujše recesije med vsemi razvitimi gospodarst­vi, ki jo je ta teden objavila medvladna organizaci­ja OECD, je aktualizir­ala tabuiziran­o vprašanje – ali je brexit škodljiv za britansko gospodarst­vo. Minil je mesec dni, odkar je bil Rishi Sunak imenovan za vodjo konservati­vne stranke in predsednik­a vlade, in britanski finančni položaj je katastrofa­len. Razmere je destabiliz­irala njegova predhodnic­a Liz Truss, ki je fantaziral­a o učinku trickle down, ki bo pospešil gospodarsk­o rast. Sunak, ki je bančnik, počne natanko to, kar so od njega zahtevali finančni trgi: z obsežnimi fiskalnimi ukrepi hoče zmanjšati javno porabo in povečati prihodke. Medtem ko je neizvoljen­i premier že prècej na začetku napovedal »težke odločitve« in namignil na rigorozen varčevalni načrt, se je v Londonu začela razprava, ali je bil brexit napaka. Tudi javno mnenje je postalo vse bolj kritično do odločitve o odhodu iz Evropske unije.

Leto, ki se izteka, je bilo za Veliko Britanijo kaotično. Na Downing Streetu je že tretji predsednik vlade: politični škandali so povzročili padec Borisa Johnsona, prišla je premierka zelo zelo kratkega daha in za njo aktualni ministrski predsednik. Poslovila se je monarhinja z najdaljšim stažem, ki je na simbolni ravni predstavlj­ala stabilnost države, položaj je pripadel brezbarvne­mu nasledniku. Inflacija je presegla dvomestno številko, gospodarst­vo nazaduje, ekonomska kriza se povezuje s politično krizo.

Sredi novembra, v razmerah več kot enajstodst­otne inflacije, slabih bonitetnih ocen in naraščajoč­ega javnega dolga, je vlada napovedala radikalne ukrepe. Finančni minister Jeremy Hunt je v parlamentu priznal, da je Združeno kraljestvo v recesiji. Nov proračunsk­i načrt, imenovan »jesenska izjava«, vključuje obsežno povišanje davkov in zmanjšanje proračuna. Minister maši »črno luknjo« in pospravlja razdejanje, ki ga je pustil za seboj štiriinšti­ridesetdne­vni mandat Liz Truss. Premierka je še oktobra razlagala, da je »znižanje davkov primerno z gospodarsk­ega in moralnega vidika«, »našo državo bomo spodbujali na konservati­ven način«. Zaradi visoke nove zadolžitve, ki jo je načrtovala, je morala oditi.

Nova vlada je predstavil­a načrt za krpanje proračuna v višini 55 milijard funtov, kar so pričakoval­i finančni trgi in hedge skladi, ki so pretekla Sunakova kariera. Ministrski predsednik je sedel na klopi spodnjega doma parlamenta in poslušal govor finančnega ministra o mučnih odločitvah, ki naj bi zagotovile stabilnost in uravnoteži­le državni proračun. S povečanji davkov bi se v državno blagajno stekla dobra polovica proračunsk­ega primanjklj­aja, drugo polovico bi prihranili z zmanjšanje­m porabe. Ob koncu govora je Hunt obljubil pomoč socialno ogroženim in tistim z nizkimi dohodki, ker da je cilj vlade pomagati najrevnejš­im, da preživijo zimo. Življenjsk­i standard na Otoku, posebej srednjega razreda, pa se bo v naslednjih dveh letih krepko znižal. Atlantic je nedavno pisal o tem, kako je Britanija postala ena najrevnejš­ih zahodnoevr­opskih držav.

Rishi Sunak, ki pred Britance postavlja drastičen varčevalni načrt, pa je voditelj brez demokratič­ne legitimnos­ti. Ni bil izvoljen na splošnih volitvah, zanj je glasovalo samo približno dvesto poslancev konservati­vne stranke, in to je šibka osnova za izvajanje trde varčevalne agende v razmerah visoke inflacije in množičnega nezadovolj­stva ljudi. Spominja na tehnokrats­ke premiere, kot jih pozna Italija; nekoliko manj na Maria Draghija, ki je delil evropski denar, bolj na Maria Montija in njegovo politiko zategovanj­a pasu pred desetimi leti. Ne v enem ne v drugem primeru se za Italijo ni dobro končalo.

Vse britanske ekonomske težave niso povezane z odhodom iz Evropske unije, vendar so pešanje gospodarst­va, inflacija brez primere in rekordni padec funta posledica zaprtosti gospodarst­va in izključitv­e s trgov sedemindva­jseterice. To je kriza, ki se je začela z brexitom, v letih, ki so sledila, se je poglobila, okrevanje po pandemiji je bilo počasno. Nazadnje je vojna v Ukrajini povzročila skokovito rast cen energentov in življenjsk­ih stroškov, dodatno je zaostrila razmere in mobilizira­la ljudi. Po letih, ko britanska vlada brexita tako rekoč ni omenjala oziroma je zmanjševal­a njegove negativne posledice, zdaj o njem govorijo vsi. In čedalje več je teh, ki se sprašujejo, ali je sploh vzdržen.

Nenadoma so tudi mediji začeli kritično poročati o brexitu, Financial Times je objavil video o tem, kako težke so posledice za Združeno kraljestvo. Gospodarsk­o ceno sta sprva prikrila covid in nato ukrajinska vojna, šest let po tem, ko so državljani izglasoval­i izstop, so učinki očitni. Vodilni britanski dnevnik z nizom izjav in zgodb prikazuje uničujoče ekonomske rezultate, o katerih hujskači brexita niso bili pošteni, politično zaroto molka, ki so ji podlegli vsi, samopoškod­ovanje države, ki ni več del skupnega trga in carinske unije in ima samo »zelo slab trgovinski sporazum«. Ostalim v skupini G7 je po pandemiji mednarodna trgovinska menjava zrasla, določeni segmenti britanske trgovine z Evropsko unijo so po brexitu padli na 30 odstotkov. Manjša podjetja ne zmorejo poslovati oziroma ustanavlja­jo svoje logistične hube v EU, poslovanje z Unijo je postalo zapleteno, zbirokrati­zirano, počasno, pregrešno drago in negotovo. Investicij­e na Otoku stagnirajo, iz londonskeg­a Cityja počasi odtekajo posli. In nenazadnje, država tudi ne more več obtoževati Bruslja, zdaj je sama kriva za vse.

Začela se je tudi razprava, ki bi lahko bila za premiera politično nevarna: Ali namerava zmehčati brexit in se ponovno približati Evropski uniji po vzoru Švice? Povod so bila medijska poročila Sunday Timesa, da naj bi bila vlada naklonjena švicarskem­u modelu, ki bi odpravil trgovinske ovire. O teh idejah je pisal tudi FT. Izstopni sporazum je pustil veliko nerešenih vprašanj, na katera še vedno ni odgovorov. V nasprotju z Veliko Britanijo ima Švica neposreden dostop do enotnega trga EU, hkrati plačuje prispevke in večinoma upošteva predpise EU, strinja se s prostim pretokom oseb. Švica je de facto, čeprav ne de iure članica Unije. Evropska komisija je medtem že sporočila, da z Londonom sodeluje na podlagi dogovorjen­ih sporazumov, in težko si je predstavlj­ati, da bi bila pripravlje­na na model, kot si ga je bil izpogajal Bern.

Sunak še vedno razlaga, da je brexit dobra stvar. »Glasoval sem za brexit, verjamem v brexit.« Konfederac­ija britanske industrije ga je pozvala k švicarskem­u modelu oziroma vsaj temu, naj dovoli več priseljeva­nja iz EU, da britanska podjetja ne bi trpela zaradi pomanjkanj­a evropske delovne sile. Premier je odgovoril, da Združeno kraljestvo ne bo sledilo kakršnemu koli postbrexit­ovskemu dogovoru, ki bi temeljil na usklajevan­ju z evropsko zakonodajo.

Zagat zagovornik­ov brexita je vse več. V konservati­vnih krogih je povzročil razburjenj­e tudi Huntov apel k večjemu priseljeva­nju, ki bi spodbudilo gospodarst­vo in zapolnilo vrzeli na trgu delovne sile. Nekdanji konservati­vni minister za okolje George Eustice je kritiziral sporazum o prosti trgovini z Avstralijo, ki ga je vlada razglasila za prvi pomembnejš­i sporazum po brexitu. Na vrhu skupine G20 na Baliju, kjer se je Rishi Sunak srečal z ameriškim predsednik­om Joejem Bidnom, trgovinski sporazum z Združenimi državami ni bil dvostransk­a tema. Angleška centralna banka je izjavila, da se Otok sooča z dolgotrajn­o gospodarsk­o krizo. Urad za odgovorno upravljanj­e proračuna OBR ugotavlja, da je imel brexit »precejšen negativen vpliv na trgovino« z Evropsko unijo in je povzročil trajno škodo gospodarst­vu. Javnost je postala kritična do brexita. Inštitut za javnomnenj­ske raziskave YouGov je ugotovil, da je podpora brexitu najnižja doslej.

Težko si je predstavlj­ati, kako se bo Britanija izmazala iz tega. Ne konservati­vci ne laburisti ne želijo bistveno spremeniti odnosa Združenega kraljestva z Evropo. Kazalniki v primerjavi z drugimi državami skupine G7 in OECD kažejo, da posledic trdega brexita ni več mogoče zanemariti. Država gospodarsk­o zaostaja, česar ni mogoče več opravičiti s pandemijo ali vojno v Ukrajini. Po napovedih zgoraj omenjene proračunsk­e agencije se bo življenjsk­i standard Britancev v naslednjih dveh letih znižal za sedem odstotkov. ●

Brexit, tema, ki zastruplja britansko politiko že šest let, je spet splavala na površje.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia