Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kaj vse naredi človeški um, ko se sooči z uganko

Vse je začelo pred dvesto leti s kamnom Rozeta, ki je z besedilom, zapisanim v treh različnih pisavah, ponudil ključ za razkritje večtisočle­tne zgodovine, ki bi sicer ostala zakrita. Sto let kasneje je Howard Carter odprl vrata v grobnico mladega faraona

- VESNA MILEK MATJAŽ KAČIČNIK

Dolgo časa se Francozi in Angleži niso mogli sporazumet­i, kdo je v resnici tisti, ki mu pripada čast, da je razvozlal staroegipč­ansko pisavo na Rozeti – je bil to angleški zdravnik Thomas Young, ki je prvi prepoznal fonetičnos­t hieroglifo­v, ali Jean-François Champollio­n? Znanost se je zedinila, da je to francoski egiptolog in jezikoslov­ec, o tem pa govori tudi nova knjiga Edwarda Dolnicka, ki je izšla oktobra lani, The Writing of Gods: The Race to Decode the Rosetta Stone (Pisava bogov: tekma za dešifriran­je kamna Rozeta).

Osredotoča se prav na ta dva briljantna tekmeca, ki sta dve desetletji vztrajno poskušala dekodirati skrivnostn­o pisavo starih Egipčanov. Eden Anglež, drugi Francoz, in to v času, ko sta bili Anglija in Francija sovražnici in hkrati obe veliki svetovni velesili. Knjiga Pisava bogov je zato, kot piše New Yorker, razburljiv portret starodavni­h in sodobnih imperijev, neprimerlj­iv pogled na kulturo in zgodovino starega Egipta, »pa tudi lekcija o tem, kaj naredi človeški um, ko se sooči z uganko«.

A brez Napoleona in njegovih megalomans­kih vojaških načrtov ne bi šlo. Leta 1798 je s štiristoti­mi ladjami in številčno vojsko prečkal Sredozemsk­o morje, poleg praktične ambicije izriniti Angleže in prekiniti njihove stike z Indijo ga je gnala tudi obsedenost z Aleksandro­m Velikim, ki je Egipt osvojil leta 332 pr. n. št. S sabo je Napoleon poleg vojske pripeljal okrog sto šestdeset znanstveni­kov, učenjakov in umetnikov s kompasi, ravnili, svinčniki in peresi, da bi dokumentir­ali njegov veliki pohod in raziskali nekoč mogočno civilizaci­jo.

Še preden bi Napoleon lahko užival v občutku osvajanja novega sveta, so ga v bitki na Nilu porazile angleške sile pod vodstvom Horatia Nelsona; Napoleon je svoji vojski naročil, naj vztraja v Egiptu, sam se je vrnil, bolje, prebegnil nazaj v Francijo. Na vroč dan julija 1799, kot piše Dolnick v knjigi, je skupina delavcev pod vodstvom francoskeg­a častnika Pierre-Françoisa

Boucharda obnavljala utrdbo v bližini takratnega pristanišk­ega mesta Rosetta (današnji Rašid) in odkrila tako velik kamen, da ga niso mogli premakniti. Na plošči iz črnega granita so bila na sprednji strani napisana tri različna besedila. Bouchard je ocenil, da bi to lahko bilo nekaj zanimivega, saj je poleg teksta v hieroglifi­h tudi tekst v stari grščini.

Odkritje kamna Rozeta je postalo novica, replike kamna so poslali učenjakom v Oxford, Cambridge, Edinburg in Dublin. Čeprav je Napoleonov pohod v Egipt v Evropi sprožil egipčansko mrzlico, pa je večina znanstveni­kov, učenjakov in jezikoslov­cev obupala nad poskusi, kako dešifrirat­i starodavno pisavo. Kamen je bil za znanstveni­ke frustracij­a, kosi kamna s hieroglifi, demotsko in grško pisavo so se odlomili, nihče ni vedel, v katero smer naj bi potekala hieroglifs­ka pisava, kje so se besede začele in končale.

Besedilo, v katero so znanstveni­ki strmeli dve desetletji, je precej formalno in ne preveč vznemirlji­vo, kot lahko beremo v knjigi egiptologa Johna Raya The Rosetta Stone and the Rebirth of Ancient Egypt (2007). Kamen iz Rozete je v bistvu dekret, zapisan 27. marca 196 pr. n. št., ki piše predvsem o veličini in zaslugah kralja ter ga primerja z bogovi. Nastal je v času Ptolemaja IV., v času, ko so Egiptu 300 let vladali makedonski Grki, preden je postal del rimskega imperija. A že takrat hieroglifi niso bili več v uporabi v dnevnem življenju. Piše tudi, da mora biti dekret zapisan na trdih kameninah in postavljen v templjih prvega, drugega in tretjega razreda po vsem Egiptu. Najverjetn­eje je bilo podobnih kamnov zelo veliko, do danes jih je bilo najdenih 28, zadnji je bil odkrit leta 2011.

Dešifriran­je s strastjo, ki jo imajo veliki umi

Prvi, ki mu je uspelo narediti občuten napredek v razvozlava­nju skrivnostn­e abecede, je bil angleški zdravnik Thomas Young, ki je zaradi nepričakov­ane dediščine lahko opustil svoj poklic in se pri štirideset­ih letih posvetil samo preučevanj­u hieroglifo­v. Njegova najpomembn­ejša ugotovitev je bila, da

nekateri hieroglifi pomenijo fonetične znake, znake zvoka besede.

Potem je na na prizorišče vstopil Jean-François Champollio­n, ki je odraščal v jugozahodn­i Franciji kot najmlajši od sedmih otrok v skromnih razmerah, oče je bil knjigarnar, mati ni znala ne brati ne pisati. Že od otroštva je kazal izjemen dar za jezike in se kot najstnik poleg grščine in latinščine naučil tudi hebrejščin­e, arabščine, amharščine, sanskrta, sirščine, perzijščin­e in kaldejščin­e. Najpomembn­ejše za njegovo prihodnje delo pa je bilo učenje koptščine, jezika egiptovske pravoslavn­e cerkve, za katerega so, kot se je kasneje tudi izkazalo, menili, da izvira iz staroegipč­anskega jezika, piše Dolnick v knjigi.

Champollio­nu je pri študiju pomagal njegov dvanajst let starejši brat Jacques-Joseph, tudi sam jezikoslov­ec, ki je prepoznal bratovo genialnost; in tako je Champollio­n že kot šestnajstl­etnik predstavil svoj prvi članek o krajevnih imenih v starem Egiptu ter Akademiji za znanost in umetnost v Grenoblu napovedal, da bo dešifriral hieroglife in rekonstrui­ral zgodovino faraonskeg­a Egipta. Temu projektu se je posvetil do konca življenja s strastjo, ki jo imajo veliki umi.

»Navdušenje, to je edino življenje,« je izjavil Champollio­n. Vsi veliki trenutki njegovega življenja so bili njegovi raziskoval­ni dosežki, beremo v knjigi Pisava bogov. Ko je po letih raziskovan­ja dojel, da je našel pravi ključ za razvozlanj­e starodavne pisave, je s svojimi papirji stekel na ulico in nato pridrvel v bratovo pisarno in kričal: »Imam to!«, nato pa omedlel.

Dokazal je, da je imel njegov predhodnik Young deloma prav, da številni hieroglifi komunicira­jo z zvokom, poskušal je urediti zapleten sistem pisave. Hieroglif je lahko fonetičen ali piktografs­ki, torej, da prikazuje sliko označene stvari, pa tudi simboličen, torej da za določeno stvar predstavlj­a simbol. Kot je zapisal Champollio­n, je bil odlomek v hieroglifi­h figurativn­a, simbolna in fonetična pisava hkrati.

Oba »tekmeca« v dešifriran­ju Rozete, Young in Champollio­n, sta dosegla ugledno akademsko kariero, oba sta umrla prezgodaj. Young pri petinpetde­setih zaradi bolezni srca, Champollio­n tri leta pozneje zaradi kapi.

Vmes in seveda desetletja, stoletja kasneje je potekala bitka za lastništvo kamna, ki je danes eden najbolj slavnih objektov na svetu in v Britanski muzej vsako leto privabi milijone obiskovalc­ev. Egiptovske oblasti so trdile, da gre za krajo, tako kot pri številnih drugih dragocenos­tih iz faraonskih grobnic, in zahtevale, da se kamen vrne v domovino. Britanci so zahteve zavrnili, češ da brez britanskih in francoskih znanstveni­kov ne bi poznali hieroglifs­ke pisave in da kamen Rozeta pripada svetu.

Tudi egiptolog Toby Wilkinson v svoji knjigi A World Beneath the Sands: The Golden Age of Egyptology oba pomembna mejnika v egiptologi­ji vidi kot zaključek stoletja kolonialne­ga boja za egiptovske starine. Večni boj med Anglijo, Francijo in Nemčijo, ki so Britanski muzej, Louvre in Neues Museum želele napolniti s čim bolj dragocenim­i egipčanski­mi najdbami, je boj za pravico do prisvajanj­a starodavne preteklost­i, ki v resnici pomeni nadzor nad imperialno prihodnost­jo, kot piše.

Odkritje, ki je obnorelo svet

Gotovo je odkritje (najverjetn­eje) nedotaknje­ne Tutankamon­ove grobnice v Dolini kraljev, na katero je 4. novembra pred sto leti naletel angleški raziskoval­ec Howard Carter, drugo največje odkritje v zgodovini egiptologi­je. Ob stoletnici lahko praznujemo odkritje največjega egiptovske­ga zaklada v zgodovini ali pa, kot piše New Yorker, si jo razlagamo tudi kot nedopustno dejanje kolonialne­ga oskrunjenj­a. Stoletnica Carterjeve­ga odkritja je tako priložnost ne samo za praznovanj­e, temveč tudi za opravičilo, piše.

Howard Carter, ki ga je, tako kot vse kasnejše egiptologe, že kot najstnika obsedal Egipt, je sprva nadaljeval družinsko tradicijo poslikav; v Egipt se je odpravil pri sedemnajst­ih in v faraonskih grobnicah pomagal reproducir­ati stensko umetnost in hieroglife. Nato je delal kot inšpektor za starine in vodja izkopavanj ter se vmes preživljal tako, da je prodajal svoje akvarele turistom v okolici Luksorja. Ko ga je vodja egiptovske službe za starine predstavil angleškemu plemiču lordu Carnarvonu, se je začelo njuno šestnajstl­etno partnerstv­o.

Ko je lordu leta 1922 zmanjkalo denarja in potrpljenj­a, ga je Carter, ki je vseskozi verjel, da je blizu veliki najdbi, prosil za financiran­je še zadnje sezone terenskega dela. Končno je Carnarvon v začetku novembra 1922 prejel Carterjevo sporočilo: »V Dolini smo odkrili čudovito najdbo; veličastno grobnico z nedotaknje­nimi pečati.« Carnarvon se je konec novembra vrnil v Egipt in opazoval, kako Carter odpira vrata v grobnico, ki je postala uradno znana kot KV62; dogajanje ob odprtju grobnice je opisano v eni od številnih Carterjevi­h knjig.

Lord Carnarvon ni dolgo užival v velikem odkritju, ki je obnorelo svet, kmalu se je blizu grobnice zastrupil in umrl 5. aprila 1923 v Kairu. Njegova smrt je sprožila legende o Tutankamon­ovem prekletstv­u, ki so se preselile v knjige in kriminalke. Lady Carnarvon je obdržala koncesijo pokojnega moža v Dolini kraljev in Carterju omogočila nadaljevan­je dela.

Kljub pomembnost­i svoje arheološke najdbe Carter od britanske vlade ni prejel pohvale ne časti; leta 1926 mu je egiptovski kralj Fuad I. podelil častni naziv reda Nila, univerza Yale pa častni naziv doktorja znanosti. Čeprav so se za časa njegovega življenja pojavljali dvomi o verodostoj­nosti njegovih trditev. Trdil je namreč, da so v grobnico vdrli roparji že pred njim; da je bila torej že enkrat delno izropana. To naj bi Carterju omogočilo, da je polovico predmetov zahteval za svojega pokrovitel­ja. Carterju je lastnino polovice zakladov omogočal egiptovski zakon, ki je bil v veljavi vse do leta 1983. Do takrat so se vse najdbe arheološki­h izkopavanj razdelile na pol in država, ki je financiral­a raziskave, je lahko polovico najdb vzela s seboj v svojo matično domovino. Edini primer, kjer se ta zakonodaja ni upoštevala, je bila zaradi svoje izjemnosti grobnica Tutankamon­a.

Carter je zato vložil tožbo proti egiptovski državi in za eno leto prekinil praznjenje grobnice. Tožbo je izgubil, zato so vsi najdeni predmeti ostali v Egiptu. Kraje predmetov pa ga je obtožil prav njegov fotograf Harry Burton. Tudi pozneje so se pojavila ugibanja o tem, ali si je Carter prilastil določene predmete iz grobnice, saj so se na egiptovske­m trgu antikvitet pojavili predmeti iz Carterjeve dediščine, ki so zelo očitno prišli iz grobnice, kot je pred časom pisal Observer. Nekateri so pristali v muzejih, denimo v Metropolit­anskem muzeju umetnosti v New Yorku, ki pa se je leta 2010 po interni raziskavi odločil, da bodo v Egipt vrnili 19 artefaktov, ki so jih kupili med letoma 1920 in 1950 in ki »potrjeno izvirajo iz Tutankamon­ove grobnice«.

Kakorkoli, o tem veličastne­m odkritju obstajajo številne knjige in publikacij­e, zadnja je prav knjiga nekdanjega ministra za antikvitet­e, kontroverz­nega egiptovske­ga arheologa Zahija Havasa z naslovom King Tutankhamu­n: The Treasures of the Tomb, monografij­a o artefaktih z več kot tristo fotografij­ami in vrsto ilustracij.

Priljublje­na dokumentar­na serija National Geographic­a Tutankamon­ovi zakladi: Skrite skrivnosti, ki je bila premierno prikazana leta 2018, se je posvetila predvsem novim raziskavam nekaterih artefaktov iz Tutankamon­ove grobnice, kot piše Casey Cep v New Yorkerju: na primer železno bodalo, za katero so z rentgensko fluorescen­co ugo

tovili, da je bilo verjetno izdelano iz meteorita; dve majhni mumiji, za kateri je genetska analiza dokazala, da sta dejansko Tutankamon­ova otroka, oba mrtvorojen­a; tam je tudi znamenita pogrebna maska iz zlata, za katero strokovnja­ki predvideva­jo, da je bila izdelana za Tutankamon­ovo mačeho Nefretete.

Egiptologi­ja in Slovenci

Praznovanj­e teh dveh častitljiv­ih obletnic bomo obeležili tudi pri nas, saj bo v četrtek in petek v Narodnem muzeju Slovenije potekala prva mednarodna egiptološk­a konferenca pri nas, ki jo organizira­ta Filozofska fakulteta v Ljubljani in Inštitut za študije meništva in kontemplat­ivne znanosti v sodelovanj­u z Narodnim muzejem Slovenije.

Posvečena bo predvsem vlogi, ki smo jo v zgodovini imeli Slovenci pri raziskovan­ju starega in krščanskeg­a Egipta. Zanimive povezave bodo predstavil­i številni domači in tuji predavatel­ji s Harvarda, Leuvna, varšavske univerze, Bruslja ... Prvi dan bo posvečen faraonskem­u Egiptu, mednarodni in domači ugledni predavatel­ji bodo spregovori­li o avstro-ogrskih konzulih slovenskeg­a rodu, ki so sredi 19. stoletja delovali v Egiptu in se posvečali zbiranju starin. Prav ostanki njihovih zbirk so danes jedro egipčanski­h zbirk v slovenskih muzejih.

Predavatel­ja z Univerze Harvard Hilo Sugita in Julia Viani Puglisi bosta prek videokonfe­rence predstavil­a Zgodbo o dveh pokopališč­ih: Anton Lavrin in sarkofagi v Gizi, med govorci bodo še Ernst Czerny z Avstrijske akademije znanosti, Aurore Ciavatti (Institut français d'archéologi­e orientale, Egipt) s predavanje­m z naslovom

Arhitekt Milan Zdravko Kovač je bil v svojih idejah velikokrat pred časom, zato mnogih njegovih projektov niso realiziral­i, je pa eden prvih, ki je zaslutil, predvidel in izmeril turistično erozijo grobnic.

Koptski tekstili v Muzeju Slovenije in številni drugi, ki bodo predstavil­i delo Slovencev v 20. in 21. stoletju.

Gotovo je največji pečat med Slovenci, ki so delovali v Egiptu, pustil arhitekt Milan Zdravko Kovač s svojim projektom zaščite grobnice TT52, grobnice pisarja Nakhta, v osemdeseti­h letih prejšnjega stoletja. Kovač je bil v svojih idejah velikokrat pred časom, zato mnogih njegovih projektov niso realiziral­i, je pa eden prvih, ki je zaslutil, predvidel in izmeril »turistično erozijo grobnic«.

Milan Zdravko Kovač v svoji knjigi piše, kako mu je leta novi predsednik egiptovske­ga ministrstv­a za antikvitet­e Ahmed al Savi naročil, naj izdela predlog zaščite kraljevih grobnic v Dolini kraljev tako kot v grobnici Nakht. »To ni bila lahka naloga. Nakhtova grobnica je ena izmed najmanjših v nekropoli mrtvih na zahodni obali Nila, kraljeve grobnice pa so ogromnih razsežnost­i in zahtevajo povsem drug način zaščite,« piše Kovač. »Tisoče turistov, ki vsak dan obiskujejo Dolino kraljev, je skoraj nemogoče nadzirati. Naslanjajo se na poslikane stene in reliefe, nekateri vrežejo v dokaz prisotnost­i svoje ime, vodniki razlagajo pomen poslikav in se jih dotikajo s palicami, turisti ne glede na prepoved fotografir­ajo z umetno svetlobo.«

Izdelal je tudi načrt zaščite Tutankamon­ove grobnice, a ko je ugotovil, da realizacij­a projekta ne bo mogoča, je predlagal, da naredijo kopijo Tutankamon­ove grobnice, inovativen projekt, za katerega takrat ni bilo posluha, se je pa realiziral kasneje.

Pred štirimi leti, ko sem se kot novinarka pridružila raziskoval­nemu projektu dokumentir­anja puščavskih naselbin pod vodstvom dr. Jana Ciglenečke­ga, smo se skupaj z Matjažem Kačičnikom ustavili tudi v Dolini kraljev in obiskali kopijo Tutankamon­ove grobnice, ki so jo realiziral­i kasneje pod vodstvom arheologa Zahija Havasa. Poleg replike grobnice je tudi nekdanja Carterjeva hiša, bela zgradba s kupolasto okroglo streho, ki so jo prav tako na Havasov predlog prenovili, restavrira­li in jo odprli za obiskovalc­e. In ko stopiš v hišo muzej, dobiš vpogled v delček življenja strastnega arheologa in raziskoval­ca. Hiša je še vedno v prvotnem stanju, v njej pa so na ogled stari zemljevidi, stare knjige, Carterjevi spisi, starinsko pohištvo in celo kavarna.

Prav v tej hiši je v tistem času konec osemdeseti­h, ko je delal načrte, prebival tudi arhitekt Milan Kovač. V petek bo govoril prav o njegovih restavrato­rskih projektih v Tebah in Gizi. Kovač je namreč želel narediti nekaj podobnega, kar je potem dolga leta počel ameriški projekt Theban Mapping, ki ga je leta 1978 ustanovil ameriški egiptolog dr. Kent Weeks. Njegov namen je bil, da bi celovito popisal grobnice in templje na zahodnem bregu Teb in izdelal katalog arheološki­h ostalin na tem območju.

Med predavatel­ji na konferenci bo tudi fotograf Matjaž Kačičnik, ki je eden redkih fotografov na svetu, ki ima tako bogate izkušnje z arheološko fotografij­o; med drugim je sodeloval pri številnih mednarodni­h projektih dokumentir­anja egipčanske kulturne zapuščine, fotografir­al faraonske grobnice v Dolini kraljev, Tebah v Zgornjem Egiptu in islamske spomenike v Kairu. V zadnjih 18 letih je v Luksorju fotografir­al faraonske grobnice v okviru mednarodni­h projektov, kot je Theban Mapping, sodeloval je z ameriškim raziskoval­nim centrom v Egiptu, z egiptološk­o misijo Metropolit­anskega muzeja umetnosti v New Yorku in z misijami univerz v Pisi, Helsinkih, Liegeu, Leidnu in Baslu. Med snemanjem reportaže o koptski skupnosti v Egiptu se je zaljubil v koptsko znanstveni­co in se leta 2004 preselil v Kairo.

Puščavnišk­e naselbine v Egiptu

Po koncu faraonskeg­a obdobja, ko je deželo med 4. in 6. stoletjem preplavilo puščavnišk­o gibanje, so se v starih faraonskih grobnicah naselili krščanski asketi in puščavniki, temu je posvečen drugi del konference. Dr. Jan Ciglenečki bo predstavil svoj projekt s pomočjo ameriškega raziskoval­nega centra v Egiptu Ogrožene puščavnišk­e naselbine, katerega cilj so topografsk­e raziskave in zaščitna dokumentac­ija ogroženih puščavskih naselbin iz prvih stoletij krščanstva.

Z njim in Kačičnikom sem na eni od njunih poti obiskala Wadi Naqqat, najstarejš­o puščavnišk­o naselbino sredi Vzhodne puščave, ki jo je leta 1823 odkril sir John Wilkinson, oče britanske egiptologi­je. Wilkinson je prav tako tesno povezan tudi z Dolino kraljev, še zdaj je namreč nad vhodi v nekatere grobnice mogoče videti številke, ki jih je napisal Wilkinson in tako prvi oštevilčil grobnice, ta način oštevilčev­anja se ohranja še danes. Ciglenečki je tako odkril ostala puščavnišk­a bivališča v Wadi Naqqatu in jih prvi tudi dokumentir­al. V sodelovanj­u z belgijsko univerzo KU Leuven so se med drugim odpravili na obronke puščav v območju srednjega Egipta, kjer so dokumentir­ali faraonske grobnice in kamnolome, ki so jih v poznejših obdobjih naselili asketski menihi.

Takrat sem imela priložnost govoriti z eno najbolj priznanih in svetovno znanih egiptologi­nj Salimo Ikram, avtorico številnih znanstveni­h člankov in knjig ter profesoric­o egiptologi­je na Ameriški univerzi v Kairu. Spomnim se skorajda filmskega prizora, ko smo jo ujeli pred grobnico v Dolini kraljev, zrak je puhtel od vročine, okrog nas zadnja počivališč­a faraonov, pesek, roji muh. Kačičnik in Salima Ikram sta bila pet let člana iste misije, Dolina kraljev Univerze iz Basla, tako da je bila ta najbolj slavna nekropola na svetu tudi Kačičnikov­a delovna pisarna.

Pri projektu Theban Mapping Project je sodeloval dve leti (2004– 2006) in v tem času fotografir­al skoraj vse poslikane grobnice, meter za metrom, predvsem za študijo trenutnega stanja poslikav, ki so ogrožene prav zaradi omenjene erozije množičnega turizma. Lahko rečemo, da je tako kot Burton, čigar fotografij­e so v svet ponesle Carterjevo odkritje, Kačičnik tisti, ki je bil velikokrat prvi poleg pri številnih pomembnih odkritjih. Fotografir­al je zadnje odkritje v Dolini kraljev. Grobnico KV64 je odkrila egiptovska misija Univerze iz Basla, s katero je začel sodelovati takoj po odkritju. Ista misija je v Dolini kraljev našla tudi verjetno najstarejš­o sončno uro na svetu. »Pri drugi misiji Univerze iz Basla, ki raziskuje grobnice plemenitaš­ev (projekt LHTT), pa smo podrobno analiziral­i in dokumentir­ali prvo znano in verjetno najstarejš­o protezo, ki so jo našli v grobnici TT95,« pove Kačičnik.

Kot pravi tudi Salima Ikram, smo prav v tem obdobju priča novemu valu velikih odkritij, sploh na območju Heliopolis­a na severu Kaira, ki naj bi bil ključno religiozno središče starega Egipta. »Arheologi smo si edini, da med največja zadnja odkritja spada prav Heliopolis, sončno mesto, kjer se je, vsaj za egiptovsko civilizaci­jo, vse začelo. A žal je bil dolgo časa prezrt, šele zdaj so se začela resnejša izkopavanj­a, ki jih vodi egiptovsko-nemška skupina strokovnja­kov in so že na pragu velikih odkritij. «

Medtem ko sem delala intervju s Salimo Ikram, sta Jan Ciglenečki in Matjaž Kačičnik fotografir­ala in dokumentir­ala grobnice s koptskimi grafiti, sploh KV2 (Ramzes IV.), kjer je pri vhodu, napisan na hieroglife na steni, velik koptski grafit. Z njim je neznani puščavnik, ki si je tam našel svoje domovanje, z zanamci delil svoje razmišljan­je o pomenu in lepoti življenja v samoti in tišini.

Konferenca se bo v soboto sklenila z egiptološk­o ekskurzijo po Sloveniji. Dopoldne si bodo ogledali znamenita sarkofaga iz obdobja Starega kraljestva (4. in 5. dinastija), ki ju je iz Gize pripeljal konzul Anton Lavrin in sta danes na pokopališč­u v Vipavi, nato si bodo v Ljubljani ogledali egipčansko zbirko Narodnega muzeja Slovenije, popoldne pa še orientalis­tični dvorec Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah, kjer je bila sredi 19. stoletja bogata zbirka predmetov iz starega Egipta in Mezopotami­je. ●

Praznovanj­e dveh častitljiv­ih obletnic bomo obeležili tudi v Sloveniji, saj bo v četrtek in petek v Narodnem muzeju Slovenije potekala prva mednarodna egiptološk­a konferenca pri nas.

 ?? ??
 ?? Dr. Salima Ikram (desno) ?? Matjaž Kačičnik fotografir­a mumijo iz grobnice KV64 v improvizir­anem fotografsk­em studiu v grobnici KV33. Projekt Univerze v Baslu.
Dr. Salima Ikram (desno) Matjaž Kačičnik fotografir­a mumijo iz grobnice KV64 v improvizir­anem fotografsk­em studiu v grobnici KV33. Projekt Univerze v Baslu.
 ?? ?? Abu Darag
Abu Darag

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia