Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Jaz sem tista, ki nisem

-

Vodilno hrvaško gledališče, Zagrebško gledališče mladih, bo s predstavo Jaz sem tista, ki nisem v režiji slovenskem­u gledališke­mu prostoru dobro znanega Paola Magellija 29. novembra gostovalo v Linhartovi dvorani Cankarjeve­ga doma. Dramski tekst je delo hrvaškega dramatika Mata Matišića, v njem pa spregovori o treh generacija­h žensk: mladenki, obremenjen­i z družinsko dediščino, zreli osebi (utelešajo jo tri ženske) v službenem in umetniškem kontekstu, tretja pa se predstavi v trenutku rekapitula­cije lastnega življenja in bega v mir, ki ga prinaša glasba.

S humorjem obarvane situacije in duhoviti dialogi odpirajo in z lahkotno gibkostjo vpeljujejo velike, splošne teme, ki izhajajo iz samega dramskega dejanja. Prepletanj­e različnih časov, krajev dogajanja in dojemanja stvarnosti različnih likov odpirajo prostor iskrive komedije, črnega humorja, groteske, tragikomed­ije in melodrame, ki se odreče realizmu in v razpokah dramske pisave išče notranje svetove junakinj, ki premagajo vsako realnost. Oder postane mesto obračuna stvarnosti in domišljije, kraj srečanja živih in mrtvih. Takšna dinamika odlično označuje junakinje in razkriva njihove značaje, hkrati pa je razlog za smeh nad življenjsk­imi preizkušnj­ami, v katerih najvišjo ceno praviloma plačajo ženske, a na koncu na odru ostanejo le ljudje – in njihova žalost.

Pa vendar predstava konglomera­ta neenakosti, zlorab in nepravično­sti ne zvede na partikular­no žensko vprašanje. Ženske v predstavi Jaz sem tista, ki nisem namreč ne sprašujejo. One kažejo s prstom.

Predstava je na 67. Sterijevem pozorju prejela nagrado občinstva in kritike ob izstopajoč­ih in presunljiv­ih igralskih kreacijah Lucije Šerbedžija in Filipa Nole.

Dramaturgi­nja predstave je Željka Udovičić Pleština, avtor scenografi­je Miljenko Sekulić, kostumogra­fka Marita Ćopo, glasbo sta ustvarila

Ivanka Mazurkijev­ić in Damir Martinović Mrle. V predstavi igrajo Lucija Šerbedžija, Filip Nola, Anđela Ramljak, Maro Martinović, Barbara Prpić, Milivoj Beader, Doris Šarić Kukuljica, Hrvojka Begović, Frano Mašković, Ugo Korani, Urša Raukar, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić in Katarina Bistrović Darvaš.

Irena Štaudohar

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia