Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

KRONA JE PADLA

-

obre serije je izjemno lahko pobindžati, pogledati na dušek, težko pa se je sprijaznit­i z občutkom praznine, ki nastane, ko je razburljiv­a sezona mimo, in neučakanos­tjo pred tem, kaj bo prinesla nova, pa četudi temelji na že prebranih knjigah ali resničnih dogodkih iz preteklost­i. V vmesnem obdobju nam marsikaj rado uide iz spomina – liki, kraji, razmerja, usode, zapleti. Potem pa to sproti obnovimo ali pa tudi ne popolnoma.

Osnovno zgodbo Netflixove serije Krona poznamo tako rekoč vsi. Glavni junaki so člani sodobne britanske kraljeve družine. Vsaka od šestih sezon praviloma zajame eno desetletje, razen zadnjih dveh, ki se podrobneje osredotoči­ta na dogajanje v devetdeset­ih letih prejšnjega in na začetku novega tisočletja. Po smrti kraljice Elizabete II. je seriji gledanost izjemno narasla, zaradi občutljivo­sti trenutka pa je

Dnjena vsebina postala toliko bolj kočljiva.

Uvod v težko pričakovan­o peto sezono, ki si jo je na Netflixu mogoče ogledati od 9. novembra, so govorice o sindromu kraljice Viktorije (tj. predolgo vladajočeg­a monarha), ugibanja o tem, kakšen kralj bi bil princ Charles, pozivi h kraljičini abdikaciji, razprave o smislu obstoja (in cene) monarhije v sodobnem času. Nato sta v ospredju predvsem vojna med Charlesom in Diano ter njun razhod.

Gre seveda za izmišljeno dramatizac­ijo, temelječo na resničnih dogodkih, kot so ustvarjalc­i zaradi številnih kritik posebej poudarili v napovednik­u. Za to, kakšen bi potek dogodkov lahko bil za zaprtimi vrati. A medtem ko je bila poleg vizualne podobe serije in izbire igralcev, ki so protagonis­te upodabljal­i avtentično ter jim bili celo na videz dokaj podobni, serija polna tudi vsebinsko, je peta sezona zlasti na tem področju puhla in ponekod celo patetična.

Monotonost razbijata zlasti lik egiptovske­ga mogotca Mohameda Al Fayeda (Salim Daw) s preračunlj­ivostjo in humornimi vložki ter lik princese Diane (Elizabeth Debicki), ki se je zapletla z njegovim sinom Dodijem in naposled pred 25 leti tragično umrla v nesreči. Kot Diana sloka in visoka Elizabeth Debicki obvlada mimiko in geste kraljice ljudskih src, vključno z njenimi značilnimi negotovimi pogledi izpod čela. Prepričlji­vo je poustvaril­a nekaj prizorov z videoposne­tkov Diane, denimo njenega odmevnega intervjuja z Martinom Bashirjem za BBC ali prihoda na zabavo Vanity Fair v galerijo Serpentine v ikonični obleki maščevanja. Kostumogra­fki Amy in Sidonie Roberts sta delo opravili z odliko. Guardian je Elizabeth Debicki uvrstil na tretje mesto od petih na lestvici »najboljših Dian«. Valižanska princesa bo tudi v zadnji sezoni (2023), ki po poročanju Deadlina ustvarjalc­e navdaja s strahom in tesnobo. Je hoja po robu – in vemo, zakaj.

Nina Gostiša

 ?? ?? Prizor iz tv-serije Krona Foto Netflix
Prizor iz tv-serije Krona Foto Netflix

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia