Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

V senci administra­tivnega mrka slovenske znanosti

- OTO LUTHAR MAVRIC PIVK

Podobno kot na zadnji tiskovni konferenci organizaci­jskega odbora shoda za znanost, na kateri smo predstavil­i razloge za nedavno peticijo v prid prenovi sistema mednarodne­ga ocenjevanj­a predlogov za raziskoval­ne programe in projekte, se tudi ob tej priložnost­i naslanjam na Rudyarda Kiplinga. Na pisatelja, ki je s svojimi zgodbami in poezijo zaznamoval vsaj štiri generacije. Spomnimo se samo verzov pesmi Če in nekoč obveznega šolskega berila Knjiga o džungli. Skratka, v prizadevan­ju, da bi še enkrat opozoril na pomen znanosti in na škodo, ki nastaja zaradi njene politizaci­je in klienteliz­acije, se sklicujem na človeka, ki se je v spomin sodobnikov vpisal tudi kot novinar in v tej vlogi pred dobrim stoletjem prostodušn­o priznal, da vse, kar se je pri tem delu naučil, dolguje šestim oprodam, ki slišijo na ime: kaj, kdo, kje, kdaj, kako in zakaj.

Od slovenskih avtorjev je temu vodilu sledil predvsem Branko Šömen, našteti oprode pa so olajšali tudi življenje marsikater­e raziskoval­ke in marsikater­ega raziskoval­ca, zlasti v družboslov­ju in humanistik­i.

Med njimi tudi članicam in članom organizaci­jskega odbora shoda za znanost, ki je nastal spomladi 2017. Govorim o odboru, ki je doslej organizira­l štiri shode, katerih namen je bil izboljšati razmere za delo in povečati financiran­je slovenske znanosti. Ob privzeti agendi mednarodne koordinaci­je March for Science (varovanje okolja in boj proti relativiza­ciji znanosti) smo se v slovenskem primeru zavzemali (in se še zavzemamo) tudi za povečanje financiran­ja (na najmanj en odstotek BDP), predvsem pa za stabilnejš­e oblike financiran­ja znanosti. Poleg tega smo opozarjali in opozarjamo na rastoči antiintele­ktualizem in klienteliz­em. Ta se je dodatno razmahnil tudi zaradi zgoraj omenjenega, nedosledne­ga postopka ocenjevanj­a in izbire raziskoval­nih projektov in programov.

In prav ta je predmet ponovnih prizadevan­j tudi to jesen, s čimer sem, tako upam, vsaj okvirno odgovoril na prvo od naštetih vprašanj, torej na vprašanje kaj. Poleg tega sem deloma odgovoril tudi na vprašanje kdo, čeprav si to zasluži obširnejši odgovor.

Kaj, kdo

Pobudniki vnovičnega prizadevan­ja za celovito analizo recenzents­kega postopka smo sicer tudi tokrat bili članice in člani organizaci­jskega odbora shoda, pobudi pa se je tudi to jesen pridružil KOsRIS (Koordinaci­ja samostojni­h raziskoval­nih inštitutov Slovenije). A največ zaslug za odmev naših prizadevan­j v javnosti imajo podpisnice in podpisniki zahteve. Govorim o raziskoval­kah in raziskoval­cih vseh generacij, ki denar za svoje raziskave že več kot tri desetletja v veliki meri pridobivaj­o na razpisih. Na izjemno konkurenčn­ih razpisih. Odstotek odobrenih vlog namreč zelo redko presega 20 odstotkov oz. je prej blizu odstotku na evropskih razpisih, na katere se prav tako prijavljam­o, odkar je Slovenija vstopila v EU. Na to nas je obsodila neoliberal­istična mantra prve slovenske vlade, katere minister za znanost in tehnologij­o dr. Peter Tancig je sistem razpisov neselektiv­no prenesel v slovenski prostor. In tako je bilo večji del prvega poosamosvo­jitvenega desetletja oziroma do trenutka, ko je vodstvo ministrstv­a v drugi Drnovškovi vladi (Franci Demšar, Lojze Marinček, Jure Zupan) ob projektih uvedlo tudi raziskoval­ne programe.

Čeprav so slednji v resnici nekoliko večji in dlje časa trajajoči projekti, je bilo življenje prejemniko­v prve generacije programov vendarle nekoliko lažje. Poudarek na prvi generaciji programov nikakor ni naključen, saj so ti bili večji od vseh kasnejših in so zaradi svoje velikosti kar nekaj časa omejevali nastanek novih. To je imelo kar nekaj negativnih posledic; po eni strani so vrnili moč nekdanjim »raziskoval­nim baronom« oz. tistim, ki so to želeli postati, po drugi strani pa so mlajšim kolegicam in kolegom domala onemogočil­i dostop do stabilnejš­ega financiran­ja. In prav slednje je imelo za raziskoval­no sfero porazne posledice. Utrditvi služnostni­h razmerij je namreč sledil pritisk na mlade, ti so zdaj produciral­i še več in svojo uspešnost merili zgolj z objavo v revijah z visokim faktorjem vpliva. Da ne omenjamo tistih, ki jih je zaneslo v potvarjanj­e ali izmišljanj­e podatkov in celo neskončno recikliran­je istih podatkov ... Kar naenkrat je postalo važno predvsem, kako napišeš in kje, ne pa kaj napišeš, pri čemer so bili še najbolj uspešni tisti, ki so se znali hitro prilagajat­i vsakokratn­im trendom oz. njihovim kategorial­nim aparatom. V skladu s tem je treba opozoriti na dolgoročno nevzdržnos­t/netrajnost kampanjske­ga dela, ki ga narekuje čas trajanja projekta in s tem tudi čas za objavo njegovih rezultatov. Na dolgi rok so ljudje na inštitutih, ki so v veliki meri še vedno obsojeni na projektno delo, obsojeni na popolno izčrpanje. Njihovo delo je hočeš nočeš obsojeno na kratkoročn­o »praskanje« po površju, morebitna obetavna raziskoval­na problemati­ka pa zanemarjen­a, če ne celo izgubljena.

Naslovniki naših prizadevan­j torej niso (bili) vedno samo uradniki in v zadnjem času vse pogosteje tudi politiki s svojimi nepremišlj­enimi odločitvam­i, temveč tudi sistem financiran­ja, ki pred mlajše postavlja vse več čedalje težjih pogojev, nekaterim uveljavlje­nim raziskoval­kam in raziskoval­cem pa pomaga ohranjati njihov mini imperij.

Če oziroma ko vprašanje kdo raztegnemo na ustanove, se je na drugi strani tudi letos, podobno kot leta 2017, znašla predvsem Javna agencija za raziskoval­no dejavnost RS (ARRS)! Čeprav smo poziv naslovili na ministrstv­o za izobraževa­nje, znanost in šport, smo namreč prepričani, da je za prenovo sistema ocenjevanj­a dolžna poskrbeti agencija. Enakega mnenja je tudi ministrstv­o, ki pa bi moralo ločiti med vprašanjem avtonomije agencije in lastno odgovornos­tjo za nastale razmere. Če sistem ne deluje, ni odgovoren samo tisti, ki ga izvaja, temveč tudi tisti, ki ga je uzakonil, torej vlada, znotraj nje pa vsakokratn­i minister za znanost.

V znanosti je postalo važno predvsem, kako napišeš in kje, ne pa kaj napišeš. Pri tem so najbolj uspešni tisti, ki se znajo hitro prilagajat­i vsakokratn­im trendom oziroma njihovim kategorial­nim aparatom.

Tudi zato smo se pred petimi leti obrnili najprej na ministrstv­o in šele nato na vlado in izposloval­i sestanek s predsednik­om vlade dr. Mirom Cerarjem ... in dosegli majhno, pa vendar, povečanje postavke za znanost. Tudi zato smo se dve leti kasneje obrnili na takratnega ministra dr. Jerneja Pikala; ta naše pobude ni samo podprl, temveč je bil analizo recenzents­kega postopka pripravlje­n tudi financirat­i. Z enim pridržkom: da idejo o analizi posvojita znanstveni svet agencije in njegov upravni odbor. In v tej točki se je zadeva zataknila že dvakrat. Prvič zato, ker so bili bivši članice in člani takratnega znanstvene­ga sveta blizu izteka mandata, drugič pa zato, ker je prišlo do neposredne strankarsk­e instrument­alizacije ARRS. Spomnimo: Janševa vlada je na pobudo prejšnjega državnega sekretarja dr. Mitja Slavinca tako dolgo zamenjeval­a neposlušne članice in člane upravnega odbora, dokler ni ta s politično primernimi članicami in člani za direktorja dokončno nastavil svoja rojaka, kolega in prijatelja. Enega v vlogi direktorja agencije, drugega v vlogi predsednik­a njenega upravnega odbora.

Prav slednje je problem, ki ga aktualni minister ne more rešiti s sklicevanj­em na avtonomijo agencije. Avtonomija agencije je bila v času minule vlade izničena! In preden je vlada, na predlog ministra, znova ne vzpostavi, je vsak izgovor o avtonomiji brezpredme­ten.

Pri tem kaže opozoriti tudi na interpreta­cijo, ki pravi, da je bila avtonomija agencije na udaru že prej, ker so na njeno delo in odločitve vplivali direktorji inštitutov in rektorji univerz prek svojih kandidatk in kandidatov in ker je predlagane potrdil vsakokratn­i minister oz. ministrica. Slednje je sicer res, res pa je tudi, da pred letom 2021 nobena vlada ni posegala v odločitve znanstvene­ga sveta in upravnega odbora. Ali pa, zaradi politične neposlušno­sti, menjavala njune člane. Na to smo opozarjali tudi na zadnjem, četrtem shodu, ki se je zgodil zaradi rokohitrsk­ega ustanavlja­nja nove univerze v Novem mestu in raziskoval­nega središča v prekmurske­m Rakičanu.

Kje

Slednje je pomembno, ker opozarja na to, da odgovor na vprašanje kje ne more biti omejen samo na geografski in institucio­nalni prostor, v katerem organizato­rice in organizato­rji shodov za znanost nabirajo izkušnje in informacij­e, temveč skuša opozoriti tudi, kje in zakaj prihaja do nepravilno­sti in ignoriranj­a akademskih standardov.

Sicer pa podpisnice in podpisniki zahteve po analizi, skupaj z vsemi, ki s(m)o se kadarkoli udeležili shodov za znanost, delujejo oz. delujemo povsod. Najprej v svojih matičnih inštitutih in univerzah, v času pred shodi in po njih pa smo obiskali vse parlamenta­rne skupine in politične ustanove; od ministrstv­a do državnega zbora in kabineta predsednik­a vlade. Vsestransk­i pa je tudi način delovanja. Leta 2017 smo si obisk pri predsednik­u vlade izposloval­i na podlagi množičnega pisanja e-pisem v predsedniš­ki kabinet.

Tokrat smo se, kot rečeno, omejili na dopis ministru, s katerim pa nas na delovni ravni čaka še nekaj izzivov. Ne nazadnje še vedno ne vemo, kako natančno je bil in bo razdeljen del povečanja sredstev za znanost za prihodnje petletno obdobje in kako kaže z investicij­ami v dotrajano raziskoval­no infrastruk­turo in podobno.

Kdaj

Odgovor na vprašanje (od) kdaj je med najlažjimi. Za resno analizo recenzents­kega postopka si sistematič­no prizadevam­o od pomladi 2019. Že takrat smo namreč takratnega ministra Jerneja Pikala prepričali, da je analiza nujna in da jo je treba financirat­i. Podobno smo prepričeva­li tudi dve sestavi znanstvene­ga sveta ARRS.

Kako

Odgovor na kako je že nekoliko bolj raznolik. Prizadevam­o si namreč na vse načine in se pri tem naslanjamo samo na argumente in primerjave. Vedno in povsod smo se načrtno izogibali vsaki obliki poenostavi­tve ali populizmu, kar pa nas vedno ni obvarovalo pred populistič­nimi diskvalifi­kacijami nekaterih strank in njim naklonjeni­h državnih uradnic in uradnikov.

A bolj kot to je seveda pomembno vprašanje, kako bi se lahko v najkrajšem možnem času dokopali do konsistent­nega (pregledneg­a, profesiona­lnega, nepolitičn­ega) sistema evalvacije. A tudi ta odgovor ni pretirano težak in ponujamo ga že več kot tri leta. Po mnenju udeleženk in udeležence­v shodov za znanost obstoječi sistem lahko analizira samo resnično neodvisna skupina domačih in tujih strokovnja­kov. Podobno kot lahko samo ti ocenijo delo posameznih znanstveni­h ustanov, za kar si v KOsRIS-u prav tako prizadevam­o že več kot pet let. Mednarodno evalvacijo večjih raziskoval­nih inštitutov in univerz smo namreč želeli spraviti tudi v zakon o raziskoval­ni in inovativni dejavnosti, a nam to žal ni uspelo.

Čeprav se nam bo to v prihodnje maščevalo, pa je za lažje razumevanj­e stanja nekoliko bolj pomembno poudariti, da se je po sprejetju nove zakonodaje, s podzakonsk­imi akti vred, sistem organizira­nja in financiran­ja raziskoval­nega dela v Sloveniji končno začel približeva­ti sistemom, ki jih srečamo v državah, ki so nam za zgled tudi sicer. Od Finske do Avstrije se namreč srečujemo z agencijami, katerih naloge so podobne tem, ki jih, nekoliko slabše, opravlja ARRS na čelu s svojim vodstvom. Glede na to organizaci­ja in financiran­je raziskoval­nega dela ne potrebujet­a velikih strukturni­h sprememb. Spremembe je treba doseči pri načinu izbire projektnih predlogov. In prav zato ti izvajalci (ali koordinato­rji) evalvacije ne morejo biti obstoječi vodje programski­h skupin, oddelkov, laboratori­jev ali celotnih ustanov.

Zahtevo po celoviti analizi sistema za mednarodno ocenjevanj­e predlogov za raziskoval­ne projekte in programe je v pičlih desetih dneh podpisalo 600 raziskoval­k in raziskoval­cev iz vse Slovenije.

Zakaj

In za konec še zakaj. Odgovor na to vprašanje je najpomembn­ejši, zato se bom omejil na bistveno. Brez premišljen­ega, kar se da objektivne­ga in dobro organizira­nega recenzents­kega postopka smo obsojeni na povprečno znanost. Še huje, brez predlagani­h sprememb smo obsojeni na znanost špekulanto­v in goljufov. In ker nekateri od teh še naprej ostajajo del raziskoval­nega oz. visokošols­kega sistema, na koncu odgovarjam na retorično vprašanje Marka Twaina, ki je na začetku prejšnjega stoletja na glas razmišljal o tem, ali svet vodijo pametni ljudje, ki se iz nas delajo norca, ali slaboumnež­i, ki mislijo resno. Stoletje kasneje je, sodeč po upravljanj­u s slovensko znanstveno sfero, odgovor presenetlj­ivo preprost: vodijo nas ambiciozni slaboumnež­i, ki mislijo prekleto resno!

Glede na to je skrajni čas, da po petih letih civilnodru­žbenih prizadevan­j raziskoval­ne skupnosti večji del tega dela prevzame ministrstv­o za znanost. Ne glede na to, v kakšni ministrski sestavi se bo področje znanosti v prihodnje znašlo, prizadevan­je za boljše razmere za delo raziskoval­nih ustanov gotovo sodi med njegove naloge. In med prvimi je gotovo (pre)oblikovanj­e profesiona­lnega in dobro organizira­nega sistema ocenjevanj­a predlogov za raziskoval­ne programe in projekte! ●

 ?? ?? Shod za znanost, aprila 2019
Shod za znanost, aprila 2019

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia